Hej Kiedyś grałam w aiona sorcererem i postanowiłam wrócić do gry, jednak gra magami zdecydowanie przejadła mi się. Klasami które mnie interesują są assassin i gladiator.
1.Czy gladiator przy obecnych patchach dobrze radzi sobie na pvp i czy ciężko go ogarnąć? Przyznam szczerze, że wolałabym grać sinem, jednak na instancjach na niższe lvle nie jest zbyt chętnie brany do party. Chyba, że od razu ogarnęłabym dobry gear, ale chyba wolałabym kasę zostawić na endgame niż wyrzucać kinahy na manastone przy niższych lvlach .
2.Jeśli chodzi o sina i pvp, polecacie makra czy jednak lepiej bez nich(pvp)?
3.Mógłby mi ktoś napisać obecną hierarchę jeśli chodzi o dps ?
4.A może jednak lepiej zostać przy sorcu? Jak obecnie radzi sobie na pvp? Czytałam, że na nowych endgamowych instancjach sin wypada lepiej niż sorc, jednak nie wiem czy to prawda. Zawsze u sorca irytowało mnie to jak długo skille się ładują, czy przy obecnych gearach jest to znośne ? Oglądałam filmiki na yt, ale niestety prędkość niektórych jest podkręcana, więc ciężko mi ocenić.
5. Czy aion umiera? jak tam z populacją? Na barusie podobno jest nie najgorsza, jednak boję się, że jest opanowany przez dzieciarnię.
6. Obecnie utrzymanie której z 3 powyższych postaci jest najtańsze?
7. Assassin naprawdę jest taki trudny do ogarnięcia? Przyznam, że mogę poświęcić dużo czasu tej postaci na ogarnięcie jej.
8. Czy długo obecnie zbiera się to nowe eq na pvp?(endgame- nie mówię o abbysówce)
+ jakby ktoś dorzucił jakieś konkretne poradniki dla tych klas byłabym bardzo wdzięczna
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi!
Wybór klasy
1.Sin jako pierwsza postac to zly pomysł , glad bardzo dobrze sobie radzi w pvp , wszystko zalezy od skilla i gearu.
2.Zalezy od Ciebie.
5.Nie umiera , z populacja na barusie bardzo dobrze . Nie jest opanowany przez dzieciarnie , czesciej spotykam sie wlasnie z ludzmi 20+.
6. Myślę że glad jest najtańszy w zakuciu , manastony do sorca sa drogie(magic boosty , macc i composity).
7.Assasin to glownie weaving , przyda sie dobry pc i ping i oczywiscie gear bo bez niego to nic nie zrobisz sinem.
8.Na 65 podstawą pod PvP jest BMowy set , farmi sie go 3-4 tygodnie.
A podstawa pod PvE to AC set , duzo coinow trzeba wyfarmic ok. 12k.
Gladiator jest teraz bardzo dobrą postacią i wcale właśnie nie taką drogą jak kolega wyżej napisał. Gra się nim bardzo przyjemnie i też na instach sobie przytankować może. Jeśli chodzi o sina to jest to bardzo zły wybór jak na początek gry. Dlaczego? Trzeba mieć na niego EQ, bo inaczej się nie da. - no dobra. Da się, ale to już naprawdę dla ludzi o silnych nerwach. Sorc wcale nie jest zły, a dpsa też dobrego kręci. U mnie w legionie na bmowych setach (które tam farmisz 3-4tyg. z garnizonów) ciskają oficerów co mają po 3-4 gwiazdki. Stajesz nim na instach z boku i nawalasz, a w pvp to zależy od Ciebie. Wszystko jak dobrze rozegrasz to da się ugrać. A co do jeszcze end game'u to bmowy set to dopiero podstawa tego co jeszcze możesz mieć ;p Jeśli chodzi o populację to jest bardzo duża i czasem to aż nerwy biorą jak Ci lata na spocie 5 typa i wybija wszystko.
