Wonderland - Recenzja Analityczno-Opisowa

Wonderland Online - Czyli gra piękna ale mało znana.

Początek

Wonderland to gra 2D, której jeżeli nie kochasz to albo jeszcze jej nie znasz, albo poświęciłeś jej nie więcej niż dzień. Bo gra WLO jest jak whisky, obrzydliwa w smaku, ale nie sposób się od niej oderwać.

Teraz pewno parskniesz i pomyślisz sobie “Jaka gra 2d może być świetna?”, lub jeżeli jesteś mniejszym pesymistą wystukasz właśnie w googlach hasło “Wonderland”, po czym zobaczysz grafikę i dopiero wtedy parskniesz. Ale wiesz co Ci powiem? Moja reakcja była taka sama. Sęk w tym że najwięszke piękno kryje się w środku. Nie wierzysz? Czytaj dalej.

Pierwsze pięć minut spędzone w grze to ganianie po wyspie robinsona i zbieranie kokosów. Niezbyt ekscytujące no nie? Gdy wszystkie zachcianki postaci łudząco podobnej do Tom’a Hanks’a zostaną spełnione dostajesz tratwę i nareszcie dopływasz do pierwszej wyspy (North Island) a konkretnie do Starters’ Beach. Pierwsze co ujrzałeś to zapewne gromada łowiących ryby High Level’ów. Idąc klika kroków dalej ku północy trafiasz na małpę, która swoimi wdziękami nakłania Cię do towarzyszenia tobie w dalszej wędrówce. Idąc jeszcze kilka kroków, dostrzegasz, że mapy są połączone przez teleporty , co jest pierwszym gwoździem do trumny tej gry.

Przekroczywszy teleport trafiasz na pierwsze pole walki. Gdzie zabójczo wyglądające gluto-potwory, w owocowych smakach, atakują Cię na każdym kroku (sounds scary, don’t ya think?). Wtedy także dostrzegasz że walka odbywa się turowo, czyli gwóźdź drugi. Po przebrnięciu przez mały odcinek do głównej osady na południu rozpoczynasz przygodę. Tutaj przejdziesz kilka questów, które są mniej ważne i nie wnoszą zbyt dużo do rozgrywki.

Namiot tent.JPG

Pierwszym kamieniem milowym jest Twój własny namiot, w którym będziesz mieszkać. Na całe szczęście rozłożenie i złożenie go nic nie trwa, a w ekwipunku zajmuje zaledwie jedno miejsce, więc jest w pełni kieszonkowy. Zdobywamy go gdy wchodzimy w Kellan Village (Pierwsze miasto) do chaty starej szamanki.

Jeżeli uważasz, że w namiocie się wiele nie zmieści, to nie masz racji. Ponieważ owy namiot wewnątrz ma murowane ściany i 100m2 powierzchni. Jakby tego było mało na wyższych poziomach gry masz szansę powiększenia go lub zbudowania kolejnego piętra.

Jedyne co mamy w namiocie na początku to stół roboczy i kosz. Po koleji produkując następne urządzenia jesteśmy zdolni do budowy samolotu, czy nawet konstrukcji komputera. Na zrobienie samolotu musimy w sumie poświęcić 260 minut i jeszcze więcej czasu aby zdobyć wszystkie surowce.

W sumie rozwijając nasz namiot możemy wyprodukować w nim 39 różnych narzędzi i 750 innych przedmiotów, które dzielą się na:

-komponenty

-jedzenie (+życie i/lub +mana)

-środki lokomocji (łodzie, samoloty, samochody etc)

-bronie (łuki, miecze, topory, czy nawet karabiny i bazooki)

-zbroje

-meble

-inne (paliwo, biżuterię, kamienie szlachetne, drabiny etc)

Remote control - pilot.electroncontrol.png?w=48&h=45

Remote control, czyli tak zwany pilot to nic innego jak zrobiony przez twórców, w pełni legalny bot. Twoją pierwszą reakcją na przeczytanie tego zdania pewno jest dmuchnięcie w alkomat, czy też wielki face-palm. Decyzja podjęta przez IGG wydaje się być śmieszna i po prostu głupia. Jednak w ten sposób spowodowali, że w Cudownej Krainie (ang. Wonderland ;)) nie ma ani jednego cheatera, oszusta, machlojarza, matacza, kanciarza, cwaniaka, chytrusa tudzież szulera.

