Warframe - Czy warto zagrać? Jak wygląda rozgrywka?

Hej

Od dłuższego czasu nie gram w żadne MMO, bo nie mam czasu i pytanie jak wygląda rozgrywka w Warframe. Co tam się robi i jakie jest wasze zdanie na ten temat ??

Jakie plusy a jakie minusy ma ta gra ?

I czy warto pchać się w produkcję w 2021 roku?

Gra fajna ale nastawiona na grind dużo farmienia i jeśli chodzi o end game dużo rng ale bardzo polecam totalne f2p średni próg wejścia jest trochę do przyswojenia na plus bardzo dobrze zadbana strona Wiki gry większość informacji jest tam zawarte jak na grę f2p bardzo dojrzale i przyjazne community szczególnie dla nowych graczy male wymaga bardzo dobra optymalizacja jeszcze zaraz dojdzie totalnie cross-play gdzie sam mam nintendo pc i ps5 będę mógł grać wszędzie xD
Na minus może być monotonna i nie dla każdego brak pvp brak marketplace działa to tak samo jak w POE handel odbywa się po przez stronę internetowa czasem jest zbyt prosta wad jest na pewno więcej ale teraz nic mi nie przychodzi do głowy

Ta gra polega na tym, że masz 5 min samouczka, który pokazuje ci co i jak działa a później gra ma Cię w dupie i grom wie co robić.

gra jest spoko pod tym wzgledem, z jednej strony dla nowych graczy jest duzo do zrobienia i to moze troche przerazac, z drugiej strony nikt nad toba nie stoi ze musisz to miec zrobione na juz, sprobuj i jak spodoba ci sie gameplay to sobie po prostu rob swoje w swoim tempie, najlepiej jak jeszcze znajdziesz jakis ludzki klan bez dramatow :slight_smile:

Gra jest nastawiona na to, że trzeba grindować na tą następną broń, postać, modyfikację itp. Zawsze jest coś, co sobie upatrzysz i chcesz wypróbować i wytuningować. Tyle że nie jest to nabywanie większych statystyk, tylko zupełnie nowych zabawek, a jest ich sporo. Gra też nie jest jakaś hardcorowa i nastawiona na głupią zabawę.

2lajki

Ta gra nigdy oficjalnie nie wyszła z Beta Testów.
Max gringownik polegający na expieniu broni, słaby end game a raczej jego brak a jak już coś dodadzą ciekawego to randomy srają na forum, że za trudne i to usuwają albo nerfią. Gra jest pobugowana gdzie niektóre bugi są od 5 lat i [DE] nawet nie wie jak je naprawić
Polecam fajna gra
Nie polecam to ciągle Beta
Sam zdecyduj

w WF gra się przyjemnie jednak jest to jedyne co można o tej grze powiedzieć, na początku twój cel to odblokowanie wszystkich planet, a potem to samo tylko że na dużo większym poziomie trudności (gówno endgame) gra polega na wbijaniu reputacji w frakcjach (sporo ich jest i jest limit dzienny/tygodniowy) oraz zbieraniu lepszych modów do coraz lepszych broni i dojście do momentu gdzie klikasz na wpół senny klawisz “e” albo LPM i zabijasz wszystko przed sobą.
Jeżeli szukasz rajdów, dungów, bossów (niby są ale zbugowane tak że większość nie działa) to nie jest to gra dla ciebie.
Devsi poszli w kolorki i upiększanie swojej postaci oraz statku, a teraz miejsca gildii i to jest cały end game szpanowanie w hubie swoim wyglądem

Ale nadal siekanie wrogów i liczenie na to że poleci w końcu jakiś fajny drop jest bardzo przyjemny w tej grze, zwłaszcza jak jesteś wpół zajęty bo postacie potem są tak OP że można afkować i farmić

Nie lubię określenia grindownik jeżeli idzie o Warframe, bo da się grać nie grindując zbytnio. Ale od początku, moje trzy grosze:

1. Ciężko nazwać to mmo, bardziej coop shooter, albo instancjonówka. Nawet na open worldach masz do 4 graczy.
  2. Rozgrywka polega na tym że na początku biegniesz i strzelasz, ewentualnie stoisz i strzelasz, a w endgamie używasz skilli które masowo mordują wszystko w okolicy. Fun.
  3. Gra natomiast polega na tym, że są to scifi pokemony. Znajdź wszystkie framy, bronie, itd, itp. Jest stały napływ, część się pojawia okresowo.
  4. Poza tym jest trochę klimatycznych questów i historia jest spoko. Ale ja lubie scifi, więc obiektywny mogę nie być.
  5. Odnośnie grindu - masa broni i frejmów jest do kupienia w sklepie za walutę która wypada non stop, kolejna masa jest do kupienia w laboratoriach klanu (możesz dołączyć, kupić i wyjść jeśli Cię to nie rajcuje, nikt Ci raczej nie będzie robić problemów). Farma zaczyna się przy dropieniu wersji ‘prime’, przy czym większość części które wyfarmisz możesz sprzedać na warframe market (strona) za platynę (waluta premium) i kupić za nie części które Ci są potrzebne. Obrót jest solidny, kupiłem platynę raz i nie dużo na promocji, a potem już tylko jazda na markecie i mam wykupione większość płatnych skinów bez jakiejś powalającej farmy.
  6. Nie widzę problemu w zaczynaniu w 2021, to jest gra w którą pograsz, pomordujesz miliony wrogów, zostawisz na rok, wpadniesz ogarnąć co się zmieniło i znowu będziesz miał co robić.
  7. PVP niby jest, ale nikt w to nie gra.

