Wiedźmin - steam nie uruchamia się

Folder Steam --> steamapps --> common --> the witcher --> system

PPM na witcher.exe i wbijasz we właściwości. Będzie tam zakładka ze zgodnością i spróbuj zaznaczyć tam dla windowsa 8 (ogólnie możesz popróbować różnych kombinacji). Daj znać jak poszło.

Nie mogę wybrać W8 posiadając W7, a resztę sprawdzałem zanim napisałem post.

Nie mogę wybrać W8 posiadając W7, a resztę sprawdzałem zanim napisałem post.

Próbowałeś pobrać patch 1.5 ze strony cdprojektu?

Próbowałeś pobrać patch 1.5 ze strony cdprojektu?

Jest on automatycznie aktualizowany poprzez Steam

Jest on automatycznie aktualizowany poprzez Steam

To mi się skończyły pomysły. Możesz spróbować poszperać na angielskich forach - trzeba trochę tego czasu poświęcić na researchu.

To mi się skończyły pomysły. Możesz spróbować poszperać na angielskich forach - trzeba trochę tego czasu poświęcić na researchu.

Szukałem wszędzie gdzie się da, gdy skończyły mi się pomysły to napisałem tutaj.

Ja bym sprobowal jeszcze tak jako ostateczne rozwiązanie skontaktowac sie z supportem z GoG Galaxy i zapytać czy jest szansa, żeby Ci dodali tego Wiedzmina do kotna gog za free po udowodnieniu, że konto steam do ktorego jest przypisane jest Twoje i juz raz go kupiles. Jeszcze tylko 1 sprawa, chyba nikt o to nie pytał w temacie jeszcze, próbowałes reinstal?

Ja bym sprobowal jeszcze tak jako ostateczne rozwiązanie skontaktowac sie z supportem z GoG Galaxy i zapytać czy jest szansa, żeby Ci dodali tego Wiedzmina do kotna gog za free po udowodnieniu, że konto steam do ktorego jest przypisane jest Twoje i juz raz go kupiles. Jeszcze tylko 1 sprawa, chyba nikt o to nie pytał w temacie jeszcze, próbowałes reinstal?

Próbowałem i nic to nie zmieniło.

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=438838794

Zgodnie poradnikiem w opcjach uruchamiania spróbuj dodać -dontForceMinReqs

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=438838794

Zgodnie  poradnikiem w opcjach uruchamiania spróbuj dodać -dontForceMinReqs

Nic to nie dało

Wiedźmin 1 i 2 ogólnie mają problemy z uruchomieniem na laptopach.

Edit:

Poradnik z najlepszego źródła ;)

http://pl.cdprojektred.com/support/komunikat-dotyczacy-niespelnionych-minimalnych-wymagan-systemowych/

Wiedźmin 1 i 2 ogólnie mają problemy z uruchomieniem na laptopach.

Edit:

Poradnik z najlepszego źródła 

http://pl.cdprojektred.com/support/komunikat-dotyczacy-niespelnionych-minimalnych-wymagan-systemowych/

Ktoś już proponował ten sposób i nic to nie dało, poza tym druga część śmiga elegancko.

Próbowałeś najzwyczajniej w świecie odpalić grę w trybie kompatybilności z jakimś innym systemem? Z tego co czytam, to ludziom normalnie chodzi na W7 64bit, ale niektórzy musieli tak robić, żeby pozbyć się błędów, w innym przypadku to pewnie po prostu wina syfu na komputerze. Brzmi absurdalnie ale tak może być, z wieloma tytułami miałem podobne problemy mając laptopa (Kiedy mój znajomy mając identycznego laptopa odpalał te same gry bez problemu). Format zawsze pomagał (Nie wiem co dokładnie to powodowało) ale strzelam, że nie będziesz formatował systemu dla jednej gry, dlatego spróbuj tak jak mówię odpalić grę w trybie kompatybilności.

Ewentualnie na samym steam gość pozbył się identycznego problemu w ten sposób:

"Yeah, I also have a Win7 64-bit laptop. I ended up having to edit the video settings through the registry. My only current solution is to start and play the game in windowed mode. So far I have no problems.

