Win7 czyta Tylko 1 GB ramu

Siemanko. Z tego względu iż na systemach znam się tak jak mój ojciec na programowaniu (sarkazm drodzy panowie) to pytam się was, muzgowców : )

Już wiele razy pomagaliście użytkownikom forum więc i mi mogli byście pomóc.

Problem jest taki. Ostatnio posypała mi się jedna kość ramu. Wczoraj kupiłem i wsadziłem nową (konkretnie 2GB Kingston HyperX Blu 800MHz DDR2). I od tamtej pory zaczęły się problemy : /

xuZ4I.jpg

Mem test widzi normalnie 3 GB, BIOS tak samo a system czyta tylko 1 GB. Nie jest to na pewno wina płyty głównej (zresztą model MB: Asus P5KPL-AM SE).

Więc moje pytanie brzmi, czy da się odblokować cały Ram z poziomu Systemu ? Lub czy reinstal systemu pomoże ?

Z góry dzięki za pomoc.

Rozumie, że masz dwie kości? Wyciąg ten 1GB i sprawdź jak zareaguje system.

Sprawdzałem. Jest to samo. Nawet przekładałem ram na slotach.

PS: Jak by co to mam Win7 Ultimate x86 (32bity)

Może po prostu system wykorzystuje te 2GB RAM i jest dostępne tylko 1 GB. Powyłączaj wszystko i sprawdź. Walnij CTRL+SHIFT+ESC i w zakładce wydajność powiedz ile masz w pamięci fizycznej. Z jakiego programu zrobiłeś screena.

Hm... proszę po mnie nie jeździć, bo sam nie jestem mózgowce, a chcę pomóc. Być może kolega nie poszperał po internecie.

http://forum.pcformat.pl/Windows-7-Widzi-tylko-1gb-ram-a-nie-2-gb-t [rozkręca się pod koniec pierwszej strony, na następnych masz już ładnie dla niewtajemniczonych wyjaśnione]

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1970668.html

LOL, ale FAIL:

Chyba, że nie boisz się 5 lat więzienia to nic nie stoi na przeszkodzie zmiany windowsa na piracki xD

skoro ram CI padl...to mas zuszkodzone pewnie gniazdo jak tam pisza....zobacz jak w innych gniazdach dzialaja te 2 gb ram:)i zobacz czy to napewno te same ramy....czy ten 2 to tez 800:)) bo moze neistykac:)

Odpowiadam na wszystkie pytania:

@kristal

Screena robiłem we właściwościach systemu, Nie możliwe żeby wykorzystywał 2GB, bo jak by 7'demka chodziła stabilnie na 1 GB ramu? A fizycznej mam normalnie 3GB, nawet w DxDiagu czyta 3.

@VampirX4

Szperał, szperał i odwiedził te dwie stronki. Tam chodzi o zintegrowaną grafikę. A u mnie problem jest z goła inny.

@Bladek

Slot działa. Tak, oby dwie kości są takie same. A sprawdzać sprawdzałem, nawet pisałem to kilka postów wyżej.

Dobra mniejsza z Tym. Jak reinstall nic nie da to poszperam jeszcze w BIOS'ie i sprawdzę ile ramu czyta mi pod Ubuntu.

Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia i spalenia.

Ściągnij program dzięki któremu będziesz mógł sprawdzić ile ram jest podłączonego. Często bywa tak że jest napisana zaniżona ilość ale obsługuje całość ( po prostu błąd w wyświetleniu) sprawdź everest'em czy innym programem ;)

A tak na marginesie:

u mnie win 7 32-bity widzi(ał) tylko 3.25 gb ramu przy 4bg, a zainstalowanie wersji 64-bitowej naprawia ten problem.

Ale no cóż, jak już kupiłeś to masz pecha :/

Chyba, że nie boisz się 5 lat więzienia to nic nie stoi na przeszkodzie zmiany windowsa na piracki xD

Temat został rozwiązany i zostaje on zamknięty. W razie potrzeby jego otwarcia, zgłoś się, do któregoś z moderatorów.

Siemanko. Z tego względu iż na systemach znam się tak jak mój ojciec na programowaniu (sarkazm drodzy panowie) to pytam się was, muzgowców : )

Już wiele razy pomagaliście użytkownikom forum więc i mi mogli byście pomóc.

Problem jest taki. Ostatnio posypała mi się jedna kość ramu. Wczoraj kupiłem i wsadziłem nową (konkretnie 2GB Kingston HyperX Blu 800MHz DDR2). I od tamtej pory zaczęły się problemy : /

xuZ4I.jpg

Mem test widzi normalnie 3 GB, BIOS tak samo a system czyta tylko 1 GB. Nie jest to na pewno wina płyty głównej (zresztą model MB: Asus P5KPL-AM SE).

Więc moje pytanie brzmi, czy da się odblokować cały Ram z poziomu Systemu ? Lub czy reinstal systemu pomoże ?

Z góry dzięki za pomoc.