Wiedźmin - książki

Mam zamiar zacząć czytać książki Sapkowskiego o Geralcie z Rivii tylko nie mam pojęcia która to 1-wsza część i jak je po kolei czytać.

Jeśli mógłby ktoś napisać mi od pierwszej do ostatniej byłbym wdzięczny.

Wydarzenia z gry "Wiedźmin" i "Wiedźmin zabójcy królów" to oddzielną fabułę mają czy są też w którejś z książek?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wied%C5%BAmin

Tak łatwo dać linka i się cieszyć, to dlaczego już ty nie mogłeś tego wymienić?

Byłem już tam(w linku) i są zbiory opowiadań, księgi z różnych roków dlatego ponawiam pytanie.

Tak łatwo dać linka i się cieszyć, to dlaczego już ty nie mogłeś tego wymienić?Byłem już tam(w linku) i są zbiory opowiadań, księgi z różnych roków dlatego ponawiam pytanie.

Dać link czy skopiować, co to za różnica?

Lista książek

Saga o wiedźminie

Ostatnie życzenie (SuperNOWA 1993)

Miecz przeznaczenia (SuperNOWA 1993)

Krew elfów (SuperNOWA 1994)

Czas pogardy (SuperNOWA 1995)

Chrzest ognia (SuperNOWA 1996)

Wieża Jaskółki (SuperNOWA 1997)

Pani Jeziora (SuperNOWA 1999)

"Ostatnie Życzenie" i "Miecz Przeznaczenia" to zbiory opowiadań sprzed samej sagi. Są one utrzymane w nieco łagodniejszym stylu z licznymi nawiązaniami do popularnych baśni, ale warto je przeczytać, ponieważ dzięki nim zapoznasz się z profilami psychologicznymi bohaterów i kilka z nich również nawiązuje do głównego wątku sagi.

Polecam rozpocząć od Ostatniego Życzenia.

Wydarzenia z gry "Wiedźmin" i "Wiedźmin zabójcy królów" to oddzielną fabułę mają czy są też w którejś z książek?

Mają oddzielną fabułę.

Niedawno skończyłem czytać całą serię. Zaleca się rozpocząć od zbiorów opowiadań. Bez nich (wg. mnie) trudno będzie zrozumieć niektóre rzeczy. Ze zbiorów zacznij od "Ostatnie życzenie". Potem 2 kolejne zbiory. Z Sagi pierwszą książką jest "Ostatnie życzenie", potem "Miecz przeznaczenia" itd.

Z kolei wydarzenia z gry "Wiedźmin" i "Wiedźmin zabójcy królów" są kontynuacją serii, lecz nie popieraną przez samego Sapkowskiego. Widać zasadnicze różnice.

Mam nadzieję, że pomogłem.

PS: tu masz ładniej zobrazowane:

Zbiory opowiadań

Ostatnie życzenie

Miecz Przeznaczenia

Coś się kończy, coś się zaczyna

Saga o wiedźminie

Ostatnie życzenie

Miecz przeznaczenia

Krew elfów

Czas pogardy

Chrzest ognia

Wieża Jaskółki

Pani Jeziora

Z kolei wydarzenia z gry "Wiedźmin" i "Wiedźmin zabójcy królów" są kontynuacją serii, lecz nie popieraną przez samego Sapkowskiego. Widać zasadnicze różnice.

To nawet nie jest kontynuacja, to jest jakby oddzielna fabuła.

Ja raz na rok staram się powtarzać Sagę o Wiedźminie i dzięki Waszemu tematowi, rozpoczynam czytanie jeszcze raz:)

Jest na swiecie zbyt wiele dobrych ksiazek, aby rok w rok "tracic czas" na ponowne czytanie Wiedzmina ;p. Aczkolwiek przyznac musze, ze saga wiedzminska jest przeswietna, ale i tak najbardziej podobaly mi sie zbiory opowiadan. Poruszajace, dosadne, czarujace. Ahhhh <3.

Temat rozwiazany, zamykam.

Mam zamiar zacząć czytać książki Sapkowskiego o Geralcie z Rivii tylko nie mam pojęcia która to 1-wsza część i jak je po kolei czytać.

Jeśli mógłby ktoś napisać mi od pierwszej do ostatniej byłbym wdzięczny.