WoW - Druid Balance czy Mag?

Jak Druid Balance i Mag radzą sobie w PvP i PvE w dodatku Legion? Niedługo kupuję dodatek więc chciałbym zboostować postać do 100 lvl'a. Aktualnie gram magiem pod Arcane. Mam 57 lvl i fajnie mi się nim gra, ale kusi mnie Balance.

Dodam jeszcze, że zależy mi najbardziej na zadawaniu jak największego dmg, co u Druida Balance podobno było słabe, ale dostał teraz zmiany i sam nie wiem.

Druid Balance zawsze miał wysoki dps jeśli umiało się nim grać. Teraz wydaje mi się jest bardziej dynamiczny i na pewno bardziej przystępny dla osób, które nie miały wcześniej z nim styczności.

Musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto grał w betę. Jeśli chodzi o prepatch, według mnie balance wygrywa. Na BG bardzo dobrze sobie radzi i gra się przyjemnie. Mag może nie odstaje zbytnio jeśli chodzi o dmg, ale fun z gry jest po stronie druida ;) Ale tak jak mówię, w Legionie się jeszcze wszystko może zmienić, bo przecież nie ma pvp talentów :)

Ja na twoim miejscu wybrałbym maga. Zazwyczaj top dps to rogal/mage a boomkin mial często swoje wzloty i upadki.

Mage zawsze był bezpiecznym wyborem jeśli nerfią fire to wybierasz arcane/frost zawsze jest w topce + fire obecnie na becie legionu jest najbardziej op dpsem na single target aoe ma srednie + tak samo jak boomkin jest duzo bardziej przystepny dla nowych co nie zmienia faktu ze sowa takze jest zabawna i raczej kierowal bym sie gustem czym mi sie lepiej gra niz dpsem ktory i tak moze ulec zmianie dzis/jutro za miesiac.

Nic nie znerfia na Legionie, bo co zrobia z artefaktami jak znerfia?

Musieliby dac jakas magiczne opcje "wymiany artefaktu", bo by sie burze na us/eu battle necie przesypaly - raid grp nie mogly by bic raidow bez zmiany speca, a zmiana speca gleboko w legionie np. 4mc nie bedzie prosta bo artefakty sa jak ringi, tylko jeszcze bardziej w czasie rozlozone jest ich lvlowanie.

Fire jest mocny. Drut moze byc, graj czym lubisz bardziej :)

Jesli masz taką rozkimnę to oczywiscie wybierz... maga. Bo mag ma 3 opcje magicznego dpsa, podczas gdy druid tylko 1 - balance :P. I co zrobisz jak kiedys dojdziesz do wniosku ze druid balance ci nie pasuje (bo nwm.. skilla twojego zabrali, znerfili dmg itd)? Masz po postaci, bo raczej bear tank czy healer cie nie interesuje skoro szukasz magic dpsu :D. A tak to zawsze jednak mozesz z fire zmienic na frost, czy inne arcane. Dodatkowo sprawa jest prosta. Druid moze byc wszystkim... ale w niczym nie jest najlepszym. I to akurat fakt - magic dps? 1 u druida, 3 u maga. Heal? 1 u druida, 2 u priesta. Fiz dps? 1 u druida, 3 u rogala. Tym bardziej obecnie, z talentami ktore daja ci część umiejetnosci z innych specializacji.

Jak chcesz stac z tylu i nawalac spellami to ZDECYDOWANIE bierz maga. Jak chcesz wywalic lepsze czary, zmienic sie w kota/niedzwiedzia/healera (zalezy jaki talent dobierzesz) i wywalic najlepsze skille z tej formy, po czym zmiana znowu na moonkina itd to druid. Prosciej sie nie da i nikt ci nie podpowie. A to z prostego wzgledu - "najlepszy dps" nie istnieje. Obecnie to moze byc mag, w patchu premierowym legionu to bedzie druid, a w patchu po premierowym np warlock destro. Wniosek? Graj tym co ci pasuje, a nie tym co jest w mecie bo to zmienna suka jest :P

Quaku apropo artefaktu to bardzo się mylisz nie robi się go wcale aż tak długo 2 tygodnie 1 a później jest coraz szybciej dzięki badaniom które zwiększają % ilość artefakt poweru jaki otrzymujemy na becie miałem 800% i dało się dalej to rozwijać.

