Od ponad 4 miesięcy pracuję nad utworzeniem własnej wizji gry za pomocą Unity.
Po 3 zmianach koncepcji ze względu na napotkane ściany nie do przekroczenia (trochę z racji braku umiejętności, trochę z racji funduszy i wolnego czasu - praca na pełny etat i dom na utrzymaniu) i wywaleniu projektów i assetów do kosza postanowiłem spytać Was o opinię. Pytania zadam w formie kolejnych punktów.
Na wstępie:
Ogólna wizja przedstawia grę online skupioną na walce rankingowej 1vs1, 2vs2, 3vs3. W całości 2D. Mapy nawiązujące do platformówek jednak posiadające zamknięte ściany (na potrzeby wallrun'u). Utworzenie jednej postaci z możliwościami dowolnego rozwoju poprzez wybór broni, umiejętności oraz pasywek (bez wymagań).
Broń: różni się zasięgiem, prędkością kolejnych ataków, typem obrażeń.
Um. aktywne: 3 umiejętności do korzystania w trakcie rozgrywki, skalują się z danym typem obrażeń, jedyne ograniczenie to CD.
Um. pasywne: 3 do korzystania w trakcie rozgrywki, dodają różne efekty
Blok lub Unik (co do tego nie jestem pewny) - użycie powoduje negowanie obrazen (przez okreslony czas/w danej chwili).
System EXP zastapiony systemem rankingowym - kazdy kolejny milestone odblokowuje nową broń, aby czuć prawdziwy rozwój swoich umiejętności).
Aby uniknąć sytuacji gdy 1. osoba zajmuje te same miejsce w rankingu ze względu na porzucenie gry ranking będzie spadał na zasadzie licznika.
Umiejętności odblokowywane na zasadzie achivementów (pełny opis wyjaśniający ich zdobycie widoczny w drzewku - im potężniejsze tym większe wyzwanie).
Pytania:
1. Ogólne opinie o koncepcji, czy myślicie że ktoś były zainteresowany graniem w taki tytuł?
2. Jedynym wyzwaniem jest dla mnie grafika oraz muzyka, co sądzicie o wspomaganiu się gotowymi, płatnymi assetami?
3. W przypadku odrzucenia assetów chciałbym ograniczyć się do monochromatycznej grafiki w stylu komiksów z jedynym wyszczególnieniem koloru czerwonego / złotego (oklepany schemat).
4. Prosty ambience zależny od mapy zamiast muzyki będzie zadowalający?
5. Rozwiązanie serwerowe - prowadzenie rozgrywki na własnym dedyku i zastosowanie pokoi P2P pomiędzy użytkownikami?
6. W przypadku dedyka pozostaje kwestia płatności, nie jestem przekonany to jakiejkolwiek formy IS, lecz utrzymanie serwera kosztuje. Spróbować sił na Kickstarterze, Patreon czy dodać do gry IS wyłącznie w formie kosmetycznej (kostiumy, skórki broni, zmienione efekty wizualne umiejętności)?
7. Zmiana wyglądu postaci (przecież każdy chce cię wyróżniać) na podstawie pełnych skórek czy budowa z elementów (fryzura, strój, dodatki, kolory).
Na zakończenie:
Cechą wspólną wszystkich dotychczasowych prób był system walki oraz rozwoju umiejętności. W te elementy włożyłem wiele pracy i pod żadnym pozorem nie zamierzam ich zmieniać. Po przygotowaniu elementów pozwalających na przetestowanie (proste AI dla trybu offline, oraz sprite'y postaci) podlinkuję demo w tym temacie (ciężko mówić o pre-alphie). Kwestia zarysu fabuły niech chwilowo pozostanie tajemnicą.