Wolny komputer

Witam, chciałbym tutaj dowiedzieć się czy jest coś nie tak z moim złomem. Komputer strasznie wolno chodzi, długo się włącza, gdy ściągnę jakiś plik większy z neta, i chcę przeciągnąć go na pulpit strasznie długo się to robi, tak samo jest z instalowaniem gier i programów. Dla przykładu wczoraj instalowałem Simsy 3, w końcu nie zainstalowałem bo po jakiś 20min miałem dopiero z 15% instalacji? Ogólnie strasznie zamula. Co jest nie tak z moim staruszkiem? Czy możliwe że na komputerze jest zainstalowany złośliwy program, który to wszystko spowalnia? Nie znam się na tym, podaje tutaj parametry komputera:

- AMD Athlon™ II X2 250, 2.99 GHz, 1,75 GB RAM - Windows XP

Przeskanuj komputer programem antywirusowym oraz przeczyść rejestr cleanerem.

Bo w sumie patrząc, to komputer nie jest chyba najgorszy, nie?

Podaj jeszcze karte graficzną.

ATI Radeon HD 4200

Jak dbasz tak masz. Komputer to nie tylko pojemnik na instalowanie i odinstalowanie dupereli, możliwe że złośliwy program możliwe że zamulony, wgraj cclear przeczyść go, najlepiej dorwij program slow Pc-fighter i też nim przeskanuj, jeżeli system masz już sporo czasu wgraj smartdefrag i daj mu się zdefragmentować, również polecam program 5 star game tunner i zoptymalizować go, jeżeli nie podziała polecam formata, bo bawienie się darmowymi antywirusami jest zbędne bo nawet jak i ci wykryje to i tak nic nie zrobi.

Aby uniknąć takich przypadków w przyszłości proponuje systematycznie (nie myśle tu o codziennym) ale raz na tydzień przejechać system programem cclear bądź slow pc-fighter i przynajmniej raz na 2-3 miesiące zdefragmentować dysk oraz dokładnie wyczyścić komputer ze sterowników i wgrać nowe, bo wiem że niektóre sterowniki lubią się sypać a zwłaszcza jeżeli chodzi i sterowniki pokroju Radeona.

No to nie jest najgorszy:D Przeskanuj i przeczyść,potem zobaczymy co dalej.

ATI Radeon HD 4200

Sprawdź przy okazji czy nie masz wirusa "Necurs"

http://www.eset.com/ch-en/download/utilities/detail/family/122/

@up: program nie chce się włączyć.

Komputer przeskanowany - nic nie wykryło, i przeczyszczony ccleanerem. Zobaczymy jak będzie teraz.

Walnij sobie format c i będzie ok.

Stracisz 2 dni na bawienie się w czyszczenie rejestru, w czyszczenie dysków, wykrywanie malware i innych dziadostw a tak w godzine masz brand new windows i hula.

Po wgraniu nowego windowsa walnij sobie ccleaner i wylacz w autostarcie wszystko co zbędne. Zaznacz w nim, żeby po każdym uruchomieniu automatycznie czyscił kompa z zbednych syfów.

Co do gadania: co jakiś czas wgraj od nowa sterowniki bo się sypią to olej takie głupie gadanie. Jak ci się posypią sterowniki to to zauważysz, a nie jakieś okresowe wgrywanie sterowników. Tym dopiero możesz sobie zyebac system, bo pozostawiasz pliki i będzie problem.

Pierwsze co powinieneś zrobić, a o czym nikt tu nie wspomniał, to zajrzeć do bebechów swojego złomka. Komputer to też hardware, nie tylko software.

Sam ccleaner to za mało. Moim zdaniem lepszym programem do rejestru jest Eusing free registry cleaner. Przyda się również przeczyszczenie dysku, defregmentacja dysku, sprawdzenie jakie programy uruchomiają się wraz z systemem operacyjnym. Sprawdzenie czy np. procesor zbytnio nie jest obciążony w w menadźerze urządzeń. Sprawdzenie przede wszystkim temperatur podzespołów komputera. Jak kolego wyżej wspomniał zdjęcie obudowy i wyczyszczenie wszystkiego z kurzu. Sprawdzenie czy wszystkie podzespoły są dobrze podpięte pod kabelki. Diagnostyka pamięci ram czy kości są dobrze włożone itp.

Po 1. otwórz piecyk i poodkurzaj

Po 2. defrag i czyszczenie rejestru

Po 3. na dysku systemowym powinieneś mieć co najmniej 10% czy tam 20% wolnego miejsca.

Pamiętam jak moj komp pożyczyłem kumplowi brata i dostałem w zamian od niego jakiś athlon 1 rdzeniowy, 512 mb ram, grafa badziewna.

I wiecie co? Tak naprawde takie kompy powinno się zabierać ludziom. Na tym nic się nie da robić. 2 zakładki w operze? juz muli, przełączanie sie na folder, muli, 2 programy wlaczone, muli.

Obecnie podstawa to 4 gb ramu i mocny 2 albo 4 rdzeniowy procek. I w miare grafa. Inaczej to jest męczenie się a nie użytkowanie.

To pewnie Zależy jak często się robiło format. Bo teraz jestem w pracy i siedzę sobie na moim mini lapku z Intel Atom 1.66 GHZx2 i 1GB ram i z jakąś zintegrowaną kartą graficzną i wcale tak się nie zacina a mam otwartą mozillę,gg,winampa i youtube :D. Ale na tym sprzęcioże nie instaluje gier :D. Windows XP tak po roku zaczyna się mulić, trzeba go odkurzyć ze zbędnych plików, defregmentacja dysku,defragmentacja rejestru itp. Kompa od czasu do czasu odkurzyć od środka. I sprawdzić prze de wszystkim czy temperaturki podzespołów są w normi czy np. coś się nie przegrzewa.

To pewnie Zależy jak często się robiło format. Bo teraz jestem w pracy i siedzę sobie na moim mini lapku z Intel Atom 1.66 GHZx2 i 1GB ram i z jakąś zintegrowaną kartą graficzną i wcale tak się nie zacina a mam otwartą mozillę,gg,winampa i youtube . Ale na tym sprzęcioże nie instaluje gier . Windows XP tak po roku zaczyna się mulić, trzeba go odkurzyć ze zbędnych plików, defregmentacja dysku,defragmentacja rejestru itp. Kompa od czasu do czasu odkurzyć od środka. I sprawdzić prze de wszystkim czy temperaturki podzespołów są w normi czy np. coś się nie przegrzewa.

Wiesz ja nie mówie o twoim laptopie do przeglądania neta.

A to też 1 gb ramu a nie 512, gdzie 300 zajmuje nowa mozilla i 300 pluginy do niej zjadają.

Żeby na takim kompie pracować trzeba instalować programy sprzed 3 lat minimum.

No zgadza się :)

Witam, chciałbym tutaj dowiedzieć się czy jest coś nie tak z moim złomem. Komputer strasznie wolno chodzi, długo się włącza, gdy ściągnę jakiś plik większy z neta, i chcę przeciągnąć go na pulpit strasznie długo się to robi, tak samo jest z instalowaniem gier i programów. Dla przykładu wczoraj instalowałem Simsy 3, w końcu nie zainstalowałem bo po jakiś 20min miałem dopiero z 15% instalacji? Ogólnie strasznie zamula. Co jest nie tak z moim staruszkiem? Czy możliwe że na komputerze jest zainstalowany złośliwy program, który to wszystko spowalnia? Nie znam się na tym, podaje tutaj parametry komputera:

- AMD Athlon™ II X2 250, 2.99 GHz, 1,75 GB RAM - Windows XP