Pilot służy do zdobywania doświadczenia w momencie gdy nie siedzimy przy komputerze. Ustawiamy czy postać ma sama się ruszać, atakować, używać potów, kiedy używać potów i po ilu zgonach wróci do miasta. Po czym klikamy start, i nasza postać staje się samowystarczalna.

Pilota zdobywamy w misji w Welling Village (drugie odwiedzone miasto, na południe od Kellan), i od tej pory możemy z niego korzystać bez jakichkolwiek ograniczeń... Nie licząc rachunku za prąd.

System towarzyszy.niss.gif

Każda gra ma pety, ale nie w każdej grze zwierzak może walczyć u Twojego boku. I nie w każdej grze może być człowiekiem.

W Twojej podróży będą Ci towarzyszyć najróżniejsze zwierzęta i postaci, jak: małpy, nieme dziewczynki, smoki czy zwykłe kanapowce (psy/koty). Walcząc u ich boku będziesz zdobywał ich zaufanie, oraz z ich pomocą kończył liczne questy, w których zostają np. porwani.

Gigantyczny świat.23.jpg

Uważasz, że lineage2 czy WoW, mają duży świat? Jeżeli one mają duży, to WLO ma większy niż gigantyczny.

Wonderland-Online-map.jpg

To jest mapa całego świata. Grałem w tą grę około 100 godzin i ani razu nie wydostałem się poza North Island.

Interaktywne otoczenie.26.jpg

Przechadzając się po mieście możesz zbierać drewno spod ognia, okradać mieszkania z jedzenia lub zbierać kwiatki. Zebrany przez Ciebie przedmiot znika, i pojawia się ponownie dopiero po określonej ilości czasu.

Tak samo gdy kontynuujesz wykonywanie questów to pojawiają się związane z nimi przedmioty, które są widoczne tylko dla Ciebie, jak nagrobki a czasami nawet NPC.

Odkurzaczm_01263419.jpg

Na około 15 lvlu masz wystarczająco sił by zrobić quest na “odkurzacz”, czyli przyrząd do automatycznego zbierania surowców ze źródła (Ruda metali, gejzer z wodą, krzaki itp.). Przy okazji zdobywasz skilla, który pozwala ci jeszcze częściej pozyskiwać surowiec.

Recyclingrecycle_md_clr.gif

Jeżeli potrzebujesz jakiegoś surowca, z niższego poziomu, możesz wrzucić do kosza w namiocie przedmiot wyższego stopnia, zrobiony z tego samego materiału. Np.

Olej kokosowy z kokosa. Niestety wrzucając do kosza nie mamy stuprocentowej pewności co z niego wyleci. Z reguły są to losowe produkty najniższego stopnia.

Compoundcauldron-icon.png

Ciągle Ci mało craftingu? Proszę bardzo, oto compound tzw. “kocioł”. W lewym dolnym rogu ekranu masz kocioł w którym możesz kombinować dowolnie przedmioty. Możesz uzyskać w ten sposób najróżniejsze przedmioty łącząc ze sobą komponenty. Niestety poziom losowości jest jeszcze wyższy niż w przypadku recyklingu.

Te systemy sprawiąją że gwoździe same wychodzą, i przestają być zauważalne. Nie zostaje więc nic więcej jak grać, grać, grać.

Plusy

-Świetnie rozbudowany crafting

-Duży świat

-Nigdy się nie nudzi

-System namiotów

-Rozbudowana fabuła.

-Niesamowita ilość buildów postaci.

Minusy

-Turowa walka

-Grafika 2D

-Brak balansu postaci

-Wolny exp z grindu.

-Quest itemy można wywalić na ziemię, co rodzi sporo problemów.

Ocena: -9/10

Ponieważ to najlepsza gra w jaką grałem.

To jest opis nie recenzja. ;)

To jest opis nie recenzja.

Jak najbardziej recenzja. Recenzja oznacza z łaciny analiza. I właśnie to zrobiłem, zanalizowałem :P

Dodatkowo wyrażam się tutaj w pełni subiektywnie, więc to nie może być opis... Poza tym, jak przeczytałeś 900 wyrazów w 4 minuty?

