Wybór klasy i rasy w Guild Wars 2

Jest to temat, w którym możecie zaprezentować jakież to połączenie klasy i rasy najbardziej Wam odpowiada w grze Guild Wars.

Naturalnie jest to temat otwarty na dyskusje jeśli ktoś chciałby wytknąć jakieś wady lub wspomnieć o zaletach prezentowanych tu przyszłych postaci.

Mile widziana będzie argumentacja waszego wyboru/wypowiedzi.

Na 98% Mesmer ;). Bardzo podoba mi się zastosowanie tych wszystkich iluzji, rozbić, portali, buffów i debuffów, no i wprowadzanie tego "zamieszania". Dodatkowo jest to taka tajemnicza postać. Co do rasy to nie jestem pewien, ale Charr i Norn odpadają, chociaż podoba mi się u Nornów ten klimat skandynawski. I nadal zastanawiam się nad Asurą, czy uwzględniać go w wyborze rasy.

Norn - są duzi, fajni, władają duchami zwierząt i jako jedyni zranili Elder Dragona (odrąbali mu ząb, który teraz spoczywa w stolicy).

Ranger - ogólnie uwielbiam łuczników, zwłaszcza tego z GW.

charr ranger (lubie postacie dystansowe):P albo human/elementalista or sylvari/thief ale pewnie wszystko wyjdzie w praniu:p

Człowiek Strażnik :) podobają mi się postacie z maczugą , ciężką zbroją i wielką tarczą :D

Ja zawsze gram człowiekiem, gdyż lubię się utożsamiać z postacią. Jednakże w przypadku GW2 gra np. Charrem dawała mi o wiele więcej przyjemności. Jest to jedna z niewielu gier gdzie są odczuwalne różnice kulturowe. Czyli mamy tu inne charaktery NPC'ów, inne sprawy o które walczymy, ba nawet wizualnie odmienny ekwipunek (np. strzelba kupiona w stolicy Charrów różni się wyglądem od tych dostępnych u ludzi; u Charrów najłatwiej znaleźć Inżynierów NPCów, a u Nornów prawie w ogóle ich nie ma). Śledząc filmiki wstępne na temat ras, pamiętając jak część z nich została zaprezentowana w GW1, dochodzę do wniosku, iż nie wszystkie rasy będą pasować do danej klasy - jeśli rozpatrujemy to pod kątem klimatu.

Człowiek:

Najodpowiedniejsza klasa: Każda

Asura:

Najodpowiedniejsza klasa: Mesmer, Elementalista, Inżynier (np. z miotaczem eliksirów)

Najmniej odpowiedenia: Strażnik

Charr:

Najodpowiedniejsza klasa: Wojownik (szczególnie ze strzelbą), Inżynier, Nekromanta

Najmniej odpowiednia: Mesmer

Norn:

Najodpowiedniejsza klasa: Łowca, Strażnik, Wojownik

Najmniej odpowiednia: Inżynier

Sylvari:

Najodpowiedniejsza klasa: Łowca, Elementalista, Mesmer

Najmniej odpowiednia: Inżynier

Naturalnie jest to tylko moja opinia.

Ja także lubuje się w prowadzeniu bohatera korzystającego z broni dystansowej. Przetestowałem każdą klasę i muszę powiedzieć, iż w tej kategorii najlepiej dla mnie sprawuje się wojownik ze strzelbą oraz łowca z krótkim łukiem. Ten pierwszy korzystając z broni palnej ma większy zasięg i siłę ataku niż Inżynier. Ponadto gdy naładujemy pasek adrenaliny to wykańczamy przeciwników jednym strzałem. Rodzaje ataków także są odpowiednio dobrane także jesteśmy w stanie wykończyć przeciwnika zanim się do nas zbliży. Świtnie się to też sprawuje przy bossach, do których podejście bezpośrednie oznacza liczenie się z utratą sporej ilości życia. Jeśli natomiast zaatakuje cała gromada to nie ma problemu - zmiana broni na długi miecz i już ich nie ma, a najśilniejsi osobnicy wcześniej zostaną wyeliminowani przy użyciu strzelby.

Łowcy są świetnymi łucznikami, jednak osobiście lepiej gra mi się przy korzystaniu z krótkiego łuku niż z długiego. Biorąc pod uwagę obrażenia to krótki łuk góruje nad długim - w tym samym czasie zadamy więcej obrażeń (krótki łuk = karabin maszynowy), a umiejętności broni jeszcze dodadzą dodatkowe obrażenia. O stun wrogów nie trzeba się martwić bo od tego jest nasz zwierzak.

Osobiście (jeśli będę grał) wybiorę Asure Wojownika z strzelbą i wielkim mieczem. Tę rasę wybiorę dlatego, iż filozofia tej nacji najbardziej mi odpowiada ponadto karzełek zakuty w zbroje płytową wygląda ciekawie. Chciałbym jeszcze wypróbować Sylvari w roli łowcy - ta rasa moim zdaniem jest najbardziej tajemnicza.

