Wszystko co powinniście wiedzieć o istniejących, połączonych i nowych serwerach w ArcheAge

Oto skonsolidowane informacje dotyczące łączenia serwerów oraz aktualizacji 2.0.

Informacje te podzielone zostały na oddzielne segmenty: Diamond Shores, nowe serwery, przed łączeniem serwerów, co się będzie działo w czasie gdy serwery będą wyłączone oraz czego się spodziewać po połączeniu serwerów.

Klasyfikacja serwerów

Po zakończeniu Ewolucji, serwery ArcheAge zostaną podzielone na 3 kategorie:

• Legacy Server – wszystkie serwery, które nie przeszły połączenia serwerów;
  • Evolution Server – serwery, które poddane zostały łączeniu;
  • Fresh Start Server – nowo dodane serwery – Rangora EU i Morpheus NA, na których gracze zaczynają na poziomie 1. Auction House na tych serwerach nie jest połączony z innymi AH.

Przed wyłączeniem serwerów

Przede wszystkim gracze na serwerach, które przechodzić będą Ewolucję nie powinni oddawać w dniu dzisiejszym żadnych paczek handlowych. Być może otrzymacie zapłatę za te paczki na nowych serwerach, ale Trion nie jest tego na 100% pewien. Prawdopodobieństwo otrzymania zapłaty jest większe na serwerach Legacy, z racji tego, że na tych serwerach poczta nie będzie usuwana i zmieniana – jednakże także tutaj ryzykujecie sprzedając dzisiaj paczki handlowe.

Zanim serwery zostaną wyłączone gracze powinni dokonać ostatecznego przeglądu posiadanych rzeczy i ziem:

• Przedmioty, które są dla Was bardzo ważne powinny być przechowywane w ekwipunku lub w banku (magazynie). Nie powinny pozostać one w skrzyniach służących do przechowywania rzeczy. O ile przedmioty znajdujące się w skrzyniach zostaną wysłane mailem, to mimo wszystko lepiej się zabezpieczyć.
  • Nie burzcie swoich domów i działek! Jeśli je zburzycie to nie otrzymacie ich jako gotowy pakiet do użycia. To dotyczy serwerów Ewolucyjnych oraz te osoby, które posiadają ziemie na Diamond Shores.
  • Podczas konserwacji serwerów Trion przeprowadzi standardową rozbiórkę na wszystkich budynkach i przedmiotach. Jeśli pozostawicie na działkach przedmioty w których opisie znajduje się informacja, iż w przypadku rozbiórki nie zostaną zwrócone, to zostaną one zniszczone. Jeśli chcecie je zatrzymać to powinniście umieścić je magazynie lub swoim ekwipunku.
  • Jeśli jesteście właścicielem uli, to wykopcie je (uproot)! Tylko wykopane ule zostaną zwrócone pocztą po zakończeniu konserwacji.
  • Paczki takie jak gramofony powinny znaleźć się na Waszych plecach jeśli chcecie je zatrzymać.
  • Jeśli posiadacie Purified Archeum Pack na Waszych plecach to zostanie on usunięty i rzeczy służące do jego wytworzenia zostaną zwrócone.

Jeśli planujecie stworzyć postać na Fresh Start Server to upewnijcie się, że macie wolny slot na postacie. Jeśli będziecie mieć maksymalna ilość postaci to nie będziecie w stanie zalogować się na ten serwer.

Co się będzie działo w trakcie gdy serwery będą wyłaczone

Po tym jak serwery zostaną wyłączone na 48 godzin następujące rzeczy staną się na serwerach Legacy:

• Domy i działki na Diamond Shores zostaną wyburzone i odesłane pocztą do właściciela jako gotowy pakiet do użycia (full kit). Pakiety te nie potrzebują żadnych materiałów konstrukcyjnych i stają się gotowymi domami/ działkami w momencie postawienia. Przedmioty, które w opisie mają, że zostaną zniszczone w przypadku wyburzenia domu/ działki, zostaną zniszczone o ile nie będą przeniesione do magazynu lub waszego ekwipunku.
  • Skrzynie do przechowywania przedmiotów zostaną wysłane pocztą.
  • Postacie posiadające działki an Diamond Shores otrzymają pocztą pakiet rekompensacyjny.