If you don't know how to do it, simply press the start gem on the Windows taskbar, type in "regedit" (without the quotations, of course) into the search bar at the bottom and start up the registry editor.

Once it's open, go to HKEY_Current_User > Software > cd projekt red > witcher > settings and a list of the in-game settings should appear to the right. From there, find where it says "Fullscreen" and change the setting from 1 to 0. After that, simply exit and start up the game. It worked fine for me, so hopefully this solution works for you as well.

Playing the game in windowed mode is better than not being able to play the game at all."

Albo tak jak napisałem wyżej, ktoś poszedł w kompatybilność:

"Go to the Steam folder > SteamApps > Common > The Witcher Enhanced Edition (or whatever version is experiencing the issue) > System

Right-Click on the witcher.exe file and choose Properties.

Click the Compatability tab.

Select Run this program in compatibility mode for:

I am running Windows 8.1 x64 and chose to use compat mode for Windows XP (Service Pack 3)

That fixed the issue immediately.

Hope this helps!"

Powodzenia :)

Próbowałeś najzwyczajniej w świecie odpalić grę w trybie kompatybilności z jakimś innym systemem? Z tego co czytam, to ludziom normalnie chodzi na W7 64bit, ale niektórzy musieli tak robić, żeby pozbyć się błędów, w innym przypadku to pewnie po prostu wina syfu na komputerze. Brzmi absurdalnie ale tak może być, z wieloma tytułami miałem podobne problemy mając laptopa (Kiedy mój znajomy mając identycznego laptopa odpalał te same gry bez problemu). Format zawsze pomagał (Nie wiem co dokładnie to powodowało) ale strzelam, że nie będziesz formatował systemu dla jednej gry, dlatego spróbuj tak jak mówię odpalić grę w trybie kompatybilności.

Ewentualnie na samym steam gość pozbył się identycznego problemu w ten sposób:

"Yeah, I also have a Win7 64-bit laptop. I ended up having to edit the video settings through the registry. My only current solution is to start and play the game in windowed mode. So far I have no problems. If you don't know how to do it, simply press the start gem on the Windows taskbar, type in "regedit" (without the quotations, of course) into the search bar at the bottom and start up the registry editor. Once it's open, go to HKEY_Current_User > Software > cd projekt red > witcher > settings and a list of the in-game settings should appear to the right. From there, find where it says "Fullscreen" and change the setting from 1 to 0. After that, simply exit and start up the game. It worked fine for me, so hopefully this solution works for you as well. Playing the game in windowed mode is better than not being able to play the game at all."

Albo tak jak napisałem wyżej, ktoś poszedł w kompatybilność:

"Go to the Steam folder > SteamApps > Common > The Witcher Enhanced Edition (or whatever version is experiencing the issue) > SystemRight-Click on the witcher.exe file and choose Properties.Click the Compatability tab.Select Run this program in compatibility mode for: I am running Windows 8.1 x64 and chose to use compat mode for Windows XP (Service Pack 3)That fixed the issue immediately.Hope this helps!"

Powodzenia 

Powtórzę się, format robiłem, bo zmieniałem dysk, a kompatybilność zmieniałem jako pierwszą. Po wejściu w register nie mam żadnej z tych opcji. Wchodzę w ten folder, ale po prawej nic się nie pojawia.

EDIT: Jednak pojawiają się te opcje, ale po zmianie wartości pełnego ekranu, gra owszem uruchamia się w oknie, ale nadal wyłącza się z komunikatem, że przestała działać.

Znalazłem cos takiego w necie, nie wiem czy to widziales/probowales, ale wkleje:

Was able to start it and not have it hang as it has been.
For some reason games need to be in your gpu settings to
be able to run the game.
If nvidia use the nvidia control panel, 3d settings, see if its listed; if not add it.
If it still has issues check the globel settings.
If you have ati go to catalyst control center to add it there.

W gothicu był podobny problem i pomagało bodajże wyłączenie nakładki steama, poza tym jeśli masz tą instrukcje z cd keyem to można aktywować grę na gogu, chyba że w międzyczasie to anulowali.

