Chyba większość pamięta wojny pomiędzy graczami kantera i quake'a - odwieczna decyzja, w kawiarence z kolegami zagrać w jedno czy w drugie? Jednak z biegiem czasu to kanter wygrał rywalizację i zgarnął monopol w strzelankach.
Ostatnio, wielkie marki ogłaszają powrót. Mamy UT który jest obecnie w alpha testach i każdy może w niego zagrać, z drugiej strony zapowiedziany został Quake Champions, do tego kickstarterowy sukces osiągnęła gra o tytule Diabotical.
Na dzień dzisiejszy wiemy, że UT będzie w 100% darmowy, do tego pełne wsparcie dla moderów, dwa pozostałe tytuły będą płatne. (Cena Diaboticala to 10-15$, jeszcze nie jest to do końca ustalone). Do tego w QC będziemy mieli czempionów - to chyba pomysł nietrafiony, za bardzo blizzarda się naoglądali. QC bardzo mocno będzie uderzało również w esport, tak przynajmniej zapowiadają. Epic Games współpracują ze społecznością, słucha ich i wprowadza do UT jedynie uzgodnione rzeczy, co niewątpliwie jest plusem.
Jak myślicie, czy któryś z tych FPS'ów ma szansę na odzyskanie chociażby namiastki dawnych sukcesów? Ja osobiście zawsze wybierałem UT i jakbym miał wybierać z tej trójki to znów wybór by padł na UT, a to ze względu na wprowadzenie w QC czempionów co w mojej opinii jest głupie i kompletnie nie pasuje do zwrotu - "frag like it's 1999".