Mam zamiar zmodernizować troszkę kompa. Szybciutki SSD czeka już na półce, procek też już wybrany a 16gb ramu raczej starczy mi jeszcze na parę lat.
Jednakże słyszałem, że wszystkie zielone z przed gtx10xx mają problem z obsługą nowego DX'a, a mianowicie funkcję Asynchronous compute. I właśnie ze względu na Direct'a zacząłem się zastanawiać czy warto wymienić również grafikę. Obecnie posiadam gtx 970 i myślę o pozbyciu się jej i kupnie gtx1060 6gb. A co za tym idzie również musiał bym się przekonać do Win10, bo tylko 10 obsługuje nowego DX12.
Dlatego chciał bym się zapytać, czy warto wymieniać grafikę i przesiadać się z Win7 na Win10. Czy cała ta roszada jest warta świeczki? Cena jak i wydajność 970 i 1060 jest podobna, baa na DX11 970 jest lepsze ale na DX12 już dostaje po pupie od 1060. A może jednak Win7 i starsze karty nvidii dostały jakieś konkretne wsparcie co do DX12.
I jeszcze jedno, poza domem mam kontakt z Win10 ale nie mogę się do niego przekonać, czy ten system ma jakieś inne plusy oprócz obsługi DX12?
PS. Jak do jasnej Anielki scala się sieci w Win10? W 7 jest to proste ale w 10 nie zalazłem takiej opcji.