Nie wiem jedynie o co Ci chodzi z hierarchią. Każda postać ciska dpsa jeśli jest dobrze ubrana i zakuta. Według mnie to Kantor jest bardzo wkurzającą postacią, bo na bmowym secie potrafi ciskać jak szalony o wiele lepszych od siebie. Bard jest też nie docenianą postacią w grze, a i ten gunner nie jest taki zły. - choć ludzie niby narzekają na niego, ale znam kilku z nich i takie kantory są gorsze ;p Zresztą tak jak napisałem iż każda postać dobra jak ubrana, zakuta i stygmy dobre ma.
PS. Jeśli chcesz to walnij na PW do mnie to z chęcią Ci pomogę na Barusie (asmodianie), a najlepiej jakbyś TS'a miała, bo tam z legionem siedzimy.
Gladiator jest teraz bardzo dobrą postacią i wcale właśnie nie taką drogą jak kolega wyżej napisał. Gra się nim bardzo przyjemnie i też na instach sobie przytankować może. Jeśli chodzi o sina to jest to bardzo zły wybór jak na początek gry. Dlaczego? Trzeba mieć na niego EQ, bo inaczej się nie da. - no dobra. Da się, ale to już naprawdę dla ludzi o silnych nerwach. Sorc wcale nie jest zły, a dpsa też dobrego kręci. U mnie w legionie na bmowych setach (które tam farmisz 3-4tyg. z garnizonów) ciskają oficerów co mają po 3-4 gwiazdki. Stajesz nim na instach z boku i nawalasz, a w pvp to zależy od Ciebie. Wszystko jak dobrze rozegrasz to da się ugrać. A co do jeszcze end game'u to bmowy set to dopiero podstawa tego co jeszcze możesz mieć ;p Jeśli chodzi o populację to jest bardzo duża i czasem to aż nerwy biorą jak Ci lata na spocie 5 typa i wybija wszystko.Nie wiem jedynie o co Ci chodzi z hierarchią. Każda postać ciska dpsa jeśli jest dobrze ubrana i zakuta. Według mnie to Kantor jest bardzo wkurzającą postacią, bo na bmowym secie potrafi ciskać jak szalony o wiele lepszych od siebie. Bard jest też nie docenianą postacią w grze, a i ten gunner nie jest taki zły. - choć ludzie niby narzekają na niego, ale znam kilku z nich i takie kantory są gorsze ;p Zresztą tak jak napisałem iż każda postać dobra jak ubrana, zakuta i stygmy dobre ma.PS. Jeśli chcesz to walnij na PW do mnie to z chęcią Ci pomogę na Barusie (asmodianie), a najlepiej jakbyś TS'a miała, bo tam z legionem siedzimy.
Nie gram pierwszy raz przecież pisałam. Pzt. grając sorcem raczej nie nauczę się grać sinem . O aionie wiem niemało, bo grałam kiedyś i sorca miałam na 60 lvlu(taki wtedy był max) po prostu troszkę mi się pozapominało, także nie trzeba mi tłumaczyć co sorc robi, ale i tak bardzo dziękuję
( w mmo gram od 7 lat). Pamiętam, że kiedyś sorc był dość drogi w utrzymaniu. Z hierarchią dpsa, chodziło mi o to, kto obecnie wykręca najwyższy bo jak wyżej w poście wspomniałam- słyszałam, że podobno sin. Czyli, że sinem nawet na niskich lvlach powinnam latać raczej z dość dobrym eq? Chyba jednak zostanę przy gladiatorze w takim razie.
PS. odpowiedź na ps. zawsze gram u ely. Bardzo dziękuję za propozycję pomocy, szkoda, że przeciwna frakcja(może spotkamy się kiedyś na pvp )
1.Sin jako pierwsza postac to zly pomysł , glad bardzo dobrze sobie radzi w pvp , wszystko zalezy od skilla i gearu.2.Zalezy od Ciebie.5.Nie umiera , z populacja na barusie bardzo dobrze . Nie jest opanowany przez dzieciarnie , czesciej spotykam sie wlasnie z ludzmi 20+.6. Myślę że glad jest najtańszy w zakuciu , manastony do sorca sa drogie(magic boosty , macc i composity).7.Assasin to glownie weaving , przyda sie dobry pc i ping i oczywiscie gear bo bez niego to nic nie zrobisz sinem.8.Na 65 podstawą pod PvP jest BMowy set , farmi sie go 3-4 tygodnie. A podstawa pod PvE to AC set , duzo coinow trzeba wyfarmic ok. 12k.
