Co do wyboru gry moze Final Fantasy 14 ? ( ktory ma obecnie wiecej aktywnych subow niz wow 7.4 mln ) Gra jak dla mnie o wiele bardziej przyjemniejsza od WoW-a . Kazdy znajdzie sobie w niesj miesjce czy to casual czy harcdore raider
World Of Warcraft - Czy jeszcze warto?
Po trzech miesiącach populacja zwiększyła się praktycznie 6 krotnie? Coś nie bardzo mi się wydaje.
6 ? 4 miesiace temu podawali informacje o 4kk . Jak kumpel wroci to dam linka do jakiejs japonskiej strony z ktorej ma te dane teraz nie moge tego znalezc ;/
4 miliony kont to nie 4 miliony aktywnych graczy. Aktywnych subskrybcji jest ledwie 500k bez chiń - oczywiście tak było 3 miesiące temu, nie twierdze że teraz nie może być 6 milionów
Da się. Bez problemu jak na przykład jedziesz na wakacje to dajesz freez na konto i nie schodzi bez sensu abonament.
ooo to super A co Final Fantasy to gra wydaje się fajna lecz jakoś mnie nie przekonuje.
Generalnie olej hejterów, bo to w większości fanboye gw2 takie jak xar. WoW był i jest królem, a dodatkowy bonus jeśli ktoś lubił fabułę warcrafta 3. Lore wowa osobiście porównuję do morrowinda, tych samych rozmiarow i tak samo mnie wciągnął. Każdy szanujący się gracz, który chce mówić o mmo jako znawca powinien wbić przynajmniej 1 lvl cap i zrobić przynajmniej 1 raid heroic. Swoją drogą z chęcią spróbowałbym FF i zabieram się za pobieranie =)
Co do wyboru gry moze Final Fantasy 14 ? ( ktory ma obecnie wiecej aktywnych subow niz wow 7.4 mln ) Gra jak dla mnie o wiele bardziej przyjemniejsza od WoW-a . Kazdy znajdzie sobie w niesj miesjce czy to casual czy harcdore raider
Widzę, że ktoś tutaj nie umie czytać. Ogólnie jest około 5 milionów kont z czego milion jest aktywnych co i tak jest bardzo dobrym wynikiem. Pełny link do artykułu tutaj http://mmos.com/news/final-fantasy-14-reaches-5-million-subscribers
Final i WoW to dwie zupełnie różne gry.
Wiadomo, że sprzedano ponad 4miliony kopii, co do aktywnych subskrybentów w kwietniu było to około 700 tysięcy. Teraz dodatek, więc może będzie około 1miliona. Więc jeżeli mówimy o ilości aktywnych subów jest to druga gra MMO za rynku za WoW'em.
Przypominam, żeby nie offtopować.
Patrzac na te wszystkie komentarze to normalnie strach ogarnia czlowieka.... Temat jest o wowie, a nie o gw2 i rzekomym dorastaniu do poziomu wowa - to tak jakby mowic ze BF nie dogoni nigdy CoD, kiedy obie gry ida w zupelnie innym kierunku. Wow idzie w strone coraz wiekszych cyferek a gw2 idzie w strone coraz lepszego wygladu zbroi/broni . A co do popularnosci - graczy jest multum, zwlaszcza ze masz mega serwer. Wiec hejters gonna out.
A co do tematu - czy warto.... Jesli nie grales to warto sprobowac, z tym ze ja bym nie kupowal od razu wszystkiego, tylko samego battlechesta i sprawdzil czy podpasuje. Dla mnie zabawa byla przednia... do czasow, no tak jakos wotlka. Potem mnie (jak i wiekszosc ludz) odrzucil kierunek w jakim ta gra zmierza. NIe w strone taktyk, nie w strone tworczosci w np tworzeniu nowych przedmiotow/skilli. Przedmiotow ktore daja cos wiecej niz + 1241241 do sily to ze swieca szukac, a starczyloby cos na zasadzie trinketow - np buty powolnego spadania/chodzenia po wodzie. Po za tym raidy i dungi wygladaja tak ze stoisz w miejscu, spamisz skillami az boss zdechnie, co czasami moze troche zajac z powodu 819247194kk hp. Czy to ma sens? Nwm, sprawa indywidualna. Po za tym wow takim podejsciem "wypalil" poprzednie dodatki. Po co teraz zbierac sie np na raidy? Bo co robic dungi podczas expienia? Kazdy sobie rzepke skrobie do max lvl, potem pochodzi na pvp, zdobedzie jakis podstawowy set i moze sb chodzic juz na raidy z wotlk, cata solo i zdobywac mounty, skiny do broni/zbroi itd.
