Wildstar - z czym to się je?

Witam, jest to poradnik ogólny na temat gry Wildstar, która ma w najbliższym czasie wyjść. Stworzyłem go na prośbę użytkownika Sokoren i z jego udziałem planuję go aktualizować. Można by powiedzieć, że wydałem go w wersji Alpha, co jest ostatnio modne wśród developerów, ale w przeciwieństwie do nich nie pobieram za to ani grosza :)

Zapraszam do lektury.

0riWiit.jpg

Na początek czym jest Wildstar? Jest to nadchodząca Science Fiction Massive Multiplayer Online Role Playing Game - SF-MMORPG której twórcą jest Carbine Studios, a wydawcą NCSoft. Miejscem akcji tej gry jest fikcyjna planeta Nexus, gdzie tajemnicza i wszechmocna rasa znana jako Eldanie zniknęła zostawiając w spadku po sobie bogactwo technologii oraz sekrety które to gracz będzie miał możliwość rozwiązać.

W grze wybieramy jedną z dwóch frakcji, na każdą przypisuje się cztery rasy:

Władcy(the Dominion) - Inter-galaktyczne imperium, które uważa iż planeta im się należy.

Rasy: Cassian, Draken, Mechari oraz Chua

Wygnani(the Exiles) - Grupa wyrzutków oraz uchodźców, która postanowiła sprzeciwić się tyranii.

Rasy: Human, Granok, Aurin oraz Mordesh

Po wybraniu rasy wybieramy jedną z sześciu klas. Niestety są pewne restrykcje dotyczące rasy:klasy. Dodatkowo, zależnie od klasy możemy wybrać jedną z trzech ról: DPS, Healer, Tank.

Warrior - Exile: Human, Granok, Mordesh | Dominion: Cassian, Draken, Mechari

Spellsinger - Exile: Human, Aurin, Mordesh | Dominion: Cassian, Chua, Draken

Stalker - Exile: Human, Aurin, Mordesh | Dominion: Cassian, Draken, Mechari

Medic - Exile: Human, Granok, Mordesh | Dominion: Cassian, Chua, Mechari

Engineer - Exile: Human, Granok, Mordesh | Dominion: Cassian, Chua, Mechari

Esper - Exile: Human, Aurin | Dominion: Cassian, Chua

DPS: Warrior, Esper, Spellsinger, Stalker, Medic, Engineer

Healer: Esper, Spellsinger, Medic

Tank: Warrior, Stalker, Engineer

Gra dodatkowo oferuje nam coś całkiem nowego w świecie MMO. Może sama nazwa nie jest jakaś innowacyjna, ale to co się za nią kryje już tak. A mowa tu o Path System, czyli systemie ścieżek. Jak wiadomo, każdy z Nas(graczy) ma inne powody dla których dana gra sprawia mu przyjemność. Dla jednych jest to zabijanie hord przeciwników stojących na drodze, inny czerpie radość z wykonywania zadań. Ten system daje nam właśnie wybór pomiędzy jedną z 4 ścieżek, każda z nich oferuje inna drogę rozwoju i różnorakie typy zadań.

Żołnierz | Soldier - Wybór dla tych, którzy nie są zainteresowani jak działa ten świat, co nowego można w nim odkryć, czy zbudować. Interesują ich tylko dwie rzeczy: śmierć i zniszczenie. Mając dostęp do szerokiego asortymentu eksperymentalnej broni zawsze szuka sposobu żeby w nowy i innowacyjny sposób wykończyć swoich przeciwników.

Naukowiec | Scientist - Lubisz badać wszystko? Pisząc wszystko, mam na myśli naprawdę wszystko. Twoim zadaniem będzie przemierzanie planety Nexus w celu wyszukiwania nowych okazów zwierząt, roślin, badania ich, katalogowania, będziesz się także zajmował chemią, czy archeologią.

Osadnik | Settler - Nexus jest światem szorstkim, brutalnym i wymagającym ujarzmienia. Nie kto inny jak Ty będzie wycinał lasy i budował nowe miasta. Zajmował się zaopatrzeniem, czy pomocą strażnikom miejskim w utrzymaniu bezpieczeństwa, poprzez eliminowanie stworów zagrażających Twoim nieruchomościom.

Odkrywca | Explorer - Opcja dla osób ciekawych świata, korzystających z własnych ścieżek zamiast przetartych szlaków. Cóż może być bardziej fascynującego od eksploracji i tworzenia własnych map, ścigania i polowania na potwory, czy inwigilacji przeciwników na wojnie.

Crafting!

Tradeskills - system tworzenia w którym możemy awansować, receptury których musimy się nauczyć oraz punkty talentów do rozdania. W grze możemy jednocześnie na ten moment nauczyć się dwóch umiejętności handlowych.