Przez wiele lat lubiłem pogrywać w pierwszą część Wiedźmina, ale ostatnio zdechła mi płytka i wymieniałem dysk, to zakupiłem go na Steamie na promocji świątecznej. Problem leży w tym, że po uruchomieniu gry jest czarny ekran, kursor z gry i po kilku sekundach wyskakuje okienko, że program przestał działać. Próbowałem zmieniać  zgodność oraz instalowałem różne wersje programu Visual C.

Ja na swoim W7 x64 odpaliłem wszystkie wiedźminy z steama za pierwszym razem, więc na pewno jest to możliwe..

Są tylko dwie możliwości czemu ci nie działa:

1. Błędy systemowe

2. Błędy sprzętu

Z błędów systemowych możesz sprawdzić dwie możliwości.

1. Aktualizacje systemowe - czy wszystko zainstalowałeś z windows update

2. Zła instalacja gry - Zainstaluj Revo Uninstaller który usunie wszystkie wpisy w rejestrze i pliki ustawień gry, które nie są usuwane normalnie

Z błędów sprzętu

1. Procesor

2. Karta graficzna

Najogólniej spróbuj różne wersje sterowników, najnowsze albo starsze jak najbliżej rocznika wydania wieśka - czasem zdarza się że starsze sterowniki lepiej współpracują bo "nowe technologie" czasem potrafią nie współgrać z starszymi grami, no i zostaje jeszcze pogrzebanie w opcjach pozmieniać rożne opcję w konfiguracjach sterowników i zobaczyć czy coś to zmienia również w biosie zdarzają się opcje które np. odpowiadają za pobór prądu potrafią zmienić kompatybilność w grach.

Jeśli miałbym obstawiać czemu nie działa to najprawdopodobniej - Niedokładnie usunięte pliki konfiguracyjnych z poprzedniej wersji albo Sterowniki karty graficznej

Ja na swoim W7 x64 odpaliłem wszystkie wiedźminy z steama za pierwszym razem, więc na pewno jest to możliwe..

Są tylko dwie możliwości czemu ci nie działa:

1. Błędy systemowe

2. Błędy sprzętu 

Z błędów systemowych możesz sprawdzić dwie możliwości.

1. Aktualizacje systemowe - czy wszystko zainstalowałeś z windows update

2. Zła instalacja gry - Zainstaluj Revo Uninstaller który usunie wszystkie wpisy w rejestrze i pliki ustawień gry, które nie są usuwane normalnie

Z błędów sprzętu

1. Procesor

2. Karta graficzna

Najogólniej spróbuj różne wersje sterowników, najnowsze albo starsze jak najbliżej rocznika wydania wieśka - czasem zdarza się że starsze sterowniki lepiej współpracują bo "nowe technologie" czasem potrafią nie współgrać z starszymi grami, no i zostaje jeszcze pogrzebanie w opcjach pozmieniać rożne opcję w konfiguracjach sterowników i zobaczyć czy coś to zmienia również w biosie zdarzają się opcje które np. odpowiadają za pobór prądu potrafią zmienić kompatybilność w grach.

Jeśli miałbym obstawiać czemu nie działa to najprawdopodobniej - Niedokładnie usunięte pliki konfiguracyjnych z poprzedniej wersji albo Sterowniki karty graficznej

Wszystkie aktualizacje są zainstalowane, żadne pliki nie zostały, bo robiłem format. Sprawdzałem stare sterowniki - bez zmian. Wersja pudełkowa działała bez zarzutu.

EDIT: Rozwiązałem problem wklejając ten plik do folderu z grą: https://www.dropbox.com/s/ux7o11i51z43tph/atiumdag17.7.1.zip?dl=0

Co do propozycji Biesa, gra była w opcjach karty graficznej od samego początku.

Przez wiele lat lubiłem pogrywać w pierwszą część Wiedźmina, ale ostatnio zdechła mi płytka i wymieniałem dysk, to zakupiłem go na Steamie na promocji świątecznej. Problem leży w tym, że po uruchomieniu gry jest czarny ekran, kursor z gry i po kilku sekundach wyskakuje okienko, że program przestał działać. Próbowałem zmieniać zgodność oraz instalowałem różne wersje programu Visual C.