Witam, mam problem. Mianowicie jak "odmulić" w7? Chodzi mi o niepotrzebne usługi procesy bez których można się obejśc. Zaczyna mnie denrwować, że komputer włancza sie minutę, ale ale jak się już faktycznie włączy to mija nastempne pięć. Gdy nic nie robię( nie gram, nie oglądam filmów etc.) zużycie procka i RAMu wynosi ok.50%.
Windows7
Bez zbędnych programów:
1. Win+R - wpisz msconfig. Zakładka Uruchamianie - wyłącz wszystkie programy, których nie chcesz uruchamiać przy starcie. Gwarantuje, komp o wiele szybciej się będzie włączać.
2. Co do obciążenia RAMU.
- Wejdź w Menadżer Zadań (chyba wiesz jak ), zakładka Procesy - wyłącz wszystkie zbędne.
- zakładka Wydajność -> Monitor Zasobów... - tam masz wszystkie procesy łącznie z obciążeniem (oczywiście wejdź w zakładkę Pamięć).
Jak czegoś nie będziesz wiedzieć, to wal śmiało
Pozdrawiam
Dzięki, bardzo pomogło.
PS. wiesz jak zrobić, by niektóre procesy nie uruchamiały się ponownie?
Dzięki, bardzo pomogło.PS. wiesz jak zrobić, by niektóre procesy nie uruchamiały się ponownie?
Ja miałem problem z aplikacjami FahCore_a4.exe. Miałem ich 6 i każdy zżerał ponad 15% procka, przez co ciągle miałem go obciążonego 100%.
Gdy go wyłączałem, po jakimś czasie włączał się ponownie. Nie wiem czy masz podobny problem czy inny.
W każdym razie znowu wziąłem Win+R, wpisałem services.msc i znalazłem tą aplikację.
Gdy znajdziesz swoją (obyś znalazł ), klikasz na nią i klikasz Zatrzymaj usługę. Mam nadzieję, że pomoże
Thx, zobaczę i w edicie napiszęczy jest ok.
Od siebie mogę polecić zmodyfikowane wersje systemów. Mają usunięte zbędne usługi i te tak zwane "zamulacze". W dodatku często mniej ważą. Używanie tych oryginalnych, wypchanych czym popadnie to szarganie sobie nerwów... a jak się nie gra, to najlepiej przesiąść się na linuksa.
PS. wiesz jak zrobić, by niektóre procesy nie uruchamiały się ponownie?
flaga+r lub jak kto woli uruchom i wpisujesz tam msconfig>zakładka uruchamianie i tak zaznaczasz.
Polecam serie odcinków tego poradnika
Do tego nastaw sobie cotygodniową defragmentację dysków i ściągnij polski program Odkurzacz. W przypadku Win7 nie polecam słynnego podkręcania procesora na full jak w XP.
Na tej marce się nie znam. Jak wygląda kwestia nagrzewania się?
Wiesz... Jak pogram z 4h to się zaczyna robić gorący ale normalnie jest ok.
Zatem radzę dodatkowo zajrzeć na tematy związane z chłodzeniem (wpisz w naszą wyszukiwarkę chłodzenie). W laptopach ma to bardzo duże znaczenie. Jakbyś miał jakieś konkretne pytania dotyczące tego zagadnienia to pytaj. Postaram się niebawem w tym działe stworzyć temat odnoszący się do chłodzenia.
Normalnie tyla nie gram. Normalnie jest ok.
Wiesz... Jak pogram z 4h to się zaczyna robić gorący ale normalnie jest ok.
Może odkurzenie wiatraczków pomoże, mi przynajmniej pomaga taka "zabawa" raz na miecha.
Zobaczymy.
Witam, mam problem. Mianowicie jak "odmulić" w7? Chodzi mi o niepotrzebne usługi procesy bez których można się obejśc. Zaczyna mnie denrwować, że komputer włancza sie minutę, ale ale jak się już faktycznie włączy to mija nastempne pięć. Gdy nic nie robię( nie gram, nie oglądam filmów etc.) zużycie procka i RAMu wynosi ok.50%.