Wow vanilla - gracze

Mam wrażenie, ze kolejnym z powodów tracenia przez WoWa graczy jest przesycony grami rynek. Nie zapominajmy, ze taki boom gier mmo przypada własnie na lata 2010-2012 to wtedy wyszedł WoT, Rift czy tez Star Wars the Old Republic. Wcześniej pojawił się także LoL czy gra która przez wielu graczy nazywana byla WoWem dla ubogich czyli Runes of Magic. Nie zapominajmy tez, ze na rynku w 2012 roku pojawiły się mi. GW2 czy Tera. Kazda z tych gier była nowością, dodawała coś do gatunku MMO, wyróżniała się na tle WoWa jakimś aspektem.

Macie duzo racji twierdząc, ze LFR etc popsuł WoWa, teraz logując się do gry czuje pustkę, istnieje tylko garnizon. Gildia? A po co gildia.. no chyba, ze jesteś koksem i chcesz raidowac mythic. Reszte contentu przejdziesz wyszukując party. Jednak nie tędy droga.

Wg mnie powodów powolnego upadku Króla jest wiele. Nie tylko ułatwienia, przestarzały system abonamentu, czy tez content co 2 lata ale tez duża konkurencja na rynku, czy pospolite znudzenie się tytułem. Nie spodziewajmy się, ze jakikolwiek MMOrpg kiedykolwiek dobije do poziomu 12 milionów graczy. Ba do obecnego poziomu WoWa czyli około 5kk tez będzie ciężko.

WoW nie ma aktualnie 5mln graczy. To numer, który podali jako ostatni, ale sam widzę nawet na Draenorze, który jest dużym serwerem, że graczy ubyło dość sporo od ostatniego roku. Oczywiście koniec dodatku, ale obawiam się, że Legion to zmieni jedynie na 2-3 miechy i wszystko wróci do normy, czyli do powolnego spadku ilości graczy.

Jako że temat ten umarł wraz z zamknięciem serwera Nostalrius, pomyślałem o jego reaktywacji pod banderą serwera Kronos, na który z resztą przeszło sporo graczy w tym nasza polska gildia. Czyli jak dawniej: kto już gra, kto chciałby się przyłączyć?
Nasza ekipa, polska gildia "Amelinium" gra teraz na K1 po stronie Alliance pod nazwą "Exiled". Reszta rodaków w tym ja gramy na K2 gdyż jest tam dużo więcej online przez co gra się przyjemniej. Tak więc wszystkich zainteresowanych lub już grających zapraszam do ponownej dyskusji, wymiany nickami czy do zadawania pytań. Jeśli kogoś ciekawi dlaczego dopiero teraz daję info - wolałem sprawdzić, czy to opcja na dłużej, czy nie padnie itd.

Ogólne, krótkie info o serwerze jeśli ktoś nie kojarzy:

Spoiler
Kronos to serwer blizzlike x1 na patchu 1.12 tzw. "vanilla", czyli tak samo jak Nostalrius z wyjątkiem różnic takich jak: brak lagów i opóźnień, nieco lepsze oskryptowanie, trochę mniejsze online.
Są dostępne dwa realmy - K1 oraz K2. Ten drugi jest dość świeży przez co i dużo bardziej zaludniony. Dla porównania K1 jest na low a K2 na high (średnio 2k i 4k online). Po więcej info odpowiem przysłowiem "kto szuka ten znajdzie"

Pytanie czy jest sens zaczynać, skoro każdy dobry priv zwraca uwagę Blizzarda, a to wiadomo jak się kończy...

Na przestrzeni tylu lat i serwerów, to był zaledwie 3 lub 4 zamknięty przez Blizzarda. Oni nie mają z tym problemu, przynajmniej tak mówili. Zaprosili nawet do siebie ekipę Nostalriusa i wszystko odbyło się w przyjaznej atmosferze. Doczepili się prawdopodobnie o jakąś konkretną rzecz używaną/robioną na tych serwerach i to był powód. Dlatego masa innych, popularnych serwerów istnieje dalej chociażby Warmane, czy te na nowych dodatkach, które powinny być najbardziej niewygodne dla Blizzarda a ich się jednak nie czepiają. A ryzyko jest zawsze (w pewnym sensie na globalu też bo nie wiadomo jak długo Blizzard planuje opłacać serwery wowa) ale gra się dla samego grania, tak by nie żałować tego straconego czasu ;)

Akurat serwery z najnowszymi dodatkami to antyreklama sama dla siebie, chyba każdy nie raz chociaż go odpalił i wie ze nie działa tam prawie nic. Nie chodzi o dodatek, a ilość graczy i podobieństwo do normalnych serwerow. Im serwer lepiej oskryptowany i działający tym bardziej przyciąga wzrok na siebie. Te wszystkie teoretycznie działające na najnowszym dodatku serwery to pic, bo na nich nie da sie czerpać przyjemności i niszczy ich każdy, nawet badziewny f2p. Ludzie zwyczajnie grają bo chcą grać w wowa na najnowszym dodatku a z niewyjaśnionych podowod albo ich nie stać albo płacić nie chcą i płacić nie będą

Siemka, gram po stronie Ally na serwerze K2, nick: PefriX. Mam pytanie, jak wygląda w praktyce populacja na serwerze? Czytałem (i tutaj i na Reddit), że około 4k, czy ktoś jest w stanie to potwierdzić?

Jaki realm wybrać, k1 czy k2?