7- co do pc- mój jest całkiem dobry, a i tak jest w trakcie składania jeszcze . z pingiem to słyszałam i tutaj troszeczkę zaczynają się schody, mianowicie używanie wtfasta jest zabronione, prawda? Czy próbować na własną odpowiedzialność?
Powiem Ci że sina się robi pod pvp, a nie pod pve. ;p Kiedyś się nim pieczęci nakładało. - teraz to dostało nerfa i robisz go pod taką hybrydę. Co do dpsa największego to dużo postaci może go wykręcić. Mi naprawdę jest ciężko powiedzieć, gdyż może to byś jakiś dobry sorc, ranger, gunner, kler, zaklinacz. Sin jest po to żeby upierdzielić, wejść w niewidkę i lecieć dalej. Może i na jakieś insty może iść i dpsa kręcić, ale lepsze są od tego postacie ;p
Powiem Ci że sina się robi pod pvp, a nie pod pve. ;p Kiedyś się nim pieczęci nakładało. - teraz to dostało nerfa i robisz go pod taką hybrydę. Co do dpsa największego to dużo postaci może go wykręcić. Mi naprawdę jest ciężko powiedzieć, gdyż może to byś jakiś dobry sorc, ranger, gunner, kler, zaklinacz. Sin jest po to żeby upierdzielić, wejść w niewidkę i lecieć dalej. Może i na jakieś insty może iść i dpsa kręcić, ale lepsze są od tego postacie ;p
B.Z.D.U.R.A
Sin jest jednym z najlepszych dpsów, ma bardzo stabilny i konkretny dps, co prawda nie pierdolnie za 20k jak sorc jednym skillem ale też nie musi czekać 40s na cooldown. Za czas tego CD sam swoimi skillami wykreci ~35k...
Owszem, słabe, mięciutkie bossiki nie robią różnicy ale im dłużej trwa walka tym bardziej sin rośnie w siłę ze swoją mobilnością, oszczędnością many i weavingiem ze sporym a.speedem. Grałem sinem i kręciłem topowy dmg na instancjach, wystarczy nauczyć się weavingu i dopracować sobie rotację. Stwierdzenie, że są lepsze postacie do dpsu? Jakie? Nie kojarze... Są postacie które potrafią zburstować w sekundę bardzo wytrzymałe cele... A liczenie dpsu w 20s... Nie wiem co za idiota to wymyślił, pewnie jakiś socrer lub *tfu* gunner. Sin jest niedoceniony ale potrafi nakroić kiełbasy do bigosu, trzeba potrafić się skupić i nie popełniać błędów. Wymagająca postać ale dająca wiele satysfakcji. Każda postać ma bardzo duży margines błędu... Sin ma ten margines dość mały.
Polecam gorąco bo frajda jaką daje zabawa tym zbyt słabym czymś w Aionie jest wielka. Pozdrawiam.
B.Z.D.U.R.ASin jest jednym z najlepszych dpsów, ma bardzo stabilny i konkretny dps, co prawda nie pierdolnie za 20k jak sorc jednym skillem ale też nie musi czekać 40s na cooldown. Za czas tego CD sam swoimi skillami wykreci ~35k... Owszem, słabe, mięciutkie bossiki nie robią różnicy ale im dłużej trwa walka tym bardziej sin rośnie w siłę ze swoją mobilnością, oszczędnością many i weavingiem ze sporym a.speedem. Grałem sinem i kręciłem topowy dmg na instancjach, wystarczy nauczyć się weavingu i dopracować sobie rotację. Stwierdzenie, że są lepsze postacie do dpsu? Jakie? Nie kojarze... Są postacie które potrafią zburstować w sekundę bardzo wytrzymałe cele... A liczenie dpsu w 20s... Nie wiem co za idiota to wymyślił, pewnie jakiś socrer lub *tfu* gunner. Sin jest niedoceniony ale potrafi nakroić kiełbasy do bigosu, trzeba potrafić się skupić i nie popełniać błędów. Wymagająca postać ale dająca wiele satysfakcji. Każda postać ma bardzo duży margines błędu... Sin ma ten margines dość mały. Polecam gorąco bo frajda jaką daje zabawa tym zbyt słabym czymś w Aionie jest wielka. Pozdrawiam.
