Póki co to jestem na etapie zbierania informacji Nie chciałbym pochopnie czegoś zrobić nie zastanawiając się nad tym
Tak czy siak dziękuje za każde informacje.
Wlasna firma
Nie odprowadzasz podatku jezeli jesteś na ryczałcie, zdaje się że przez 2 albo 3 pierwsze lata prowadzenia DG, ale dochód nie mozę przekroczyć 20 tysięcy złotych rocznie. Firma może być równiez podmiotowo zwolniona z podatku VAT.
Tak ze koszty to tylko i wyłącznie obowiązkowa skladka ZUS.
Tylko ryczałt = płacisz określoną stałą stawkę z góry - niezależnie czy zarobisz czy nie. Z doświadczenia wiem, ze w pierwszych 1-2 latach ma się koszty przekraczające dochód i wtedy normalnie lepiej mieć podatek dochodowy, bo podatku zapłaci się dosłownie 0. Należy pamiętać, ze nie w każdej działalności można wybrać ryczałt
Tak dokładnie tak jest. Po prostu ZUS odprowadza się tylko raz. A jeśli jesteś na etacie to robi to za Ciebie pracodawca w Twoim imieniu. Więc drugi raz nie odprowadzasz tego mając własną firmę. Wtedy płacisz tylko składkę zdrowotną. Wtedy chyba tylko zapłacisz 248 PLN http://www.wskazniki.gofin.pl/8,334,2,skladka-na-ubezpieczenie-zdrowotne.html
Powiedz mi jeszcze jak dlugo to dziala? Do 20 000zl obrotu? Czy moze do czasu zwiekszenia skladki ZUS?
Powiedz mi jeszcze jak dlugo to dziala? Do 20 000zl obrotu? Czy moze do czasu zwiekszenia skladki ZUS?
Działa to ciągle, póki ktoś inny za Ciebie. To dotyczy tylko ZUSu.
Podatek to zupełnie inna sprawa - trzeba go płacić. Forma do wyboru albo ryczałt (stała opłata) albo % od zysku. Najczęściej opłaca się wybrać ten drugi, bo i tak się nic nie zarabia wiec i nic podatku nie zapłacisz.
Po jakims czasie zwieksza sie koszt skladki ZUS, po roku czy dwoch nie pamietam. Wtedy pracodawca bedzie za mnie placil te wieksza skladke? Czy poprostu odprowadza on skladke tej samej wielkosci caly czas?
Twój pracodawca na pewno płaci za Ciebie pełną składkę. Pół składki mogą płacić osoby prowadzące działalność gospodarczą tylko za siebie przez okres do 2 lat.
Uszanowanko ;D Jest tu jakiś człowiek ogarniający zasady prowadzenia/założenia firmy?
Interesuje mnie:
1. Co i jak po kolei trzeba zrobić żeby założyć własną DG?
2. Koszty założenia i koszty stale prowadzenia DG
3. Informacje dotyczące dotacji z PUP/UE np. czy muszę być zarejestrowany jako bezrobotny?
4. Spólka czy firma 1 osobowa?
DG z zakresu sprzątania.