Wildstar - Crash

Witam, mój problem polega na tym, że podczas gry w Wildstar wyrzuca mnie na moment z gry do ekranu, wyskakuje komunikat, że sterownik ekranu przestał działać ale odzyskał sprawność, a potem wyłącza mi grę.

Mam też drugi komunikat, związany z pamięcią.

Minimum: NVIDIA GeForce 8800 GT, ATI Radeon HD 3850, or better

Ja posiadam Radeona R9 380

Mam 8GB ramu.

Ktoś, coś wie?

zaktualizuj sterowniki do grafy, powinno pomóc ;)

Sterowniki do grafiki mam aktualne ;).

Hm, to dziwne bo ta grafa powinna sobie spokojnie poradzić z wildstarem. Może spróbuj wyłączyć wszystko co obciąża GPU (mam na myśli Win. Aero, jakieś pierdoły w przeglądarce używające flasha - ostatnio zauważyłam ten problem z twitchem gdy jeszcze nie mieli odtwarzacza HTML5)

w 90% przypadków zaktualizowanie sterowników pomaga. Ostatnio wyszła jakaś nowa wersja catalysta więc warto zerknąć czy faktycznie masz aktualne.

Jeśli totalnie najnowsza wersja sterownika nie zmienia nic spróbuj zainstalować ciut starsze wersje (np zamiast 15.20 wersję 15.19 etc)

W najgorszym przypadku są to początki sypania się grafy :D ale nie przejmuj się, czasem to wyskakuje randomowo, bez powodu, gdy po prostu troszkę się przeciąży grafika.

Może przeleć ją jakimś 3Dmarkiem czy cuś dla pewności.

Zegary karty graficznej w dół. Z jakiegoś powodu Wildstar nie lubi wysokiego OC.

Wolałbym nie instalować starszych wersji i siedzieć na tej co mam.

Tutaj?

http://oi60.tinypic.com/2qkp63q.jpg

Mam wyłączone wszystko, dosłownie :P.

Ktoś mi też mówił, że grafa może być wadliwa i już się przypalać, a szkoda, bo komputer ma dopiero miesiac od złożenia.. ;).

A co do gry, najdziwniejsze jest to, że pierwszą lokację całą bez problemu, wchodzę do drugiej, biegnę i nagle takie czary.

Skoro grafa ma miesiąc to w sumie nie ma szans żeby się tak szybko spaliła.. Chyba, że chodziła dosłownie cały miesiąc non-stop na ultra przy 5 grach odpalonych naraz albo stanowiła za piorunochron. :D Sama mam starszego już radeona którego przez ponad 2 lata zajeżdżam w gierkach na ultra i jeszcze w miarę dobrze chodzi, mimo pierwszych oznak zdychania :D A co do sterownika - to naprawdę nie jest nic strasznego, ja sama jadę na 2 wersjach w dół, ponieważ często nowe wersje sterowników są wadliwe do niektórych kart graficznych i nie pomagają. Ja tak miałam w przypadku ostatniej aktualizacji, musisz po prostu poczekać na łatkę. ~ A patrzałeś może czy na niższych detalach gra Ci lepiej chodzi w tej drugiej lokacji?

Grałem na UltraHigh, zmieniłem na Medium i mam ciągle to samo.

Hm, no głównie 2-3 gry odpalone, TS, Chrome i tyle.

Sprawdze te sterowniki.

I teraz ciekawi mnie kolejna rzecz, nie związana z tematem, bo na pudełki mi piszę, że ta grafa ma 4GB pamięci, a na PC, że 3, coś mi tu nie gra :P.

W AMD mi piszę, że 4GBG, na stronie canyourunit, że 3 GB :P.

Jintae, więc spróbować ze starszym sterownikiem AMD czy K.Graficznej?

Jeśli karta nie była podkręcana przez Ciebie, to raczej problem leży gdzie indziej. Możesz odpalić jakiegoś benchmarka np. Valley i sprawdzić czy tam karta się wysypie. Jeśli nie, to raczej wina leży po stronie gry aniżeli karty. Sterowników starszych też spróbuj.

To jest teoretycznie jedno i to samo :D AMD Catalyst odpowiada za grafikę w głównej mierze. po prostu odinstaluj obecny catalyst i wszystkie resztki po sterownikach graficznych i znajdź nieco starszą wersję i zainstaluj.

A co do grafy to przyczyn może być kilka, ciężko mi stwierdzić co to dokładnie nie znając szczegółów. Całkiem prawdopodobne, że masz mapowanie RAMu dla grafiki w BIOSie włączone.

@edit zgodzę się z panem wyżej, jeśli sam nic nie grzebałeś przy grafice i BIOSie to nie powinno być z tym problemów.

Ja nic nie grzebałem, wszystko jest tak, jak dostałem go skręconego, "świeżego". Sprawdzę jakimś Benchmarkiem, a potem pomyślimy, najwyżej nie pogram w Wildstar ;x. Albo za półtora roku...

Najwyżej zaniosę Pc do sprawdzenia czy mi karta nie siada.

A ja mam unable to connect...

Taki błąd robi się kiedy karta graficzna jest przeciążona. Pamiętam jak na starym kompie, gdzie miałam Radeona HD 4850 potrafiłam wywołać ten błąd w dwóch grach;

- Minecraft (oszczędźcie komentarze xD) przełączony na OpenGL

- Primal Carnage, przy zmienianiu mapy.

Powiedziałabym "koleś, masz za słabą kartę na tą grę i tyle" tyle, że to do niej nie pasuje, bo jest ona na podobnym poziomie co GeForce 980 gtx, którego teraz mam i na nim nie mam żadnych takich problemów. Zresztą w ogóle to całkiem dobra karta graficzna, więc nieogarniam.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że Wildstar został stworzony dla Nvidii - nawet znalazłam kilka dowodów np. na YT jest sporo problemów pokazujących, że światło źle zachowuje się na kartach radeona, tu macie taki przykładowy filmik - https://www.youtube.com/watch?v=lec_j7rU-pk Podobne historie były np. w Dragon's Prophet, tyle, że tam było odwrotnie - na Radeonach było dobrze, a na Nvidiach crashowało. Wszystko zależy od tego na jakim sprzęcie pracują deweloperzy gry.

Chyba najlepsze co teraz możesz zrobić to napisać ticket do supportu, albo na ich oficjalnym forum (jeśli jakieś mają) to może coś na to poradzą. Szukałam trochę po necie i nie znalazłam takich problemów, więc sprawa może być świeża - zwłaszcza zważywszy na to, że wraz z wejściem f2p zmienili efekty wizualne.

@Hasira ta karta graficzna Radeona R9 380 może konkurować co najwyżej z gtx 960 a nie gtx 980. Pomyliłaś karty graficzne.

Takie pytanie taki error wywala ci tylko przy wildstarze czy np. przy czymś innym też ? kiedyś miewałem takie błędy i skończyło się na wymianie karty graficznej (ale taki błąd potrafiło mi nawet wywalić podczas korzystania z przeglądarki). Pamiętam ze kumpel mi kiedyś mówił ze też coś miał podobnego tylko że u niego reinstal systemu pomógł no u mnie niestety to nie pomogło ;/. Ale jak mówie u mnie to potrafiło wywalić na korzystaniu z byle jakiego programu

Mi to się dzieje tylko w Wildstar. Tylko w niektórych momentach mapy, Q.

Ja miałem to samo przy innej grze, pomogło mi totalnie wywalenie sterownika i świeża instalacja.

Eh, czyli zabawa sterownikami ;x.

To nie jest żaden błąd wynikający z obciążonej karty graficznej. Gdyby tak było, to każdy w nowej grze miałby ten problem, bo w samym wieśku obciążenie gpu wynosi non stop 99%.

Ostatnio u nvidii problem był identyczny, tylko tam przeglądarka chrome crashowała stery od karty graficznej.

Dziś wyszły nowe stery do AMD, więc spróbuj je zainstalować. Najlepiej wykonać czystą instalację tzn. wcześniejsze wywalić i dopiero nowe wgrać.

http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/latest-catalyst-windows-beta.aspx

Wybierz swój system i pobierz.

//

Próbowałeś w ogóle poszukać rozwiązania na necie ? Bo sporo ludzi miewa takie problemy

https://www.google.ie/search?es_sm=93&q=AMD+sterownik+ekranu+przesta%C5%82+dzia%C5%82a%C4%87+ale+odzyska%C5%82+sprawno%C5%9B%C4%87&oq=AMD+sterownik+ekranu+przesta%C5%82+dzia%C5%82a%C4%87+ale+odzyska%C5%82+sprawno%C5%9B%C4%87&gs_l=serp.3...22474.24690.0.24860.6.5.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.serp..6.0.0.q8IVUlZ27Cg

Jeżeli gra wywala po uruchomieniu, zastosuj się do instrukcji z tego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=NUMIagUaFwQ

Dodatkowo uruchamiamy w trybie zgodności z windows xp service pack 3.