Wakfu - czy warto?

Witajcie,

Po paru latach jakoś naszła mnie ochota na ponowną grę w Wakfu. (Grałem parę miesięcy od premiery). Zauważyłem teraz, że są tylko 2 serwery z powodu wielkiego połączenia. Mam teraz parę pytań i liczę, że jakiś doświadczony gracz tej gry odpowie mi na nie.

1. Profesje - najbardziej dochodowa i przyjemna w rozgrywce.
  2. Czy warto wykupywać boostery? (Chcę dłużej spędzić w grze)
  3. Która rasa (czy tam klasa, nie wiem jak to nazwać) jest najłatwiejsza do ogarnięcia?
  4. Czy istnieje Polska społeczność w grze?

Z wyprzedzeniem dziękuję za każdą odpowiedź.
Pozdrawiam.

Siemka, probowalem grac w wakfu kilka miesiecy temu, wydawalo sie sympatycznie, dopoki bardziej sie nie rozejrzalem.
Odpowiedzi na Twoje pytania wygladaja nastepujaco :

1. Tier list klas dostepny jest na necie z opisem funkcji, czesto jest aktualizowana
  2. Bez tego gra nie ma sensu
  3. Klasa = rasa = profesja, kazda postac jest unikalna na swoj sposobow. Ale glownie wiecej figurek na planszy, to wiecej dmg/hp = wieksza szansa na wygrana
  4. Wakfu jest znane jako bajka we francji, o polska spolecznosc bardzo ciezko, pewnie sie ktos znajdzie pl co gra.

c’est la vie

Nawiązując do twojej odpowiedzi znalazłem tier list klas, ale bez opisu funkcji.
Parę osób już odezwało się o mnie z zaproszeniami do polskiej gildii w wakfu, więc Polska społeczność istnieje i nie ma żadnego problemu z znalezieniem naszych rodaków w grze.
Wiem, że Wakfu jest znane we Francji jako bajka i jest tam najbardziej popularna niż w innych krajach europejskich.

Dzięki za odpowiedź.

Bardzo ciekawa, dobra produkcja. Polska gildia jest. Brotherhood of Steel? czy jakos tak.
Ogólnie polecam. Ciekawy crafting, housing, pvp, bossy.

Też zacząłem grać jakiś czas temu. Na twoje pytania niestety nie bardzo mogę odpowiedzieć, bo wciąż jestem zbyt zielony w tej grze, aczkolwiek chociaż trochę postaram Ci się pomóc.
Więc tak, ja osobiście gram Sramem (aktualnie 62lvl). Gra mi się przyjemnie tą klasą, myślę że to jedna z łatwiejszych. Na razie radzę sobie bez problemów.
Jeśli chodzi o zarobek to na bieżąco zarabiam na wydobywaniu materiałów i ich sprzedaży. W crafting na razie nie chce mi się bawić, chociaż pewnie dużo lepiej bym na tym zarobił. Jak chcesz łatwo zarobić to możesz w handel się pobawić, są bodajże dwa czy trzy oddzielne markety i na każdym inne ceny można zauważyć :stuck_out_tongue: Podobno enutrof jest dobrą postacią pod zarobek (ma jakiś tam skill zwiększający drop czy coś w tym stylu) Co do populacji jest całkiem spora, lecz to prawie sami Francuzi.

Tylko mam dylemat nad wyborem postaci. Chciałbym grać supportem, który nie będzie miał problemu z znalezieniem drużyny. Co możecie napisać o Eniripsa/Sadida?

Kiedyś sporo grałem i nie wiem ile się tam zmieniło.
Więc jeśli nie było jakichś dużych epickich zmian to:

1. Nie mam pojęcia. Ja sam zarabiałem na markecie. “Kupuj taniej, sprzedaj drożej”
  2. Bez boostera jest raczej słabo, ale da się grać na tyle by ogarnąć czy gra się spodoba na tyle by wydać na booster.
  3. Ja bym polecił Saciera, Cra albo Iopa. Najłatwiejsze klasy moim zdaniem.
  4. Z Polską społecznością to jest tak, że jakaś jest, ale w Wakfu ogólnie nie ma za dużo ludzi więc trochę tak średnio jeśli liczysz na dużą populacje.

Ogólnie gra bardzo fajna, ale mało ludzi

1. Wszystkie zbierackie są podobnie dochodowe. Craftingowe wymagają trochę obeznania w ekonomii, ale można zarabiać bez wychodzenia z miasta.
  2. Oczywiście, że warto. Więcej expa i dropa. Booster pozwala też na granie 3 klasami jednocześnie z tego samego konta.
  3. Jak się boisz o ogarnięcie to każda poza Hupperem. Wybierz takie, które Ci się po prostu podobają. Jak będziesz grał 3 postaciami to polecam spojrzeć sobie na umiejętności różnych klas i pomyśleć o jakichś synergiach. Przykładowo: Elio ma bardzo potężnego glypha za 7 ap, który się triggeruje w jego kolejnej turze, więc mając np. Pandę możesz powrzucać w tego glypha moby. Takie kombo zrobi więcej dmg niż te 3 postacie bijące osobno.
  4. Tak, jest kilka gildii. Pewnie każda to zaledwie kilka osób, ale jest z kim pograć. Angolów też widuję sporo i nietrudno załapać się z jakimiś czasami na lepsze mobki.

Masz może pojęcie gdzie mogę znaleźć jakiegoś buildy postaci, bądź poradniki? na oficjalnym forum gry są, ale z przed kilku lat.

Olej poradniki. Kombinowanie jak zbudować swoją postać to najciekawsza rzecz :slight_smile: Z boosterem możesz resetować sobie statystyki bez limitu.

Aktualnie gram w Wakfu i mamy gildie Kingdom of Tyskie, więc znajdzie się polska społeczność w grze.

1. Profesje są unikalne i niektóre się przeplatają więc tu nie ma raczej “najlepszej” czy najbardziej dochodowej.
  2. Można bez problemu grać bez boostera, grałem przez 6-7 lat z przerwami bez boostera i można dużo osiągnąć bez niego. Z drugiej strony daje on sporą wygodę w postaci 3 postaci naraz.
  3. Klasy są zbyt zróżnicowane. W mojej opinii najłatwiejsze klasy to Cra, Sram i Sacrier.
  4. Jest polska społeczność, ale nie łudziłbym się zobaczyć polski tekst na czacie.
    Jeżeli ktoś chce jakąś pomoc w grze to dodajcie Helleluyah (in-game nick) na Rubilaxie.