What the f**k?!

Chciałem napisać w innym temacie i nie robić tu bałaganu, ale wszystkie wątki, do których mógłbym to wtrącić zostały zamknięte, więc pozostaje mi założyć nowy temat.

Zdaję sobie sprawę, że może to zostać odczytane jako czepialstwo się albo coś podobnego, ale już tego nie zdzierżę... Wiem, że mogę wywołać burzę, wiem, że ktoś może się na mnie wkurzyć, no ale trudno.

Chodzi mi o tragiczny stan niektórych opisów. Pominę już fakt, że niektórych nie ma w ogóle, ale rozumiem, że redakcja nie ma tyle wolnego czasu żeby całkowicie poświęcić się stronie i tworzyć opis każdej gry (i nie o tym będę tu wywrzaskiwał).

Idzie mi o jakoś i rzeczowość i poziom opisów, które już są dodane.

Po pierwsze język... tu jest chyba najgorzej. Pełno jest błędów składniowych, gramatycznych i innych potworków (ale to jestem jeszcze w stanie wybaczyć. Grunt, że ortograficznie nie kłuje w oczy). W oczy razi też nieprzetłumaczenie wielu słów, które można przetłumaczyć

dla przykładu klan Demon, specjalizuje się w Saber’ach (szablach) oraz Fist’ach (pięściach), a klan Thief we Spear’ach (włóczniach) oraz Axe’ach (toporach) itd.
A dlaczego nie klan złodziei? I po kiego grzyba umieszczać w nawiasach tłumaczenie skoro można było od razu napisać po polsku? Chyba każdy by zrozumiał, co to jest "szabla" "pięści", "włócznia", "topór"
gildii oraz aliance (to coś jak sojusz, kilka gildii znajduje się w jednym aliance tworząc sojusz).
Dziwne... O_o zawsze byłem pewien, że "aliance" - przymierze - to sojusz i nie trzeba tego wyjaśniać tak łopatologicznie.

Z miejsca uderza też długość tekstów. Opis krótszy niż sto słów?! (niekiedy mój wstęp w wypracowaniu na maturze z angielskiego był dłuższy niż opis tytułu)

Warto też zwrócić uwagę na rzeczowość tekstów i użyty język...

Ogólnie gierka rox ale trochę przypomina Kala lub World of Kung Fu
rzeczywiście dużo można się dowiedzieć...

Chciałem napisać dopiero jak przejrzę wszystko, ale nie mogę, bo gdzieś w połowie otworzył mi się nóż w kieszeni. Przecież te teksty są sprawdzane przed dodaniem, więc jak można pozwalać na obecność takiej chały? Ja rozumiem, że trzeba otworzyć się na użytkowników i pozwolić im na współtworzenie portalu, bo inaczej wszystko rozwijałoby się bardzo wolno, ale do jasnej cholery. Reprezentujecie przecież jakiś poziom, rozmiar bazy danych budzi podziw, więc dlaczego za ilością tytułów nie idzie jakoś opisów?

Inną sprawą są komentarze, w których razi chociażby ilość błędów ortograficznych (byki w najprostszych wyrazach - nie wiadomo czy się śmiać czy załamać...), czy fakt, że większość "ekspertów" zjedzie/wychwali tytuł nawet w niego nie grając... No, ale do komentarzy się nie czepiam, one nie sa mi potrzebne.

No to tyle w kwestii mojego rozgoryczenia. Czekam na odzew.

PS. Oczywiście zdarzają się też ładne teksty, jak chociażby rewelacyjny (na tle reszty) opis Pirates Galaxy, a to udowadnia że sa ludzie, którzy potrafią pisać sensownie i swoją działalnością naprawdę mogą pomóc portalowi.

Opisy są tworzone przez ludzi z "zewnątrz", my tylko akceptujemy te które nie są plagiatem i w jakiś sposób pokazują grę. Oczywiście redaktorzy starają się poprawiać te bardzo słabe opisy oczywiście jeżeli posiadają informacje na temat danej gry, jeżeli nie to opis zostaje wykasowany i wtedy czekamy aż ktoś kto grał w daną grę go napisze. Jednak prawdą jest, że niektóre opisy pozostawiają wiele do życzenia. Na razie mamy na głowie wprowadzenie kilku dodatków na stronę, zakończenie prac nad nowym stylem forum, oraz parę innych "drobiazgów". Tak więc opisy muszą poczekać.

Gier jest tyle, że ciężko abyśmy mogli poprawiać takie opisy. Redaktorem nie płacimy, więc nie możemy żądać aby na jutro uzupełnili opisy. To jakie opisy w dużej mierze zależy od was...

Ja poprawiam pod względem stylistycznym, ortograficznym i interpunkcyjnym opisy co najmniej raz dziennie, ale staram się częściej. Co do pisania opisów- ja raczej jestem przeciętny w ich pisaniu, specjalizuję się w poradnikach, ale czasami też coś napiszę.

