Wsparcie niezależnego twórcy

Napisałam: "Wygląda jak...". Nie oszukujmy się, ale w dzisiejszych czasach gracze szukają eye candy, szczególnie w grach platformowych. Pierwszą rzeczą, która ich przyciąga, jest grafika. U Ciebie tej grafiki nie ma, a raczej przypomina ona grafikę typowo koncepcyjną. Jeśli to jest szczyt Twoich obecnych możliwości, to naprawdę pomyśl, czy nie warto zainwestować w grafika.

Napisałam: "Wygląda jak...". Nie oszukujmy się, ale w dzisiejszych czasach gracze szukają eye candy, szczególnie w grach platformowych. Pierwszą rzeczą, która ich przyciąga, jest grafika. U Ciebie tej grafiki nie ma, a raczej przypomina ona grafikę typowo koncepcyjną. Jeśli to jest szczyt Twoich obecnych możliwości, to naprawdę pomyśl, czy nie warto zainwestować w grafika.

No tak, źle zrozumiałem. Zmyliło mnie słowo "z programowania". Tak czy inaczej, dzięki za radę.

Bez obrazy koleś ale ja w unity gdzie w ogóle pojęcia nie miałem o tym z poradników zrobiłem grę na wzór Lep's World na androida ale tylko 5 poziomów XD i skasowałem bo coś kliknąłem a że nie wiedziałem co kliknąłem to mi projekt zniknął XD

tak ja tu tylko zostawię link, do gry co robiła ją jedna osoba. 7 miesięcy. polak. bez pomocy finansowej. http://store.steampowered.com/app/681750/Voxelaxy/

wiesz co ta gra ma być na androida tak?? to ogólnie jest słaba...druga sprawa sama twoja prezentacja jest słaba brzmi jakbyś był na jakim pogrzebie (może tej własnie gry?)...kolejna sprawa ktoś ci każe pisać grę na czystym kodzie...aktualnie prawie wszystkie gry wykorzystuje unity no chyba ze mają zaplecze programistów. Co do samej grafiki którą tutaj przedstawiłeś to dopracuj wszystkie tekstury bo wygląda jak syf(i pisze ci to jako grafik)

Kolejna sprawa nie wiem dlaczego ale twoje założenia gry są zbliżone do tego z Lost Ember...ty masz ognik i oni mają ognik...twoim pet jest wilk i u nich jest wilk. Lost Ember jak widzę jest to też zręcznościówka, a że jest bardziej zaawansowane niż twoja gra to zmieniają się te pety.

A teraz najważniejsze może warto popracować normalnie gdzieś by zarobić te marne 700 zł na tą grę bo jeśli nawet nie masz tak podstawowego kapitału to nie warto się zajmować grami ^^

PS nie oczekuj ze ludzie będą ci słodzić tylko przez to ze sam robisz grę jest wiele osób, która robi sama gry na andorida i są 100x lepsze niż twój tytuł...aktualnie jak coś już planujesz promować warto by nawet same materiały promocyjne były dopracowane by zachęcić ludzi. Aktualnie twoje odpowiedzi pokazują ze nie jesteś wstanie przyjmować krytyki oraz wyciągać z niej wniosków.

WIĘC OGÓLNIE AKTUALNIE TWÓJ PROJEKT U MNIE MA 1/10 nie jest warty nawet 1 grosza jak dla mnie

twoim pet jest wilk i u nich jest wilk.

Ja tam widzę raczej zmutowanego dinozaura.

Nic dodać, nic ująć. Nie wiem, czy twórca gry jeszcze tutaj zagląda, czy też doszedł do wniosku, że za mało mu posłodziliśmy i ma nas gdzieś, ale jeśli miałby zamiar wziąć sobie do serca tę odrobinę krytyki, to:

1. To nie jest czas na wyciąganie pieniędzy od ludzi.

2. Dalej ćwicz swoje umiejętności, podpatruj lepszych, ucz się do nich.

3. Idź do pracy i zacznij gromadzić kapitał na grę.

4. Zatrudnij grafika.

5. Pracuj intensywnie nad projektem.

6. Za rok pokaż rezultaty. Być może wtedy będzie to gra naprawdę warta wsparcia.

Nie wiem, czy twórca gry jeszcze tutaj zagląda

Mam troszkę pracy, ale postanowiłem zajrzeć, także bez obaw, czytam czytam.
Może nie wszystko, ale większość.

