Wybór karty graficznej

Witam!

Planuję zakup karty graficznej. Aktualnie mam r9 280x

Chcę to wymienić na coś takiego:

karta 1

karta 2

Pytanie: Czym różnią się te dwie karty w praktyce i czy za tą cenę można kupić coś lepszego?

Mój procek: i5 4460

ram 8gb

zasilacz 600w

obudowa biała z szybką

msi gejming :P jak juz z uporem miałbym brać wziąłbym evege

na plus zasługuje w gigabajcie windforce 3 troszkę glosnawa momentami lecz temp sa baaardzo fajne

gigabajt ma backplejta jak masz małą badziewną płytę bierz evege bo ci nie będzie pasować (zatrzaski ramu) jak masz większe mobo bierz albo jedna albo drugą

Ja to bym wpakował 390 bo jest wydajniejsza. A ma obsługe Dx12 pełną (nie jak 970 połowiczną) więc i ja vulkanie i Dx12 będzie skok mocy jakiś (7-15% na więcej bym nie liczył). Niektórzy (najczęściej posiadacze nVidi) narzekają na problemy ze sterownikami. Jest to nie prawda bo gdyby napisali do supportu AMD podając potrzebne im dane (przykład: specyfikacja komputera) to by to naprawili ( sam wysłałem 5 zgłoszeń i all naprawili)

Up no to super bo ja w Nvidii nigdy problemu najmniejszego ze sterownikami nie miałem (począwszy od NVidia Vanta, 8800gts, 9800gtx+, gtx 460, gtx 660, a skończywszy na gtx 950 ) i nic nie trzeba było wysyłać, ale co ja tam wiem Radki górą !!!! XD.

Radki miałem tylko 3 i pomimo, że nie miałem problemu ze sterami to wydajność była zdecydowanie gorsza sprawdzając u znajomego który miał w tym czasie GF-a (Raden 7300, HD 4800, HD 7770)

Co do wydajności, dx 12 jeszcze nie wyszedł, więc o % wydajności w grach można sobie co najwyżej gdybać, dla mnie radki to crapy skierowane do mniej zamożnych graczy, które wydajnością (w grach) i tak nigdy nie przebiją NVidii

Wpierdzielają masę pamięci, do procków masę GHz,a i tak wydajnościowo wychodzi to słabo, ale ludzie patrzą na liczby i się gubią bo myśla, że więcej znaczy lepiej XD

Co nie zmienia faktu że r9 390 jest wydajniejszy. Dodatkowo więcej pamięci wydaje się bardziej przyszlosciowa opcja. Owszem r9 bierze więcej prądu i jest glosniejszy bla bla bla. Masz r9 280X więc poziom akustyczny będziesz miał na podobnym poziomie.

Prawda jest taka że grafiki z tej półki cenowej bierze się już pod dana grę w która się gra najdłużej. A jak takiej nie ma... Moja opinie znasz :D

By nie odchodzić od tematu... To evga :)

Ukryty mówisz że słabo. Tylko jakoś właśnie z perspektywy czasu lepiej wychodzą na tym radki. Bierz np pod uwagę r9 280x gdzie jeszcze pod koniec tamtego roku był często polecana grafika nawet na tym forum. A o GF 770 pamiętają chyba tylko użytkownicy tej grafiki.

Up no to super bo ja w Nvidii nigdy problemu najmniejszego ze sterownikami nie miałem (począwszy od NVidia Vanta, 8800gts, 9800gtx+, gtx 460, gtx 660, a skończywszy na gtx 950 ) i nic nie trzeba było wysyłać, ale co ja tam wiem Radki górą !!!! XD. Radki miałem tylko 3 i pomimo, że nie miałem problemu ze sterami to wydajność była zdecydowanie gorsza sprawdzając u znajomego który miał w tym czasie GF-a (Raden 7300, HD 4800, HD 7770)Co do wydajności, dx 12 jeszcze nie wyszedł, więc o % wydajności w grach można sobie co najwyżej gdybać, dla mnie radki to crapy skierowane do mniej zamożnych graczy, które wydajnością (w grach) i tak nigdy nie przebiją NVidiiWpierdzielają masę pamięci, do procków masę GHz,a i tak wydajnościowo wychodzi to słabo, ale ludzie patrzą na liczby i się gubią bo myśla, że więcej znaczy lepiej XD

mnie chodziło że posiadacze nvidi mają najczęściej problemy ze sterownikami do radeonów :D a procki mają masę GHz ale jest zbyt dużo ograniczeń podstawki AM3+ + architektury i tego że są modułowe. zbyt wiele ograniczeń i taki skutek.

Te karty są do siebie porównywalne wydajnością. Wszystko zależy od gry. Ogólnie ja bym wziął 970, bo nvidie zawsze były stabilniejsze i o krok przed radkiem. Nieważne co Ci powie fanboy radka, że możesz do nich napisać i to naprawią...wydając tyle kasy oczekuje, że wszystko będzie działać bez problemu i to właśnie zapewnia nvidia.

Te karty są do siebie porównywalne wydajnością. Wszystko zależy od gry. Ogólnie ja bym wziął 970, bo nvidie zawsze były stabilniejsze i o krok przed radkiem. Nieważne co Ci powie fanboy radka, że możesz do nich napisać i to naprawią...wydając tyle kasy oczekuje, że wszystko będzie działać bez problemu i to właśnie zapewnia nvidia.
ale zdajesz sobie sprawę z tego że by tak działało bez problemów to każdego dnia tysiące osób zgłaszają błędy z potrzebnymi danymi i oni mogą to naprawić a że nikt nie chce wysyłać tego amd to potem takie problemy są

Dlatego lepiej wybrać nvidie :)

A potem się dziwią ludzie że trzeba płacić 1,5tys za średni segment by pograć na wysokich przez rok. ;)

Bzdury gadasz.

Ja to bym chciał by faktycznie w dx12 i vulkanie można było łączyć nv + radeon to będzie mniej problemów ;)

Nie bież 970. Jest to kastrat wśród rodzinki GTX. Posiadałem go przez 1,5 miesiąca (wersja G1). Sprzedałem, dołożyłem i wybrałem 980ti od evgi. 970 Nie ma 64 ROP tylko 56! L@ cache to 1726 a nie żadne 2000. Karta posiada 3,5GB vRAM + 0,5. Przy czym te 512MB to totalny shit zwalniający całą kartę. Zagrasz w coś, co przekroczy 3,5 GB vRAM i doświadczysz strasznych spadków FPS (W GTA V do 20) Karta to totalne gówno, najwiekszy niewypał od 8 lat. kup Radka 390 albo dozbieraj do 980/980 Ti.

Witam!

Planuję zakup karty graficznej. Aktualnie mam r9 280x

Chcę to wymienić na coś takiego:

karta 1

karta 2

Pytanie: Czym różnią się te dwie karty w praktyce i czy za tą cenę można kupić coś lepszego?

Mój procek: i5 4460

ram 8gb

zasilacz 600w

obudowa biała z szybką