Warto zmienić sprzęt?

Witam,

chcę zmienić niektóre części w komputerze. Teraz jednak po czasie zastanawiam się czy to ma sens. Komputera będę najprawdopodobniej używać głównie do GW2 ;p. Najbardziej

denerwuje mnie w nim wolne ładowanie po starcie (słaby RAM). Jednak, żeby go zmienić bym już resztę nową wolał kupić (płyta główna, procek). Przedstawię zestaw jaki mam i jaki zamierzam kupić.

Dzisiejszy:

Procesor: Intel Core 2 Quad q9505

Karta graficzna: Nvidia Geforce GTX 460 767 pamięci OC 5%

Płyta główna: Gigabyte P35-DS3L

Ram: 2 x DDR2 Kingston 2Gb PC2-6400

Zasilacz: qe quiet! 530W

Obudowa: FEEL 307

Dodatkowo chłodzenie SilentiumPC Spartan na procesor

Po zmianie:

Procesor: Intel Core i5 2500K

Karta graficzna: bez zmian

Płyta główna: ASRock P67 Pro3

RAM: 2x GoodRAm 4 GB DDR3 1333MHz

Zasiolacz: bez zmian

Obudowa: CoolerMaster Elite 370

Nie wiem czy wydać troszkę kasy teraz, czy poczekać i w przyszłości zmienić sprzęt? Będzie duży skok wydajności, da mi ten zestaw duże możliwości wymiany karty graficznej w przyszłości? Nie jest to prosta decyzja, bo bym musiał wydać wszystko co mam, dlatego się wacham ;p Zapomniałbym, monitor full HD.

Ja bym na twoim miejscu jeszcze nie zmieniał, większość nowych gier ci pójdzie na średnich w przyzwoitej rozdziałce. Wiadomo jak ci nie szkoda kasy to bierz ;)

Jeszcze bodajże pod koniec tego roku nowe procesory amd mają wyjść ;)

Chyba tak zrobię, tylko obudowę wymienię, lecz martwię się bo procesor działa przez pewien czas w 100 stopniach (max 74) i nie wiem czy się w nim nic nie stopiło ;p. Pokaże grafikę.

http://img254.images...03/54189809.jpg

Wszystko z nim powinno być dobrze? Ciężko mi uwierzyć, że jednak nic z nim się nie stało po przekroczeniu temp. o 25 stopni. Jak myślicie, jest możliwe, że jednak mógł wyjść z tego cało? Co prawda działa, ale nie wiem czy nie z mniejszą mocą.

@Up przy takiej temperaturze pewnie za tydzieńmiesiąc się spali. Ale przy takiej temperaturze chodzi od dłuższego czasu bez przerw ?

Czym najklepiej sprawdzic temperatury?

OCCT.

Układy intela z serii LGA775 nie poddają się tak łatwo temperaturze, ale na pewno nie chcesz mieć 100C.

CoreTemp, Prime95 i jazda.

Core temp potrafi wariować. Teraz mi pokazuje, że procesor jest podkręcony na 4.8 GHZ, a temperatura wynosi 110C.

Ojjj, pomyliłem się. Nie dodałem "ł". Miało być "działał". Może ktoś się ustosunkować do mojej poprzedniej odpowiedzi? ;p

Witam,

chcę zmienić niektóre części w komputerze. Teraz jednak po czasie zastanawiam się czy to ma sens. Komputera będę najprawdopodobniej używać głównie do GW2 ;p. Najbardziej

denerwuje mnie w nim wolne ładowanie po starcie (słaby RAM). Jednak, żeby go zmienić bym już resztę nową wolał kupić (płyta główna, procek). Przedstawię zestaw jaki mam i jaki zamierzam kupić.

Dzisiejszy:

Procesor: Intel Core 2 Quad q9505

Karta graficzna: Nvidia Geforce GTX 460 767 pamięci OC 5%

Płyta główna: Gigabyte P35-DS3L

Ram: 2 x DDR2 Kingston 2Gb PC2-6400

Zasilacz: qe quiet! 530W

Obudowa: FEEL 307

Po zmianie:

Procesor: Intel Core i5 2500K

Karta graficzna: bez zmian

Płyta główna: ASRock P67 Pro3

RAM: 2x GoodRAm 4 GB DDR3 1333MHz

Zasiolacz: bez zmian

Obudowa: CoolerMaster Elite 370

Nie wiem czy wydać troszkę kasy teraz, czy poczekać i w przyszłości zmienić sprzęt? Będzie duży skok wydajności, da mi ten zestaw duże możliwości wymiany karty graficznej w przyszłości? Nie jest to prosta decyzja, bo bym musiał wydać wszystko co mam, dlatego się wacham ;p Zapomniałbym, monitor full HD.