Oto co się będzie działo w czasie wyłączenia serwerów Ewolucyjnych:

• W momencie wyłączania serwerów postęp Waszych postaci oraz wszystko to co działo się na serwerze zostanie zapamiętane.
  • Wszystkie postacie, które nie zostały przeniesione na serwery Legacy zostaną połączone. Nie ma wymagania minimalnego poziomu postaci.
  • Wszystkie domy i działki zostaną wyburzone i zwrócone jako gotowy pakiet do użycia (full kit). Pakiety te nie potrzebują żadnych materiałów konstrukcyjnych i stają się gotowymi domami/ działkami w momencie postawienia.
  • Wasze stworzone lokacje do teleportowania (domki) zostaną skasowane. W książce zostaną wszystkie stałe lokacje odkryte przez Was w trakcie wędrówek po świecie (Memory Tome). Zatrzymacie też swój „recall”.
  • Wasze skrzynie do przechowywania rzeczy zwrócone zostaną pocztą, to dotyczy także przedmiotów, które się w nich znajdują.
  • Wasze obrazki (Crest Ink) nie przetrwają podczas łączenia serwerów i dlatego w zamian dostaniecie Crest Brainstorm, tak abyście mogli je ponownie stworzyć na połączonych serwerach.
  • Wasza postać dostanie pakiet rekompensacyjny w zależności od tego, co posiadaliście na swoim serwerze.
    • Właściciele ziem na serwerach Ewolucyjnych otrzymają Worldwalker Pack
    • Właściciele zamków otrzymają Northern Legion Pack
    • Właściciele ziem na Diamond Shores otrzymają Diamond Soul Pack
    • Ich zawartość oraz dokładny sposób w jaki zostaną one rozdzielone ujawnione zostaną w czwartek (pewnie w środku noc z czw/piątek dla nas – Kinya). Rozumiemy, ze gracze odkryli w plikach zawartość tych paczek, ale chcielibyśmy zwrócić uwagę, że nie są one całością rekompensat. Nasz po-ewolucyjny event – Hero’s Welcome, jest także częścią rekompensaty.
  • Konta posiadające Patrona będą zbierać punkty Labor, ale nie będzie to za 48 godzin. W czasie planowanej konserwacji serwerów, serwery będą włączane i wyłączane w zależności od prac związanych z bazą danych. Dlatego też punkty labora będą gromadzone tylko gdy serwery będą włączone w czasie tych prac. Dodatkowo potiony na labor są częścią naszych pakietów rekompensacyjnych.
  • Wprowadzenie do gry (tutorial) zostanie wyłączony aby ułatwić przepływ graczy.
  • Nuty (sheet music) zostaną przeniesione.
  • Wszystkie gildie na serwerach Ewolucyjnych zostaną rozwiązane. Trzeba będzie odtworzyć swoja gildię po zalogowaniu się i będą one mogły mieć maksymalnie 100 członków.
  • Własność zamków zostanie cofnięta. Po uruchomieniu serwerów Ewolucyjnych nie będzie można zająć zamków. Oznacza to, że na tych obszarach na Aurorii nie będzie można postawić działek, do czasu gdy gracze nie wybudują swoich Fortec Frakcyjnych na Diamond Shores na poziom III. Gracze nadal będą mogli zająć ziemię na Diamond Shores i Golden Ruin.
  • Klastery aukcyjne zostaną zreorganizowane. Aby sprawdzić jak będą one połączone kliknijcie tutaj.

Link do całego tekstu

Kinya zamiescila mnóstwo info u siebie na blogu na temat zmian jakie beda w aktualizacji 2.0, na pzyklad opisala nowy sprzet, jak sie bedzie tworzyc obsidiany, itd. Mnostwo przydatnych wiadomości.

Więc teraz na którym serwerze będzie najwięcej graczy?

Wydaje mi się, że nadal Kypriosa

Rangora - Nowy

Rangora - Nowy

Może przez miesiąc, po czym 50% graczy odejdzie narzekając na to jak to Trion popsuł grę :)

Może przez miesiąc, po czym 50% graczy odejdzie narzekając na to jak to Trion popsuł grę

Biegasz nadal w arcane czy tam heroicu po roku gry w aa.

Więc co Ty wiesz o popsuciu gry =))) ?

Gracze wybierają się na nowy server z wielu powodów.

Jednym z najważniejszych jest na maxa skopana ekonomia przez liczne "update, poprawki, błędy"

Przykład ? Jedna grupa 20 osobowa robi każdego dnia Abyssal krakena (20k gold / 20 = 1k gold na głowę każdego dnia.

Przykład ? Jedna grupa robi tylko ghost shipy 3*3 = 9k gold.

Podsumowanie- AH to 3 servery. Z jednego serwera z samych takich akcji wpływa 30k golda do gry na dzień.

Efekt- Prawie nikt nie crafci bo jest to nie opłacalne. Epheriumy chodzą po 6k...