A wystarczyloby po prostu dac jakies nadprogresowe lvl ktore by co kazdy lvl dawaly/ulepszaly skille ale by nie dawaly statystyk. Efekt? Na kazdy raid/dung by zawsze ludzie chodzili i by nie bylo solowania np kael'thasa po 500 razy by wydropic feniksa, tylko trzeba by bylo dalej szukac teamu, zgrac sie itd... Piekne czasy ktore nie wroca
Po za tym raidy i dungi wygladaja tak ze stoisz w miejscu, spamisz skillami az boss zdechnie, co czasami moze troche zajac z powodu 819247194kk hp.
Jak skończysz lfr to daj znać.
Wystarczy że stare raidy dopasowywałyby się poziomem do średniego ilvl ludzi którzy chcą się na niego wybrać. Trzeba by było wtedy zbierać cały raid a poziom byłby jak za czasów kiedy raid ten był tym głównym. Tylko chyba trochę szkoda życia żeby co tydzień po około 3h+ progresować głównego bossa z każdego dodatku...
Dla nowego jest tam masa contentu do zabawy a jak ktoś dobrze poszuka to znajdzie masę unikatowych zabawek które już mi się w banku nie mieszczą ;p
Jak skończysz lfr to daj znać.
Wygrał..
Nie doszedłem jeszcze do poziomu lfr, ale wiem na czym to polega..To taki dungeon jak WC na 15lv, ale wyglada jak raid i pachnie jak raid
Uuuu, raaacja, jakbys sam skonczyl lfr. A nie, sorka, ty pewnie nawet max lvl nie masz ze sie wypierasz. Bo zaiste duzego skila wymaga nacisniecie pasku ktory zaslania 1/3 ekranu i sie kurczy by wyhealac, lub tab'nac moba/bossa, nacisnac 1 i po minucie znowu bo pod tym klawiszem masz bota/makro. Jedyne co rozni np dobrego healera od zlego jest eq. Skill sie nie liczy bo i tak kazdy leci na healbocie. A dpsi... jedyne co musza to nie wpychac sie na 1 linie i nie agrowac (od tego tez sa addony co wyswietlaja wielka czaszke na srodku ekranu ktora sie robi wyrazniejsza tym bardziej im wieksze agro zbierasz). A chcesz grac bez tych i wielu, wielu wiecej addonow? To nigdzie cie nie zabiora. I nie musisz temu zaprzeczac bo tak bylo, jest i bedzie jeszcez 5 dodatkow wiecej
Skąd Ty te informacje bierzesz, to ja nie wiem. W każdym temacie piszesz to samo, a może być armorem swoim zarzucił i osiągnięciami. Aktualnie tylko epgp wymagają gildie, albo inny system od lootu. Nic innego od Ciebie nie wymagają...
