Wrażenia z gry

Hej
Od jakiegoś czasu nie mam w co pograć i zastanawiam się teraz nad zakupem BDO. Warto? Gra sprawia przyjemność? Jak wasze wrażenia?

Gra jest przyjemna, p2w nie ma ale brak korzystania z item shopu ogranicza jedynie komfort gry co zrozumiesz w trakcie.

To jedna z najlepszych gier w jakie grałem. Szukałem bardzo długi czas dobrego tytułu dla siebie. W bdo gram od startu europejskiej wersji i nie mogę przestać. Nigdy nie mam czegoś takie, że loguje do gry i nie mam co robić. Jest na prawdę tyle rzeczy do robienia, że grając już dość długo w tą grę jeszcze nie posmakowałem wszystkiego.

Mimo, że grind solo jest bardziej opłacalny to ja po prostu uwielbiam robić to w party. Dodatkowo nie ma dnia, żeby nie trafiła się jakaś ciekawa bitka o spota.

Wojny są dość wymagające. Jeżeli spotykamy wyrównanych przeciwników to minimum 3h bitki.

Gra jest jednym wielkim RNG i to jest super. Nie znamy szans na drop poszczególnych itemów. Bardzo dużo zależy od szczęścia przez to wyimaginowane p2w praktycznie nie istnieje (+ jest mocno ograniczone przez samych twórców).

Jakbym miał coś złego napisać o tej grze to chyba tylko to, że jak się pochodzi po forach i poczyta co przeciwnicy tej gry lub ludzie, którzy w nią nigdy nie grali piszą. Znajdujesz swoją ukochaną grę. Myślisz, że jest mega. Wchodzisz do internetu i piszą, że to gówno. To nie jest fajne uczucie, chociaż żal mi trochę tych ludzi co nie dali tej grze szansy.

PS. Proponuje nie zaczynać gry samemu. Od początku można znaleźć fajne polskie community, które z chęcią wprowadzi Cię do gry. Ludzie tutaj są na wagę złota. Osobiście polecam gildię ToxicTeam z Alustina, której jestem częścią. Można mnie tam spotkać, pogadać. Nawet może będę mógł w czymś pomóc.

Kupiłem grę na premierę i quitnąłem po tygodniu. Teraz wróciłem, gram od 3 dni i nie widzi mi się kończyć. Gra jest naprawdę świetna, jest masa rzeczy do robienia no i ten combat . Jedyne czego brakuje to contentu do robienia w party bo z tego co wiem to tylko pvp w większej grupce zostaje. A żeby zacząć o nim myśleć to musisz się uzbroić w cierpliwość bo ludzie co grają dłużej cię zjedzą. Ale to w sumie jest fajne bo możesz ich dogonić, crafcisz, grindujesz, zarządzasz swoimi pracownikami, łowisz ryby, zarabiasz, ulepszasz ekwipunek - widać, że coś robisz by twoja postać stała się lepsza a nie poszedłem na dunga i dropło. Trenujesz mocniej niż Sylwester Stallone jako Rocky Balboa :P
Jak wspomniał Zyziek nie zaczynaj gry sam bo ona ma ten problem że nie ma w sumie żadnego wprowadzenia, w sensie od początku masz milion rzeczy do robienia i łatwo się w tym zgubić i zniechęcić.

Grind w party też daje dużo fun'u. Mimo, że tyle ludzi piszę jakie jest to nie opłacalne to bardzo dużo gildii expi w ten sposób. Jest jeden najważniejszy plus takiego działania - łatwiej obronić spot przed najeźdźcami.

Gra kosztuje tylko 45 PLN. Według mnie jak za taki tytuł opłaca się, bo roboty jest mnóstwo. Nie czytaj tych bzdur odnośnie p2w, bo to nie istnieje. is daje jako taką wygodę, ale na pewno nie nazwał bym tego p2w. Inne mmorpg'i mają bardziej upierdliwe is, a jakoś ludzie nie narzekają, nie srają na lewo i prawo. Przykład wow. Nie dość, że grę musisz kupić, opłacać miesięczny abonament, to jeszcze masz możliwość za kasę wybustowania swojej postaci kupując token boost z is ( to dla mnie jakiś żart). Cały ten najazd na bdo o "p2w" to tylko z tego powodu, że is nie jest tani. Is w bdo to zdzierstwo, bo jest horrendalnie drogo, ale nie jest p2w, bardziej time2w. Trzeba się naprawdę nagrać żeby coś osiągnąć. Jeżeli RNG nie jest po twojej stronie to wydawanie 2k miesięcznie nic Ci nie da. Gra jest bardzo mocno rozbudowana, jest dużo mechanizmów i na pewno nie ogarniesz tego zbyt szybko. W grze jest co robić. Logujesz się i masz co robić, nie stoisz w miejscu i nie szukasz sobie na siłę zajęcia, bo zawsze jest coś do zrobienia, czy to grind, czy to craft, robotnicy, rybki, co kto lubi.

Powiem tyle. Grałem w niejednego mmorpg, i w te darmowe i w te płatne, i jeszcze nie spotkałem tak dobrego mmorpg jak BDO. Wchodzę i chce się grać. Bardzo przyjemna grafika, nontargetowy system walki, mnóstwo kombinacji skili. Można by pisać i pisać, ale najlepiej samemu się przekonać. To tylko 45 PLN, raczej uda Ci się tyle wykrzesać.

Hej
Od jakiegoś czasu nie mam w co pograć i zastanawiam się teraz nad zakupem BDO. Warto? Gra sprawia przyjemność? Jak wasze wrażenia?