Tak, ja rozumiem, że redaktorzy pracują za darmo i nie jest to ich jedyne zajęcie, mają jeszcze szkołę/pracę/studia, a przez to nie można od nich wymagać, aby grali w każda produkcję i pisali do niej opis. Ale przecież można wprowadzić ostrzejszą selekcję? Odrzucać takie teksty, które bardziej śmieszą (stylem, formą, treścią) niż informują. Jeśli jest możliwość kontaktu, to napisać do autora dlaczego tekst jest do rzyci i niech go poprawi, jeśli chce go zobaczyć na stronie (że na to trzeba czasu? A na poprawianie takich wypocin to nie trzeba czasu? Moim zdaniem taki mail, to mniejsza strata tego czasu, niż poprawianie dupnego opisu), albo wprowadzić skrypt, który automatycznie odrzucałby opisy krótsze niż powiedzmy czterysta znaków.

Jeśli chodzi o mnie, to wolę już nie przeczytać o grze nic, niż przeczytać, że "Ogólnie gierka rox(..)"

Nie wiem czy ktoś się ze mną zgodzi, ale wydaje mi się, że poziom tekstu wskazuje na to, jak autorzy podchodzą do odbiorcy (nie żebym atakował redakcję, chodzi mi raczej o zwrócenie uwagi na problem, z którym boryka się portal). Myślę, że dla wielu jesteście skarbnicą wiedzy na temat MMO i dobrze byłoby gdyby ta wiedza była nam jakimś poziomie. Wydaje mi się, że taka ostrzejsza selekcja i idące za nią zwiększenie poziomu wyszłoby portalowi jedynie na dobre. (zwłaszcza, że, jak widać, grupa ludzi chcących pomagać jest dość liczna. Gdyby chociaż połowa z nich zaczęła pisać teksty na poziomie to już byłoby coś)

Zgadzam się w 100% Maciejo, ale na chwilę obecną jedynie co wydaje się rozsądne to te pseudo opisy usunąć. Jak to ktoś powiedział, teraz jedziemy na ilość, a nie na jakość. Tak czy inaczej, zobaczymy co da się zrobić :)

hmm Maciejo a ty jesteś jakimś magistrem języka polskiego ? :D

@MietekssM

Prawie zawału dostał jak o tym pisał ...

Nie trzeba nim być, aby spostrzec jak niski jest poziom niektórych opisów...

hmm Maciejo a ty jesteś jakimś magistrem języka polskiego ? @MietekssMPrawie zawału dostał jak o tym pisał ...

Prawie "dostałem zawału" z prostego powodu - uważam, że wypada znać język, którym posługuje się na co dzień i nie powinno się go kaleczyć. Jeśli natomiast ktoś decyduje się zamieszczać swoje teksty na portalu działającym na taką skalę, to niech dostosuje poziom swoich prac do poziomu strony. Pisanie tekstów ewidentnie "na odp***dol się" pokazuje jaki stosunek piszący ma do osoby, która to czyta oraz do redakcji portalu.

Uważam, że jeśli portal ustawił poprzeczkę na jakimś poziomie, to powinien starać się go utrzymać, a nie pozwalać go zaniżać "redaktorom" z zewnątrz piszącym w taki sposób.

A tak z ciekawości, Tobie nie przeszkadzają takie opisy? (zanim odpowiesz wyobraź sobie sytuację: chcesz znaleźć nową grę dla siebie i szukasz informacji o tytułach dostępnych na rynku. Znajdujesz stronę, która umożliwi ogarnięcie tak szerokiego tematu, jak MMO i widzisz coś takiego...)

To znaczy wiesz nie przeszkadza mi to bo Polak ma takie coś że kojarzy sobie słowa wystarczy że zna 2 pierwsze litery słowa i ostatnią wiem bo czytałem artykuł o takim czymś i to się sprawdza :D

...bo Polak ma takie coś że kojarzy sobie słowa wystarczy że zna 2 pierwsze litery słowa i ostatnią...

Może "bo człowiek" by bardziej pasowało, polak niczym sie nie wyróżnia. Pozatym naturalnie, słowa napakowane błędami ortograficznymi da sie zrozumieć, ale chyba nie tędy droga. Osoba dodająca, ba, wogóle zabierająca się do pisania jakiegokolwiek rodzaju poradnika/opisu/recenzji powinna mieć zasady ortografii w małym palcu. Co do gier dodanych na strone główną, moim zdaniem powinien ktoś pousuwać poniżej przeciętnej jakościowo opisy, a przede wszystkim w grach które już padły dopisać odpowienią notke. O ogarnięcie komentarzy pisanych do gier nawet nie prosze, bo tej dzieciarni żaden człowiek nie powstrzyma.

Jeżeli ktoś mi zgłosi jakiś słaby opis, oczywiście, usunę, ale sam sprawdzać tego nie będę, bo jest to niemożliwe.

To znaczy wiesz nie przeszkadza mi to bo Polak ma takie coś że kojarzy sobie słowa wystarczy że zna 2 pierwsze litery słowa i ostatnią wiem bo czytałem artykuł o takim czymś i to się sprawdza

No mi tam literówki nie przeszkadzają, w sumie to nawet nie zwracam na nie większej uwagi. Pisząc "coś takiego" miałem na myśli raczej ogólny poziom większości opisów.