Kto miał się dorobić, to się dorobił. A innym pozostaje wożenie traktorkiem paczek po 10g...

Ale spokojnie w 2.0 i 2.1 czy coś takiego, wchodzi masa nowości, która ma na celu ubrać wszystkie te osoby.

(Sztuczne łatanie przepaści pomiędzy casual - hardcore)

W 2.5 skalowanie aren wszystkich (Skill - no gear)

Nowy server - Nowa ekonomia - Nowa nadzieja - Nowy "prawilny wpie*dol" - AH nie współdzielone - Update 2.0 - Zmiany w abyssal krakenie, zmiany w ghost shipach, zmiany w fishingu, upgrade domów, ZMIANY W MATERIAŁACH POTRZEBNYCH NA OBSYDIANY.

Ten ostatni punkt specjalnie z dużej, abyście zaobserwowali jak wykorzystają kumate osoby ZŁĄ ekonomię na istniejących serverwach.

Pozdrawiam.

warn_ico.png
Wulgaryzm. - Slodx
Biegasz nadal w arcane czy tam heroicu po roku gry w aa.Więc co Ty wiesz o popsuciu gry =))) ?

Czy ja Cię zaatakowałam tak jak ty mnie? Po prostu stwirdziłam fakt, że 50% ludzi odejdzie z tego serwera po miesiacu.

A co do tego co zakladam, to jest to moja sprawa bo ta gra to sandbox i moge robic oraz grac tak jak mi sie to podoba, a nie tak jak ty bys chcial. Jesli nawet mam arcane to widocznie mi to starcza. Grunt zeby dobrze sie bawić, bo przeciez o to chodzi w grach :)

w 2.0 Abyssal jest tylko 3x na tydzień. Zmiany w craft i obsidian sprawią że na nowym serwerze ludzie będą mieli pierwsze delphiny w około 2-3 dni i wtedy kończy się zabawa na PvP bo walczyć z łucznikiem z cele delph bow w momencie gdy "normalni" (gracze którzy nie płacą za grę) pewnie nawet 55 nie będą mieli a co dopiero gear. Paczki za 10g? Można robić takie za 50g albo dropić worki na których masz też podobny zarobek. Nikt nie crafci? to za jakieś 2 tygodnie skończą się itemy> ceny pójdą w górę> będą dalej crafcić.

Zmiany w craft i obsidian sprawią że na nowym serwerze ludzie będą mieli pierwsze delphiny w około 2-3 dni i wtedy kończy się zabawa na PvP bo walczyć z łucznikiem z cele delph bow w momencie gdy "normalni" (gracze którzy nie płacą za grę) pewnie nawet 55 nie będą mieli a co dopiero gear.

Nie wiem gdzie Ty czerpiesz tak fatalne informacje :o

Ale powodzenia życzę z takim informatorem :)

Bo ja wiem, że w kwestii materiałów potrzebnych na wymienionego przez Ciebie Delphinad bow`a się nic nie zmieniło.

Nadal potrzebne są materiały, które były wcześniej, nadal trzeba trafić na ilus,magni,epherium Volcano bow aby upgradować.

Fakt w domku będzie można zrobić to taniej o kilka materiałów (mało odczuwalna różnica) lecz nadal ta sama zasada :) potrzebny poprzedni tier z w/w Volcano bow :)))

PS. domki są nieopłacalne kompletnie w upgradowaniu.

Co do obsydianów. To w drugą stronę drogi Panie. Ci co wyfarmili się na starych serwerach.

Teraz salvage zrobią i obsydiany do tr6 wyciągną na pełnym luzie. Auroria nie problem ale matsy z bossów ludzie już dawno mają chomikowane.

Czekam na kolejne "newsy" z nieba.

Jest i nadal będzie najwięcej graczy na Kyprosie. Będzie to też ostatni serwer, któremu będzie grozić merge. Ma stałą populację i napływ nowych graczy a teraz dodatkowo bardzo dużo ludzi z transferów.

Na nowym serwerze też zapewne będzie wysoka populacja, ale istnieje ryzyko że po 2-3 miesiącach gracze, którzy już raz zrezygnowali, zrobią to ponownie. Ale na początku na pewno będzie się tam dobrze grało.

w 2.0 Abyssal jest tylko 3x na tydzień. Zmiany w craft i obsidian sprawią że na nowym serwerze ludzie będą mieli pierwsze delphiny w około 2-3 dni i wtedy kończy się zabawa na PvP bo walczyć z łucznikiem z cele delph bow w momencie gdy "normalni" (gracze którzy nie płacą za grę) pewnie nawet 55 nie będą mieli a co dopiero gear. Paczki za 10g? Można robić takie za 50g albo dropić worki na których masz też podobny zarobek. Nikt nie crafci? to za jakieś 2 tygodnie skończą się itemy> ceny pójdą w górę> będą dalej crafcić.

