Windows i GeForce a Directx12

Mam zamiar zmodernizować troszkę kompa. Szybciutki SSD czeka już na półce, procek też już wybrany a 16gb ramu raczej starczy mi jeszcze na parę lat.

Jednakże słyszałem, że wszystkie zielone z przed gtx10xx mają problem z obsługą nowego DX'a, a mianowicie funkcję Asynchronous compute. I właśnie ze względu na Direct'a zacząłem się zastanawiać czy warto wymienić również grafikę. Obecnie posiadam gtx 970 i myślę o pozbyciu się jej i kupnie gtx1060 6gb. A co za tym idzie również musiał bym się przekonać do Win10, bo tylko 10 obsługuje nowego DX12.

Dlatego chciał bym się zapytać, czy warto wymieniać grafikę i przesiadać się z Win7 na Win10. Czy cała ta roszada jest warta świeczki? Cena jak i wydajność 970 i 1060 jest podobna, baa na DX11 970 jest lepsze ale na DX12 już dostaje po pupie od 1060. A może jednak Win7 i starsze karty nvidii dostały jakieś konkretne wsparcie co do DX12.

I jeszcze jedno, poza domem mam kontakt z Win10 ale nie mogę się do niego przekonać, czy ten system ma jakieś inne plusy oprócz obsługi DX12?

PS. Jak do jasnej Anielki scala się sieci w Win10? W 7 jest to proste ale w 10 nie zalazłem takiej opcji.

" baa na DX11 970 jest lepsze ale na DX12 już dostaje " co ty czlowieku wypisujesz :D ... gtx 1060 jest znacznie wydajniejszy od gtx 970 i to na dx11... wiem bo sam miałem gtx 970 i przesiadłem się na gtx 1060 6GB od palit jetstream i roznica jest bardzo zauwazalna ... w grach takich jak gtx5 ,wiedzmin3, the division, bf4, bf1, rainbow six siege i wiele wiele innych tytułach gtx 970 był słabszy ... gtx 1060 to gtx 980 z 5% lesza wydajnoscia.. i czy warto sie przesiadac z gtx 970 na gtx 1060 odp brzmi TAK! ... aktualnie grywam w bf1, titanfall2 i w tych produktach gram na ustawieniach maksymalnych jakie tylko sie da i fps w bf1 na poziomie 80-110 titanfall2 90-120... pytanie jakiego ma procka i jezeli już tak bardzo myślisz o DX12 to karty od AMD wypadaja w tej bibliotece lepiej... tzn w dx11 karty od AMD typu rx9 480 vs gtx 1060 jest slabsza ale w dx12 karta juz jest na poziomie GTX 1060 baa czasem nawet wydajniejsze ... ale jak bedzie np za 6 miesiecy czy naprawde taki rx 480 dostanie mocnego kopa to nikt nie wie ... to jest twoj wybor co kupisz ... mozesz zaryzykowac kupic karte slabsza jesli chodzi o wydajnosc w dx11 ale z czasem role moga sie odwrócic i taki rx 480 moze wyprzedzic gtx 1060 ... ale jak to bedzie nikt nie wie ... ja jednak zdecydowałem sie na gtx 1060 i jestem bardzo zadowolony :)

znaczy tak. Rx 480 na 100% będzie znacznie ponad 1060. (widać to po innych modelach tej firmy vs odpowiedniki AMD. (idealny przykład 960 vs 380 w dniu premiery 960 było sporo ponad. teraz to jest daleko za lasami w i górami w tyle ;))

Tajemnicą jest: Kiedy.

