Wlasna firma

Uszanowanko ;D Jest tu jakiś człowiek ogarniający zasady prowadzenia/założenia firmy?

Interesuje mnie:

1. Co i jak po kolei trzeba zrobić żeby założyć własną DG?

2. Koszty założenia i koszty stale prowadzenia DG

3. Informacje dotyczące dotacji z PUP/UE np. czy muszę być zarejestrowany jako bezrobotny?

4. Spólka czy firma 1 osobowa?

DG z zakresu sprzątania.

Uszanowanko ;D Jest tu jakiś człowiek ogarniający zasady prowadzenia/założenia firmy?

Interesuje mnie:

1. Co i jak po kolei trzeba zrobić żeby założyć własną DG?

2. Koszty założenia i koszty stale prowadzenia DG

3. Informacje dotyczące dotacji z PUP/UE np. czy muszę być zarejestrowany jako bezrobotny?

4. Spólka czy firma 1 osobowa?

DG z zakresu sprzątania.

1.Urzad Miasta , Gminy , bedzie potrzebny Ci numer NIP nadany w 18 urodziny.

2.Koszty zalozenia nie przekraczaja 100zl - miesieczne koszty 300zl zusu co miesiac przez rok + podatek (po roku okolo 12000zl zusu)o ile nie pracujesz gdzies na etat /pol to wtedy tylko 300 chorobowe

3.Musisz byc zarejestrowany i firma MUSI ISTNIEĆ ROK inaczej wracasz kase.

4.to zalezy co chcesz robic...i czy ma pieniadze.

5. Dobrze sie zastanow czy dasz rade oplacic wszystko + dotacja z uni to kupa papierkow i chodzenia z dnia na dzien nikt tego nie da.

Idziesz wypełniasz dokumenty i masz działalność jeszcze tego samego dnia.

450+/- zł miesięcznie do zusu przez pierwsze dwa lata później więcej, ale to tez nie wszystko, mniemam ze jak chcesz założyć to znajdziesz dokładniejsze informacje. Bazowo płacisz to co podałem każdego miesiąca, wiec nie ma lekko.

Tak musisz, ale to długi proces i bardzo ciężki. Nie łatwo o dotacje, trzeba dobrego pomysłu a i później dokumentujesz każdy wydatek i jak sie nie uda to zwracasz wszystko

Działalność gospodarcza, na resztę nie masz pieniędzy, wiedzy i chceci. Za dużo problemów z prowadzeniem

Powiedzmy ze te 450 zl miesiecznie bylbym w stanie zarabiac miesiecznie na mojej dzialalnosci juz w 1 miesiacu. Z wydaniem pieniedzy z dotacji tez nie byloby problemu. Czy urzadzenia lub ewentualny samochod potrzebny do DG moze byc uzywany czy musi byc nowy?

Rozumiem ze zlozenie papierow o dotacje jest darmowe i tak na prawde mozna tylko zyskac?

A jak z ksiegowa/ kasa fiskalna? czy to byloby potrzebne?

EDIT: Z moich znajomych, kazdy ktory skladal wniosek do urzedu pracy dostal pieniadze

Kupowany sprzęt z UE musi byc nowy, nie wiem jak z dotacja krajową ale chyba tak samo. Tak jest darmowe. Księgowa nie jest potrzebna o ile sam będziesz prowadził potrzebne dokumenty, kasa fiskalna? Jak już to dopiero od jakiegoś tam zarobki nie wiem jakiego.

Na prawdę łatwiej Ci wejść na stronę rządową czy nawet podpytać przy składaniu wniosku. Dostaniesz wszystkie potrzebne informacje i nawet więcej.

Btw nipu już nie ma.

Wiem wiem ale do najblizszego urzedu mam ponad 20 km a i czasu brak akurat :P O podstawowe informacje chcialem tylko sie podpytac. Z tego co widzialem to w tym roku z PUP mozna do 20 k dostac a na rozruch jak dla mnie to kupa pieniedzy. Najwezniejsze to wlasnie koszty stale. Rozumiem ze biznesplan jest potrzebny jesli staramy sie o dotacje z PUP?

Tak, musisz dokładnie przedstawić co planujesz na co Ci pieniądze i czemu Tobie die należą. Pamiętaj tez ze możesz skorzystać tylko z jednej dotacji, krajową wyklucza UE a z uni można dodać jeszcze dodatkowe miesięczne pieniądze np na lokal bodaj 1000zł miesięcznie.

A jak z lokalem? Czy miejsce zamieszkania moze stanowic lokal przy dzialalnosci tego typu?

