Wybieram serwer

Witam!

Jak możecie zauważyć w temacie, rozpoczynam swoja przygodę z WoW'em i nie wiem jaki serwer wybrać. Żeby nie było, że jestem leniwy, już trochę poszperalem. Doszedłem do wniosku, że wybiorę serwer PVP (wkońcu to WoW). Internet polecał mi Burning Legion (dużo polaków,wysoka populacja ogólna itp.). Jednak po tym jak zobaczyłem statystyki na EU Realm Pop, stosunek A/H wynosi 50tys do 80 tys. Różnica jest dość wielka, więc serwer odpada.

Może wy polecicie mi serwer z dużą populacją, gdzie można spotkać rodaków, najlepiej PVP (zastanawiałem się nad PVE, ale sam nie wiem jak bardzo upierdliwe będą momenty, gdy ciaglę będę zabijany przez przeciwną frakcję). Czy tą różnicę pomiędzy PVP i PVE mocno rzuca się w oczy tzn. na serwerach PVP co chwilę jesteśmy (dajmy na to) zabijani przez max lvl, bez żadnego powodu?

A może polecicie mi jakiś serwer PVE? Sam już nie wiem :<

Dzięki za pomoc.

To, że stosunek wynosi 50 do 80 nic nie znaczy. Jest cross serwer i grasz także z ludźmi z innych serwerów. Idziesz na bg to większość i tak będzie z innych serwerów, to samo na raidach których będziesz wyszukiwał. Teraz jedyną rzeczą którą nie można robić przez cross serwer to dołączyć do gildii na innym realmie, a tak to wszystko. Więc liczbami się nie przejmuj.

To, że stosunek wynosi 50 do 80 nic nie znaczy. Jest cross serwer i grasz także z ludźmi z innych serwerów. Idziesz na bg to większość i tak będzie z innych serwerów, to samo na raidach których będziesz wyszukiwał. Teraz jedyną rzeczą którą nie można robić przez cross serwer to dołączyć do gildii na innym realmie, a tak to wszystko. Więc liczbami się nie przejmuj.

To wiele wyjaśnia.

A czy to samo tyczy się normalnych krain? Wiem, że na bg i raidy są dopasowywani gracze z innych serwerów (cross serwer), ale czy gracze, którzy robią questy itp. też są dopasowywani?

Może nie wyraziłem się jasno, ale o kwestię PVP, chodzi mi o oto, że np. jak robię questy to ktoś może mnie z przeciwnej frakcji zaatakować.

PS. Przepraszam za double post'a, ale napisałem by było widać, że temat jest nadal poruszany.

Biegając po krainie także spotykasz ludzi z innych serwerów możecie robić też razem questy. Jak już mówiłem możesz robić wszystko z graczami z innych serwerów prócz gildii. Co do pvp, to jeżeli jesteś na swojej mapie to przeciwna frakcja Cię nie zaatakuje chyba, że pierwszy to zrobisz. Natomiast na mapach neutralnych już każdy może Cię zabić, ale takie rzeczy już żadko się dzieją podczas expienia. Czasami w pandarii.

Dzięki wielkie za pomoc Oynoki. Zacznę grać na BL'u.

Temat do zamknięcia.

Jeżeli mogę, to polecam stronę alliancką. Więcej dojrzałych graczy. Pozdrawiam i życzę powodzenia. W razie dalszych pytań pw albo dodaj mój battletag.

Za to ja nie polecę ci strony Ally na serverze BL.
Po stronie ally gra pare gildii premade i to wszystko, randomy nie mają tam czego szukać.

Ally jest wymarłe oprócz paru fanboyów.

To prawda, po stronie Hordy gra wiele dzieciaków, aczkolwiek jest o WIELE (naprawdę, o WIELE) więcej graczy, i jak pójdziesz do ally i pograsz troche w WoWa to na BL'u i tak zrobisz resztę charów po stronie Hordy :)

Pozdrawiam i zapraszam do gry :)

(żeby nie było, mam chary w Ally i Hordzie na BL'u :) )

To może masz jakąś alternatywę? Chodzi mi o serwer.

Może Outland? Slyszałem też sporo dobrego o Defias Bratherhood. Grałbym tak gdyby nie to RP.

Serwer gdzie jest wysoka populacja graczy, by byli jacyś Polacy, i nie była dysbalansu frakcyjnego.

