Wiedźmin 2

Gra prezentuje się świetnie. Od czasów Mass Effect 2 nie widziałem tak kuszącego tytułu single. Z tego co się orientuje to pod każdym względem jest lepsza od poprzednika (obserwacja zza ramienia innego gracza oraz komentarze znanych testerów) w tym pod względem długości rozgrywki. Bonusowe pudełka możecie nabyć już od kilku dni wraz np. z wiedźmińskim wisiorem.

Ja jednakże raczej nie zamierzam nabyć teraz tego tytułu, a to z prostej przyczyny - znowu będę siedział 24 godziny nad grą. Pamiętam jak to było z ME2 i myślę, że i tu mnie to dopadnie. Więc będę musiał poczekać na okres w którym będę dysponował większą ilością czasu by dać się pochłonąć, a jest to naprawdę tego warte.

post-11957-0-78175600-1306102101_thumb.j

Kooooszmarrrna optymalizacja... Ustawienia graficzne nieproporcjonalne do wydajności - na minimum i na ultra ta gra działa tak samo, z różnicą może 1-2 klatek :D

Czekamy na patche.

Grafika jest baaardzo pastelowa, bardziej niż w WoWie, ale mi się to akurat podoba. Historia jest bardzo fajnie opowiadana, mam nadzieję, że tak będzie do końca gry(niedawno zacząłem). Podsumowując:

Gra dobra, ale tylko dobra. Jak dla mnie.

Zbyt dużo rzeczy który Wiedźmina sprowadzają do typowego niemalże RPG'a. Pierwsza część byłą wyjątkowa, miała specyficzny klimat, jak i resztę rzeczy W Wiedźminie 2 pachnie za dużo Gothicami, Oblivionami, czy tam innymi typowymi RPG'ami.

Jak juz przywolany zostal pierwszy Wiedzmin, to dodam od siebie, ze bardziej podobala mi si e wnim paleta bark. Byla chlodniejsza, troche brudniejsza. Ale oczywiscie to nie srpawia, aze barwy w Wiedzmin 2 to minus. To raczej subiektywne odczucie.

Kooooszmarrrna optymalizacja... Ustawienia graficzne nieproporcjonalne do wydajności - na minimum i na ultra ta gra działa tak samo, z różnicą może 1-2 klatek Czekamy na patche.Grafika jest baaardzo pastelowa, bardziej niż w WoWie, ale mi się to akurat podoba. Historia jest bardzo fajnie opowiadana, mam nadzieję, że tak będzie do końca gry(niedawno zacząłem). Podsumowując:Gra dobra, ale tylko dobra. Jak dla mnie. Zbyt dużo rzeczy który Wiedźmina sprowadzają do typowego niemalże RPG'a. Pierwsza część byłą wyjątkowa, miała specyficzny klimat, jak i resztę rzeczy W Wiedźminie 2 pachnie za dużo Gothicami, Oblivionami, czy tam innymi typowymi RPG'ami.

Chcialbym zobaczyc twoj gameplay(moze byc frapsem) z ustawieniem na minimum i na ultra :). Skoro mowisz ze roznica 2 klatek. :](na ultra jest wlaczona opcja Uber... cos tam. Ta opcja zarzyna każdego kompa)

Nie wiem skad te bajki bierzesz... albo co bierzesz ale zaprzestan.

Co do wieska... jestem bardzo zadowolony. Faktycznie wybory daja nam rozne opcje przejscia gry. Sam system rozwoju postaci tez mi sie podoba. No i ciekawy jest smaczek z mutagenami. Od czasow Gothica bedzie to gra ktora przejde wiecej niz 1 raz. :]

Spawn, pewnie chodzi o to uberprobkowanie, czy jak sie to zwie. Podobno ta opcja na next gen jest, daj ejakis krystaliczny obraz. Oczywiscie na moim zlomie jest off. Ogolnie mi sie optymalizacja podoba. Mam wzglednie starego i slabego PeCeta, a gra daje rade na wysokich detalach, choc gwoli scisloci napisac musze, ze dysponuje BARDZO malym monitorem, przez co zmuszony jestem grac na niskiej dla was (a dla mnie najwyzszej) rozdzialce. Patrzac na to, jak rozwijali pierwszego Wiedzmina, to mozemy oczekiwac kilka latek, ktore powinny usprawnic dzialanie gry. Jak teraz wam mocno tnie, to radze poczekac ze 3 miechy i potem odpalic gre w innej juz wersji. Ja dopiero co wkroczylem w akt 2 i po tym, co zobaczylem, jestem zadowolony. W wiekszosci elementow lepszy od pierwszego Wiedzmina, ale w kilku malych detalach jednak gorszy. To wszystko i tak daje nam swietna gre, a co cieszy jescze bardzo, kosztuje ona jedynie 90 zl. Oplaca sie jak jasna cholera.