za mało mu posłodziliśmy

Tutaj raczej nie chodzi o to że nie posłodziliście, bo to nie w tym rzecz. Raczej chodzi o taki syndrom "kawę na ławę", czyli łączenie szczerości z chamstwem (większym, bądź mniejszym). A jak coś takiego widzę, jakoś tak zapala mi się dioda by raczej ignorować takie rzeczy i nie uważać to za jakikolwiek znaczące zdanie. Poza tym słyszałem, że takie zachowania są zaraźliwe, a ja wole się od tego trzymać z dala.

jeśli miałby zamiar wziąć sobie do serca tę odrobinę krytyki,

Tej trafnej i merytorycznej, jasne. Taką jaką napisał Exedro, Queshua, bądź nawet twoją Blath(no, po tym jak porównałaś moją grę z grą AAA indie, hah). To z tego coś tam wyłuskałem, co uznałem za przydatne. Także dziękuje za te istotniejsze informacje, a co do reszty postów, jest dla mnie raczej tym co napisał Kurtyzana o grafice tej gry.

I to chyba tyle, raczej wszystko co miałem stąd się dowiedzieć, już się dowiedziałem. Także raczej już do tego tematu nie zaglądnę więcej. Tak czy inaczej, jak ktoś będzie chciał, zapraszam do wsparcia, bądź obserwowania progresu, a reszcie zostaje mi się pożegnać. (no chyba że będę miał jeszcze jakąś reklamę do wstawienia ; ).

Pozdrawiam.

ps: wilk nie, ale zmutowany dinozaur haha, dobre ; ).

Haha ładnie chłopaka zjechaliście! Dobrze niech GINIE!!!

A tak na serio, to na pierwszy poważny projekt odwalił kawał dobrej roboty. Po za tym szczurem który biega jak dzik z kijem od szczotki w czterech literach ;p

Wszystko zależy od tego "co to?" oraz "na co to?"

W tym przypadku platformówka przygodowa. Na pc/konsole żeby zakupić ją np na steamie?

Zdecydowanie nie za słabo i za biednie... Aktualnie jak wychodzi jakaś platformówka ma niesamowitą grafikę do tego posiada nowe ciekawe mechaniki.

Natomiast na androida? Zdecydowanie tak, jest świetna! (nie licząc szczura) Oceniam oczywiście po kilku ostatnich sekundach filmiku które coś tam pokazały.

Tam właśnie największą popularność odnoszą proste i niewymagające gry. Nie wspominając o tym, że dla początkującego programisty/dewelopera ma niski próg wejścia.

100 za założenie konta o ile dobrze pamiętam. Jeśli chodzi o muzyczkę i wszelakie dźwięki proponuje skorzystać z darmowych i gotowe

Kwestia teraz tego, żeby gra się sprzedała na to są dwie drogi:

płatna - jak najbardziej pasuje do aktualnej formy dużo poziomów/trybów, fabuła, jakieś łamigłówki i jednorazowy zakup za symboliczną kwotę (lepiej wtedy na iosa zrobić, ponieważ burżuje z iphonami wolą płatne aplikacje a darmowymi gardzą - według statystyk oczywiście ;p)

darmowa - tutaj potrzebne będzie miejsce na reklamę oraz forma nieskończonej ale ciekawej i dynamicznej rozgrywki. Coś w rodzaju biegu bez końca z różnymi przeszkodami po punkty, gdzie zbiera się walutę, za którą z kolei odblokowuję się kolejne mapy np z innymi biomami oraz stworki z różnymi umiejętnościami. Waluta oczywiście też do kupienia za gotówkę. Zysk byłby większy, tylko nie miałoby to zbyt wiele wspólnego z aktualną formą projektu. Następnie co miesiąc dodawać mapkę + stworka i heja zbierają się goldy na drugi bardziej ambitniejszy projekt. Właściwie to szukam pomysłu na coś takiego... zaklepuje!

Miło widzieć, choć jeden komentarz, bez zbędnego chamstwa.

Dziękuję, temat do zamknięcia.

Zamykam o/

Może ktoś byłby zainteresowany wsparciem zdolnego, młodego twórcy lub pomocą w rozgłosie projektu? :)

https://polakpotrafi.pl/projekt/trimwind

https://sites.google.com/view/trimwind