Wolny internet- Windows 8

Witam.

Mój problem pojawił się po przeinstalowaniu Windowsa. Zainstalowałem sobie nowy system (sterowniki same się zaistalowały). Wszystko ładnie, pięknie, a tu zonk. Internet jest po prostu taki wolny, że ja nie mogę.

http://zapodaj.net/3...be00e0.jpg.html

http://zapodaj.net/44249d668b97a.jpg.html

Co może być przyczyną? Podobno Google w Metro zamula, więc odinstalowałem. Potem trzeba było zmienić coś w zarządaniu komputerem - również bez wyników. Spodobał mi się ten system i nie chcę z powrotem przesiadać się na Siódemkę.

Info: Windows 8 Pro

Neostrada 6Mb/s

Przez Liveboxa - kabelkiem

Na reszcie kompów w domu na stronie speedtest.net pokazuje się stała prędkość 6Mb/s.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Conajmniej dziwne. Moze cos sie przekonfigurowalo w routerze po zmianie systemu? Przyczyn moze byc wiele. Ja sam uzywam Wina 8 i smiga jak marzenie. Zalecam pogrzebac w ustawieniach sieciowych.

Jaką masz edycję OS8 bo ja mam Windows'a 8 betę jeszcze a na 2 komputerze Professional i na obu normalnie internet działa.

Spróbuj tego

Klikamy

Start >> Uruchom

. Wpisujemy

gpedit.msc

. Przechodzimy do folderu:

Konfiguracja komputera >> Szablony administracyjne >> Sieć >> Harmonogram pakietów QoS

. Klikamy na

Ogranicz rezerwowaną przepustowość

następnie ustawiamy opcje na

Włączone

i u dołu ustawiamy

limit przepustowości na 0%

, klikamy Zastosuj i restartujemy komputer.

Teraz przyszedł czas wytłumaczyć co właśnie zrobiliśmy. Ustawienie to sprawia że Internet wolniejszy jest o 20 (80 w windows 8 ) % dzieje to się dlatego że te ustawienie pomaga pewnym programom których jest diabelnie mało. Wielu moich kolegów mówiła że Internet śmiga im teraz prawi dwa razy szybciej inni że mała różnica dużo zależy od karty sieciowej. W niektórych kartach te ustawienie jest zapisane na stałe i mimo wszystko już go nie zmienisz ale takich kart jest bardzo mało. No i muszę jeszcze napisać że to dział tylko na Windows XP Professional lub Windows Serwer 2003. W home edition w ogóle nie ma polecenia gpedit.

A na koniec dam jeszcze wytłumaczenie samego windowsa:

Określa procent przepustowości połączenia, jaki system może zarezerwować. Ta wartość ogranicza skumulowaną rezerwację przepustowości dla wszystkich programów uruchomionych w systemie.

Domyślnie Harmonogram pakietów ogranicza system do 80 procent przepustowości połączenia, ale tego ustawienia można użyć w celu zastąpienia wartości domyślnej.

Jeśli to ustawienie zostanie włączone, można użyć pola rLimit przepustowościr1;, aby dostosować wielkość przepustowości, jaką system może zarezerwować.

Jeśli to ustawienie zostanie wyłączone lub pozostanie nieskonfigurowane, system używa wartości domyślnej, 80 procent przepustowości połączenia.

Ważne: jeśli limit przepustowości dla określonej karty sieciowej jest podany w rejestrze, to ustawienie jest ignorowane podczas konfigurowania tej karty sieciowej.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Po zrobieniu tego, co polecił Warhammer, mam taki wynik

: 2353109779.png

Nie wiem czy mam się śmiać czy płakać :)

Znalazłem ten link: http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=266370

Mówią, że zostaje format. Wolałbym jednak tego uniknąć. Jesteśmy w 2012 roku - takich problemów nie rozwiązuje się reinstallem systemu :)

Pozdrawiam

I oto jest właśnie nowy Windows w pełnej krasie. Reinstall to najlepsze wyjście. Wracamy to starych czasów :)

Mam pytanie: czy to możliwe, żeby Kaspersky zrzerał mi 50% łącza? W wydajności wynika, że Torrent bierze 2,6mb/s, a Kaspersky 3,6mb/s :o Czy odinstalowanie może pomóc?