Szczerze i uczciwie nie wiem dokładnie jakie sa wytyczne przy tej dotacji, ale wiem ze takową istnieje. Dom na sto procent może byc zarazem biurem, ale nie wiem czy to wpisuje sie w jakieś punkty tej konkretnej dotacji. Jest na sto procent to wypisane bezpośrednio na stronie dotacji - ale tez ta z ue trudniej dostać i ma większe ograniczenia co do wydawania pieniędzy.

Ok :) Dziękuje wszystkim a info.

Sam bralem taka dotacje z urzedu pracy 20k co do unijnych pieniedzy to juz od dluzszego czasu taka dotacja nie istnieje ( mozne tylko wziasc kredy na niski procent ) . Zostaje tylko wlasnie kasa z pup . Co do papierologi i dokumentow dostaniesz z urzedu lub ze strony do wypelnienia wniosek parenascie stron ( okreslasz co chcesz zrobic , dlaczego akurat wedlug ciebie moze sie to udac , zalety wady itd ) nie potrzeba osobnego biznesplanu . Po wypelnieniu tego dodajesz spis "zakupow" za kwote i nie musza to byc w zadnym przypadku nowe wsyztsko zmoe byc uzywane :) Co do kasy fisklanej zalezy jaka dzialanosc . Po wplynieciu srodko na konto masz mieisac na przedstawienie faktru zakupu . Co do wlasnego "mieszkania" nie mozesz tego wliczyc w koszt od tyle.

Czyli najpierw składamy wniosek o dotacje i jeśli ja dostaniemy to wtedy dopiero zakładamy DG. Jaka moze byc roznica w czasie od dostania dotacji a zalozenia DG?

I czy wiadomo Wam o czyms takim jak np. pierwsze 2 lata mamy mniejszy ZUS ale jest myk ze mozna przepisac firme na kogos innego np. czlonka rodziny i znowu wziac dotacje na np. nowe stanowisko pracy i zatrudnic tak jakby samego siebie? ;D Znacie jakies myki? :D

Napisalem ze to okolo 300zl pozniej ponad tysiac

Mozna tylko wtedy znow musisz utrzyamc takei stanowisko pracy rok + do tego placisz pelna sklade zus czyli okolo 900+ zl za samego pracownika oraz przedstaci msuisz faktury ze zakupiles sprzet na dane stawnosiko.... Wiec wyjdzie ci na to samo ( 900 zusu za pracownika + 470 "znizka za 2 lata " co miesiac). A ibtw taki tip nie radze zalatwiac "lewych" faktru bo przyjezdzaja po paru miesiacach z lista i sprawdzaja czy wszystko jest zakupione ( jezeli nie bedzie sie zgadzalo lub bedzie czegos brakowac no to jest nie wesolo trzeba oddac cala kase + kare zaplacic ) :)

Z tego co pamiętam z regulaminu pierwszej działalności i zniżki na ZUS to po zamknięciu działalności trzeba było odczekać 5 lat aby mieć możliwość ponownego założenia działalność ze zniżka na ZUS.

Przepisy mogły jednak ulec zmianie gdyż działalność zakładałem 8 lat temu.

Nie na kazda dzialalnosc tez chetnie wydaja dotacje.

Znajomemu powiedziano, ze na dzialalnosc studia fotograficznego nie otrzyma dotacji gdyz u nas w mieście jest juz kilka takich dzialalnosci.

Z koleji moj brat dostal pieniadze na urzadzenie biura posrednictwa nieruchmosci.

Czym dzialalnosc bardziej perspektywiczna i niszowa tym masz wieksze szanse na otrzymanie takiej dotacji.

Hej. Mam od 4 lat firmę, więc może trochę pomogę

1) Teraz niemalże wszystko załatwisz w jednym okienku w urzędzie miasta (REGON, Skarbówka, Rejestracja). Jedynie oddzielnie będziesz musiał iść się zgłosić do ZUSu

2) Założenie to grosze. Nie pamiętam 100-150 PLN za wszystko? Koszt prowadzenia. Czy zarobisz, czy nie zarobisz musisz płacić mały ZUS przez 2 lata miesiąc w miesiąc połowę stawki (około 500 PLN), Po dwóch latach obowiązkowy trochę ponad 1000 PLN. Oczywiście można od początku płacić duży - można samemu wybrać. Płacąc mały nie dostaniesz zasiłku po zamknięciu firmy