Jesli masz taką rozkimnę to oczywiscie wybierz... maga. Bo mag ma 3 opcje magicznego dpsa, podczas gdy druid tylko 1 - balance . I co zrobisz jak kiedys dojdziesz do wniosku ze druid balance ci nie pasuje (bo nwm.. skilla twojego zabrali, znerfili dmg itd)? Masz po postaci, bo raczej bear tank czy healer cie nie interesuje skoro szukasz magic dpsu . A tak to zawsze jednak mozesz z fire zmienic na frost, czy inne arcane. Dodatkowo sprawa jest prosta. Druid moze byc wszystkim... ale w niczym nie jest najlepszym. I to akurat fakt - magic dps? 1 u druida, 3 u maga. Heal? 1 u druida, 2 u priesta. Fiz dps? 1 u druida, 3 u rogala. Tym bardziej obecnie, z talentami ktore daja ci część umiejetnosci z innych specializacji.

Jak chcesz stac z tylu i nawalac spellami to ZDECYDOWANIE bierz maga. Jak chcesz wywalic lepsze czary, zmienic sie w kota/niedzwiedzia/healera (zalezy jaki talent dobierzesz) i wywalic najlepsze skille z tej formy, po czym zmiana znowu na moonkina itd to druid. Prosciej sie nie da i nikt ci nie podpowie. A to z prostego wzgledu - "najlepszy dps" nie istnieje. Obecnie to moze byc mag, w patchu premierowym legionu to bedzie druid, a w patchu po premierowym np warlock destro. Wniosek? Graj tym co ci pasuje, a nie tym co jest w mecie bo to zmienna suka jest 

Twoje argumenty są plusem jak i minusem, bo możesz to tak samo obrócić, że gdy w pewnym momencie zachce się mu grać healerem albo tankiem to wystarczy tylko przegearować a nie odrazu nową postać robić. Co do argumentu jak ma wszystko to jest do niczego też u drooda nie wystąpi bo healer jest obecnie z holy prejem na 2miejscu w healowaniu (shamek poza wszystkimi), a druid tank według mnie jak nie najlepszy to jeden z bardziej OP tanków. Co to będzie jak zbierze artefakt! Dobra co do tematu mag jak to mag prosta kombinacja klawiszy jak zawsze i top w dps. Ponoć frost ma ciekawą mechanikę gry teraz, akurat nie wiem czy to + ale zawsze jakiś argument. Druid jak to druid sowa ma zawsze swoje przebłyski jak to wspomnieli wyżej. Najlepiej do określenia wyboru klasy jest coś takiego jak magiem wbijesz 100 (przy lekkim graniu z 60-100 masz w tydzień). Sowę weź w booście i masz jakiś tydzień co do wyboru klasy nim wejdzie legion. Każdą zrobisz lekko po 5-6 LFR i zobaczysz czym ci się wygodniej gra. Swoją drogą każda klasa jest ok jeśli ją ogarniasz. Jedną wykręcisz 5k więcej dpsu drugą mniej ale jak nie ogarniasz jej, że tak to ujmę w ruchu na rajdach to Ci nawet żadne OP nie pomoże i możesz pomarzyć o jakiejś sensowniejszej grze(bo chyba o takiej mówimy, niedzielni gracze biorą co chcą do swojej wygody). Sorki pewnie za brak składni, interpunkcji itp. Na szybko pisane.

W WoWie to nie działa tak, że jak Mag ma 3 magiczne dps spece, a druid 1 to oznacza, że druid jest kiepski.

W WoWie to nie działa tak, że jak Mag ma 3 magiczne dps spece, a druid 1 to oznacza, że druid jest kiepski.

