a zacznijmy jaki masz sprzęt ?.
Windows 8 zamiast 7
Tak? Bo ja używam Windowsa 8 ponad pół roku, sporo gram i nie miałem ŻADNYCH problemów, więc to jakieś info wyssane z palca.
Zapawne chodzilo mu o starsze tytuly.
Procek- Intel® Core™ i3-2310M CPU @ 2.10GHz
Pamięć-3GB ram
Karta graficzna-Intel® HD graphics 3000
Niby gówniany laptop...ale w nowsze tytuły gram xd
Co prawda na low detalach...ale gram.
Ale zza czasów gdy miałem win XP, BBC2 na multi chodził gładziutko.
Teraz niestety nie da się grać.
Dlatego rozmyślam nad win XP.
To zalezy bo masz Win 8 32 i 64 bitowa
Procek- Intel® Core™ i3-2310M CPU @ 2.10GHzPamięć-3GB ramKarta graficzna-Intel® HD graphics 3000Niby gówniany laptop...ale w nowsze tytuły gram xdCo prawda na low detalach...ale gram.Ale zza czasów gdy miałem win XP, BBC2 na multi chodził gładziutko.Teraz niestety nie da się grać.Dlatego rozmyślam nad win XP.
Tutaj nawet na XP prawo gry mają ciąć bo masz zintegrowaną kartę graficzną na procesorze, a karty zewnętrznej nie masz. Masz 3 GB ram, więc system x32 bitowy. Pytanie tylko czy więcej grasz, czy pracujesz ?. Bo i tak nowszych tytułów nie odpalisz, to zostaw sobie xp professional sp3. Jednka jeśli pracujesz więcej niż grasz, to śmiało instaluj windows 8, ale w wersji x32 bity. Chociaż lapek współpracuje z tym systemem co był dostarczony fabrycznie, i jest dla niego najlepiej optymalny.
Fabrycznie nie wiem jaki był zainstalowany windows.
To używany laptop. (musiałem się z wujkiem zamienić).
Bardziej gram/rozmawiam niż pracuję.
No cóż...zacznę pobierać win XP ^^
Dzięki.
Główna różnica między XP, a 7 jest taka, że XP cashuje się na dysku, a 7 w ramie.
To, co będzie u Ciebie szybciej działało zależy właśnie od tych konretnych podzespołów.
Win 8 faktycznie działa szybciej od 7, ale różnica jest minimalna.
Ale jakby się ktoś uparł, to polecam programc StartIsBack, zmienia nam interejs 8 na ten z 7.
Do czasu, za rok wszystko będziesz miał pod 8 a o 7 zapomnimy.
Podobno ma wejść jakiś spory patch do Windowsa 8 któy umożliwi nam wybranie Metro lub tradycyjnego menu start.
@up jesteś w błędzie, będzie to patch windows 8.1 ale nie z menu start tak jak w win 7 ale z startem do modern UI więc i tak lipa.. A co do tematu ja bym proponował zostać przy 7 do czasu patcha 8.1
Win 8 jest lepszy i szybszy od win 7 to jest fakt , a co do pierdół, łatek ...to jest normalne i dobrze ,że takowe są (przynajmniej coś poprawiają, gdyby nie wychodziły to wtedy byłby jeden syf ,chociaż i teraz jakoś genialnie nie jest).Jeden i drugi system posiadałem od samych początkowych faz do wypuszczenia. "Wracam do win XP" ...Śmiech na sali...najgorsze co mógłbyś chyba zrobić Instaluj win 8 i sam zobaczysz ,że jest dobry:P Co do niedziałających gier...to część starszych może mieć problem z odpaleniem ,lub nie działać ,niektóre nowsze też ...Probowałem u siebie na kompie odpalić jedną grę , u mnie nie działała (nikt nie wie czemu...bo win 8 :Phehe),a u brata odpaliła bez problemów.
Hahah w8 szybciej się włącza ? lol... Mam Win8 (Samsung - procek i5, gf 650m, 8 gb ram) i Win 7 (Lenovo - procek i3, gf 645m, 8 gb ram) i Lenovo włącza się szybciej o jakieś 6 sekund.
Jeszcze ktoś pisał, że W8 zajmuje mniej mniejsca na dysku hahahah :lol:
Zresztą co ja tu będę pisać jak ludzie czytają testy na onecie....
http://winclub.pl/index.php?/topic/182-windows-7-vs-windows-8-test-por%C3%B3wnuj%C4%85cy-wydajno%C5%9B%C4%87-system%C3%B3w/
Prawda jest taka, że M$ ani o krok nie poprawił wydajnośći systemu przez ponad 12 lat...
Mam windowsa 8 i windowsa 7 i ósemka włącza się i wyłącza się o kilkadziesiąt sekund szybciej. Pewnie kompa z ósemką masz zaśmieconego i dlatego jest jak jest.
Mam windowsa 8 i windowsa 7 i ósemka włącza się i wyłącza się o kilkadziesiąt sekund szybciej. Pewnie kompa z ósemką masz zaśmieconego i dlatego jest jak jest.
Pozdro... laptop kupiony 2 tygodnie temu sfortmatowny z orginalnym W8 i zdefragmentowanym dyskiem twardym - Jedynie co na tym laptopie jest to SKYPE.
Ale czytaj dalej bzdury, że 8 szybciej się włącza. Dla porównania XP włącza się w około 14 sekund.
"Pewnie kompa z siódemką masz zaśmieconego i dlatego jest jak jest"
On nie czyta bzdur ,tylko mówi Ci jak jest...U mnie też win 8 się szybciej włącza Jeśli był zformatowany , to może sformatuj go jeszcze raz xD Powinieneś sprawdzić na 2 tych samych laptopach , wtedy by było wiadomo:P Nawet na tej mądrej stronie jest pokazane ,że się włącza szybciej od win 7 xD (Kto używa do rozruchu win 8 ,menedżera rozruchu Win 7?Widać ,że jest on przystosowany do win 7 ,a nie win 8 xD).Win Xp uruchamia się około 14 sekund?
Na tamtej stronie są inne dane.
Mam zainstalowanego na HDD (nie ssd) windowsa 7 i uruchamia się tylko 3-4 sek wolniej od 7 na ssd za sprawą płyty głównej z opcją quick boot.
Mam zainstalowanego na HDD (nie ssd) windowsa 7 i uruchamia się tylko 3-4 sek wolniej od 7 na ssd za sprawą płyty głównej z opcją quick boot.Wszyscy dziękują za garść tych niezwykle cennych informacji ,ale jak to się ma do tematu "Windows 8 zamiast 7" ?...
Ktoś porównuje 2 laptopy o różnej specyfikacji co kompletnie mija się z celem jeśli szukacie rzetelnych wyników należy je przeprowadzić na tym samym sprzęcie a nie gdybać. Sam rozruch PC na hdd do chwili kiedy jestem w stanie na nim pracować wynosi mniej niż 20 sekund dłużej trwa odmulanie pulpitu niż uruchomienie. XP to krok wstecz więc nie polecam.
Wgraj 8 na stacjonarnego, a na laptopie 7. Różnica jest, ale co tam może wiedzieć nowicjusz, który nie wie ,że laptopy są okrojone.
Co do wymagań, system bardziej RAMu zabiera, więc jeśli chodzi o gry, to 7 a 8 zbytnio się nie różni : D