Kiepska optymalizacja? ROTFL Ja powinienem grać na minimalnych i mogło by ścinać, a gram na średnio-wysokich + AA.

Może, to dlatego, że używam nowych sterów do karty nvidia, które są w fazie bety.

Ha i mi zostaje czekanie na wersje dla PS3 ^.^ Ciekaw jestem kiedy wyjdzie (a raczej CZY wyjdzie...)

Czy wyjdzie...Pewnie wyjdzie, ale tak sobie mysle, jak taka wersja moze wygladac? (uwaga, nie pisze tego slosliwie! Zwyczajnie sie zastanawiam). Jak wiadomo, ps3 nie jest juz taki mocny, jak to mialo w dniu premiery. Dlatego zastanawiam sie, jak moze na tej platformie wygladac Wiedzmin 2? Pewnie bedzie mial duzo ekranow ladowania. To trzeba zrobic, bo tych polaci terenow i ladujacych sie w locie map nie da sie wsadzic na ps3/xbox360. Pewnie bedzie tez mniej ludzi na ulicach miast i grafika gdzies z detalami srednimi. Wtedy Wiesiek powinien plynnie ruszyc. Teraz tak patrze na premiere Wiedzmina 2 i nadchodzacego Bf3 i mysle sobie: jak gry poszly do przodu w ciagu tyh paru lat! Jeszcze 4 lata temu ps3 byl super mocna maszynka, a dzis staje sie reliktem. To jest chore i boje sie tego : P.

No właśnie się zastanawiałem czy tak by tego ps'a nie sprzedać i chociaż ciut kompa ulepszyć co by nowsze gry przynajmniej na minimalnych ruszały...tyle dobrych gier wychodzi na peceta a ja sie w to gwno władowałem :P I boję się że będzie tak samo jak z gothickiem 4 na konsolke, obiecywali a i tak nie wydali =,=

Rzeczywiście gra trochę za kolorowa, co do rozwoju jak dla mnie i tak jedynym właściwym drzewkiem jest szermierka, bez jaj alchemia jako główne drzewko? Gra była by na 10/10 gdyby nie 2 spore minusy - za krótka (akt III + epilog zrobiłem w godzinę, podsumowując grałem około 24 godziny, a w wiedźminie 1 gry było na conajmniej 48 godzin moim zdaniem) oraz pogmatwana fabuła, przeszedłem grę i nadal nie zrozumiałem wszystkiego, w 1 prosta fabuła gościu chce być zbawcą świata bo się naczytał przepowiedni i trzeba go ud***ć z pomocą ludzi/elfów albo po stronie neutralnej. A teraz po skończeniu nie rozumiem prawie nic z loży czarodziejek i dlaczego wiedźmin ścigał dziki gon skoro zginął w Rivii. Te całe spiski kombinacje, nie no to do mody na sukces pasuje, a nie do prostego, mrocznego wiedźmina. Mimo wszystko to jest już finalna wersja gry, więc patche nie naprawią już tego. Gra powinna mieć 6 aktów +3/4x więcej zbroi i broni (po 1 częsci ekwipunku na akt używałem bo nie było wyboru), a fabuła powinna być łatwiejsza do skumania, niż wiedźmini mordują króli bo coś ich tam złapali a nilfgaard chce podbić północ to pracują z elfami, później jednak nie, później jednak z czarodziejkami i też je oszukują, to jednak czarodziejki zamachy robiłi, no za przeproszeniem kur*a - o co chodzi?

Jak wiadomo Gerald nie wszystko se jeszcze przypomnial. Sie zobaczy co wymysla w 3 czesci. A najlepiej to przeczytac ksiazki :D

Mi sie podoba to wkrecenie z tym ze do konca nie wiadomo o co chodzi. Faktycznie zakonczenie kuleje... ale to daje sporo szans na DLC(bo na bank beda) i gotowa podpore na czesc 3 :)

Narzekacie na to zakończenie, a przecież podobnie było u Sapka w ksiażce - akcja, akcja, akcja... koniec.

