Chciałem napisać w innym temacie i nie robić tu bałaganu, ale wszystkie wątki, do których mógłbym to wtrącić zostały zamknięte, więc pozostaje mi założyć nowy temat.
Zdaję sobie sprawę, że może to zostać odczytane jako czepialstwo się albo coś podobnego, ale już tego nie zdzierżę... Wiem, że mogę wywołać burzę, wiem, że ktoś może się na mnie wkurzyć, no ale trudno.
Chodzi mi o tragiczny stan niektórych opisów. Pominę już fakt, że niektórych nie ma w ogóle, ale rozumiem, że redakcja nie ma tyle wolnego czasu żeby całkowicie poświęcić się stronie i tworzyć opis każdej gry (i nie o tym będę tu wywrzaskiwał).
Idzie mi o jakoś i rzeczowość i poziom opisów, które już są dodane.
Po pierwsze język... tu jest chyba najgorzej. Pełno jest błędów składniowych, gramatycznych i innych potworków (ale to jestem jeszcze w stanie wybaczyć. Grunt, że ortograficznie nie kłuje w oczy). W oczy razi też nieprzetłumaczenie wielu słów, które można przetłumaczyć
dla przykładu klan Demon, specjalizuje się w Saber’ach (szablach) oraz Fist’ach (pięściach), a klan Thief we Spear’ach (włóczniach) oraz Axe’ach (toporach) itd.A dlaczego nie klan złodziei? I po kiego grzyba umieszczać w nawiasach tłumaczenie skoro można było od razu napisać po polsku? Chyba każdy by zrozumiał, co to jest "szabla" "pięści", "włócznia", "topór"
gildii oraz aliance (to coś jak sojusz, kilka gildii znajduje się w jednym aliance tworząc sojusz).Dziwne... O_o zawsze byłem pewien, że "aliance" - przymierze - to sojusz i nie trzeba tego wyjaśniać tak łopatologicznie.
Z miejsca uderza też długość tekstów. Opis krótszy niż sto słów?! (niekiedy mój wstęp w wypracowaniu na maturze z angielskiego był dłuższy niż opis tytułu)
Warto też zwrócić uwagę na rzeczowość tekstów i użyty język...
Ogólnie gierka rox ale trochę przypomina Kala lub World of Kung Furzeczywiście dużo można się dowiedzieć...
Chciałem napisać dopiero jak przejrzę wszystko, ale nie mogę, bo gdzieś w połowie otworzył mi się nóż w kieszeni. Przecież te teksty są sprawdzane przed dodaniem, więc jak można pozwalać na obecność takiej chały? Ja rozumiem, że trzeba otworzyć się na użytkowników i pozwolić im na współtworzenie portalu, bo inaczej wszystko rozwijałoby się bardzo wolno, ale do jasnej cholery. Reprezentujecie przecież jakiś poziom, rozmiar bazy danych budzi podziw, więc dlaczego za ilością tytułów nie idzie jakoś opisów?
Inną sprawą są komentarze, w których razi chociażby ilość błędów ortograficznych (byki w najprostszych wyrazach - nie wiadomo czy się śmiać czy załamać...), czy fakt, że większość "ekspertów" zjedzie/wychwali tytuł nawet w niego nie grając... No, ale do komentarzy się nie czepiam, one nie sa mi potrzebne.
No to tyle w kwestii mojego rozgoryczenia. Czekam na odzew.
PS. Oczywiście zdarzają się też ładne teksty, jak chociażby rewelacyjny (na tle reszty) opis Pirates Galaxy, a to udowadnia że sa ludzie, którzy potrafią pisać sensownie i swoją działalnością naprawdę mogą pomóc portalowi.