Mam wrażenie, ze kolejnym z powodów tracenia przez WoWa graczy jest przesycony grami rynek. Nie zapominajmy, ze taki boom gier mmo przypada własnie na lata 2010-2012 to wtedy wyszedł WoT, Rift czy tez Star Wars the Old Republic. Wcześniej pojawił się także LoL czy gra która przez wielu graczy nazywana byla WoWem dla ubogich czyli Runes of Magic. Nie zapominajmy tez, ze na rynku w 2012 roku pojawiły się mi. GW2 czy Tera. Kazda z tych gier była nowością, dodawała coś do gatunku MMO, wyróżniała się na tle WoWa jakimś aspektem.
Macie duzo racji twierdząc, ze LFR etc popsuł WoWa, teraz logując się do gry czuje pustkę, istnieje tylko garnizon. Gildia? A po co gildia.. no chyba, ze jesteś koksem i chcesz raidowac mythic. Reszte contentu przejdziesz wyszukując party. Jednak nie tędy droga.
Wg mnie powodów powolnego upadku Króla jest wiele. Nie tylko ułatwienia, przestarzały system abonamentu, czy tez content co 2 lata ale tez duża konkurencja na rynku, czy pospolite znudzenie się tytułem. Nie spodziewajmy się, ze jakikolwiek MMOrpg kiedykolwiek dobije do poziomu 12 milionów graczy. Ba do obecnego poziomu WoWa czyli około 5kk tez będzie ciężko.