Co do usuwania to wydaje mi się, że nie tędy droga (chociaż przydałoby się... No, ale dobrze byłoby mieć jakąś alternatywę, a na kasowanie zdecydować się w ostateczności), ale można by w przyszłości zorganizować jakiś konkurs, który polegałby na uzupełnianiu/poprawianiu opisów. Za opisy byłyby punkty, a za punkty - nagrody (myślę, że nie musi być to coś super wypasionego. Może na przykład konto super-bojownika na joemonster dla pierwszej piątki/dziesiątki? Albo coś niedrogiego, co cieszy :)) Wtedy redaktorzy mieliby większy wybór, a i jakość dodawanych tekstów wzrosłaby znacząco. (nikt nie zaakceptowałby śmieci, a więc nie byłoby punktów)

Zawsze można wprowadzić rangę dla użytkowników forum "Użytkownik miesiąca" i nagradzać ja najbardziej aktywnego forumowicza na jeden miesiąc, po czym przechodziła by z następnym miesiącem na kolejną osobę, tak, że na forum była by tylko jedna taka ranga. O jej przyznaniu decydowała by ilość dodanych materiałów, w sumie nic takiego, ale zdrowa rywalizacja zawsze się przyda.

Chciałem napisać w innym temacie i nie robić tu bałaganu, ale wszystkie wątki, do których mógłbym to wtrącić zostały zamknięte, więc pozostaje mi założyć nowy temat.

Zdaję sobie sprawę, że może to zostać odczytane jako czepialstwo się albo coś podobnego, ale już tego nie zdzierżę... Wiem, że mogę wywołać burzę, wiem, że ktoś może się na mnie wkurzyć, no ale trudno.

Chodzi mi o tragiczny stan niektórych opisów. Pominę już fakt, że niektórych nie ma w ogóle, ale rozumiem, że redakcja nie ma tyle wolnego czasu żeby całkowicie poświęcić się stronie i tworzyć opis każdej gry (i nie o tym będę tu wywrzaskiwał).

Idzie mi o jakoś i rzeczowość i poziom opisów, które już są dodane.

Po pierwsze język... tu jest chyba najgorzej. Pełno jest błędów składniowych, gramatycznych i innych potworków (ale to jestem jeszcze w stanie wybaczyć. Grunt, że ortograficznie nie kłuje w oczy). W oczy razi też nieprzetłumaczenie wielu słów, które można przetłumaczyć

dla przykładu klan Demon, specjalizuje się w Saber’ach (szablach) oraz Fist’ach (pięściach), a klan Thief we Spear’ach (włóczniach) oraz Axe’ach (toporach) itd.
A dlaczego nie klan złodziei? I po kiego grzyba umieszczać w nawiasach tłumaczenie skoro można było od razu napisać po polsku? Chyba każdy by zrozumiał, co to jest "szabla" "pięści", "włócznia", "topór"
gildii oraz aliance (to coś jak sojusz, kilka gildii znajduje się w jednym aliance tworząc sojusz).
Dziwne... O_o zawsze byłem pewien, że "aliance" - przymierze - to sojusz i nie trzeba tego wyjaśniać tak łopatologicznie.

Z miejsca uderza też długość tekstów. Opis krótszy niż sto słów?! (niekiedy mój wstęp w wypracowaniu na maturze z angielskiego był dłuższy niż opis tytułu)

Warto też zwrócić uwagę na rzeczowość tekstów i użyty język...

Ogólnie gierka rox ale trochę przypomina Kala lub World of Kung Fu
rzeczywiście dużo można się dowiedzieć...

Chciałem napisać dopiero jak przejrzę wszystko, ale nie mogę, bo gdzieś w połowie otworzył mi się nóż w kieszeni. Przecież te teksty są sprawdzane przed dodaniem, więc jak można pozwalać na obecność takiej chały? Ja rozumiem, że trzeba otworzyć się na użytkowników i pozwolić im na współtworzenie portalu, bo inaczej wszystko rozwijałoby się bardzo wolno, ale do jasnej cholery. Reprezentujecie przecież jakiś poziom, rozmiar bazy danych budzi podziw, więc dlaczego za ilością tytułów nie idzie jakoś opisów?

Inną sprawą są komentarze, w których razi chociażby ilość błędów ortograficznych (byki w najprostszych wyrazach - nie wiadomo czy się śmiać czy załamać...), czy fakt, że większość "ekspertów" zjedzie/wychwali tytuł nawet w niego nie grając... No, ale do komentarzy się nie czepiam, one nie sa mi potrzebne.

No to tyle w kwestii mojego rozgoryczenia. Czekam na odzew.

PS. Oczywiście zdarzają się też ładne teksty, jak chociażby rewelacyjny (na tle reszty) opis Pirates Galaxy, a to udowadnia że sa ludzie, którzy potrafią pisać sensownie i swoją działalnością naprawdę mogą pomóc portalowi.