Wonderland - Recenzja Analityczno-Opisowa

@iraasta,

między innymi dlatego chciałem, żeby każdy artykuł trafił najpierw do naszego niepublicznego działu. ehhh...

Yang, jak juz zaznaczalem wielokrotnie:

Nie znam sie na tym, a swoja wiedze czerpie z google. Znalazlem taka stronke, gdzie mam nadzieje, ze nie bylo bledow. Juz dokladnie nie pamietam o co chodzilo, ale przeczytalem tam, ze jesli "albo" jest powtarzane, to stawia sie przed tym przecinek.

Przyklad:

Albo pojde na mecz, albo pojde do kosciola.

Jest przecinek.

A kiedy go nie ma?

W takim zdaniu:

Byc albo nie byc.

Dlatego wydaje mi sie, ze tutaj przecinek przed "albo" zostal postawiony prawidlowo.

Wonderland to gra 2D, której jeżeli nie kochasz, to albo jeszcze jej nie znasz, albo poświęciłeś jej nie więcej niż dzień.

Choc jak mowie, nie znam sie na tym, wiec to ty możesz miec racje : ).

Zgadza się - jest taka zasada, więc co do drugiego przecinka masz 100% racji.

Przyznaję się z pokorą do błędu. ;]

//A nie uważasz, że mi należą się przeprosiny? - Iraasta

Za co? :D To, że masz jeden błąd mniej w tekście niewiele zmienia.

Nadal tekst jest merytorycznie żenujący, a błędów nadal uchowało się sporo.

Sorry, ale nie będę zmyślał, że coś mi się podoba, żeby nie było Ci przykro, nie jesteśmy dziećmi.

Po za tym jak chcesz coś do mnie napisać to napisz, a nie bawisz się w ninja edit'y.

Grałem w tą grę, nie jest zbyt ciekawa, są ciekawsze od niej.

Już grałem, i to, co podejrzewałem spełniło się- ta gra to taki bardziej ograniczony i mniejszy pod każdym względem HaH. Najbardziej nie spodobało mi się mieszanie czasów (lepiej byłoby, gdyby twórcy postawili na jeden czas), ale i styl graficzny. W mojej skali 7+/10, nie więcej.

PS: Ale trzeba przyznać- gra taka słaba nie jest, ale jak mam do wyboru ją i- jakby to nie patrzeć- lepszą alternatywę, to wybieram alternatywę.

Co to jest "HaH"?

Haven & Hearth

~Lazy

Już grałem, i to, co podejrzewałem spełniło się- ta gra to taki bardziej ograniczony i mniejszy pod każdym względem HaH. Najbardziej nie spodobało mi się mieszanie czasów (lepiej byłoby, gdyby twórcy postawili na jeden czas), ale i styl graficzny. W mojej skali 7+/10, nie więcej.PS: Ale trzeba przyznać- gra taka słaba nie jest, ale jak mam do wyboru ją i- jakby to nie patrzeć- lepszą alternatywę, to wybieram alternatywę.

Niestety w HaH nie grałem, ale widać czas nadrobić straty...

Z tego co widzę to ma słabszą grafikę... Mi się to mieszanie czasów podoba, trochę jak w Ragnaroku.

Chyba zagram, bo lubie takie craftowe gierki.

Dopiero teraz, trafiłem na tą recenzję, naprawdę zachęciła mnie do gry, fajnie się czyta, dobra robota.

Czy to jest archeologia? może...

W artykułach archeologia nie obowiązuje ;)

Dzięki wielkie.

Zachęciłeś mnie do gry w Wonderland i właśnie dzisiaj zaczełem grać.Gra jest naprawdę świetna i ubolewam że wcześniej nie popatrzyłem na tą recenzje.

Mam jedno pytanie na którym serwerze gra najwięcej polaków?

może stary temat ale dopisze swoje 3 grosze :) Pilot raczej bardziej przeznaczony do zbierania surowców drewno rudy itp niż expienia też da się ale więcej na tym stracisz niż zyskasz :P

najwięcej Polaków gra na serwerze Aries

może stary temat ale dopisze swoje 3 grosze Pilot raczej bardziej przeznaczony do zbierania surowców drewno rudy itp niż expienia też da się ale więcej na tym stracisz niż zyskasz najwięcej Polaków gra na serwerze Aries

Na Virgo też gra sporo. Codziennie widuje przynajmniej jednego.

