Witam,
szukam bezstronnych opinii na temat Windowsa 8.
Co ma takiego lepszego a co gorszego od Windowsa 7?
Jeśli ktoś nie ma argumentów, tylko kieruje się emocjami, to już może skończyć zaglądać do tego tematu.
Witam,
Jeśli ktoś nie ma argumentów, tylko kieruje się emocjami, to już może skończyć zaglądać do tego tematu.
Jak dla mnie W8 ma totalnie skopany interfejs. Oraz przez parę godzin próbowałem dojść, jak go wyłączyć.
No i zżera więcej pamięci.
Ogólnie Microsoft wydaje dobry system - dupiaty - dobry - dupiaty - dobry itd. W7 był dobry, więc z 8 nie mogło być inaczej.
Według testów ósemka jest o wiele szybsza i ma więcej zalet, poczytaj na necie testów. Bo tutaj co drugi to "ekspert".
Dlatego pytam Was a nie patrze w jakieś testy. Nie wiesz że jeśli wydawca (w tym przypadku Microsoft) zapłaci recenzentom n k$, to oni wychwalą go tak żeby kupił co drugim idiota? Fajnie jakby ktoś miał oba te systemy, albo przynajmniej korzystał z nich i wypowiedział się cokolwiek na ich temat. Might Tay napisał że zżera więcej RAMu, a to jest już spory minus.
Ja mam Win8, miałem Win7, ósemka wcale nie żre mi więcej ramu, a nawet zauważyłem wzrost fpsów w grach o te 2 czy 3. Włącza się jakieś 11 sek. od wciśnięcia przycisku. Z Metra można łatwo przełączyć się na zwykły pulpit. Jest szybszy od 7.
http://www.komputers...-windows-7.aspx
Testowałem Win 8 i jest troszkę wydajniejszy(2-3 fps więcej w grach/zjadał u mnie około 100MB ramu mniej). Zalecany jest do niego ekran dotykowy. System bardziej pod tablety/smartfony niż pod pc polecam Ci zostanie przy 7.
Z Windowsa 7 korzystałem dobre parę lat. Niedawno przesiadłem się na "Ósemkę" i nawet jeśli bym chciał, to nie mogę powiedzieć o tym systemie złego słowa. Korzystam z niego już koło miesiąca i muszę przyznać, że jestem z niego zadowolony. Znaczny wzrost jakości w grach, szybsze włączanie-wyłączanie komputera, przejrzyste Menu (dla kogoś, kto poświęcił na ogarnięcie systemu parę godzin i gada, że jest nieczytelne to współczuje ). Prawdę mówiąc miałem problem z internetem, w sumie całkiem spory, ale okazało się, że to była wina Liveboxa. Spotkałem już opinię, że 8 to "druga Vista" - według mnie to bujda. Ja jestem z niego naprawdę zadowolony.
@BTW: Jeśli chcesz mieć za darmochę wykorzystując WMC, to mi przykro, ale wczoraj M$ naprawił ten błąd
Jeszcze mam jedno małe minipytanko.
Czy to prawda że Win8 sam wyszukuje sterowniki? Jakoś niefajnie by było znowu szukać wszystkiego tego co mogłoby być kompatybilne. Pamiętam do dzisiaj tę "zabawę" przy przejściu Vista->Win7.
Ja wgrałem tylko sterowniki od dźwięku (po to żeby mieć menadżera Realtek) i najnowsze sterowniki do karty graficznej (na wszelki wypadek). Poza tym wszystkie sterowniki z 7 powinny działać bez problemu w Win 8.
Tak testowałem Betę win 8. Brak menu start, to nie problem, mam 7 i mam start i raz tam na jakiś czas wchodzę. Wszystkie skróty mam na pulpicie w odpowiednich folderach. Brak boot scren'a co przyspiesza włączanie systemu operacyjnego, naprawdę chwilkę trwa do widoku ekranu logowania. Wymagania te same co 7, zauważyłem lepszą optymalizację pracy ram. Bardziej efektywnie nią zarządza .
Teraz Tak Kafelki to mi nie przypadło do gustu ponieważ jeden program to jedna zakłada, więc otwierać kilka zakładek i tam pracować to trochę skomplikowane. np. A piszę w programie office, na potrzeby innego programu, to miałem otwarte już 2 kafelki. A gdzie tu więcej np. muzyka. Przełączanie między kafelkami komplikuję pracę choć można przywyknąć tylko po co ?.
Nowe logo systemu, no mi nie przypadło do gustu, takie to sitowate .
No wybacz ja używam Win7 Ultimate i nie pamiętam co to znaczy sterownik:)
Co do sterów to instaluje tam podobnie jak w 7
Dokładnie jak poprzednicy, bardzo dobry system. Ludzie są przystowani do standardów, menu start, pulpit, te pierdoły.. a Microsoft zrobił krok do przodu i interfejs urozmaicił. Interfejs dla jednego przydatny, dla drugiego nie. Menu start w ogóle nie przeszkadza, a zagorzały fan może bez problemu je sobie doinstalować. Fajne rozwiązania, nakładanie aplikacji na aplikacje, np. masz otworzonego Worda, a obok okienko nałożone z internetem, super no i nowy IE też nie jest słaby.
Co ciekawe, po odpaleniu systemu po raz pierwszy, zauważyłem, że grafika jest na miejscu, a wszystkie sterowniki zaistalowane. Sam ściągnąłem jeszcze Cataclysta dla pewności, lecz nie było to obowiązkowe.
A to prawda, że na 8 nie można ściągać nielegalnych piosenek?
@Edit
I czy to http://allegro.pl/no...9284.html  to nie czasem jakiś haczykowaty upgrade? Bo taki tani, tanszy od 7, wiecie czemu tak jest?
Dla porównania macie 7 http://allegro.pl/x-kom-pl-system-windows-7-home-premium-64bit-oem-i2847860003.html
A to prawda, że na 8 nie można ściągać nielegalnych piosenek?
Tak nie możesz nic robić masz pusty ekran pulpitu, nawet myszką nie ruszysz .
Właśnie testuję Win8. Zrobię update sterów i zrobię test wydajności. Więcej relacji wkrótce.
@bump
A więc tak, system prezentuje się ładnie. Chociaż ten boczny pasek startu ewidentnie nadaje się tylko do tabletów.
Kwestia wydajności(w stosunku do Win7):
Procesor +0,3
RAM +0,3
Grafika Areo -0,2
Grafika w grach +0,1
Dysk twardy +0
@bump2
Internet chodzi lekko szybciej lub tak samo - sytuacja zmienna, na pewno nie można powiedzieć że gorzej.
Jedną z zaletywg mnie to customizacja pulpitu startowego, nie ma chyba nic lepszego jak ustawienie swojego ulubionego obrazka/tapety na ekran powitalny.
//~pytania
Wie ktoś może jak zmienić rozmiar siatki ikonek? Nie specjalnie podoba się mi odstęp między ikonami pulpitu oraz ich(ikon) przesadny rozmiar. Tak mam ustawione najmniejsze ikony, jednak ich pole to nadal 78x48 a wolałbym 48x30. Tak jak ustawiałem to zawsze.
Witam,