Dziala tak, ze 1 z mage dps specow u maga bedzie mocny, a u druta akurat balance moze wypasc z lask np. a wzmocniony zostanie feral, ktorego on moze nie lubic. Chyba o to chodzi wyzej koledze.

Dziala tak, ze 1 z mage dps specow u maga bedzie mocny, a u druta akurat balance moze wypasc z lask np. a wzmocniony zostanie feral, ktorego on moze nie lubic. Chyba o to chodzi wyzej koledze.

""1 ze specow u maga będzie mocny""

I po co takie gdybanie, wróżenie z fusów ? równie dobrze wszystkie 3 spece mogą być słabe...

Silus to chyba w wowa nigdy nie grales. Zawsze jeden ze specow maga byl top w dpsie.

Silus to chyba w wowa nigdy nie grales. Zawsze jeden ze specow maga byl top w dpsie.

a czy to znaczy że tak musi być cały czas ?

W Legionie jak dla mnie to mag ma mniej więcej zbalansowane specjalizacje

a czy to znaczy że tak musi być cały czas ?

W Legionie jak dla mnie to mag ma mniej więcej zbalansowane specjalizacje

przestan pier**lic

Gdzie on tam niby "pier**li"?

Po co sie spinać, jeszcze sie nawet meta nie ułożyła, nawet nie raczkuje. Zresztą sam wychodzę z założenia ze zawsze najlepiej grać tym czym sie najbardziej lubi. Fakt progres i te sprawy, ale powiedzmy sobie szczerze - większość nie gra dla tego maksymalnego dps w bisowych przedmiotach i tez większość gra dla przyjemności. Poki umiesz wykręcić cos ze speca którym Ci sie gra najlepiej, to nie ma tragedii i bez problemu na rajdy da sie chodzić. Oczywiście o ile nie chce sie world first wbić etc.

Widzę, że niektórzy mają problem tak więc zamieszcze kilka linków z wykresów dps jak i z forum.

http://worldoflogs.com/ranking/eu-us/hellfire-citadel/dps/

http://worldoflogs.com/ranking/eu-us/ulduar/dps/

http://worldoflogs.com/ranking/eu-us/dragon-soul/dps/

https://www.engadget.com/2010/05/06/icc-dps-analysis-by-spec/

http://www.wowhead.com/forums&topic=7926/highest-dps-in-the-game

I tak mógłym w nieskończoność ale wystarczy sobie wpisać nazwę raidu i dps charts i można odszukać. Ciężej jest z TBC i vanilla ale to polecam poczytać tematy na forum z tamtych czasów jak i filmiki na yt. Mage od samego początku wowa to klasa, która topuje dps tak samo jak rogal. Jeśli chcesz robić najwyższy dps to nie ma lepszego wyboru niż te dwie klasy. Dawniej boomkin był bardziej takim support dps ze względu na to, że dawał wiele przydatnych bonusów dla całego raidu. Jeśli chcesz grać pvp to i tak lepszym specem dla druida jest resto lub feral. Pamiętaj, że to gra i ma Ci sprawiać przyjemność więc graj tym czym lubisz a to, że zrobisz kilka % mniej dpsu to nic chyba, że grasz hardkorowo w co wątpie bo żadna gildia, która chce być topką na serwie nie przyjmuje świeżaków tylko głównie weteranów, którzy regularnie przynajmniej przez 2 dodatki raidowali na najwyższym poziomie.

Od kiedy gram pvp to nie pamiętam żeby w jakimś patchu mag był słaby. Zawsze był bezpieczną klasą do wzięcia.

Jak Druid Balance i Mag radzą sobie w PvP i PvE w dodatku Legion? Niedługo kupuję dodatek więc chciałbym zboostować postać do 100 lvl'a. Aktualnie gram magiem pod Arcane. Mam 57 lvl i fajnie mi się nim gra, ale kusi mnie Balance.

Dodam jeszcze, że zależy mi najbardziej na zadawaniu jak największego dmg, co u Druida Balance podobno było słabe, ale dostał teraz zmiany i sam nie wiem.