WoW Global Legion - pare pytan

Bede kupowal battlechesta + legion w najblizszym czasie i mam pare pytan bo jak na razie to gralem tylko na privach wotlk

1. Jaki EU server jest najliczniejszy z dobra ekonamia / balansem A,H ?

2. Jak wyglada LFG na dungeony/raidy? szuka ludzi tylko z okreslonego servera czy ze wszystkich serverow ?

3. Koszt calosci wynosi 40zł battlechest + 110zl legion do tego mam 30 dni gry z tego co rozumiem ?

4. Jestem typowym no-lifem aktualnie (^^), czy czas spedzony w grze da mi przewage ? chodzi o zarabianie/progress.

Jezeli jeszcze macie jakies wskazowki co do lvlingu/zarabiania/jakie dungi itd to chetnie poczytam, dzieki.

1. Z najliczniejszych to chyba Outland, Kazzak, jak u nich z balansem to się nie wypowiem, jest taka stronka jak realmpop.com, tam mozesz zobaczyć. Jak chcesz grać z Polakami to najwięcej jest na Burning Legionie, ale to 80% horda, no i ogolnie serwer ma swój polaczkowy klimat xD. Polakow spotkasz też na Defias Brotherhood, tutaj balans jest dobry, wiecej Polaków po stronie Alliance. Co do ekonomi to wszystkie podobnie, na tokena na początku nie zarobisz bo drogi to on jest, ceny prawie takie same, zależy od dnia.

2. Cross realm, znajduje ci ludzi ze wszystkich realmów w EU, podobnie w PvP.

3. Tak, wraz z Legionem dostajesz darmowy boost postaci do 100 lvla (Jeden!). Natomiast legion nie dodaje czasu gry, dostajesz go z BattleChestem.

4. Tak, aktualnie do roboty jest dużo i na pewno dużo poświęconego czasu pozwoli ci szybciej zrobić eq itp. zwłaszcza jako świeżo wbity 110, choć grając mniej nie bedziesz jakoś szczególnie odstawał.

1. Defias Brotherhood

2. Ze wszystkich regionowych

3. 7.5 euro battlechest + 110zł legion, battlechest ma w sobie 30 dni, legion nie daje czasu gry.

4. możesz robić tokena w parę dni, token to 13 za które możesz kupić np. nowy dodatek do wowa, abonament, Destiny 2 lub inne rzeczy blizzarda.

Skorzystaj z RAF-a jak nie ze mną to z kimś innym, byle żebyś coś za to dostał. :P

Bede kupowal battlechesta + legion w najblizszym czasie i mam pare pytan bo jak na razie to gralem tylko na privach wotlk

2. Jak wyglada LFG na dungeony/raidy? szuka ludzi tylko z okreslonego servera czy ze wszystkich serverow ?  

3. Koszt calosci wynosi 40zł battlechest + 110zl legion do tego mam 30 dni gry z tego co rozumiem ?

4. Jestem typowym no-lifem aktualnie (^^), czy czas spedzony w grze da mi przewage ? chodzi o zarabianie/progress.

Jezeli jeszcze macie jakies wskazowki co do lvlingu/zarabiania/jakie dungi itd to chetnie poczytam, dzieki.

1. Jak chcesz ekonomie to tylko large International serwery. (A- Silvermoon, Ravencrest, Outland -> tutaj bardziej pvp tylko) & Kazzak/Twisting Nether Horda, (stormscale kiedys dla stricte pvp, ale ostatnio taki stricte pvp to raczej tylko outland).

P.S ekonomia na small Cebulionie aka Defiasie w zwiazku z realm grupa (ah jest teraz dla grupy realmowej - pare serwerow) jest duzo gorsza niz na powyzszych. Np. Ekonomia na Outlannd, Raven, Kazzaku wyglada tak ze ci gosciu golda zaplaci za przeciagniecie go po instach, kupi matsy na ah itd. itp. itemki wszystko sie sprzedaje/wedruje. NA BL zapomnij, a + Defias juz nie ma zadnych, gra sie na realmach tylko hard horde/ally ratio np. 90% A do 10% H lub na odwrot.

AH nadal jest tylko dla hordy lub ally

2. ALL

3. +/-, tylko nie licz na zbieranie na token, teoretycznie sie da ale juz tyle golda kosztuje token ze sie nie oplaca. Chyba, ze jestes cebulakiem i bedziesz zbieral kartofle ing przez tydz.

4. Tak

Akurat rozszerzenie Warlords of Draenor połączyło AH - Hordy, Aluszków i neutralne.

Przy wyborze realmu mogą liczyć się tylko takie aspekty jak:

-ekonomia - da się zarobić i to dużo na każdym ale na niektórych w tym samym czasie o wiele więcej niż na innych. Po prostu jeśli chcesz coś sprzedawać szukasz rynku zbytu a największy jest tam gdzie najwięcej graczy czyli Outland, Silvermoon, Ravencrest(realm rp więc transmogi dobrze schodzić powinny) gdzie grają ludzie po stronie ally oraz Draenor, Stormscale i Kazzak gdzie z kolei większość gra po stronie Hordy.

-gra z rodakami - nie licząc realmów połączonych to nie można dołączyć do gildii z innego, a to właśnie w nich głównie odbywa się "życie raidowe". Tu z kolei najwięcej Polaków jest na Burning Legionie wliczając w to największą ilość gildii z przekrojem od tych które ścigają czołówkę światową po te casualowe.

