Windows 10 key

Witam. W wakacje zmieniam komputer i potrzebuję zakupić nowy system Windows 10. Ceny na różnych stronach potrafią się bardzo różnić np. morele-wersja pro 658 zł a na kinguinie-110 zł. Moje pytanie-dlaczego jest taki duży przeskok w cenach ? Czy bezpieczne jest zakupienie tego systemu na kinguinie ? Ktoś z tamtąd brał i miał z tego powodu jakieś problemy ? A może dostane gdzieś taniej ? Wydawać ponad 600 zł na system...nie za bardzo mi się to widzi ;/ Dziękuje za pomoc i wytłumaczenie :)

Różnica jest od wersji, od tego czy box czy sam klucz a winde i tak pobierasz z strony M$, wersje językową(potem musisz ściągać pakiet jezykowy). I jak dobrze pamiętam te najdroższe chyba maja pakiet Office(ale mogę się mylić). Z pingwina nie korzystałem. Wpisz opinie na temat tego serwisu i poczytaj.

Pozwolę sobie zwrócić uwagę na pewien fakt: przynajmniej od wersji Creators Update, Win 10 przyjmuje klucze z Windows 7, 8 i 8.1, więc można zakupić klucz do któregoś z tych systemów (na AleDrogo chodzą po ~20 zł), przypisać go do swojego konta Microsoft, a następnie wklepać go przy instalacji W10 w wersji Creators Update. I mamy legalny system za ułamek ceny.

Jak już chcesz tak oszukiwać to równie dobrze możesz pobrać cracka i używać pirata. Potrzebujesz tej wersji pro?

To wersja najczęściej wybierana https://www.morele.net/system-operacyjny-microsoft-windows-10-home-pl-32-64-bit-box-766584/

A co do kinguina. Nie masz się jak sugerować opiniami, bo rzeczy są tam sprzedawane jak na allegro. Możesz trafić na normalnego sprzedawcę, a możesz na oszusta. Pewnie przy tych za 110 jest dopisane coś małym druczkiem. :)

@Folkien Co nie zmienia faktu, że robisz cebulę. Oryginalny Windows nie różni się niczym od pirata, więc tak naprawdę decydując się na zakup oryginalnego Windowsa decydujesz się wspierać Microsoft.

I wiem dobrze jak działa funkcja przejścia z 7/8 na 10.

@Folkien Pytania za trudne? Mam życie prywatne i nie siedzę na forum cały czas. Nie napisałem nigdzie, że nie masz racji. Piję raczej o sens posiadania oryginalnego Wina. Ja to rozumiem w ten sposób, że kupuję windę, żeby wspierać twórcę, aniżeli mieć klucz. Nie chcę niczego promować, ani udostępniać, ale z piratami na 10 można robić teraz czarną magię.

@Ksarou

Najpierw się doucz, dopiero później zacznij krytykować. W metodzie, którą podałem nie ma żadnego oszustwa, Microsoft po prostu nie zablokował możliwości przejścia ze starszych systemów na Windows 10.

EDYTA

@Ksarou

Widzę, że kolega z tych, co to zawsze muszą mieć ostatnie słowo, nawet jeśli mają zerowe pojęcie o temacie. Powiedz mi zatem, o Wszechwiedzący, od kiedy uświadamianie ludzi, że mają jakiś wybór jest "robieniem cebuli"? Powiedz mi również, o Skarbnico Mądrości, w jaki sposób można odnowić licencję pirackiego systemu, tak aby stał się legalny? Dodam, że w przypadku klucza kupionego na allegro jest to możliwe.

@ScypionXP

Obawiam się, że prawa licencyjne nie działają w ten sposób, to nieco bardziej skomplikowane. W przypadku klucza pochodzącego z komputerów poleasingowych możesz np. odnowić licencję systemu (koszt ok. 200 zł) i mimo, że zapłaciłeś w sumie połowę sklepowej ceny nowego systemu, to oba w świetle prawa będą tak samo legalne.