Także… polecam wypróbować.
A, nie przeraź się, na początku Twoje misje mogą wkurzać, bo matchmaking wsadzi Ci kogoś na randze 30 i on zabije wszystko zanim dobiegniesz. Jak chcesz sam pomordować, to albo zrobisz sobie build na to i dołączysz do tego gościa, albo ostatecznie podziękujesz mu że nie musisz się zbytnio męczyć. A jak wolisz postrzelać, to zawsze można odpalić misję w opcji solo.

1lajk

gra polega na zdobywaniu i framieniu platyny po to by kupić op prime frame/zestaw broni po czym zrobić build i clikając 4 zniszczyć wszystko na mapie najlepiej dwa lub trzy ekarny przed sobą. Prime frame to lepsza wersja zwykłego frame ma większe stastyki więcej slotów na karty to samo ze broniami.

Mam w tą gierkę przegrane ponad 2k godzin i nie jest to w żadnym wypadku powód do dumy z mojej strony. Powodem takiego długiego czasu gry jest to, że uzależniłem się od grindu. Moim zdaniem warframe jest takim grind benchmarkiem na rynku gier mmo. Żeby coś stworzyć, przeważnie musisz mieć na to surowce, które zdobywasz z różnych źródeł. Jeśli to coś ważniejszego, jak np. Twój warframe, to z tych surowców tworzysz najpierw części składowe tego warframe’a. Te części tworzą się 12h. Dopiero później tworzysz całą postać i craftuje się 3 dni. Bronie robią się 24h. Wszystko możesz przyspieszyć walutą premium, ale nie musisz. Jest kilka otwartych lokacji, są ciekawe questy fabularne (jest ich na prawdę dużo), są różne poziomy trudności i dużo aktywności na późniejszym etapie gry. Jeśli będziesz chciał, zawsze znajdziesz coś do robienia.

Jedna moim zdaniem bardzo ważna sprawa: w tej grze nie ma “endgame”. Aktualizacje dają przeważnie nowe “najlepsze” bronie/warframe’y i inne tego typu rzeczy, ale nie jest to wymagane żebyś był najlepszy. Tu można grać wszędzie i wszystkim. Jest tzw. meta, ale to głównie wyznacznik DPS. Nikt tu nikogo nie hejtuje, bo poszedł sobie na misję z bronią dodaną do gry prawie dekadę temu.

Warframe jest wielką piaskownicą pełną setek broni i dziesiątek postaci, które można budować na wiele sposobów. Żeby coś wymaxować, wymaga to poświęcenia sporej ilości czasu. Jeśli lubisz zbierać, expić, odkrywać i bawić się tym, co gra daje Ci do dyspozycji, to w 2021 roku ta gra będzie dla Ciebie w sam raz. A w ogóle najlepiej gra się ze znajomymi, bo każdą misję można rozgrywać do 4 osób w party.

Jak najbardziej. Warframe jest jedną z gier, która trzyma “silne” community i ciągle jest aktualizowana, dodawany jest nowy kontent co jakiś czas. Pomimo iż ma wiele lat na karku to przez updaty graficzne nawet dzisiaj wygląda i gra się świetnie. + ma świetną optymalizację, więc nawet na słabszych sprzętach pójdzie. No i nie jest p2w, aczkolwiek jak nie chcesz płacić prawdziwa gotówką, to będziesz musiał pofarmić (handel między graczami opiera się na płatnej walucie).