@edit
A tak żeby rozwiać wątpliwości Twojej głupoty i herezji, jaką cały czas piszesz - healbot nie robi nic za Ciebie, pozwala na rzucanie heala bez targetowania konkretnych graczy, co ułatwia, ale nie umniejsza roli heala. Nie ma też czegoś takiego jak makro, które zastępuje całą rotacje. Kim byś nie grał, musisz klikać wszystkie skille samemu, nie ma programu który robi to za Ciebie (no dobra jest, ale to już jest zwykły bot i za to ban leci w każdej postaci). Skoro chcesz coś pisać, to przynajmniej sprawdziłbyś czym jest ten healbot i wszystkie inne addony. Pewnie też starasz się coś podkoloryzować z DBP, ale jedyne co on robi to pisze wiadomości w Twoim imieniu żeby każda osoba stojąca przy Tobie wiedziała że dany skill leci akurat na ciebie i informuje cie o tym jak długo będą trwały cd skillów konkretnego bossa. Nic nie robi za Ciebie, dalej musisz ruszyć dupe, dalej musisz wiedzieć w którą stronę i czy jest na to odpowiedni moment. Twoje posty wyraznie sugerują, że nawet na normalu nie byłeś, bo nawet tam brak ruchu z twojej strony równy jest wysadzeniu całego rajdu.
Idź opowiadać bajki w innych tematach. Koloruj sobie swoje GW, czy FF czy cokolwiek tam grasz, ale przestań wypisywać głupoty o grze o której nie masz żadnego pojęcia
@Loor
Pokaż jednego bossa gdzie możesz stać w miejscu i bić, a podaj mi jeszcze te macro, najlepiej dla locka żebym mógł spamować jeden przycisk.
Akurat trochę racji ma. Wow stracił wiele na addonach, ale dalej jest jednym z najlepszym i najpopularniejszym mmo.
Healbot jest ogromnym ułatwieniem, bo możesz jebnąć sobie tabelkę w excelu na środku ekranu i tylko klikać 3 przyciski myszki w zależności ile hp brakuje komu. Moim zdaniem takie addony powinny być usunięte.
Dps meter. Wszyscy dążą do powiększania sobie e-penisa przez większe cyferki, gra straciła urok i graczy.
Addony pokazujące wszystkie skille castowane przez bossa oraz bezpieczne strefy. Co to w ogóle za pomysł? Kompletnie nowy gracz jest w stanie przechodzić lfr jedną ręką.
Nie mówię już o addonach, które pomagają w całej grze ogólnie.
To nie jest już vanilla. A chciałbym zauważyć, że vanilla w czasie wydawania została określona grą dla każuali. Niech to wam da do myślenia, skoro większość graczy wymięka przy vanilli.
Akurat trochę racji ma. Wow stracił wiele na addonach, ale dalej jest jednym z najlepszym i najpopularniejszym mmo.Healbot jest ogromnym ułatwieniem, bo możesz jebnąć sobie tabelkę w excelu na środku ekranu i tylko klikać 3 przyciski myszki w zależności ile hp brakuje komu. Moim zdaniem takie addony powinny być usunięte.Dps meter. Wszyscy dążą do powiększania sobie e-penisa przez większe cyferki, gra straciła urok i graczy.Addony pokazujące wszystkie skille castowane przez bossa oraz bezpieczne strefy. Co to w ogóle za pomysł? Kompletnie nowy gracz jest w stanie przechodzić lfr jedną ręką.Nie mówię już o addonach, które pomagają w całej grze ogólnie.To nie jest już vanilla. A chciałbym zauważyć, że vanilla w czasie wydawania została określona grą dla każuali. Niech to wam da do myślenia, skoro większość graczy wymięka przy vanilli.
Nie wie czy zdajesz sobie sprawe ale kiedyś jak nie bylo healbota to i tak się naciskało na raidframe więc wychodzi na to samo. Zresztą na rajdach widać kto jest dobrym healerem a kto nie. Kto się wysypuje z many bo robi ogromny overheal, a kto zasypia. Healbot nie ma nic do rzeczy. Addony są i mają ułatwiać życie. W matematyce też wyprowadzasz wzory? Czy może używasz już gotowych. Bo jeśli to pierwsze, to powodzenia.
DPS meter jest istotny nie tylko po to, żeby sobie powiększać coś, ale po to, żeby przesiać słabych albo dać im do zrozumienia, że muszą się nauczyć rotacji. Poza tym widać, też czy ktoś jest tak zwanym DPS whore i cisnie kiedy nie trzeba, widać również, kto przeagrowuje tanka.