EDYTA DRUGA

@Ksarou

Nadal czekam na odpowiedź na moje pytania (czyżby były za trudne?). I może wyrażę się jaśniej, bo najwyraźniej Jaśnie Pan nie zrozumiał do czego piję: nie zarzucam Ci braku wiedzy na temat procesu przejścia ze starszych wersji systemu na "Dychę", bo ta jest powszechna (*), ja zarzucam Ci, że nie rozumiesz jak to wygląda z prawnego punktu widzenia. I każdą kolejną swoją wypowiedzią udowadniasz, że mam w tym punkcie rację.

*- choć akurat o tym, że Microsoft nie zablokował tej opcji, jak było początkowo zapowiadane, a jedynie przestał na każdym kroku nawoływać do aktualizacji, mało kto zdaje się wiedzieć

EDYTA TRZECIA

@Ksarou

Skoro miałeś dość czasu, żeby po raz kolejny edytować swój post, równie dobrze mogłeś go poświęcić na udzielenie mi konkretnej odpowiedzi (chociaż wątpię byś potrafił), zamiast po raz kolejny napisać coś nic nie wnoszącego do dyskusji. Wspieranie twórców? Zauważ proszę, że w metodzie którą opisałem również dokonuje się zakupu oryginalnego systemu i również kupuje się go od Microsoftu (poprzez odnowienie licencji). Więc, zgodnie z Twoją logiką, wspiera się w ten sposób twórców. Tyle, że o połowę mniejszą kwotą. Co w kraju, gdzie płaca minimalna to około 1450 zł netto, (a są osoby, sam znam takich kilka, które miesięcznie zarabiają poniżej tysiąca złotych), może mieć niebagatelne znaczenie. Więc wybacz, ale Twoje ideały, choć szlachetne, są nieco oderwane od rzeczywistości. I dość typowe dla ludzi, którzy sami na siebie nie zarabiają.

jak dla mnie to aby posiadać produkt legalnie to potrzebujemy dowód zakupu i ładny oryginalnie zapakowany klucz.

inna sprawa ze zgodnie z licencja to klucz odpakowac moze tylko wlasciciel wiec kupienie go na kinguin raczej narusza tą zasadę.

sam miałem podobny dylemat i kupiłem w sklepie za 450 PLN w 100% legalnie.

kinguin czy crack ... co za różnica.

równie dobrze mozesz poszukac klucza korporacyjnego na jakims allegro nawet bez kupowania bo na screenach widac, wpisac go i tez bedziesz miec aktywacje. czy legalna to wiadomo.

legalnie = z pewnego i oficjhalnego zrodla za rozsadna cene a nie tylko 20 pln.

Ok, dzięki wielkie, wytłumaczyliście mi. Dowiedziałem się teraz że moja uczelnia bierze udział w programie DreamSpark i mogę dostać oryginalny klucz za darmochę. Muszę się dowiedzieć jak to dokładnie działa ale jakaś nadzieja jest. Poza tym mam jeszcze chwile czasu do wakacji więc aż tak mi się nie spieszy. Także jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi ;)

Windows 10 to same problemy jak narazie windows 7 wystarcza do wszystkiego i chodzi gładko na wszystkim. Co jak co @Folkien ma racje po co przepłacać jak orginał to orginał

Ok, dzięki wielkie, wytłumaczyliście mi. Dowiedziałem się teraz że moja uczelnia bierze udział w programie DreamSpark i mogę dostać oryginalny klucz za darmochę. Muszę się dowiedzieć jak to dokładnie działa ale jakaś nadzieja jest.

Za moich studenckich czasów (PŚK, niemal dekadę temu) trzeba było pogadać z kimś z katedry informatyki, złożyć odpowiedni wniosek i po jakimś czasie otrzymywałeś klucz na adres mailowy. Ale podejrzewam, że od tamtego czasu usprawnili ten proces.

Witam. W wakacje zmieniam komputer i potrzebuję zakupić nowy system Windows 10. Ceny na różnych stronach potrafią się bardzo różnić np. morele-wersja pro 658 zł a na kinguinie-110 zł. Moje pytanie-dlaczego jest taki duży przeskok w cenach ? Czy bezpieczne jest zakupienie tego systemu na kinguinie ? Ktoś z tamtąd brał i miał z tego powodu jakieś problemy ? A może dostane gdzieś taniej ? Wydawać ponad 600 zł na system...nie za bardzo mi się to widzi ;/ Dziękuje za pomoc i wytłumaczenie :)