Sciśle rzecz biorac jest to recenzja analityczno-opisowa.

Opis.

via wikipedia "recenzja - analiza i ocena dzieła artystycznego, publikacji naukowej, projektu, przewodnika, poradnika, publikacji multimedialnej, filmu, przemówienia, meczu, mszy itp. Pełni funkcję informacyjną, wartościującą i postulatywną, nakłaniającą."

O f*ck.... zapomniałem o ocenie :P Dzięki, już wystawiam.

Jak możecie pisać, że was nie przekonała recenzja, skoro nawet jej nie przeczytaliście...

Zaznaczyliście tą odpowiedź bo uważacie, że to opis, a nie recenzja?

Przeczytalismy tekst (przynajmniej ja), bo niby skad bym wiedzial, ze to nie jest recenzja, gdybym wczesniej tego nie przeczytal?

A zaznaczylem, ze nie zagram w Wonderland, bo nie lubie takich gier, proste.

Przeczytalismy tekst (przynajmniej ja), bo niby skad bym wiedzial, ze to nie jest recenzja, gdybym wczesniej tego nie przeczytal?A zaznaczylem, ze nie zagram w Wonderland, bo nie lubie takich gier, proste.

Ok, sorry. Trochę mnie ponosi. Kiepsko znoszę krytykę moich wypocin, mam przerost ambicji. Spytajcie Yanglegend'a.

Zdenerwowało mnie to, że Michi napisał, że to opis po niecałych czterech minutach, co oznacza że nie przeczytał.

Gdybym nie przeczytał tej "recenzji" nie stwierdziłbym że to opis ;) takie gry mnie nie ciągną więc dałem że nie zagram.

@UP W 4 minuty byś tego nie przeczytał? -,-

/To ma 900 wyrazów, przeciętny polak czyta 200 słów na minutę. Przypuśćmy że jesteś, powyżej normy. Nawet w ten sposób nie miałbyś czasu na napisanie posta, o zanalizowaniu tekstu nie wspominając - Iraasta

Kiedyś grałem Sobie już w tą gierkę.

Ale całkowicie zgubiłem sie w miescie. Nie wiedzialem co i jak..

Jak dla mnie dziwna gra.

Ale musze przyznać czytałem recenzję 3x i naprawde wciągnęła.

“Jaka gra 2d może być świetna?” - Oj nie jedna chłopcze. ;p

--------

Aktualnie zajmuję sie graniem w stare strategiczne gry. (Tzar RuLeZ!)

masz wacpan dobre oko :) - Sal

Ta recenzja naprawdę zachęciła mnie do przetestowania tej gierki. Świetna robota! Zaraz zaczynam pobierać.

Musze przyznac ze dosc pomyslowe to MMO. Pewno nie testowalem tylko dla tego ze 2D. Moze czas naprawic swoj blad.

Co do textu. Dla mnie opisem jest samo nawiazanie do danego dziela ktorym sie zajmujemy. Ale kiedypiszemy i dodajemy sporo od siebie(to co sami czujemy) to juz moge nazywac recka :)

A autor ma u mnie plusa :)

Mnóstwo błędów, których nie chcę mi się poprawiać, bo i tak będziesz szedł w zaparte, że jest dobrze.

Co do treści to strasznie wieje fanbojstwem, w rezultacie tekst wygląda bardziej jak materiał propagandowy niż recenzja/opis.

/W recenzji powinienem się wyrażać subiektywnie i tak jest. Nie wiń mnie za to że piszę recenzję gry, którą lubię.

A błędy to głównie literówki, bo piszę na laptopie, który ma tak wpieprzającą klawiaturę, że pisanie na niej nie jest ani trochę przyjemne.

Dopóki błędy nie rażą, nie przeszkadzają w czytaniu, więc nie rozumiem po co się czepiać. - Iraasta

btw. fajnie, że nieme dziewczynki robią za pety... eh Azjaci ;]

Mnóstwo błędów, których nie chcę mi się poprawiać, bo i tak będziesz szedł w zaparte, że jest dobrze.Co do treści to strasznie wieje fanbojstwem, w rezultacie tekst wygląda bardziej jak materiał propagandowy niż recenzja/opis.btw. fajnie, że nieme dziewczynki robią za pety... eh Azjaci ;]

Może zamiast krytykować czyjeś napisz coś swojego bo ch** wie po co jesteś redem jak napisałes tylko jedną recka/opis by zostać redem...