Jeśli koniecznie potrzebujesz polską gildię to K1 Alliance a jeśli wolisz więcej online i młody realm to K2 (aktualnie content początkowy mc/onyxia).

Czy graja jacys polacy na K2? Jesli chce ktos pograc razem prosze o kontakt. Aktualnie mam druida resto 22 lvl i Maga frost 16. Druid nick: Takahanie i Mag nick: Yeahu.

Czy graja jacys polacy na K2? Jesli chce ktos pograc razem prosze o kontakt. Aktualnie mam druida resto 22 lvl i Maga frost 16. Druid nick: Takahanie i Mag nick: Yeahu. 

Ja wlasnie sciagam clienta, nigdy wczesniej nie gralem w vanille wiec troche zielony jestem

Kilku gra, nie tyle co na K1. Nie podałeś frakcji, w hordzie na K2 Polak jest założycielem międzynarodowej gildii tyle, że biorą od 40lvl'a bo chcą szybko skleić skład na raidowanie.

Btw. Prosiłbym moda o przeniesienie tematu do sekcji Strefa Priv.

1) ktos mowil ze K1 i K2 to sa pay2win serwery, ze oni maja wlasny game shop (czy ktos moze to potwierdzic?)

2) Esylum serwer pozwala na multiboxing i dlatego Market/Auction House ma duza inflacje, bardzo ciezko sprzedac crafting regents/gear. (Gralem jakic czas i znudzilo sie, za duzo mulitboxerow)

3) vanilla-servers.org to jest nowy serwer, duzo graczy z nosta gra tutaj. Dobry start jak zaczac od zero gdzie jest swierza populacja. Nie ma lagow, bardzo dobre polaczenie, nie ma game shop, nie ma pay2win, Jest orginalnym serverem jakim WoW vanilla byla.. podobny do Nostalrius, jest paru developerow z nostalrius team!!

strona serwera nie dziala :F

Ktoś może podać więcej informacji o tym serwerze?

1. Nie wiem kto Ci mówił o P2W, tak to jest w internecie każdy co innego gada i potem takie plotki chodzą. Kronos nie jest p2w jedynie jakieś mounty, pety takie pierdoły.
2. Dwa pozostałe serwery mają niską populację, zwłaszcza vanilla-servers. Jak kogoś rajcuje granie singleplayer w pustym świecie to może próbować. Lepszą opcją jest jednak Kronos lub poczekać na projekt Crestfall, który będzie serwerem progresywnym zaczynając od vanilli do tbc, full blizzlike. Dużo osób na to czeka, mają porządną ekipę planują m.in. to czego Nostalrius nie zdążył wprowadzić czyli tzw. clustering, póki co chyba najlepszy projekt i powinien pojawić się jeszcze w tym roku ;)

A później upadnie i znów wszystko zacznie sie od nowa. Grało sie fajnie, było to cos starego do czego powracało sie po wielu latach, ale jednak widać na dłuższa mete to nie działa.

lel a czego byscie chcieli? Kradną czyjś produkt i tak ze blizzard szanował ten projekt przez miłość do swoich graczy ktorzy za takie wybryki powinni swojego ojczulka całować po stopach. Tych co tesknia za wyzwaniem cóż..... JUST LEGION. Dla co mniej usatysfakcjonowanych w portfelu. Dziennie sie zarabia ok 5k-30k wiec idzie spokojnie uzbierac na token.

Tak jak w temacie, niedawno ruszył nowy, w pełni oskryptowany serwer czystego wowa. Zero dodatków, zero ułatwień. Wszystko działa, potworki o jeden poziom wyższe są w stanie Cie zabić jak nie będziesz używał wszystkiego co masz, każdy potwór który powinien, używa umiejętności i czarów. Do tego rajdy na 40 osób, które stanowią prawdziwe wyzwanie.

Aktualnie polska gildia w której jestem expi (wszak serwer dopiero co ruszył), na serwerze nikt nie osiągnął jeszcze maksymalnego poziomu, bo w vanilli zwyczajnie jest to strasznie trudne. Liczy 55 osób, więc trochę chętnych jest.

Serwer jest przepełniony, gra na nim bardzo dużo ludzi, w samej lokacji startowej będzie ich czasem aż za dużo. Graczy jest około pięciu tysięcy, aktualnie na serwerze siedzi trzy tysiące. (edit - teraz graczy jest już koło ośmiu i cały czas tylko rośnie)

Chętnych zapraszam na PW po link

@edit

Aktualnie nie grywam już na serwerze, jednak wciąż go polecam i odpowiadam na pytania PW. W temacie kilkakrotnie zostało podane jak najłatwiej znaleźć nazwe serwera bez pytania - wystarczy wejść w google i wpisać wow vanila, pierwszy wynik to nasz serwer. Jeżeli jednak ktoś wciąż nie ma pewności to zapraszam zgłosić się na PW. Sam nigdy nie wysyłam wiadomości, jeżeli chcesz nazwe to sam pierwszy napisz (wole uniknąć spamowania).

Jeżeli chodzi o gildie to ta w której grałem się rozpadła, jednak inni gracze polecają dwie, zależnie od frakcji

W Alliance: Regnum Poloniae
W Hordzie: Amelinium

Otwieramy who, tam odpowiednia zakładka, szukamy kogoś z gildi i piszemy o zaproszenie do niej.

Wszystkich fanów hardcore rozgrywki zapraszam, bo warto!