Wielki problem z procesorem

Witam

Problem przedstawiałem już na przeróżnych forach komputerowych, i nadal nie znalazłem przyczyny jego występowania. Nawet pytając się informatyków-nic.

Sprzęt:

Płyta: M2V-MX SE

Karta: Radeon HD 4850

Ram: 2x2GB DDR2 667mhz Kingston

Procesor: AMD Athlon 64 x2 6000+ Brisbane (2x 3,1Ghz/2x 512kb)

Zasilacz: Tacens Radix V450

Problem:

Umieszczenie procesora w płycie i odpalenie kompa po przywróceniu ustawień fabrycznych Biosu. Wszystko ładnie się włączyło bez żadnych problemów. Ok, trzeba go przetestować, więc odpalam gierkę.

Wszystko ładnie działa dopuki po 30min nie wyłączyła mi się gra.

Patrzyłem w ustawienia Biosu itd, i nadal to samo. Pobrałem program CPU-Z i włączyłem test, error po 4min. Wtedy przyszło mi coś do głowy żeby pozmieniać taktowanie procesora w Biosie. Ok, zabrałem sie do testów:

1. Początkowo zmieniłem taktowanie na 2x3Ghz. Hmm, gry chodziły po 1h i wtedy się wyłączały. Program CPU-Z pokazywał error po 20min.

2. Następnie zmniejszyłem taktowanie na 2x2,9Ghz. Mogę grać 24h i nic się nie stanie. Program CPU-Z nie wywalił errora po 1:30h więc go wyłączyłem.

Więc myślę, że problem może występować w tym, że:

1. Płyta puszcza złe napięcie na procka.

2. Procek jest walnięty i tak już zostanie.

3. Nie wiem.

Problem na 100% nie jest związany z przegrzewaniem się.

Jeśli ktoś pomoże mi rozwiązać problem i sprawi, że procek będzie bez problemu śmigał na 2x3,1Ghz tak jak na 2,9Ghz dam doładowanie za 10zł bądź 4pak jak sobie go odbierze. :P

Są jakieś pomysły? Męczyłem się ztym problemem miesiąc po 2h dziennie i ... wiecie co.

Athlony lubią się grzać, ale skoro to wykluczyłeś pójdźmy gdzie indziej. Z mojego doświadzenia wiem, że takie sytuacje miały miejsce, gdy w BIOSie ustawione było zbyt duże napięcie procesora. Ustawiłbym 1.325- 1.35V

No właśnie to jest najbardziej prawdopodobne. W płycie mam ustawione zaduże napięcie, a nie mam możliwości go zmniejszyć do tych nawet 1.35V... Napiszę potem jakie mam możliwości zmiany napięcia. Mam chyba tylko możliwości na: 1.5/1.45/1.4.

Nagram może jutro jak wygląda mój bios i napiszę dokładne napięcia jakie mam możliwość ustawić.

Memtest86 odpal na noc, może RAM ma jakiś feler. Pożycz też jakiś zasilacz od znajomego lub z serwisu komputerowego i zrób test.

Sprawdzałem ten problem na 4 różnych kościach. Zasilacz wyciągłem z 2 kompa i to samo. (zasilacz dobrej firmy)

Skrytek radziłbym Ci zgłosić się do jakiegoś serwisu komputerowego, a nie pisać na różnych forach. Wiem z własnego doświadczenia, że czasami źle się to kończy.
Możliwe, że wina leży po stronie procesora a nie ramu i zasilacza. Sprawdź czy inny procek będzie wariował tak samo i zdaj raport :S.

czlowieku z takim zasilaczem to usmazysz procesor .

Sakret

Włączałem test w CPUZ z innym dobrym zasilaczem i bez karty, która bierze 100W, i było to samo.

Jak miałem Athlon 64 x2 4000+ to takich problemów nie miałem.

Napięcia jakie mogę dać na procka w biosie:

1,5V

1,475V

1,450V

Auto

Mój procek powinien działać na 1,35V, a takiej opcji nie mam do ustawieniach.

Witam

Problem przedstawiałem już na przeróżnych forach komputerowych, i nadal nie znalazłem przyczyny jego występowania. Nawet pytając się informatyków-nic.

Sprzęt:

Płyta: M2V-MX SE

Karta: Radeon HD 4850

Ram: 2x2GB DDR2 667mhz Kingston

Procesor: AMD Athlon 64 x2 6000+ Brisbane (2x 3,1Ghz/2x 512kb)

Zasilacz: Tacens Radix V450

Problem:

Umieszczenie procesora w płycie i odpalenie kompa po przywróceniu ustawień fabrycznych Biosu. Wszystko ładnie się włączyło bez żadnych problemów. Ok, trzeba go przetestować, więc odpalam gierkę.

Wszystko ładnie działa dopuki po 30min nie wyłączyła mi się gra.

Patrzyłem w ustawienia Biosu itd, i nadal to samo. Pobrałem program CPU-Z i włączyłem test, error po 4min. Wtedy przyszło mi coś do głowy żeby pozmieniać taktowanie procesora w Biosie. Ok, zabrałem sie do testów:

1. Początkowo zmieniłem taktowanie na 2x3Ghz. Hmm, gry chodziły po 1h i wtedy się wyłączały. Program CPU-Z pokazywał error po 20min.

2. Następnie zmniejszyłem taktowanie na 2x2,9Ghz. Mogę grać 24h i nic się nie stanie. Program CPU-Z nie wywalił errora po 1:30h więc go wyłączyłem.

Więc myślę, że problem może występować w tym, że:

1. Płyta puszcza złe napięcie na procka.

2. Procek jest walnięty i tak już zostanie.

3. Nie wiem.

Problem na 100% nie jest związany z przegrzewaniem się.

Jeśli ktoś pomoże mi rozwiązać problem i sprawi, że procek będzie bez problemu śmigał na 2x3,1Ghz tak jak na 2,9Ghz dam doładowanie za 10zł bądź 4pak jak sobie go odbierze. :P

Są jakieś pomysły? Męczyłem się ztym problemem miesiąc po 2h dziennie i ... wiecie co.