Podział:

Weaponsmith, Armorer, Mining, Outfitter, Survivalist, Technologist, Architect, Relic Hunter, Tailor

Weaponsmith - tworzenie broni z metalu przy pomocy obwodów Eldańskich

Armorer - kucie zbroi z metalu oraz dostarczanie im energii z mikrochipów i wzmacniaczy

Mining - wykopywanie rud oraz kryształów do tworzenia broni, zbroi

Outfitter - tworzenie średnich zbroi przy użyciu skóry i kości oraz ulepszanie ich

Survivalist - skórowanie oraz wycinanie mięsa ze zwierząt

Technologist - tworzenie mikstur, gadżetów, zwiększających statystyki ulepszeń

Architect - tworzenie, ulepszanie przedmiotów wykorzystywanych w domach

Relic Hunter - fragmentowanie przedmiotów, aby uzyskać z nich coś nowego

Tailor - szycie lekkich zbroi z materiału

Przedstawienie Graficzne:

Dodatkowo w grze każdy może mieć własne Hobby, takie jak: Zbieractwo, Łowienie, czy Gotowanie.

System Płatności:

Aby zagrać po oficjalnym wyjściu Wildstara pierwszy raz każdy będzie musiał kupić grę. Natomiast po upływie 30 dni każdy gracz ma wybór:

- przedłużenie subskrypcji płacąc w normalnej walucie $$$ - kupno C.R.E.D.D od innych graczy korzystając ze złota w grze

Przydatne Linki:

Wildstar Strona Główna, Facebook, Twitter, Rasy, Klasy, Ścieżki, Wiki

Bardzo fajny poradnik. Dobra robota. Teraz tylko czekać na klucz do bety :)

Rolf z "tajemnych" źródeł wiem , że w okolicach marca ma być open beta, więc coś mi mówi, że prędzej doczekamy się tego xD

Szczerze? Poradnik nadaje się do kosza. Te wszystkie informacje można spokojnie znaleźć na oficjalnej stronie WildStara + nie grałeś w ową grę więc jest jeszcze gorzej.

No słabo ci idzie z tym "odpracowaniem" warnów.

Szczerze? Poradnik nadaje się do kosza. Te wszystkie informacje można spokojnie znaleźć na oficjalnej stronie WildStara + nie grałeś w ową grę więc jest jeszcze gorzej.No słabo ci idzie z tym "odpracowaniem" warnów.

Napisz lepszy to pogadamy, poza tym kto niby ci powiedział, że nie grałem :)

Poradnik do wyrzucenia. Informacje zbyt oczywiste i proste do odnalezienia na oficjalnej stronie. Brak bardziej interesujących informacji. Nie postarałeś się.

Z resztą czego byś nie napisał i tak to zhejtuje. Cholernie cię nie lubię.

Tej, jak można nazwać poradnikiem, zbiór ogólnych informacji?! :rolleyes:

Tej, jak można nazwać poradnikiem, zbiór ogólnych informacji?!

Poradnik, inaczej Informator. Kolega redaktor i takich pojęć nie zna :)? Faktem jest iż wszystkie informacje można znaleźć na wielu stronach, ale prawda jest taka, że wszystko można znaleźć wszędzie, - więc równie dobrze można zmienić portal/forum skoro tutaj podawanie informacji jest negatywnie przyjmowane - a tu tego nie ma, więc postanowiłem wiele z nich połączyć, przetłumaczyć i wrzucić w jednym miejscu. Nikt tego nie zrobił, więc w czym problem?

a mi się tam podoba czepiacie się , a sama większość siedzi i się po jajach drapie..... bez urazy coś zrobił nawet kopiuj wklej ale pozbierał to peace !

Jak dla mnie jest to opis, zbiór informacji. Spoko, cieszę się, że się postarałeś nie hejtuję tego i nie mam zamiaru bo widać, że się napracowałeś z wyszukiwaniem informacji. Niemniej jednak nie jest to poradnik, co nie ma tutaj i tak wielkiego znaczenia bo również za coś takiego mógłbym Ci zdjąć punkt ostrzeżeń.

Natomiast co się tyczy Twoich zgłoszeń. Z tego co zauważyłem, to żadne nie było off-topem. Wypowiadali się na temat Twojego postu, co prawda negatywnie, ale nie odbiegali od z góry narzuconego tematu.

Poradnik, inaczej Informator. Kolega redaktor i takich pojęć nie zna ? Faktem jest iż wszystkie informacje można znaleźć na wielu stronach, ale prawda jest taka, że wszystko można znaleźć wszędzie, - więc równie dobrze można zmienić portal/forum skoro tutaj podawanie informacji jest negatywnie przyjmowane - a tu tego nie ma, więc postanowiłem wiele z nich połączyć, przetłumaczyć i wrzucić w jednym miejscu. Nikt tego nie zrobił, więc w czym problem?