Najpierw go ubrać trzeba, a żeby go ubrać potrzeba trochę pieniążków. I nie gadaj głupot bo każdy Ci powie że sin na 1 postać jest słaby jak nie masz drugiej postaci, która go ubierze. Widzę asasynów, którzy biegają nie ubrani i z takich to co najwyżej pośmiać się można. Wyjedzie mu taki bard, nutka na twarz i go nie ma. Ja sam gram rangerem i zdaję sobie z tego sprawę że jestem do kitu, ale sina nie ubranego to nawet Ja rozwalę.
7- co do pc- mój jest całkiem dobry, a i tak jest w trakcie składania jeszcze . z pingiem to słyszałam i tutaj troszeczkę zaczynają się schody, mianowicie używanie wtfasta jest zabronione, prawda? Czy próbować na własną odpowiedzialność?
WTFast jest dozwolony
Najpierw go ubrać trzeba, a żeby go ubrać potrzeba trochę pieniążków. I nie gadaj głupot bo każdy Ci powie że sin na 1 postać jest słaby jak nie masz drugiej postaci, która go ubierze. Widzę asasynów, którzy biegają nie ubrani i z takich to co najwyżej pośmiać się można. Wyjedzie mu taki bard, nutka na twarz i go nie ma. Ja sam gram rangerem i zdaję sobie z tego sprawę że jestem do kitu, ale sina nie ubranego to nawet Ja rozwalę.
I właśnie tu leży i kwiczy "balans". Bo średnio ubranym rangerem/bardem/gunnerem(czy jak to sie tam zwało) może kosić warzywo. Ranger jest bardzo mocny i bardzo łatwy, wprost idealny do bezstresowego początku. Ja sam grałem sinem od początku i nie potrzebowałem postaci która nie ubrana robi pogrom. Trzeba się namęczyć bo po drodze bardzo dużo się idzie nauczyć o postaci, na mobach można poznać różne elementy wykorzystania umiejętności tej klasy. A i każda postać "Źle ubrana" będzie słaba. Zresztą w tej grze i tak się dąży do 65lv i ubrania się za battle medaliony(marki?). Zresztą stwierdzenie, że "słabo ubrany sin...." jest słaby to zapewne plotka ludzi którzy nie potrafili nim grać... Ot co... Każdą postać trzeba ogarniać, owszem... Ale nieogarnięty ranger/bard/gunner ma szanse coś "ustrzelić" bo to postacie do "face rolla" a sin niestety nie... =)
Polecam jeszcze raz i nie ma co się martwić o "kase na ubranie sina..." bo to postać jak i każda inna... I manastone'y tańsze niż dla sorca czy gunnera ;> Wiec tym przykładem już można obalić teorię o "kosztowności sina"
Pozdrawiam!
Graj co Ci pasuje. Prędzej czy później się nauczysz a EQ przyjdzie również z czasem.
1.Dobry gald potrafi być maszynką do zabijania. Nie raz, nie dwa widziałem jak glad odpierał fale kolejnych ataków. Z braniem na insty może być problem u glada. Faktem jest, że to postacie kontaktowe, więc EQ ma znaczenie. EQ na start dobrego nie zdobędziesz, w aionie jest tak, że zmieniasz ekwipunek raczej po kolei, zdobywając coraz lepszy.
3. Nie napiszę, bo zaraz ktoś będzie się kłócił o kolejność sorca.itp Sin ma stabilny dps. SM potrzebuje chwili, żeby się rozkręcić. Sorc ma dobrego brusta.
4. Sin potrzebuje lepszego eq, żeby "dogonić" sorca. Żeby grać dobrze sorcem, musisz ocenić czy opłaca się castować skill czy już wiać(pvp). Obie klasy to dps w tym, że sorc ma jeszcze roty i sleppy.
