Witam wszystkich.
Sprawa wygląda tak, że z miesiąc temu przesiadłem się z internetu 24mb na szybkość 70mb. Na starych 24mb szybkość pobierania plików z internetu, czy to steam, origin czy z innych rzeczy, wynosiła średnio 2mb/s. Teraz na nowym internecie 70mb teoretycznie prędkość ta powinna osiągać niecałe 22mb/s. Problem w tym, że prędkość pobierania zamyka się na 2,6mb/s.
Internet mam razem z TV z UPC. Sercem wszystkiego jest dekoder Horizon. Sieci WiFi w domu są jakby dwie: tytułowe 2,4 i 5,0 GHz. Jeśli chodzi o 5.0 to mój telefon łączy się z nią automatycznie i prędkość pobierania plików jest taka jaka być powinna, czyli te 22mb. Komputer z kolei wykrywa tylko sieć 2.4GHz. Łączy się z nią poprzez adapter TL-WN422G który obsługuje tylko sieci 2,4. Próbowałem też zmieniać kanał na którym działa te 2,4 ale to tylko spowalniało pracę sieci.
No więc pytanie jest takie czy zmiana adaptera na nowszy model obsługujący WiFi 5.0 GHz będzie rozwiązaniem problemu z działaniem internetu czy być może karta sieciowa w komputerze również może sprawiać problemy i też podlega wymianie? (model. realtek rtl8168d/8111d family pci-e gigabit ethernet nic).