I tutaj się mylisz. Poradnik (od słowa "porada") ma w czymś pomagać, radzić, a Ty podajesz zbiór informacji, które w małym stopniu cokolwiek właśnie radzą. Nie twierdzę, że informacje są błędne, nie twierdzę również, że nie włożyłeś pracy, aby to napisać (przetłumaczyć?), ale jest to ewentualnie informator, nie poradnik ^_^

Tak tylko w kwestii wyjaśnienia, nie hejtuję (żeby było jasne!)

http://definicja.net/Poradnik-definicja

Wszyscy tacy znawcy, a g*wno wiedzą.

Poradnik nawet, nawet. Dla kogoś kto w tym nie siedzi przydadzą sie te informacje.

@up

Według Twojego rozumowania sam poradnik w sobie poradnikiem nie powinien być tylko informatorem.

W końcu masz w nim porady (informacje) jak coś zrobić.

http://definicja.net/Poradnik-definicjaWszyscy tacy znawcy, a g*wno wiedzą.Poradnik nawet, nawet. Dla kogoś kto w tym nie siedzi przydadzą sie te informacje.

Średnio dobra strona jak po "nr" kropkę stawiają.

Ja już Simenousowi powiedziałem. Dla mnie to jest zrobione na odwal i na szybko tylko po to, żeby warn został zdjęty. Bez żadnego przemyślenia.

Możesz zagrać krasnoludem. - informacja

Zagraj krasnoludem, bo ma fajny pasyw! - porada

Nadal nie widzisz różnicy?

A co do tej strony:

"Wydawnictwo co pomoże w potrzebie"

To zdanie wystarczyło. Tak bardzo rzetelne :rolleyes:

Średnio dobra strona jak po "nr" kropkę stawiają.Ja już Simenousowi powiedziałem. Dla mnie to jest zrobione na odwal i na szybko tylko po to, żeby warn został zdjęty. Bez żadnego przemyślenia.

Jak tamta strona tak bardzo boli, bo postawili kropkę to masz tą http://pl.thefreedictionary.com/poradnik

Na odwal czy nie, dowiedziałem się paru rzeczy, których wcześniej o tej grze nie wiedziałem.

@Krysowski nie, nie widzię. W drugim przypadku informujesz mnie, że krasnolud ma fajny pasyw.

Nie widzisz różnicy?

Poza tym nie mówimy o poradzie czy informacji, tylko o poradniku. Poradnik Panie wszystko wiedzący może oprócz radzenia również informować.

Średnio dobra strona jak po "nr" kropkę stawiają.Ja już Simenousowi powiedziałem. Dla mnie to jest zrobione na odwal i na szybko tylko po to, żeby warn został zdjęty. Bez żadnego przemyślenia.

Po czym to niby wnioskujesz? Robiłem to jakiś czas i starałem się, jakoś nie widzę wysypu lepszych, wybacz, jakichkolwiek poradników, więc sam fakt, że napisałem coś co ludziom się podoba - dostałem kilka pozytywnych komentarzy na PW również - świadczy o tym, że nie jest to takie słabe jak uważacie. Gdy zaczynałem go pisać faktycznie myślałem o warnie, później po kilku opiniach pozytywnych sam fakt, że się podoba mi wystarcył, a teraz jest mi to całkowicie obojętnie, równie dobrze możesz mnie zbanować - ku radości połowy użytkowników forum - leję na to, tylko wtedy poradnik ma być skasowany.

@Krysowski nie, nie widzię. W drugim przypadku informujesz mnie, że krasnolud ma fajny pasyw.Nie widzisz różnicy?Poza tym nie mówimy o poradzie czy informacji, tylko o poradniku. Poradnik Panie wszystko wiedzący może oprócz radzenia również informować.

Ziomek, nie wiem wszystkiego i nigdy tego nie powiedziałem, ale akurat na pisaniu trochę się znam. Jeżeli ktoś RADZI - zrób tak - nie jest równoznaczne z bitą informacją. Etymologia słowa poradnik zakłada, że będzie on radził i pomagał w czymś, a informacja w tym przypadku jest drugorzędna. To, że czegoś dowiedziałeś się z tekstu, nie znaczy, że jest on tym nieszczęsnym poradnikiem. Jeżeli mówię "zagraj krasnoludem bo...", to informacja ma tutaj drugorzędną rolę, ważny jest komunikat wywierający wpływ na postępowanie...

Ale widocznie źle mnie przez te lata uczyli... :rolleyes:

Z mojej strony EOT :)

Ja szara myszka tylko dodam, że autor wspomniał o tym, że jest to wersja alpha, oczywiście można powiedzieć to mógł to zrobić całe i potem wrzucić, jednak przez to, że jest to już na forum można mu napisać czego brakuje, jakie informacji nie umieścił etc. a czy to poradnik czy informator dla mnie nie ma znaczenia, bo humanistom nie jestem i w tą dyskusję nie wchodzę ^^

Kolejny offtop się robi a moderator nie reaguje ciekawe.

Pytanie jak z CB klucze dostęp jest 24/7 czy tylko weekendy ??

Otwieram ponownie i proszę o powstrzymanie się od dalszego spamu i offtopu. Tylko konstruktywne opinie i rady są mile widziane.