Pozdrawiam

I oto jest właśnie nowy Windows w pełnej krasie. Reinstall to najlepsze wyjście. Wracamy to starych czasów

Pracowałeś na nim? Jeśli tak, to pracowałeś na nim dłużej, bez pochopnego odrzucenia? System jest bardzo dobry, wiele rzeczy jest świetnie rozwiniętych. Co Ci się tu nie podoba, kafelki? To, że nie ma menu start? Jeżeli z komputerem obchodziłbyś się jak z bombą to rozumiem, że mógłby Ci nie pasować, ale tu takich ludzi nie ma. Każdy trochę bardziej zna się na kompie, w mniejszym lub większym stopniu i naprawdę praca na tym systemie jest przyjemniejsza, niż ten Wasz cały XP, który nie dorównuje Windows 7 do stóp.

@UP Spróbuj, może pomoże. A co do formatu: format w 8 jest prosty. Ustawienia, opcja przeinstaluj system i tyle :)

Up- Nie używam XP. Kto go w erze 7 tak naprawdę używa? Z 8 miałem styczność i nie przypadł mi do gustu chociaż dobre 2 tygodnie próbowałem się do niego przekonać. Jednak 7 to jest to.

ściągnij sobie netlimiter i zobacz co tobie tak łącze zamula

Możliwe że tylko format pomoże, bo podczas instalacji systemu mógł źle załadować sterowniki i ci zżera zbyt zachłannie:).

Witam. Po dwóch formatach, zainstalowaniu sterowników do płyty głównej, zamontowaniu adaptera Wi-Fi w celu sprawdzenia, czy winny jest kabel, oświadczam, że prędkość mojego internetu nadal na 2,37mb/s :/

Co ciekawe, przy pięciu testach wychodzi wynik: 3x 2,37 oraz 2x 2,38. Tak, jakbym miał jakiś limit. Zmiejszyłem przepustowość, to nie pomogło. Przy wyłączonym firewallu prędkość nie wzrasta. Średnia prędkość pobierania to: 290 Kb/s (korzystałem z http://noc.gts.pl/).

Wie ktoś ocb z tym?

Znalazłem rozwiązanie swojego problemuPowodem zmniejszonego transferu nie był system, sterowniki, firewall ani żaden wirus, tylko sposób komunikacji modemu z pc.Przed problemem z transferem miałem inny problem z połączeniem- uszkodzony kabel od centrali. Zanim na infolinii doszli co z czym, kazali mi zmieniać ustawienia modemu -> w menu Alt+D parametr USB zmieniłem z ISO na BULK, a w międzyczasie panowie od kabli wzięli się do roboty. Internet zaczął działać, tylko pozostał ten problem ze słabym transferem.Tryb BULK jest używany tylko przy internecie do 4MB, ja mam 6 więc pojawił się problem z transferem. Po zmianie na ISO wszystko wróciło do normy.

Nie rozumiem o co w tym chodzi.

Pozdrawiam

A nie prościej jest się zapytać dostawcy internetu, który będzie raczej wiedział o co chodzi, bo być może miałeś jakąś awarię i tobie akurat tego nie naprawili.

Na tym samym kompia mam Linuxa, i tam też jest 6Mb/s.

Ale dzięki za radę. W sumie może jutro przedzwonię. Jak raczą odebrać :)

Witam.

Mój problem pojawił się po przeinstalowaniu Windowsa. Zainstalowałem sobie nowy system (sterowniki same się zaistalowały). Wszystko ładnie, pięknie, a tu zonk. Internet jest po prostu taki wolny, że ja nie mogę.

http://zapodaj.net/3...be00e0.jpg.html

http://zapodaj.net/44249d668b97a.jpg.html

Co może być przyczyną? Podobno Google w Metro zamula, więc odinstalowałem. Potem trzeba było zmienić coś w zarządaniu komputerem - również bez wyników. Spodobał mi się ten system i nie chcę z powrotem przesiadać się na Siódemkę.

Info: Windows 8 Pro

Neostrada 6Mb/s

Przez Liveboxa - kabelkiem

Na reszcie kompów w domu na stronie speedtest.net pokazuje się stała prędkość 6Mb/s.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam