Warlods of Draneor Raid Finder?

Witam

Jako że nie miałem styczności z WoWem od czasu WotLK a zamierzam wrócić mam pytanie odnoszące się do systemy RF. Wiem, że działa na zasadzie dungeon findera, ale czy dobiera tylko grupy 25 osobowe czy 10 tez? I jak długo mniej więcej trwa takie wyszukiwanie grupy? Dla powiedzmy DPSa.

Pozdrawiam

Tylko 25. Dps czeka się raczej długo, czasami nawet do godziny.

Dps czeka długo, ale to też zależy od godziny i czy wchodzisz do kolejki sam czy np z innymi dps'a bądź tankiem/healem. Jeśli chcesz czekać krótko to najlepiej zapisywać się w dniu resetu (czyli Środa) i ewentualnie w weekend. Chociaż powiem Ci że nie jest tak strasznie. Ja jak zapisywałem się tankiem to czekałem od 3 do 15 min, a jak dps'em to od 7 do 23 min, jednak mówię, zależy od pory i tego czy zapisujesz się solo czy grupowo.

Hehe do godziny to nie aż tak długo:) Myślałem, że jest gorzej.

Dzięki za odpowiedzi.

Tanki i Heal czekają naprawde mało. Tak jak piszą wyżej 3-10 min.

DPS może czekać nawet i godzinę i nie wejść do Raidu. Najlepiej zapisuj się z jakimś kolegą z gildi Healem albo Tankiem. To zdecydowanie przyśpiesza cały proces

Co do samego Raid Findera. Niekiedy potrafi wylosować Ci tak słabą grupe, że bossy ledwo co padają(Czy populacja Agry albo Al'akir :( ) ale na szczęscie takie sytuacje mało kiedy mają miejsce. Szanse na loot z bossa masz tylko raz na reset

Ogólnie to planuje zacząć dzisiaj od 1lvla warriorem i iść w fury.

Polecacie jakiś serwer dla polaka? Wiem ze na BL jest najwiecej polaków ale rózne opinie o graczach tam chodzą:/

Śniało zaczynaj na BL. Cały serwer praktycznie jest polski. Nie widujesz trolli zbyt często, a na serwerze gra naprawde dużo ludzi i nie ma problemu ze znalezieniem gildi dla siebie

Jeżeli grałeś kiedyś w wowa i ciut ogarniasz to polecam lvl'ować wara w Procie i tankować dungi itp. Questuje się też bardzo przyjemnie a jesteś znacznie wytrzymalszy

Oki właśnie zacząłem. Mam jeszcze pytanie odnośnie lootu z bossów tzn jak jest przydzielane? Czy standardowo poprzez Greed i Need czy każdy coś dostaje? Jeśli to pierwsze to raczej jest mała szansa i trzeba mieć dużo szczęścia by coś zgarnąć.

Na Raid Finderze dla każdego gracza losuje osobno i każdy gracz może coś dostać :) wszystko zależy od Twojego szczęścia :P

Tylko na raidach gildyjnych drop jest Roll/Greed

Aha czyli już zaczynam rozumieć. Na RF dostaje się itemy z gorszymi statystykami od raid 25 normal (z gildią) ale każdy za zabicie bossa dostaje coś randomowo co boss może wydropić dla danej klasy którą się gra? Czas wyszukiwania raidu nie powinien trwac dluzej niz 1h dla dpsa, jednak moze sie zdazyc ze ktos odrzuci i sytuacja sie powtorzy:P

A jak wyglada sprawa kickow z takich druzyn. Rozumiem ze dobijam 100 lvl ubieram najlepsze z mozliwych itemow ktore moge zdobyc na dungeonach heroic i rozpoczynam przygode z raidem. Moj dps moze znacznie odstawac od graczy w raidzie ktorzy maja itemy lepsze. Dostaję za to kicka czy ludzie tam nie patrza na takie rzeczy i leca zergiem do przodu:P?

Lecisz zergiem do przodu :D ludzie potrafią wejść i zaatakować tylko raz bossa albo dać follow na kolegę i iść na TV :D

Loot dostosowuje się do Twojej klasy i speca w kórym grasz ;) ale nie stoi nic na przeszkodzie żeby iść tankiem a dostawać itemy na DPS czy Heal. Możesz zmienić sobie, że chcesz dostawać loot pod inny spec

Co do dropu :P To tak boss może wydropić tylko itemy jakie ma przypisane. Generalnie jednym poleci 1 item przez cały raid a innym potrafi 5-6 i więcej

Lecisz zergiem do przodu ludzie potrafią wejść i zaatakować tylko raz bossa albo dać follow na kolegę i iść na TV

Serio? Czy sobie jaja robisz:D?

Raid Finder to faceroll i tank&spank, nic się tam nie dzieje(w pandarii, szczególnie jak trafiłeś na totalny nieogar bossy były nie do zabicia, teraz nie ważne co zjebiesz boss pada). Wchodzisz - zabijasz - wychodzisz. Naprawdę nie wiem co musiałbyś zrobić by dostać kicka. Itemy z Raid findera są teraz niewiele lepsze niż te z dung HC, ba nie raz zdarzyło się że warforge z hc (636 ilvl) był lepszy od itemu z RF'a (640ilvl).

Dla mnie to wystarczy, a to z kilku powodów. Od czasów WotLK kiedy to raidowałem 2-3 razy w tygodniu, wiele się w moim życiu zmienilo. Żona, dziecko w drodze. Na powtórkę z tamtych lat nie mam i nie bedę mial czasu raczej. A z sentymentu do gry i z tego iż nie ma na rynku żadnej lepszej, dla mnie takie rozwiązanie aby zakosztować end game'u w postaci raidow dla kompletnego casuala jest super sprawą. Oczywiście bede chcial dolaczyc do gildii i w miarę możliwosci tez uczestniczyc w raidze gildiowym ale nie z taka czestotliwoscia jak wtedy. Raczej szukam gildii ktora nie raiduje hardkorowo:P hehe.

A jesli zapiszę się na LFR czy będe mógl iść z gildią na ten sam raid w tym samym tygodniu? I zauważylem ze LFR jest dostepne od czasów Cataclysm. Czy ludzie też wyszykują przez Raid Findera te starsze raidy czy tylko te na 100 lvl?

LFR oddzielny save więc bez problemu możesz potem iść ze swoją gildią :)

Ludzie wyszukują przez LFR tylko obecnych raidów. Jak chcesz się wybrać na starsze to zbierasz grupe albo... idziesz sam :D Raidy do Cata spokojnie sam porobisz

A wiec tak jak napisala to juz wiekszosc LFR nie ma doslownie zadnego poziomu trudnosci. To juz czesciej padniesz na instancjach heroicznych jak nie masz gearu :)

Jednak jesli chcesz raidowac np normala czy tez heroika z pugiem zrobiono cos takiego jak zapisy poprzez Premade Groups. Zapisujesz sie tam tez poprzez menu findera tyle, ze to ktos zaklada party i ktos akceptuje Twoja prosbe o dolaczenie do grupy. Przypuszczam, ze czas na raidowanie normala nawet z pugiem znajdiesz. Zawsze mozesz probowac zapisac sie do grupy ktora aktualnie jest na jakims bossie na ktorym Ci zalezy.

Jednak jesli chcesz raidowac np normala czy tez heroika z pugiem zrobiono cos takiego jak zapisy poprzez Premade Groups. Zapisujesz sie tam tez poprzez menu findera tyle, ze to ktos zaklada party i ktos akceptuje Twoja prosbe o dolaczenie do grupy. Przypuszczam, ze czas na raidowanie normala nawet z pugiem znajdiesz. Zawsze mozesz probowac zapisac sie do grupy ktora aktualnie jest na jakims bossie na ktorym Ci zalezy.

Ciekawe jest to o czym napisałeś. Dzięki wielkie:)

Witam

Jako że nie miałem styczności z WoWem od czasu WotLK a zamierzam wrócić mam pytanie odnoszące się do systemy RF. Wiem, że działa na zasadzie dungeon findera, ale czy dobiera tylko grupy 25 osobowe czy 10 tez? I jak długo mniej więcej trwa takie wyszukiwanie grupy? Dla powiedzmy DPSa.

Pozdrawiam