Wirus na Skype :<

Antywirusy? A po co wam to? Śmiech z was, beka z was i nic więcej.

Dobry wirus jest tak napisany, że podszyje się pod proces który masz normalnie w systemie, zrobi setki kopii i będzie się wgrywał od nowa jak tylko go wykasujesz. Dobry wirus zablokuje twojego marnego antywira i ukryje ci dyski w mój komputer. Nie będziesz wiedział z której strony się zabrać za naprawe. Żeby się takiego wirusa pozbyć trzeba dać odpowiednie logi by spece się wypowiedzieli, który proces jest trefny, i jak tego konkretnego wirusa wykasować raz na zawsze.

Najlepsza opcja to firewall. Ale do tego trzeba mieć rozum. A wiekszość go nie ma. Przeraża ichto bo trzeba konfigurować, trzeba ustalać na początku co może się łączyć z internetem a co nie. I firewall pokaże kiedy jakiś syf przy przeglądaniu stron będzie chciał się zainstalować na kompie. I nie ważne co ten syf bedzie miał robić, nie zrobi tego bo nawet się nie dostanie na dysk.

Ale ludzie wolą złudną ochronę antywirusów. Które albo wszystko mają za wirusy, albo milczą jak zaklęte.

A inna sprawa, jak się umie korzystać z internetu to ryzyko infekcji jest znikome.

Dobry wirus jest tak napisany, że podszyje się pod proces który masz normalnie w systemie, zrobi setki kopii i będzie się wgrywał od nowa jak tylko go wykasujesz. Dobry wirus zablokuje twojego marnego antywira i ukryje ci dyski w mój komputer. Nie będziesz wiedział z której strony się zabrać za naprawe.

... a dobry antywirus jest tak napisany, że nie pozwoli temu wirusowi na takie zachowanie ("ukryje ci dyski w mój komputer"? litości...).

Żeby się takiego wirusa pozbyć trzeba dać odpowiednie logi by spece się wypowiedzieli, który proces jest trefny, i jak tego konkretnego wirusa wykasować raz na zawsze.

Porządny antywirus jest właśnie takim specem potrafiącym te logi analizować dużo sprawniej, szybciej i dokładniej niż człowiek (serio, to nie Matrix i tutaj nawet najlepsi nie potrafią czytać z latających rzędów cyferek) i bardzo dobrze wie jak się gościa pozbyć "raz na zawsze".

Najlepsza opcja to firewall. Ale do tego trzeba mieć rozum. A wiekszość go nie ma. Przeraża ichto bo trzeba konfigurować, trzeba ustalać na początku co może się łączyć z internetem a co nie. I firewall pokaże kiedy jakiś syf przy przeglądaniu stron będzie chciał się zainstalować na kompie. I nie ważne co ten syf bedzie miał robić, nie zrobi tego bo nawet się nie dostanie na dysk.

Najlepsza opcja to dobry antywirus współgrający z solidnie skonfigurowaną zaporą.

Co do tematu, widzę że to jakaś grubsza sprawa bo nawet na Niebezpieczniku się tym zainteresowali.

Comodo internet security premium polecam taki mały terminator :) (Antywirus/Zapora/Defence/piaskownica/pomoc online/i dużo więcej)

Ratujcie moi koledzy <3 Dzisiaj otrzymalan na skajpie wirusa "hej to jest twój nowy obraz profil? -----------------------" jak ja mam sie tego pozbyc? Ciagle mi to spamuje :X