Wurm Online

Co do samej gry to zainteresowani wiedzą co szukać i gdzie, oczywiście oficjalne forum plus część po rejestracji i wurmpedia to podstawa informacji.

Co do szukania jak wygląda obecnie gra to youtube jest pełny crap video nawet po update, a gra uległa bardzo dużym zmianom.

Gra z nazwy i założeń to sandbox, który ewoluuje cały czas, po wielu latach budowy całej mechaniki zabrano się za stronę graficzną, dlatego animacje, wygląd mobów, postaci i świata ulega cały czas zmianom, gra napiera wyglądu, oczywiście java ma pewne ograniczenia i to spore, więc nie liczmy na wygląd jak top produkcje gier mmo.

Gra nadal czeka na poważny update samego combatu co jest na tą chwile chyba najbardziej kulejącą rzeczą w grze, jednak nie jest to minus na tyle by odrzucał ludzi od tej gry.

Gra jako sandbox jest stworzona tak by gracze sami wszystko w tej grze tworzyli, to co w grze otrzymujemy to różnorodne tereny do pełnego terraformingu, zmiany pogodowe, żywą faunę i florę, podstawowe narzędzia i możemy od zera budować zarówno postać jak i otaczający nas świat.

W tej grze nikogo nie dziwi że jedna osoba porywa się na budowę wielkiej twierdzy, zabudowy góry, czy usypania wyspy, nie dziwi że 3-4 osoby potrafią zrobić wielkie miasto, nie dziwi że ktoś chce się zajmować tylko hodowlą koni czy uprawianiem kukurydzy, czy np szkoleniem walki i solo wypady na tereny wroga, wybudowanie statku, handel, różne crafty, robienie priestów itp itd

Po co ten temat, a no po to ponieważ gra jest bardzo niedoceniana przez przeciętnego gracza, albo odstrasza go właśnie to co mamy na yt albo sam tutorial, który straszy swoim wyglądem, no i to ze gra jeszcze nie tak dawno wyglądała tragicznie.

Warto zaznaczyć że gra nie jest darmowa tzn gra bez premium nie ma sensu, koszt to 8 euro miesięcznie, system płatności i zdobywania kasy ingame pozwala teoretycznie na opłacanie premium, utrzymanie własnej wioski też jest możliwe dla aktywnych graczy bez wydawania real kasy, jednak 8 euro to nie jest jakiś szał cenowy i bariera.

Obecnie jest dobry moment na rozpoczęcie przygody z tą grą, każdy duży update przyciąga sporą grupę, a w samej grze gra tez wielu polaków, samo community jest bardzo przyjazne i pomocne.

Nie wiem jak na serwerach pve, może ktoś się wypowie lepiej, my osobiście gramy na serwerze EPIC Desertion (Mol-Rehan), mamy wybudowaną sporą "twierdze" Stoned, na wschodzie mapy gdzie mamy max 10minut łodzią do stolicy sojuszu, która znajduje się na terenie full pvp.

Można nas wieczorem łapać na TS, dane na pm lub ingame chętnie pomożemy w pierwszych krokach, można się do nas przykleić gdzieś z własnym projektem, a jak jesteś super pro z opłaconą grą to może się do nas przyłączysz :)

I trochę prywaty :P :

Twierdza Stoned

Serwer: Epic: Desertion (MolRehan)

O nas:

Jesteśmy grupą Polaków zorientowaną gównie na PvP (7 osó B) chodź nie tylko ;-)

Należymy do największego sojuszu na Desertion o nazwie: MRE prowadzącego działania PvP na Desertion jak i na Elevation.

Większość czasu mieszkamy w Stoned na Desertion, ale zlokalizowani jesteśmy zaledwie kilka minut żeglugi na Elevation więc do stolicy MolRehan (EC) jest blisko. Dzięki temu uczestniczymy we wszystkich eventach PvP organizowanych przez nasze władze królestwa co dostarcza dużo emocji ;-)

INTRO:

Szukamy graczy zarówno nowych jak i doświadczonych.

Wiek 20+

Gwarantujemy szkolenie i pomoc, sprzęt.

Kontakt:

pm w grze Kuciak, Tedix, Vill, Tosiek, Teosen, Villz

jak i przez forum: www.warcry.pl

http://www.serversaredown.com/2013/09/the-factional-fight-tunnel/

Cała seria filmów o Wurmie nagrana niestety na serwerze PvE, ale zawiera masą cennej wiedzy i informacji na temat gry.

Do tego nakręcony z humorem.

A tu taki tam screenshot z gry:

48fe3.png

wurm201309130238_1_zps43086a85.png

wurm201309130054_1_zpsa11efc08.png

2cppbwk.jpg

8da5e.png

było już troche info o tej grze szkoda ze graficznie ssie ale hmmm sandbox jest zawsze ok:D

Gra jest na prawdę świetna, jeden z lepszych dostępnych obecnie sandboxów, co prawda jeżeli chce się zacząć grać na poważnie, trzeba zapłacić trochę mamony (chyba główne servery są P2P jeżeli mnie pamięć niemyli), ale potem wszystko kupujemy za kasę w grze. Dobry, gothicowy klimat, fajne PvP, polecam. Nawet sporo osób w to gra.