Ja zapewne będę grać łowcą lub jakąś klasą magiczną ;]

Algaist mylisz się , w "podstawce" są popielce(polska nazwa charrów) które są mesmerami(mogę się mylić bo od dawna nie gram). Nie będą raczej biegać w maskach i fioletowych strojach(mam nadzieję). Co do klas to z pewnością wojownik człowiek albo popielec. Myślę też nad klasą magiczną.

Moim mainem będzie Charr, Warrior, bądź Guardian. Druga postać to Asura Elementalista/ Mesmer. Dlaczego taki wybór? Z jednej strony lubię wykozaczone armory prawie tak samo jak jędrne pośladki, a z drguiej lubię też efektowne umiejętności, które częściej posiadają klasy magiczne. Niestety, połączenie tych dwóch cech (kozak armora i do*ebanych skilli) byłoby samobójstwem dla balansu gry, więc muszę wybierać pomiędzy klasami. :( Co do rasy, jakoś Charr mnie strasznie do siebie przekonuje swoją dzikością i iście zwierzęcym instynktem. Asura są (dla mnie) dosyć tajemniczy, a poza tym mag chyba najbardziej pasuje do nich klimatycznie.

P.S. Na zakończenie kawał... ;D Jak się nazwya latający kot? KOTLECIK!!! HAHAHA :P

Algaist mylisz się , w "podstawce" są popielce(polska nazwa charrów) które są mesmerami(mogę się mylić bo od dawna nie gram). Nie będą raczej biegać w maskach i fioletowych strojach(mam nadzieję).

Wybacz, ale nie rozumiem tej wypowiedzi (może to już ta godzina kiedy moje szare komórki idą spać). O jakiej "podstawce" mowa? Gdzie ja mówiłem, iż Charrów nie ma? Ja tylko zaprezentowałem jakie klasy OSOBIŚCIE mi nie pasują do konkretnych ras. Zwiedzając krainę Charrów w GW2 ma się wrażenie "ciężkiego" steampunku powiązanego z mroczną magią. Jak już się spotyka magów to są to Elementaliści lub Nekromanci.

Swoją drogą podoba mi się ten zabieg odrębności każdej z krain. Bo np. Asurowie także opierają swoją kulturę na magii i technice jednak w ich przypadku prezentuje się to bardziej w sposób harmonijny, jakby ta rasa potrafiła wziąć to co najlepsze z każdej dziedziny i to scalić w dobrze działającą całość.

Asura i klasa jedna z: Mesmer, Elementalista lub Necro.

Ja bede grał Nornem Łowcą lub chaarem nekromanta :>

( Nornów lubię z pierwszej części :> )

Strażnik to bedzie moja głowna postać i Asura, ale napewno bede mial duzo więcej postaci i z każdą rasą ;D

Wybacz, ale nie rozumiem tej wypowiedzi (może to już ta godzina kiedy moje szare komórki idą spać). O jakiej "podstawce" mowa? Gdzie ja mówiłem, iż Charrów nie ma? Ja tylko zaprezentowałem jakie klasy OSOBIŚCIE mi nie pasują do konkretnych ras. Zwiedzając krainę Charrów w GW2 ma się wrażenie "ciężkiego" steampunku powiązanego z mroczną magią. Jak już się spotyka magów to są to Elementaliści lub Nekromanci. Swoją drogą podoba mi się ten zabieg odrębności każdej z krain. Bo np. Asurowie także opierają swoją kulturę na magii i technice jednak w ich przypadku prezentuje się to bardziej w sposób harmonijny, jakby ta rasa potrafiła wziąć to co najlepsze z każdej dziedziny i to scalić w dobrze działającą całość.

Kiedy mówiłem o podstawce to chodziło mi o prophecies i dodatek Eye of the North bo tam były właśnie popielce. Co do mesmera to mój błąd bo nieco cię źle zrozumiałem ,a poza tym o gustach się nie dyskutuje :)

A oto prezentacja Prima Aprilisowej klasy w GW2 (niektórzy pewnie już znają):

Pamiętam jak każdy się śmiał ,a tydzień czy dwa później Arena Net odkryło nową klasę : Inżyniera. Przez długi czas ludzie myśleli ,że to też dowcip :P

Ja 4 postacie

Sylvari Ranger

Człowiek Ranger/Strażnik

Charr Strażnik/Wojownik

Człowiek Theif/Ranger

@Up Rohinen no ok, ale bez jaj.. Antyterroryści??

Hah komandosem dało się grać w GW1 na kwietniowym ewencie, wydaje mi się, że ta klasa będzie dostępna raz na rok ^^

Ja oczywiście zacznę grę od mesmera, jak dla mnie jest to jedyna klasa charakterystyczna dla GW, no i jeszcze patron/rytualista ale ich nie będzie w dwójce :)

Z klas to pewnie wybiore Mesmera, albo Nekromante, albo Inżyniera. A z ras to człowieka, albo Popielca, albo Asure.

Ja chyba wybiorę Elementalistę. W GW1 nim grałem i tu również nim zagram ^^, a co do rasy to zagram tym najnormalniejszym- człowiekiem.