Spoglądam na ten spis serwerów (EU Realms Pop) i sam już nie wiem.

Jednak teraz jak tak czytam tematy nowe odnośnie BL'a na WoWCenter, to nie wydaje się on złym serwerem.

Ja teraz gram na Argent Dawnie i jak przystało na serwer RP poziom graczy jest wysoki. Jeżeli już sobie wybrałeś BL, to sobie go sprawdź bo może trafisz na jakąś dobrą gildię. Osobiście jednak wolałbym olać polskie BL na rzecz jakiegoś innego serwera, jest masa popularnych PVP serwerów i z tym gdzie grać nie powinieneś mieć kłopotów. Dodam tylko, że idea cross serwerowa najpierw np do raidu albo pvp przydziela nam z serwerów o podobnej tematyce np z innych serwerów PVP, gdy brak chętnych szuka potem z RP i PVE ale to nie ma większego znaczenia. BTW niedawno trafiłem w Świątyni jadeitowego żmija na dwóch chłopców z BL w raidzie i była kicha :/. Jeżeli chciałbyś jednak lepsze community , to mierzyć powinieneś w RP, nacisku na klimat tam jakiegoś nie masz wielkiego a ludzie grają bardziej dorośli, dużo polaków gra na Defiasie i zawsze mozna spróbować pograć.

Sprawa jest oczywista- graj na BL. "DYSBALANS" frakcji, jak to określiłeś jest tylko i wyłącznie pojęciem względnym. Alluchów w mieście jest dużo, a Hordziaków jeszcze więcej. Poza miastami są już "łączone" serwery więc tego "dysbalansu" też się nie odczuwa. Jedynie chodzi tutaj o możliwość znalezienia sensownej gildii - u Alluchów jest więcej premade niż randomów, więc w Hordzie będzie ci łatwiej.

Ten dysbalans nigdzie poza znalezieniem gildii i raidowaniem na wyższym poziomie niż LFR nie gra roli.

Battlegroundy są międzyserwerowe, raidy na poziomie LFR też, Ashran (strefa PVP w WoD) też będzie międzyserwerowa, krainy są międzyserwerowe.
Serwery w WoWie działają na troche innych zasadach niż w normalnych grach, głównie chodzi o to, żeby nie grać na serwerze "martwym", a BL taki nie jest ani po stronie Ally, ani po stronie Hordy, ale u Hordy jest tryliarpierdyliard więcej "nowych" graczy, więc z reguły będzie o wiele łatwiej niż u Ally :)

EDIT:
@UP sekundy.

Pozwolę sobie skomentować serwery RP, bo grałem na kilku.

JEDNA-WIELKA-KICHA.

Serwery RP w wowie nie "działają" jak powinny, jedynie jak dołączysz do jakieś "RP" gildii to masz prawo coś tam popróbować powczuwać się, ale i tak znajduje się jakieś tępe dzieci co wyzywają, na trade i general chacie są takie spamy, więc odradzam serwery RP, chyba, że naprawdę jakaś gildia co jest w porządku i w ogóle.

Ja mam negatywne przeżycia.

BTW. Serpent =/= żmij.

Żmij to viper.

Inne rodziny, ten sam podrząd.

Witam!

Jak możecie zauważyć w temacie, rozpoczynam swoja przygodę z WoW'em i nie wiem jaki serwer wybrać. Żeby nie było, że jestem leniwy, już trochę poszperalem. Doszedłem do wniosku, że wybiorę serwer PVP (wkońcu to WoW). Internet polecał mi Burning Legion (dużo polaków,wysoka populacja ogólna itp.). Jednak po tym jak zobaczyłem statystyki na EU Realm Pop, stosunek A/H wynosi 50tys do 80 tys. Różnica jest dość wielka, więc serwer odpada.

Może wy polecicie mi serwer z dużą populacją, gdzie można spotkać rodaków, najlepiej PVP (zastanawiałem się nad PVE, ale sam nie wiem jak bardzo upierdliwe będą momenty, gdy ciaglę będę zabijany przez przeciwną frakcję). Czy tą różnicę pomiędzy PVP i PVE mocno rzuca się w oczy tzn. na serwerach PVP co chwilę jesteśmy (dajmy na to) zabijani przez max lvl, bez żadnego powodu?

A może polecicie mi jakiś serwer PVE? Sam już nie wiem :<

Dzięki za pomoc.