Wejście w świat kryptowalut, Bitcoin w 2017

Cześć wszystkim,

Jako, że to Hydepark - to wydaję mi się, że mogę tutaj założyć temat, działający na zasadzie burzy mózgów.

Otóż, ostatnio pośrednio poznałem człowieka, który dość sporo pieniążków zarabia poprzez handlowanie oraz 'cloud mining'. Człowiek jest dość specyficzny, posiada kanał na YT o tematyce BTC - Trevon James.

I to sprawiło, że dość mocno zainteresowałem się tym tematem. Internet pęka w szwach, od informacji. Natomiast mam wrażenie, że panuje straszny chaos i nagonka. Serwisy atakują się na wzajem, oskarżając o scamming. I de facto ciężko jest cokolwiek prawdziwego wyczytać.

Wiem, że kopanie nie opłaca się kompletnie. Trzeba mieć już spore kwoty, by móc zainwestować w dobre koparki, ale z tego co widzę o relatywnie niezły zwrot jest bardzo ciężko. Nawet przy dostępie do darmowego prądu (który posiadam) to niestety era solowego kopania się skończyła.

Próbowałem ogarnąć czym jest 'genesis mining'. W założeniu jest to bardzo proste - kupujemy 'udział' w bardzo dużej kopalni i od tego dziennie dostajemy nasz udział. Aktualnie niestety nie ma miejsca w kopalniach BTC, ale i tak napiszę o tym. Za 20$ otrzymujemy roczny dostęp do 200 GH/s mocy obliczeniowej. Czy mógłby ktoś wyklarować, o jakich miesięcznych przychodach BTC jest mowa przy takiej mocy? :)

Zastanawiam się więc - gdzie w tych BTC jest ukryty pieniądz. Wydaję mi się, że dziś kryptowaluty to po prostu giełda papierów wartościowych o podwyższonym ryzyku. W przyrównaniu do WIG'u, na którym grałem - to wahania BTC są kolosalne. Więc, wygląda to jak potencjalna możliwość sporego zarobku, bądź sporej straty.

Więc takie pytanie do was. Co sądzicie o Bitcoinach w 2017? Myślałem, by zainwestować kilka 'stówek' i spróbować się troszeczkę pobawić tymi walutami, ale jak do tego podejść z głową? Kupić miejsce na cloud miningu i handlować, tym co wydobędę? Czy może po prostu ściągnąć pierwszy lepszy portfel kupić jakiś ułamek BTC i próbować obracać tym na profit?

Pozdrawiam i zapraszam do pisania swoich przemyśleń ;)