Witam. Czy są tu jacyś weterani Wurm Online ? Najprawilniejszego sandboxa wśród MMORPGów ?
Zalogowałem się po kilku latach, postać wciąż jest, mam perki i wyposażenie pozwalające na budowę domów. Pograł bym chętnie ale samemu się nie chce, dołączać do ekip mających już duże wsie czy miasta też nie mam ochoty, chciałbym coś wybudować od nowa z nową ekipą. Preferowani gracze, którzy już w to grali i znają podstawy, jednak jeśli nic nie ogarniasz ale chciałbyś spróbować to zapraszam również.
Jak ktoś nie ogarnia co to za gra to kilka cech :
-całkowity sandbox, wszystko tworzą gracze, każde miasto, drogi, tunele, nawet kanały aby statki mogły przepływać. Można nawet rozkopać całą górę i przenieść ją w inne miejsce. Sadzenie drzew, upraw, hodowla zwierząt, wędkarstwo, no wymieniać i wymieniać. Opcji craftingu są już setki jeśli nie tysiące.
- ogromny świat z serwerami, między którymi można podróżować drogą morską, tzn jeśli nudziło Ci się granie na kontynencie (serwerze) bez pvp to płyniesz tam gdzie jest open pvp i wojna 3 frakcji, jedna z nich ta "zła", plugawi teren, który kontroluje, tzn respią się tam dziwne agresywne moby i zamiast trawy jest czerwona powierzchnia.
- jedna z nielicznych gier w której można się zgubić i to tak naprawdę zgubić gdzie odnalezienie drogi powrotnej może trwać godziny albo zwyczajnie nie przeżyjemy lub popełnimy samobójstwo.
- najniebezpieczniejszy świat jaki znamy z gier mmorpg, tutaj podróż do lasu lub w góry to nie to co znamy z innych gier mmo, nie zobaczymy masy mobów o z góry określonej sile. Tutaj zwierzęta i stwory występują losowo ze zbliżoną do naturalnej częstotliwością, trzeba się trochę nachodzić żeby znaleźć jakąś istotę a gęsta roślinność utrudnia dostrzeżenie niebezpieczeństw, które zawsze są zagrożeniem nawet dla silnych graczy. Np zwykły wilk może ugryźć nogę zanim go zabijemy, w ranę wdać się może choroba, a osłabiona kulejąca postać nie ucieknie przed kolejnym zwierzem lub go gorzej spotka trolla, który momentalnie odsyła na respa oczywiście nagą bez loota, który zostaje w ciele i po jakimś czasie może zostać ograbiony. Klimat lasu i tego świata jest niepowtarzalny.
- brak momentów, w których nie ma co robić, mnogość takich w których nie wiadomo za co się zabrać. Ja np dla odskoczni lubiłem wędrować w poszukiwaniu opuszczonych domostw w których można znaleźć dużo przydatnych rzeczy
- brak lvli postaci, umiejętności ulepszamy wykonując czynności a są ich dziesiątki.
- częste aktualizacje
Obecnie moja postać jest na kontynencie Independence.
Ogrom jednej z map dla przykładu :
https://drive.google.com/drive/u/0/folders/0B6J_aGQ6URL8S3YtYl9pV1hjZHM