3) Najwięcej dotacji jest dla bezrobotnych, dlatego warto się zarejestrować. Niestety obecnie zazwyczaj są dotacje, które trzeba zwrócić w jakiejś części. Dodatkowo dotacje strasznie są denne - zazwyczaj napiszą Ci, że np. 20 % kwoty masz wydać np. na środki reklamowe - gdy do niczego Ci to nie potrzebne. Ja dostałem 20 000 PLN i żałuję, że je brałem z kilku powodów. Po pierwsze nie mogłem z tej kasy płacić ZUSu/innych kosztów działalności tylko byłem zmuszony wydać to w większości na jakieś nie potrzebne mi gówno. Po drugie liczba kontroli, papierów była masakryczna. Dodatkowo jesteś zmuszony 1 rok prowadzić firmę. Drugi raz bym nie brał

4) Jeśli nie masz w cholerę kasy na start to zdecydowanie działalność 1 osobowa.

5) Pytałeś o samochód na dotację - zazwyczaj za dotację nie można go kupić, bo X lat ludzie wymuszali dotację na "taksówki", gdzie później zamykali firmę i mieli nowe autka. Dlatego UP zazwyczaj taki zakup ma na liści ebanów

6) Kasa fiskalna od 20 000 PLN obrotu (też rodzaj działności ma znaczenie), VAT od 150 000 obrotu. Na początek najlepiej iść do biura rachunkowego za 60-100 PLN miesiąc wszystko za Ciebie będą robić.

7) Odpuść sobie również "myki" liczba kontroli jest ogromna, i jeśli Twój wujek nie jest kierownikiem skarbówki lub nie masz taty burmistrza to szybko możesz popaść w ogromne długi/problemy (łącznie z pierdlem (ewentualnie zawiasami)). Ja w 1 roku dostałem 3000 PLN kary za 27 groszy pomyłki.

Zastanów się x100 razy każdy znajomy po 2 latach płakał i żałował - niestety jak masz pomysł do d*py i nie masz 100 % pewności biznesu a liczysz na dotację to tak się kończy. A dotacja to więcej problemu niż korzyści. Bo z 20 000 PLN będziesz mógł wydać ~8 000 na co chcesz ze środków trwałych. Kupisz komputer przykładowo i nie możesz go sprzedać przez 2 lata. A za 2 lata sprzedasz go za 1000 PLN. A przez rok będziesz płacił te 500 PLN ZUSu, 100 PLN księgowej co miesiąc i kilka innych pierdół się znajdzie nawet jakbyś NIC nie chciał robić i nie prowadzić tej działalności.

Ogólnie pomysł na "wezmę dotację i nic nie będę robił" sprawdzał się +10 lat temu, gdy to dopiero wchodziło nikt się nie spodziewał jakie wałki ludzie mogą robić i jak oszukiwać - obecnie wszystko jest dobrze zabezpieczone przez UP/US, aby "Janusze" nie żyli z tego

Jak chcesz "spróbować" czegoś to nie bierz dotacji i poproś mamę/tatę, aby założyli firmę - jeśli są u kogoś innego zatrudnieni na etat. Wtedy nie będziesz płacił tego ZUSu tylko samą chyba składkę zdrowotną (200 PLN miesiąc) i w każdej chwili będziesz mógł to zamknąć, gdy Ci się nie powiedzie.

Jak chcesz "spróbować" czegoś to nie bierz dotacji i poproś mamę/tatę, aby założyli firmę - jeśli są u kogoś innego zatrudnieni na etat. Wtedy nie będziesz płacił tego ZUSu tylko samą chyba składkę zdrowotną (200 PLN miesiąc) i w każdej chwili będziesz mógł to zamknąć, gdy Ci się nie powiedzie. 

Moge zalozyc firme jak np. Ja jestem etacie zeby jakos uniknac tego zusu albo zmniejszyc kwoty? Jak to dokladnie jest? Prosze opisz jak to jest

Tak dokładnie tak jest. Po prostu ZUS odprowadza się tylko raz. A jeśli jesteś na etacie to robi to za Ciebie pracodawca w Twoim imieniu. Więc drugi raz nie odprowadzasz tego mając własną firmę. Wtedy płacisz tylko składkę zdrowotną. Wtedy chyba tylko zapłacisz 248 PLN http://www.wskazniki.gofin.pl/8,334,2,skladka-na-ubezpieczenie-zdrowotne.html

Co do "mykow" to czysto hipotetycznie zadalem to pytanie. Mam zamiar prowadzic firme i sie zaangazowac.

Najlepsze jest to ze pomysl na jaki wpadlem jest tylko jeden w calym wojewidztwie i zupelnie nie nachodzilby na moj teren :D Dlatego jestem dobrej mysli.

To powodzenia :)