Jak powiedzialem licze na dobre DLC. A co do fabuly i tym Gonem... To ja ja kumam. Ale nie chce spoilowac :)

Fabuła jest bardzo prosta do pojęcia - wystarczą chęci. Jedynie co mnie zawiodło to rezygnowanie z kilku wątków fabularnych. Jakoś nie zachwyciło mnie, że nagle Geralt sobie rozmawia z Letho jak ze starym kumplem. Rozumiem, że kiedyś się znali, ale w końcu został on wrobiony, spotkało go przez to masa nieprzyjemności, a teraz można go nawet wypuścić. Nie mogę sobie teraz skojarzyć, ale było jeszcze kilka tego typu rzeczy, że po prostu autorzy olali sobie. Tak, czy siak gra jest rewelacyjna i nie można tego jej odmówić. Jedynie drażniło mnie jeszcze oznaczanie przeciwników, ale to pewnie skorygują w jakimś patchu.

Fabuła jest bardzo prosta do pojęcia - wystarczą chęci. Jedynie co mnie zawiodło to rezygnowanie z kilku wątków fabularnych. Jakoś nie zachwyciło mnie, że nagle Geralt sobie rozmawia z Letho jak ze starym kumplem. Rozumiem, że kiedyś się znali, ale w końcu został on wrobiony, spotkało go przez to masa nieprzyjemności, a teraz można go nawet wypuścić. Nie mogę sobie teraz skojarzyć, ale było jeszcze kilka tego typu rzeczy, że po prostu autorzy olali sobie. Tak, czy siak gra jest rewelacyjna i nie można tego jej odmówić. Jedynie drażniło mnie jeszcze oznaczanie przeciwników, ale to pewnie skorygują w jakimś patchu.

Nie nie nie nie. TO w jakis sposob bedziemy rozmawiac z Letho czy tam innym kolesiem.... zalezy tylko od nas. To czy bedziesz z nim walczyc czy nie to tez zalezy od cebie. Poza tym... oboje sa wiedzminami. Te ich kredo itp. :)

Nie nie nie nie. TO w jakis sposob bedziemy rozmawiac z Letho czy tam innym kolesiem.... zalezy tylko od nas. To czy bedziesz z nim walczyc czy nie to tez zalezy od cebie. Poza tym... oboje sa wiedzminami. Te ich kredo itp.

Okej, ale mi chodzi o sam sposób narracji. On jest przy tej rozmowie poprowadzony tak... No wiesz, jakoś za miło. Myślałem, że Geralt tam wpadnie, powyzywa go od skurwy***** i dopiero potem nabierze to wszystko jakiegoś spokoju. Patrząc z perspektywy wydarzeń, moim zdaniem nie powinno być tak potulnie. Ale to oczywiście moje zdanie.

Mi sie wydaje ze to dla tego ze ma na wszystko wywalone. Koles podchodzi do wszystkiego na lajcie... i wyjebka na all :)

Ja sie mega wqrwiłem. Kupiłem sobie dzisaj oryginał a tu gra lekko ścina, musze zmniejszać ustawienia.Co więcej wywala do puplitu a ten nowy "rewelacyjny" patch gryziie sie z DLC.Zainstalowałem spowrotem do gry crack-a od prophet i fix-a i wszytko działa rewelacyjnie.Jak to jest, że crack wydany 1 dzień po premierze gry bardziej ją usprawnia niż patche wypauszczane przez chędożony CDP...........

Szczerze?

Zmarnowałem tylko czas na pobieranie tej gry ;/

Myślałem że będzie to coś więcej no ale niestety zawiodłem się lekko mówiąc :]

Gra oczywiście nie jest zła ale mogła by być lepsza.

@EDIT

A co do ustawień gry to nie wiem co oni zrobili ale gra na ustawieniach "Ultra" Ścina mi się :// nie wiem dlaczego ale napisze wam jakiego mam PC to od razu wyda wam się to dziwne.

Intel Core I7 960 3,20GHz

ATI Radeon HD 5970 2GB

8GB RAM DDR3

Może to wina Psychixa lub czegokolwiek po prostu rozjeb... mnie to ://

^ Ustaw ultra, ale wylacz uberprobkowanie, bo to chyba na jakis next gen bedzie : P.