Najprawdopodobniejszy termin to kilka miesięcy przed wydaniem nowej serii grafik Nvidia. (marketingowy chwyt że obecna seria jest za słaba już i należy kupić nową by grać na pięknych ustawieniach graficznych.) a prawda jest taka że seria 6xx wystarczyła by do grania w BF1 i innych grach na ultra niekiedy w 2K gdyby nie lenistwo twórców :D

Jest jeszcze takie API zwane Vulcan(Doom nowy korzysta) nie wymaga do działania win10. Zasad działania nowego API nie bede tłumaczyć można poczytać na necie, albo oglądnąć na YT. Ogólnie nowe GF maja wsparcie dla nowego API ale nie korzystają z jego dobrodziejstw tym bardziej z Async. Z drugiej strony nie każda gra nie wykorzystuje możliwości DX12 w właściwy sposób. Co nie zmienia faktu ze ze grafiki od AMD robią to znacznie lepiej(przyrost jest bardzo znaczący). Jeżeli masz 970 i nie grasz w rozdzialce większej niż FullHD, monitor 60hz a nie jakis progamer 120/144hz nie ma sensu zmieniać grafiki(no póki Nvidia jeszcze realnie wspiera serie 9xx ;) ). Poczekaj aż wyjdą topowe karty od AMD jeżeli okażą się dobre i cena atrakcyjna grafiki jak 1070 czy 1080 beda musiały zejść z ceny :). No ale to czas pokaże :)

Jest jeszcze takie API zwane Vulcan(Doom nowy korzysta) nie wymaga do działania win10. Zasad działania nowego API nie bede tłumaczyć można poczytać na necie, albo oglądnąć na YT. Ogólnie nowe GF maja wsparcie dla nowego API ale nie korzystają z jego dobrodziejstw tym bardziej z Async. Z drugiej strony nie każda gra nie wykorzystuje możliwości DX12 w właściwy sposób. Co nie zmienia faktu ze ze grafiki od AMD robią to znacznie lepiej(przyrost jest bardzo znaczący). Jeżeli masz 970 i nie grasz w rozdzialce większej niż FullHD, monitor 60hz a nie jakis progamer 120/144hz nie ma sensu zmieniać grafiki(no póki Nvidia jeszcze realnie wspiera serie 9xx  ). Poczekaj aż wyjdą topowe karty od AMD jeżeli okażą się dobre i cena  atrakcyjna grafiki jak 1070 czy 1080 beda musiały zejść z ceny :). No ale to czas pokaże 

Tak to dobre podejście. nieważne czy będą super mocne ważne by były koło nich a skoro RX 480 jest prawie że na równi z 1060 teraz. to wiadomo że Vega też będzie na równi z innymi grafikami.

Ceny polecą w dół :) z przecieków Zen wynika że mogą być koło Haswell-E. nawet jeśli to bzdura to będą lepsze niż FX-8350. co wymusi spadek ceny :)

Mam zamiar zmodernizować troszkę kompa. Szybciutki SSD czeka już na półce, procek też już wybrany a 16gb ramu raczej starczy mi jeszcze na parę lat.

Jednakże słyszałem, że wszystkie zielone z przed gtx10xx mają problem z obsługą nowego DX'a, a mianowicie funkcję Asynchronous compute. I właśnie ze względu na Direct'a zacząłem się zastanawiać czy warto wymienić również grafikę. Obecnie posiadam gtx 970 i myślę o pozbyciu się jej i kupnie gtx1060 6gb. A co za tym idzie również musiał bym się przekonać do Win10, bo tylko 10 obsługuje nowego DX12.

Dlatego chciał bym się zapytać, czy warto wymieniać grafikę i przesiadać się z Win7 na Win10. Czy cała ta roszada jest warta świeczki? Cena jak i wydajność 970 i 1060 jest podobna, baa na DX11 970 jest lepsze ale na DX12 już dostaje po pupie od 1060. A może jednak Win7 i starsze karty nvidii dostały jakieś konkretne wsparcie co do DX12.

I jeszcze jedno, poza domem mam kontakt z Win10 ale nie mogę się do niego przekonać, czy ten system ma jakieś inne plusy oprócz obsługi DX12?

PS. Jak do jasnej Anielki scala się sieci w Win10? W 7 jest to proste ale w 10 nie zalazłem takiej opcji.