Ale mówiąc ogólnie:
Nie traktuj tego jak mmo. Jest to bardziej co-op sieciówka, która polega na “zbierz wszystko”, nawet jeżeli jest bezużyteczne. Nie ma tu też typowego kilkunastu godzinnego pędzenia przez questy i skipowania wszystkiego, aby dotrzeć do end game którego stricte nie ma, bo masz “now game”. Od początku robisz to, co byś robił później - zbierania wszystkiego i levelowania broni/framów/petów, które się co róż nowe kolekcjonuje/leveluje. Jednak jak w mmo tu się wszystko farmi - itemy, postacie, zasoby, reputację, skórki itp. Jak się wkręcisz, to kilkaset godzin spokojnie spędzisz przy tej grze. Questy też są, ale one są bardziej dodatkiem. Nie masz ich tak wiele jak w innych grach, robi się je w miarę szybko i zawsze dają Ci coś sensownego, więc nie masz uczucia marnowania czasu przy nich.
Druga sprawa. Ta gra jest dziwna (w pozytywnym tego znaczeniu). Mam tu na myśli nie tylko sam świat i design (który jest ciekawy, aczkolwiek nie wszyscy przepadają za SF), ale sam system ulepszeń, gameplay, system walki itp. Na początku może to przytłaczać tym bardziej, że Warframe nie traktuje graczy jak idioty. Przechodzisz początkową misję i gra Cię zostawia samemu sobie bez informacji co masz robić, gdzie iść itp. Niektórym to może przeszkadzać, bo wymusza ciągle używania wiki i google (mnóstwo różnych mechanik, czy choćby “gdzie co zdobyć”), ale za to nie masz poczucia jak to często występuje w grach, że Cię trzyma za smycz, traktuje jak przygłupa i wszystko daje pod nos. Ale ze względu, że jest unikatowa, to często zmusza do sprawdzania wikipedii.
Trzecia sprawa. Gra ma bardzo fajny system F2P. W grze funkcjonuje płatna waluta “platyna”. Ta platyna może być tradowana między graczami. Wykorzystuje się ją głównie do powiększania miejsca w inventory i kupowania itemów od innych graczy. Można też ją zużyć do kupowania wielu rzeczy w grze, ale to strata kasy, bo większość rzeczy można wyfarmić, a w końcu ta gra polega na farmieniu. Minusem jest przymus korzystania z zewnętrznego waframe market (gra nie ma auction house, gracze sami sobie go zrobili). Jest to trochę upierdliwe (ręcznie tam wszystko przeklikiwać, trzeba mieć w tle odpaloną stronę i pilnować tam statusu), ale działa i nie jest mega trudno ciężko zdobyć tą płatną walutę. Wystarczy … pofarmić itemy :smiley: i czekać na chętnych w markecie.

Sama gra opiera się po prostu na robieniu instancjach o różnych typach/celach/modyfikatorów + dwóch “open world” mapach (ale i tak to są po prostu duże instancję na 4 osoby), gdzie zbierasz zasoby, robisz misje, łowisz ryby/polujesz na zwierzętach. Jak nie masz przyjaciół to nie masz się co martwić. Łatwo jest znaleźć gildie i dość fajnie działa system match makingu, więc nie będziesz miał wrażenia, że nikt w to nie gra. Dołączenie do guild jest obowiązkowe, bo pewne bronie/frame, czy wszystko związane z systemem RailJack są dostępne dzięki guildi.
Gameplay to taki mega dynamiczny shooter/slasher/ability spam. W zależności od misji/broni/postaci/roli/co chcesz robić, gra Cię “zachęca” do pewnego stylu grania np. skupiać się głównie na melee, broń palną, na określonej umiejętności postaci. Ograniczanie się do jednej rzeczy/frame zrobi z ciebie inwalidę, bo wiele postaci/broni potrafi mieć zastosowanie w określonych sytuacjach. Np. jest Postać (Ivara), która wydaje się być krucha i łatwo umierać. Możesz zrobić jej builda całkowicie pod jej jedną umiejętność (niewidzialność) i łatwo przechodzić misję wymagające cichego podejścia (a z modem na ignorowanie laserów to już jest casual mode :D) , albo masz takiego Nekrosa,. Ma umiejętność zwiększania dropa i się go wykorzystuje jak chcesz wyfarmić pewne rzeczy.
Gra ma też dziwny system żywiołów w broniach, więc nie da się zrobić idealne broni i jej się ciągle trzymać. Na niektórych przeciwników lepiej się robi broń pod crit, a w innych pod określony status (żywioł). Są też sytuację czasami, że gra Cię wymusza do używania tylko jednego typu broni w misji. Dochodzą też specjalne mody “Riveny”, które potrafią mocno zmienić broń, ale developer co jakiś czas zmienia ich dyspozycję, co może Cię zmusić do szukania nowej (lepszej) broni.

Ogólnie polecam, aczkolwiek czy zostaniesz na dłużej to zależy jak bardzo Ci się spodoba odmienność tej gry i klimat.
Bardzo też się poleca grać z kimś, bo jak zawsze w co-opie znacznie lepiej się gra.

a gdzie znajdę polskie gildie ?

Grałem kilkaset godzin w Warframe i szczerze, to najlepiej bawiłem się na początku, kiedy miałem jednego warframe. Biegałem sobie z łukiem i odwalałem zajebiste piruety w powietrzu zabijając kilku wrogów na raz… Ahhh.
Potem przyszły kolejne framy, kolejne bronie i cała masa innego stuffu i w sumie zaczął się wyścig żeby mieć wszystko najlepiej…