Warn za przeklenstwo. A ze masz juz tyle warnow, to dostajesz ban 24h.- Dzz'

Może zamiast krytykować czyjeś napisz coś swojego bo ch** wie po co jesteś redem jak napisałes tylko jedną recka/opis by zostać redem...

PRAWDA!!

Warn za przeklenstwo. A ze masz juz tyle warnow, to dostajesz ban 24h.- Dzz'

Komuchy <_<

Sprawdzę tą grę, ale patrząc na screeny i filmy wydaje się takim bardziej ubogim HaH (jeśli świat w Wonderland jest gigantyczny, to w HaH jest to cały wszechświat- na przejście całej mapy z góry na dól i z boku na bok przeba aż- uwaga- 4 miesiące! Tylko jedna osoba odważyła się zrobić taki wyczyn...), a i craftu jest więcej, grafika nie ma zero mangowości... Sciągam i zobaczę jak to wypada w praniu.

//To mi powiesz jaki efekt ;)

~Lazy

A błędy to głównie literówki, bo piszę na laptopie, który ma tak wpieprzającą klawiaturę, że pisanie na niej nie jest ani trochę przyjemne.Dopóki błędy nie rażą, nie przeszkadzają w czytaniu, więc nie rozumiem po co się czepiać. - Iraasta

Błędy to głównie interpunkcja i stylistyka, mnie to osobiście razi.

Nie chce mi się cytować wszystkich błędów, bo jest ich od groma i przypomina mi się niedawne podanie na stanowisko redaktora.

Powiem tylko, że przed spójnikami "lub" i "albo" nie stawiamy przecinków - co daje 3 błędy w dwóch pierwszych zdaniach pracy.

Yang, przed "albo" tez stawia sie przecinki, ale to wszystko zalezy od zdania. W tym przypadku bledow nie ma (mowie o pierwszym zdaniu).

Rodzaje zdań złożonych

W języku polskim wyróżniamy zdania pojedyncze (jedno orzeczenie) i zdania złożone (dwa lub więcej orzeczeń). Zdania złożone możemy dodatkowo podzielić na zdania złożone współrzędnie i zdania złożone podrzędnie.

ZDANIA ZŁOŻONE WSPÓŁRZĘDNIE

Zdanie złożone współrzędnie to takie wypowiedzenie, w którym poszczególne zdania składowe są wobec siebie równorzędne, każde z nich jest tak samo ważne i wnosi do wypowiedzi jakąś nową treść. Między nimi można by postawić kropkę, ale w zdaniu złożonym są połączone za pomocą przecinka lub odpowiedniego spójnika. Wyróżniamy następujące typy zdań współrzędnie złożonych:

1. ŁĄCZNE - połączone za pomocą spójnika: i, a, ani, ni, oraz ( _....._ )

2. ROZŁĄCZNE - połączone za pomocą spójnika: albo, lub, czy, bądź ( -< ….>- )

3. PRZECIWSTAWNE - połączone za pomocą spójnika: ale, lecz, natomiast, jednak, zaś ( -> ….

4. WYNIKOWE - połączone za pomocą spójnika: więc, toteż, dlatego ( ->….>- )

IMHO

Wonderland to gra 2D, której jeżeli nie kochasz, to albo jeszcze jej nie znasz, albo poświęciłeś jej nie więcej niż dzień.

Nadrzędne >

[ podrzędne ]

[ współrzędne "albo" współrzędne ]

Na tej podstawie uważam, iż drugi przecinek jest wciśnięty błędnie przed albo.

Oczywiście chętnie podyskutuje i prześledze jaki jest Twój punk widzenia Dzz.

Edit: niestety forum nie uznaje akapitów i mój diagramik się popsuł. ;]

Wonderland wydaje mi się bardzo podobne do HaH więc obczaję.Chociaż ten pilot i wymieszanie technologi w grze(raz miecz i karabin, a potem samochód?)jest bardzo dziwne.