Wybór grafiki

Witam. Mam taki o to problem, chcę dokonać zakupu karty graficznej z rodziny ATI Radeon. Na razie zastanawiam się nad modelami 7750HD oraz 6870HD. Czytałem wiele na temat jednej jak i drugiej i tu pytam Was specjalistów (jeśli tacy są :rolleyes: ) Którą wybrać, która będzie wydajniejsza, a może Wy macie jakieś inne propozycje? Najlepiej aby jak wspomniałem wyżej były to karty z Rodziny ATI. Kartę chcę kupić do max 650zł (włącznie z przesyłką) Proszę o wszelkie propozycje, ponieważ chcę dokonać zakupu już w tym tygodniu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Podaj parametry komputera. Co z tego, że kupisz mega wydajną kartę skoro procesor i płyta główna mogą ją ograniczać ? I najważniejsze - jaki masz zasilacz ? Zasilacz jest bardzo ważny.

tutaj masz testy i porównanie kart które cię interesują klik , 7770 ma na pewno mniejszy pobór prądu niż 6870 ale jest też wyraźnie słabsza, dlatego moim zdaniem lepszym wyborem będzie 6870, do 6870 bez kręcenia wystarczy tobie markowy zasilacz 450- 500 wat

Procesor: Pentium® Dual-Core CPU E5300 2x 2.60 GHz.

Niestety nie mam pojęcia jaki mam zasilacz, jednak w każdej chwili mogę kupić lepszy ;)

Obie karty będzie blokował Twój procek.

Ale stanowczo 6870 jest lepsza niż 7750. Nie warto dopłacać za siódemkę z przodu.

Jak możesz dołożyć 100zł to zainwestuj w 6950 od Gigabyte z potężnym niereferencyjnym chłodzeniem.

Zresztą, mógłbyś podać jaką masz grafikę teraz, bo ze swojego doświadczenia wiem, że jeśli masz coś przyzwoitego (typu HD4850/4870, GTX9800+, GTX260, GTS250) to nie zauważysz prawie żadnej różnicy, ze względu na procka właśnie.

Radeon 4550HD

Pytanie do kolegi wyżej mam jeszcze. Da się jakoś zrobić aby procesor nie blokował mi karty? Chcę z niej wyciągnąć jak najwięcej :) Oczywista sprawa - potrzebna do gier.

Oj, no to faktycznie odczujesz różnicę. Śmiało inwestuj w nową.

Zastanów się jeszcze nad http://allegro.pl/j25-evga-gtx-560ti-1024mb-gddr5-gw-fv-i2255325873.html.

EVGA odwala kawał dobrej roboty.

Oczywiście, że da się zrobić, żeby Ci nie blokował karty - wymienić go na lepszy. Z tym blokowaniem nie chodzi o to, że procesor ma jakieś widzimisię. Po prostu w grach jest używany zarówno procesor, jak i karta graficzna. Z mocną kartą graficzną możesz dać tekstury i meshe (modele) na maksa, ale na przykład cienie, particle (dym, woda) oraz ich ilość (odległość widzenia) zżerają sporo procka, który nie nadąży przetwarzać informacji potrzebnych karcie graficznej.

Jeżeli będziesz miał dobrą zasiłkę i jakotakie temperatury na procku to możesz go podkręcić.

Dziękuję bardzo za informację. W razie pytań będę jeszcze się zwracał do Was. Jeszcze raz Bóg zapłać :)

Witam. Mam taki o to problem, chcę dokonać zakupu karty graficznej z rodziny ATI Radeon. Na razie zastanawiam się nad modelami 7750HD oraz 6870HD. Czytałem wiele na temat jednej jak i drugiej i tu pytam Was specjalistów (jeśli tacy są :rolleyes: ) Którą wybrać, która będzie wydajniejsza, a może Wy macie jakieś inne propozycje? Najlepiej aby jak wspomniałem wyżej były to karty z Rodziny ATI. Kartę chcę kupić do max 650zł (włącznie z przesyłką) Proszę o wszelkie propozycje, ponieważ chcę dokonać zakupu już w tym tygodniu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.