No graficznie jest z patcha na patch co raz lepiej.

Co do ceny to 8E za miesiąc więc nie ma P2P które było by tak tanie i oferowało aż tyle :-)

Grałem kiedyś z kolegą. Zbudowaliśmy sheltery, co nam zajęło kilka godzin i jakoś przestaliśmy. Grałbym dalej, ale z tego co wiem to Wurm jest jedynie dla hardcore'owych graczy :/

Czy tam takich hardcorowych... raczej dla graczy długo terminowych ;-) a nie ma miesiąc.

Na pewno nie jest to gra gdzie wszystko przychodzi łatwo i szybko, ale za to daje dużo satysfakcji i efekty gry są ogromne.

No tylko trzeba płacić i to jest to. 16 euro wywalać co 2 miesiące to jest kupa kasy tym bardziej jeśli nie wiemy czy w ogóle przy tej grze zostaniemy i czy nam się nie znudzi bo przecież na tym "trialu" wszystkiego nie poznamy. Mogli zrobić większe korzyści dla graczy premium, ale jednocześnie nie ograniczać freemium..

Zawsze możesz sobie "zarobić" ingame na pierwszy miesiąc 10 silver bez abonamentu robiąc bulk materiały i wtedy nie płacisz nic ;-)

Zresztą już widać bez premium o co chodzi w grze. Jego brak ogranicza postać do max 20 lvla skilla.

A co nam z jednego premium jak po jego skończeniu znowu skille wracają do 20 i trzeba kupować następne. Niby jest możliwość zarabiania w grze, ale to trzeba ostro i masowo pracować żeby móc sobie kupić premium a wtedy nie mamy czasu na samą grę i czerpanie z niej przyjemności. Tak samo co mnie denerwuje to to, że każdy ma wioskę w której siedzi i tylko zarabia na premium a tak na prawdę "nie gra". Nie można budować dowolnie, gdzieś w lesie, na otwartej przestrzeni jak w takim typowym survivalu bo albo ci to ktoś zniszczy albo cię okradną. Zaś teren pod wioskę kosztuje i trzeba na to zarabiać i mamy zamknięte koło.

Sam mam teraz możliwość zarabiania silverów i kupowanie premium, ale co mi z tego. Będę siedział godzinami i patrzył jak wydobywam kamień zamiast sobie po swojemu grać. W sumie w tej grze w ogóle się nie buduje, każdy tylko stawia wioskę i na tym koniec. Szkoda, że przez tyle lat nie zrobili jakiejś podobnej, nowszej gry, ale właśnie z takimi opcjami, których tutaj brakuje.

Zgodzę się z Daedric'iem, ciągłe zarabianie na premium odbiera przyjemność z grania i nie pozwala grać dla przyjemności. A przecież o to chodzi :)

Powiem tak to zupełnie jak w np w EvE: im dłużej grasz tym więcej wiesz... mi tam w Wurm zarobienie tego 10s na premium po roku gry zajmuje 2h max ;-)

Zresztą nikt nie każe tego robić. 8Euro miesięcznie to nie majątek ;-)

A da się bez premium jakoś normalnie grać, czy wypadałoby raz wyfarmić, żeby się znowu dorobić ;>?

gracie w to jeszcze? chetnie dołączę do was jak macie jakąś wioske

sawo

Gramy. Wysłałem Ci dane na nasz TS na priv.

WiNyL:

Generalnie brak premium to taki trial raczej tylko, ale za to dobry bo da się zobaczyć jak wygląda gra.

Jeśli chce się grać na poważnie to trzeba mieć opłacone konto. Tak jak mówie 8E miesięcznie to nie majątek. Zwłaszcza, że jak się wkręcisz to potem ingame możesz sobie opłacać grę.

vilhelm

Ściągnąłem tego Wurm'a i przeszedłem tutoriala. Mógłbyś podać mi Ts'a waszego to bym wpadał od czasu do czasu i byście mnie trochę pouczyli ;)? Przy okazji jak już dasz Ts'a to podaj ten świat na którym gracie :)

Z góry dzięki ^^!

Już wysyłam.

Gramy na Clusterze Epic -> Wyspie/Serwerze Desertion - > Królestwo Mol Rehan

Tutaj mapa poglądowa jak są zorganizowane serwery:

http://blackburrow.s...rm_overmap.html

+ kilka screenów:

G3HpxxO.jpg

AVLxCg9.jpg

2gRiS9y.jpg

4rwsfL4.jpg

A09fhFw.jpg?1

ce4c8.png