Delphinad w 2-3 dni jest nierealny, tak samo jak 55 lvl ;) Zacznijmy od tego, że jeśli chcesz craftowac w nowym systemie, potrzebujesz wybudować i ulepszyć duży dom - a to na starcie gry wymaga dużej ilości surowców i punktów pracy...nie mówiąc o materiałach do samego craftu.

Celestial delphinad bow to obecnie może tylko posmyrać po plecach...

Fakt w domku będzie można zrobić to taniej o kilka materiałów (mało odczuwalna różnica) lecz nadal ta sama zasada potrzebny poprzedni tier z w/w Volcano bow ))PS. domki są nieopłacalne kompletnie w upgradowaniu.

Jeśli ktoś chce craftować w celach zarobkowych, to upgrade domu jest jak najbardziej opłacalny. Nie chodzi już o same materiały, których potrzeba mniej....ale o to, że można otrzmać zakryty item który na 100% nadaje się do craftu następnego poziomu (po testach na PTS wszystkie itemy na 44 nadawały się do dalszego craftu ;) ).

Jeśli ktoś chce wycraftowac sobie jeden item, to raczej nie warto.

karta kredytowa i wszystko jest możliwe. Labor? aktualnie mam jakieś ~~30-40 (a event w sandeep olewałem a z niego mógłbym mieć spokojnie jeszcze tak z +20) potek do resetowania cd workerów czyli na start mogę mieć 40k labora. Nie koniecznie trzeba crafcić obsi t6, wystarczy t4 na który nie potrzeba żadnych materiałów z bossów a wystarczy zniszczyć jakieś 2 epheriumy by mieć dość mana whispów na t4 a z taką bronią na celestial (znowu karta kredytowa i zbierane loyalty) jesteś koxem w 3 dni. No lvl może trochę przesadziłem ale w 1-2 dni będą pierwsze 50 a w jakiś tydzień 55. Kyprosa będzie najbardziej popularnym serwerem Rangora będzie pewnie na 3 miejscu a za jakieś 2-3 tygodnie spadnie na ostatnie-3 od końca miejsce i będzie całkowicie zdominowana przez mastercard warriorów.

Jeśli drogi kolega GaloN, a tak właścicie Anonymous chce wypominać innym osobą ich "grę", to ja też specjalnie się zarejestrowałem, żeby się wypowiedzieć :)

Nie każdy gra tylko po to, żeby powiększyć swojego "e-penisa", niektórzy grają dla zabawy, ale co Ty o tym możesz wiedzieć.

Jak to jest "okradać" członków własnej gildii, tj. Celestial Lust, której już nie istnieje? System DKP, który wprowadziliście miał służyć graczom, a nie Tobie :) Oczywiście mydliłeś oczy wszystkim, że sprzedaż drop z bossów, bo w tym momencie jest drogi, a później odkupisz je za mniejszą kwotę. Dziwne, że później gdy zostałeś "demokratycznie wyrzucony" z pozycji lidera, to kolejni liderzy dostali od Ciebie przedmioty, których było zdecydowanie za mało :)

W skrócie szydzisz z kogoś, że gra dla zabawy ze zgraną ekipą, a nie goni za "wygearowaniem się", gdy Ty bogaciłeś się kosztem ludzi, którzy Ci zaufali?

EDIT: zapomniałem dodać screeny na potwierdzenie :D Link do całej paczki, gdzie widać jak sprzedawałeś te przedmioty z bossów: http://imgur.com/FnT53Ik,siR1RJl,RJZiajU,7JCklOt,OqENaQw,cT4MpwY,3hu8aOW,wbXoJ5s,ZSSaqdp,bdzWc4t,0QpAxOx,zdtfmC2,eFcUr4U,Mt8v8cW,nUa3Az7,QautG9G#0

No tak, ale co to do tematu wprowadza ? bo nie widzę związku ?

report pozdrawiam =)

PS: Wakacje w Turcji były super !

PS2: Prawilne pozdrowienia za ukrywanie się pod innym nickiem :D

PS3: Rekrutacja zamknięta, zapraszamy za rok ;*

PS4: "Demokratycznie" to mnie przeproszono później, gdy okazało się, że to akcja vice leadera na rozwalenie gildii, która była z leaderem wrogiej frakcji.