Ja na nim expie, wystarczy wyposażyć się w 200 syrupów i do boju ;)

Wracając do tematu, grałem w HaH i tyle ile grałem to te gry ani trochę się nie pokrywały.

Kiedys w to gralem,ale z 30 min,bo nie wiedzialem co robic...

Ale ta recką bardzo mnie zachęciłeś,i chyba znów zaczne :D

Mógł by ktoś powiedzieć czy warto? :D

Dzienki.

Wonderland Online - Czyli gra piękna ale mało znana.

Początek

Wonderland to gra 2D, której jeżeli nie kochasz to albo jeszcze jej nie znasz, albo poświęciłeś jej nie więcej niż dzień. Bo gra WLO jest jak whisky, obrzydliwa w smaku, ale nie sposób się od niej oderwać.

Teraz pewno parskniesz i pomyślisz sobie “Jaka gra 2d może być świetna?”, lub jeżeli jesteś mniejszym pesymistą wystukasz właśnie w googlach hasło “Wonderland”, po czym zobaczysz grafikę i dopiero wtedy parskniesz. Ale wiesz co Ci powiem? Moja reakcja była taka sama. Sęk w tym że najwięszke piękno kryje się w środku. Nie wierzysz? Czytaj dalej.

Pierwsze pięć minut spędzone w grze to ganianie po wyspie robinsona i zbieranie kokosów. Niezbyt ekscytujące no nie? Gdy wszystkie zachcianki postaci łudząco podobnej do Tom’a Hanks’a zostaną spełnione dostajesz tratwę i nareszcie dopływasz do pierwszej wyspy (North Island) a konkretnie do Starters’ Beach. Pierwsze co ujrzałeś to zapewne gromada łowiących ryby High Level’ów. Idąc klika kroków dalej ku północy trafiasz na małpę, która swoimi wdziękami nakłania Cię do towarzyszenia tobie w dalszej wędrówce. Idąc jeszcze kilka kroków, dostrzegasz, że mapy są połączone przez teleporty , co jest pierwszym gwoździem do trumny tej gry.

Przekroczywszy teleport trafiasz na pierwsze pole walki. Gdzie zabójczo wyglądające gluto-potwory, w owocowych smakach, atakują Cię na każdym kroku (sounds scary, don’t ya think?). Wtedy także dostrzegasz że walka odbywa się turowo, czyli gwóźdź drugi. Po przebrnięciu przez mały odcinek do głównej osady na południu rozpoczynasz przygodę. Tutaj przejdziesz kilka questów, które są mniej ważne i nie wnoszą zbyt dużo do rozgrywki.

Namiot tent.JPG

Pierwszym kamieniem milowym jest Twój własny namiot, w którym będziesz mieszkać. Na całe szczęście rozłożenie i złożenie go nic nie trwa, a w ekwipunku zajmuje zaledwie jedno miejsce, więc jest w pełni kieszonkowy. Zdobywamy go gdy wchodzimy w Kellan Village (Pierwsze miasto) do chaty starej szamanki.

Jeżeli uważasz, że w namiocie się wiele nie zmieści, to nie masz racji. Ponieważ owy namiot wewnątrz ma murowane ściany i 100m2 powierzchni. Jakby tego było mało na wyższych poziomach gry masz szansę powiększenia go lub zbudowania kolejnego piętra.

Jedyne co mamy w namiocie na początku to stół roboczy i kosz. Po koleji produkując następne urządzenia jesteśmy zdolni do budowy samolotu, czy nawet konstrukcji komputera. Na zrobienie samolotu musimy w sumie poświęcić 260 minut i jeszcze więcej czasu aby zdobyć wszystkie surowce.

W sumie rozwijając nasz namiot możemy wyprodukować w nim 39 różnych narzędzi i 750 innych przedmiotów, które dzielą się na:

-komponenty

-jedzenie (+życie i/lub +mana)

-środki lokomocji (łodzie, samoloty, samochody etc)

-bronie (łuki, miecze, topory, czy nawet karabiny i bazooki)

-zbroje

-meble

-inne (paliwo, biżuterię, kamienie szlachetne, drabiny etc)

Remote control - pilot.electroncontrol.png?w=48&h=45

Remote control, czyli tak zwany pilot to nic innego jak zrobiony przez twórców, w pełni legalny bot. Twoją pierwszą reakcją na przeczytanie tego zdania pewno jest dmuchnięcie w alkomat, czy też wielki face-palm. Decyzja podjęta przez IGG wydaje się być śmieszna i po prostu głupia. Jednak w ten sposób spowodowali, że w Cudownej Krainie (ang. Wonderland ;)) nie ma ani jednego cheatera, oszusta, machlojarza, matacza, kanciarza, cwaniaka, chytrusa tudzież szulera.

