1. Zależy co ci się podoba. Osobiście na start polecam podwójne zoreny albo kamy do walki z bliska, może jakiś boltor jako główna (łukami się nie bawiłem, więc nie wiem jak z nimi stoi sprawa). Przynajmniej ja tak latałem na starcie i grało mi się przyjemnie. Graj czym chcesz, jak odpowiednio zmodujesz to będzie sieka. Oczywiście jak masz możliwość to składaj prime.
2. Na nic. Moim zdaniem lepiej poczekać aż z dziennego logowania wylosujesz zniżkę na platynę (50% lub 75%), doładujesz sobie za 20 zł i hulaj dusza.
3. Jeśli dobrze pamiętam to klany oferowały punkty targowe, ale ja w handlu praktycznie w ogóle nie siedziałem, kupiłem chyba tylko jeden schemat
(reszta drop + wymiana z kumplami w klanie).
4. Ile chcesz. To nie jest tak, że te pierwsze Warframe są jakieś gorsze. Każdy oferuje inny styl rozgrywki, a startowe są bardziej przystosowane pod nowego gracza. Kombinuj, baw się. W moim przypadku ukochanym Warframe chyba nadal jest Volt. Ale polecam złożyć jakiegoś i się bawić, bo i tak nic innego w tej grze nie będziesz robił prócz farmienia i craftu. (no, może jakieś alerty, ale to i tak do craftu).
Warframe jest o tyle dobry, że możesz grać czym i jak chcesz, wystarczy pokombinować.