PS5: Nawet bez itemów po powrocie do gildi która miała 4 online, zebrałem w dzień wśród znajomych 70 osób aby obronić zamek, gdzie śmieszna gildia "deal with it" która gra "tylko dla zabawy, nie itemów" po 30min zrezygnowała z ataku.

A co ma wspólnego z tematem Twój atak na Kinye? Twierdzisz, że nie ma pojęcia o "psuciu gry", gdy poświęca masę czasu, żeby zdobyć konkretne i sprawdzone informację, a później w przekształca je w formę przyjemną do przeczytania. Dodatkowo praktycznie wszystkie jej spekulacje na temat niepotwierdzonych zmian sprawdzają się.

Zarejestrowałem się tylko po to, żeby odpowiedzieć na Twój "atak", a przy okazji ostrzec graczy, których chcesz zwerbować na nowym serwerze, żeby uważali na Twoją osobę, aby nie powtórzyła się sytuacja z CL.

Siema,

najwięcej graczy będzie na nowym serwerze Rangora i nowi gracze zamiast na Kyprose bedą się właśnie udawać na Rangore.

Pozdrawiam,

HackTheGibson

GaloN, choć zgadzam się z tobą w większości kwestii to również uważam, że na nowym serwerze po miesiącu połowa graczy wyparuje. I nie, nie biegam w arcane po roku gry :)

Skąd takie przypuszczenia? Sam zobacz jak było rok temu. Otwarcie gry, serwery pełne, kolejki takie, że nie da się wejść. Minął miesiąc, serwery puste. To był "boom", takie wow, nowa głośna produkcja, a później ludzie patrzą, że to nie to czego poszukują, "bo trzeba płacić za grę", "bo jak nie zapłacisz to jesteś słaby", itd.

Na nowym serwerze zaczną grać zapewne jedynie tacy, którzy w ogóle jeszcze nie znają gry lub też i tacy, którzy nic większego nie osiągnęli na poprzednich serwerach. Osobiście nie znam nikogo z połowy mojego byłego serwera Orchidna (frakcja east + piraci) kto zadeklarował się, że zacznie grać od początku na Rangora. A dlaczego? Dlatego, że Ci, którzy już długo grają nie mają ochoty zaczynać wszystkiego od zera tracąc cały dorobek i czas poświęcony grze.
Zapewne będą grać tam jedynie tacy, którzy właśnie nie osiągnęli nic konkretnego na reszcie serwerów, a ze świeżaków ilu ich tam może dołączyć? Pewnie niewielka garstka i na tym się skończy.
Ale zobaczymy, wszystko przed nami.

Po pierwsze wydaję mi się, że żaden z graczy, którzy coś osiągnęli, a teraz zaczynają od nowa na Rangorze nie tracą wszystkiego :) A to czy ktoś chce się przenosić zależy bardziej od serwera, na którym był wcześniej i od sytuacji na nim. Akurat co do świeżaków to wydaję mi się, że ich może być najmniej, ale to ciężko przewidzieć. Ja osobiście znam wielu graczy, jak również słyszałam o wielu, którzy mimo długiego stażu chcą zacząć od nowa :) i nie mówię tu o kilku czy kilkunastu osobach :D

Więc kto idzie na ten nowy serwer?

Taki lekki offtop, co jest takiego w IS, ze ludzie mówią p2w?

Is nie ma aż tak dużo ale można kupić apexy które następnie kupi armia botów (serwer będzie bez włączonego ah więc na start podstawowe materiały jak iron będą bardzo drogie) która przyszła tylko na ten serwer by zdobyć sporo apexow lub ludzie którzy szybko coś osiągną i będą chcieli to sprzedać za apexy. Przykładowo ktoś będzie mieć szczęście i za pierwszym razem zrobi delph gale bow i sprzeda go za kilkadziesiąt apexow. Ten serwer będzie martwy najpóźniej za miesiąc.

A na Nowy serwer oda ludzie którzy się do tego świetnie przygotowali, dużo loyalty, kilkadziesiąt tysięcy labora na swoim wcześniejszym serwerze, masa apexow, no i spora część karty kredytowe. Do tego są ludzie którzy wracają do gry i myślą ze jak startuje od Nowa to będą mieli szansę coś osiągnąć bez prawie żadnego przygotowania oni szybko z tego serwera znikną kiedy tylko zobaczą że giną na ~3 strzały od kolesia z kox łukiem. No i boty/ ludzie którzy przyjdą tam tylko po to by szybko zająć ziemię, zdobyć coś i szybko to sprzedać za kilka apexow i wrócić na swój serwer.