Addony typu big wings itd, przy beznadziejnym rajdzie albo przeciętnym nic nie dają. Pewnie nawet rajdu nie prowadziłeś, więc nie jesteś w stanie pojąć, że mimo ogromnych timerów wyskakujących tuż przed zagrożeniem ludzie i tak padają, bo myślą, że zdąża, bądz są nieuważni. Po prostu pomaga to w prowadzeniu rajdu. Gdyby nie to, to musiałbyś siedzieć ze stoperem na biurku i odliczać czas między fazami. Po raz kolejny nie wiem dlaczego wszyscy zahowują się jak jacyś dziwni puryści i lubią sobie utrudniać życie bzdetami. Poza tym nikt nie karze Ci używać Big wings albo innych addków. Ważne, żebyś wykręcał na rajdzie numery takie jaki inny. Miałem zresztą w gildii Healów paru bez addonów i dawali radę. Da się, tylko pytanie po co? Dla jakiś chorych ambicji, lansu???
Nie wiem czy grałeś w vanille, zdaje mi się, że nie. Dlatego przypomnę Ci, że już w vanilli trzeba było zwracać uwagę na otoczenie podczas rajdu. Czy nie stoisz w czymś, czy nie przebiegasz obok kogoś niepotrzebnie. Więc wyluzuj z tą dziwną NOSTALGIĄ. Bo tak się skłąda, że vanilla taka cudowna nie była. Rajdy były w porównaniu do aktualnych bardzo monotonne. Problem jaki się tam pojawiał, to bardzo duży dmg jaki wszyscy obrywali oraz 40 osoby chaos, który ciężko bylo ogarnąć.
Czym różni się healbot od targetowania na zwykłej tabelce. Ba, wow pozwala nawet na własne makro, które healowało by tego na kogo nakierujesz. Czy masz healbota, czy nie to nie robi różnicy bo dalej musisz wiedzieć co używać, jak i kiedy żeby się nie wysrać z many od razu.
Recount/skada to tylko statystyki. Pozwalają ocenić swój własny progres jak i to ile jesteś w stanie wyciągnąć z aktualnym gearem. Jeżeli masz niski dps to widać masz słabą rotacje i trzeba coś poprawić. To jest pomocnik, nic nie zmienia, chyba że właśnie na lfr gdzie znajdą się ludzie walczący o każdy dps żeby tylko być 1
DBM jak już wspomniałem głównie informuje innych, po przez wiadomość od twojej postaci, czy na srodku ekranu. Taką samą rolę odgrywa blizzardowskie stuff o którym każdy zapomina. Dodatkowo dbm pokazuje odległość od innych graczy kiedy to jest wymagane i informuje o tym ile cd zostało na konkretnych skillach co pozwala doszlifowac taktyke do maksimum.
Jeżeli chodzi o każdego nowego gracza i lfr... Przecież o to chodzi, każdy bez wyjątku ma mieć możliwość przejścia i przeżycia tego co się dzieje. Kiedyś zobaczenie końca dodatku było tylko dla wybranych. Ktoś kto nie progresował nie miał szans zobaczyć tego co było na końcu. Teraz może to zrobić każdy, każdy bez wyjątku może przeżyć epicką przygodę, ale przy tym i gracze chcący progresować znajdą coś dla siebie. Nie bez powodu najlepsza gildia na świecie stwierdziła że ten dodatek miał najtrudniejszy rajd.
Nikt nikogo nie zmusza do gry z addonami, ja przykładowo jako heal nie używam żadnego healbota, a dbm mam dla innych głównie
Addony istnieją od zarania dziejów, nie rozumiem skąd pojawił się nagle z nimi problem u ludzi
@EditDown: http://eu.battle.net/wow/en/character/burning-legion/takua/advanced
Darujcie sobie wasze argumenty, bo nawet nie jestem pewien czy gracie w wowa. Ale czego ja się spodziewam po tym forum, podobnie wygląda ankieta na stronie głównej