*Nie dam żadnego wideo ani screena bo obowiązuje NDA
Po krótko opiszę moje wrażenia:
Jestem miłe zaskoczony. Graficznie i klimatycznie przypomina mi Wildstar.
Zrobiłem 1 quest początkowy grając tym a la paladynem (Wingrave z tarczą i mieczem czyli zestawem broni Vanguard) i dotarłem do miasta. Sporo ludzi gra. Jest transmog i ulepszanie broni (tampering). Jest oczywiście IS i jest darmowy pakiet Beta, a w nich tylko skiny i dye.
Gram na PS5. Sterowanie intuicyjne
W mieście, wyglądającym na hub, o nazwie Skylight masz portal do innych realmów zwanych tutaj Lost Zones, które z tego co się orientuję opanowane są przez Gloom (Gloomfall to katastrofa, która zeszła na świat). Na początku żeby móc się do nich przenosić z miasta musisz je zaliczyć raz w normalny sposób i zdobyć jakiś artefakt/zaliczyć walkę/dowiedzieć się historii powiązanej z każdą z Lost Zone. Właśnie wlazłem do pierwszej i NPC opowiada mi, że za każdym wejściem może wyglądać ona inaczej więc obstawiam losowe Dungeony.
W Lost Zone i dungeonach dla party (Gloom) są Waypointy i można się do nich teleportować na zasadzie Fast Travel.
Zabijając potwory w dungeonie nabijasz fioletowy pasek na górze ekranu podzielony na 3 części i za każdą część jest dodatkowa nagroda. Każde dwie śmierci zablokowują jedną część z tego paska ograniczając ilość nagród na koniec dunga.
Co ciekawe Beta jest po angielsku ale wydropiłem z tej Ekspedycji (tak się tu chyba nazywają dungeony) pierścien i ma on opis po polsku
“Pierścień pięciu błogosławieńst”
Wygląda na to, że są tylko 3 sloty na akcesoria oraz zmieniać można broń ale ta zmiana zmienia funkcję postaci. Teraz gram vanguard czyli tarcza i miesz ale w tutorialu widzę, że mogę zmienić broń na 2h czy daggery. Wydaje mi się, że w tej grze pancerz i broń nie dropi tylko się je ulepsza
Gram dalej
Zrobiłem dungeona (Gloom) przez LFR i mega przyjemnie. Pełno znajdziek i łamigłówek. Jakieś ukryte rzeczy do odblokowania pokroju w określony sposób trzeba stanąć na platformach itp. Nie mieliśmy pojęcia jak je odblokować i po prostu zrobiliśmy Glooma Baaardzo pozytywnie
Oby IS tego nie spierdolił
PS. Są semi-otwarte krainy poza miastem.
Są spadki klatek na otwartych obszarach. W dungeonach stałe 60 fps
Gram dalej