Inne aspekty nie mają znaczenia a to dlatego, że jest coś takiego jak cross-realm robiąc dungeona lub grając arenki lub battlegroundy dobiera graczy z całego regionu EU. Nawet biegając po świecie spotykasz graczy z innych realmów.

Jeśli chodzi o stosunek A/H to też nie ma większego znaczenia z dwóch powodów cross-realm różnie dobiera. Bywało, że na realmie, gdzie 70-80% graczy to moja frakcja na world queście 100% graczy oprócz mnie to była frakcja przeciwna. A po drugie primo najważniejsze world pvp umarło master pvp dissaster holinek już o to zadbał... Teraz co prawda przeszedł do innego projektu(teraz już wiadomo, że będzie tam słabe pvp) ale i tak zapewne wyrysował następcą plan na następne 5 lat jak psuć pvp. Jest mniej więcej tak (poza world questami pvp) 90% walk zaczyna się jak sam je zainicjujesz, 5% jak jakiś frajeluszek cie napadnie kiedy afkujesz, 5% padasz od aoe gdy na world bossie jest więcej przeciwnej frakcji. Nie wspominając oczywiście, że balans istnieje tylko na arenach i battlegroundach zejście na shota lub dwa oraz nieśmiertelne tanki to normalka ;p

Co do dobierania to tworząc grupę na jakiś quest lub m+ możesz sobie dobrać każdego nawet graczy z Rosji. Tak samo może się na bg trafić przeciwny team z Rosji itp.

Przewagę? Pewnie w tym dodatku jest dużo do farmienia. Ale chyba jedyną przewagę jaką możesz uzyskać to w lepszym farmieniu no i w niezbalansowanym world pvp, bo np areny i bg są skalowane i po odblokowaniu traitów broni oraz talentów pvp, liczy się tylko skill, który nabywa się oczywiście wraz z poświęconym czasem na grę ;p

Akurat rozszerzenie Warlords of Draenor połączyło AH - Hordy, Aluszków i neutralne.

Przy wyborze realmu mogą liczyć się tylko takie aspekty jak:

-ekonomia - da się zarobić i to dużo na każdym ale na niektórych w tym samym czasie o wiele więcej niż na innych. Po prostu jeśli chcesz coś sprzedawać szukasz rynku zbytu a największy jest tam gdzie najwięcej graczy czyli Outland, Silvermoon, Ravencrest(realm rp więc transmogi dobrze schodzić powinny) gdzie grają ludzie po stronie ally oraz Draenor, Stormscale i Kazzak gdzie z kolei większość gra po stronie Hordy.

-gra z rodakami - nie licząc realmów połączonych to nie można dołączyć do gildii z innego, a to właśnie w nich głównie odbywa się "życie raidowe". Tu z kolei najwięcej Polaków jest na Burning Legionie wliczając w to największą ilość gildii z przekrojem od tych które ścigają czołówkę światową po te casualowe.

Inne aspekty nie mają znaczenia a to dlatego, że jest coś takiego jak cross-realm robiąc dungeona lub grając arenki lub battlegroundy dobiera graczy z całego regionu EU. Nawet biegając po świecie spotykasz graczy z innych realmów.

Jeśli chodzi o stosunek A/H to też nie ma większego znaczenia z dwóch powodów cross-realm różnie dobiera. Bywało, że na realmie, gdzie 70-80% graczy to moja frakcja na world queście 100% graczy oprócz mnie to była frakcja przeciwna. A po drugie primo najważniejsze world pvp umarło master pvp dissaster holinek już o to zadbał... Teraz co prawda przeszedł do innego projektu(teraz już wiadomo, że będzie tam słabe pvp) ale i tak zapewne wyrysował następcą plan na następne 5 lat jak psuć pvp. Jest mniej więcej tak (poza world questami pvp) 90% walk zaczyna się jak sam je zainicjujesz, 5% jak jakiś frajeluszek cie napadnie kiedy afkujesz, 5% padasz od aoe gdy na world bossie jest więcej przeciwnej frakcji. Nie wspominając oczywiście, że balans istnieje tylko na arenach i battlegroundach zejście na shota lub dwa oraz nieśmiertelne tanki to normalka ;p

Co do dobierania to tworząc grupę na jakiś quest lub m+ możesz sobie dobrać każdego nawet graczy z Rosji. Tak samo może się na bg trafić przeciwny team z Rosji itp.

Przewagę? Pewnie w tym dodatku jest dużo do farmienia. Ale chyba jedyną przewagę jaką możesz uzyskać to w lepszym farmieniu no i w niezbalansowanym world pvp, bo np areny i bg są skalowane i po odblokowaniu traitów broni oraz talentów pvp, liczy się tylko skill, który nabywa się oczywiście wraz z poświęconym czasem na grę ;p

Masz racje mozna wystawiac itemki H/A

Jaki proponujecie serwer dla początkującego gracza gdzie jest masa polskiej społeczności przede wszystkim gildii. Dodatkowo aby gospodarka i możliwość zarobienia była realna na danym serwerze. Zaproponowałem koledze BL lub Defiance ale nie wiem czy to dobry wybór.

BL jest idealnym wyborem jeżeli chodzi o polskie gildie - jest ich od groma, na pewno znajdziesz tą "swoją".

Jest też najgorszym wyborem pod względem ekonomii.

Na Defiasie jest średnio z ekonomią i średnio z polskimi gildiami, ale są.

Najlepsze ekonomie mają serwery typu Silvermoon, Outland czy Kazzak, ale z gildiami nie mam pojęcia jak jest ich dużo, na pewno mniej niż na BLu.