Pilot służy do zdobywania doświadczenia w momencie gdy nie siedzimy przy komputerze. Ustawiamy czy postać ma sama się ruszać, atakować, używać potów, kiedy używać potów i po ilu zgonach wróci do miasta. Po czym klikamy start, i nasza postać staje się samowystarczalna.

Pilota zdobywamy w misji w Welling Village (drugie odwiedzone miasto, na południe od Kellan), i od tej pory możemy z niego korzystać bez jakichkolwiek ograniczeń... Nie licząc rachunku za prąd.

System towarzyszy.niss.gif

Każda gra ma pety, ale nie w każdej grze zwierzak może walczyć u Twojego boku. I nie w każdej grze może być człowiekiem.

W Twojej podróży będą Ci towarzyszyć najróżniejsze zwierzęta i postaci, jak: małpy, nieme dziewczynki, smoki czy zwykłe kanapowce (psy/koty). Walcząc u ich boku będziesz zdobywał ich zaufanie, oraz z ich pomocą kończył liczne questy, w których zostają np. porwani.

Gigantyczny świat.23.jpg

Uważasz, że lineage2 czy WoW, mają duży świat? Jeżeli one mają duży, to WLO ma większy niż gigantyczny.

Wonderland-Online-map.jpg

To jest mapa całego świata. Grałem w tą grę około 100 godzin i ani razu nie wydostałem się poza North Island.

Interaktywne otoczenie.26.jpg

Przechadzając się po mieście możesz zbierać drewno spod ognia, okradać mieszkania z jedzenia lub zbierać kwiatki. Zebrany przez Ciebie przedmiot znika, i pojawia się ponownie dopiero po określonej ilości czasu.

Tak samo gdy kontynuujesz wykonywanie questów to pojawiają się związane z nimi przedmioty, które są widoczne tylko dla Ciebie, jak nagrobki a czasami nawet NPC.

Odkurzaczm_01263419.jpg

Na około 15 lvlu masz wystarczająco sił by zrobić quest na “odkurzacz”, czyli przyrząd do automatycznego zbierania surowców ze źródła (Ruda metali, gejzer z wodą, krzaki itp.). Przy okazji zdobywasz skilla, który pozwala ci jeszcze częściej pozyskiwać surowiec.

Recyclingrecycle_md_clr.gif

Jeżeli potrzebujesz jakiegoś surowca, z niższego poziomu, możesz wrzucić do kosza w namiocie przedmiot wyższego stopnia, zrobiony z tego samego materiału. Np.

Olej kokosowy z kokosa. Niestety wrzucając do kosza nie mamy stuprocentowej pewności co z niego wyleci. Z reguły są to losowe produkty najniższego stopnia.

Compoundcauldron-icon.png

Ciągle Ci mało craftingu? Proszę bardzo, oto compound tzw. “kocioł”. W lewym dolnym rogu ekranu masz kocioł w którym możesz kombinować dowolnie przedmioty. Możesz uzyskać w ten sposób najróżniejsze przedmioty łącząc ze sobą komponenty. Niestety poziom losowości jest jeszcze wyższy niż w przypadku recyklingu.

Te systemy sprawiąją że gwoździe same wychodzą, i przestają być zauważalne. Nie zostaje więc nic więcej jak grać, grać, grać.

Plusy

-Świetnie rozbudowany crafting

-Duży świat

-Nigdy się nie nudzi

-System namiotów

-Rozbudowana fabuła.

-Niesamowita ilość buildów postaci.

Minusy

-Turowa walka

-Grafika 2D

-Brak balansu postaci

-Wolny exp z grindu.

-Quest itemy można wywalić na ziemię, co rodzi sporo problemów.

Ocena: -9/10

Ponieważ to najlepsza gra w jaką grałem.