5. Aion ma lata świetności za sobą, ale to wciąż popularne mmo.
6. Na każdą posta musisz wydać praktycznie tyle samo kasy cena leży w manastonach
7. Dobry ping, przemęczyć się z przejściowym eq i do ogarnięcia. Nie licz, że zabijesz każdego w każdej sytuacji. Na pewno nie na początku. Będziesz padać i padać i w pvp i w pve. Tu raczej chodzi o to, że gunnem czy rangerem siadasz i lejesz jak leci. Sinem tak nie jest, trzeba się nauczyć grać.
8. Pierwsze eq pvp możesz zdobyć z arenek. Jednak na 60 dostaniesz eq z kampanii, słabe ale lepszy rydz niż nic. Następnie farmisz BM za Q z obozów. broń plusujesz na max, eq wystarczy na +1. Lepiej zainwestować w manastony a na plusowanie nie będzie ciebie stać
Edit:
Graj, nie martw się o skuteczność w pvp czy koszty. Ciesz się grą, nic na siłę, a na pewno nie od razu. Dasz sobie radę, to nie jest czarna magia, tylko gra.
"4. Sin potrzebuje lepszego eq, żeby "dogonić" sorca. Żeby grać dobrze sorcem, musisz ocenić czy opłaca się castować skill czy już wiać(pvp). Obie klasy to dps w tym, że sorc ma jeszcze roty i sleppy."
Sin nie "dogoni" sorca w tym w czym sorc się specjalizuje... Sorc w jednym uderzeniu potrafi wrzucić ogromne obrażenia - sin nie. Mocą sina jest attack speed, weaving, multum "sekudnowych" stunów, blind i oczywiście atak z zaskoczenia. W DPSie sin nie musi gonić, to jego trzeba gonić jak potrafi kręcić stabilnie dps. Dla mnie jest bezdyskusyjnie najlepszym z dpsów... Wiadomo, ustępuje tylko na bardziej mobilnych bossach pokroju tego z "Rentus Base"(ten ostatni boss, nie pamietam zywcem nazwy...).
I oczywiście, każda postać jest mocna i słaba na swój sposób i najważniejsze by postać sprawiała frajdę, jedni lubią gdy jest trudno i to co innej klasie przychodzi z łatwością naszej przyjdzie ciężej(np... ze słabszym eq we wczesnej fazie ubierania postaci solować w oku kluczników... Glad, sin czy templar beda mieli problemy) a inni lubią klasc wszystko co popadnie bez większego trudu (ranger, gunner czy SM)... a jeszcze inni kochają być szklaną armata która zabija w 4s a pada w 3s (sin czy sorc[ nie licząc tarczy z reflectem] )
Każdy ma swój gust i upodobania i niech każdy gra czym chce i lubi bo raczej nie ma "lepszej i gorszej" klasy Pozdrawiam.
Nie zgodzę się akurat tutaj z rangerem że jest taki fajny. Jest to moja postać to fakt, ale dostaję pierwszy lepszy wpierdziel od każdej klasy. Nawet bmów nie mam skończonych do końca, wiec mi nie mów że nie ubrany ranger kosi jak warzywo. Póki co to takie bęcki zbieram że jakbym dostał ofertę wymiany na obojętnie jaką postać na 65 to bym od razu brał. A np. taki bard (mając takie same eq) mnie rozwala w ciągu 6s, kantor to samo i reszta też. Sinem bądź co bądź musisz mieć dobry ping i wgl., ale ranger to dopiero są nerwy ;/ Liczę iż jak wbiję bmowy set i zakuję to się coś poprawi.
To zależy, skalowanie dmg z magic boosta jest o wiele lepsze niz z attack power. Ranger z tego co pamiętam (a to dawno było) był robiony pod mix macc +attack power/crit. Może coś być z Twoją taktyką po prostu. Ranger dużo opiera się na swoich pułapkach i dobrze wymierzony w czasie sleep shot robi robotę, dużo ccków i naprawdę potężne skille robią z niego postać która musi wypozycjonować wroga tam gdzie chce
Jezdzilem kiedys czolgiem
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

~Leman
Hej Kiedyś grałam w aiona sorcererem i postanowiłam wrócić do gry, jednak gra magami zdecydowanie przejadła mi się. Klasami które mnie interesują są assassin i gladiator.
1.Czy gladiator przy obecnych patchach dobrze radzi sobie na pvp i czy ciężko go ogarnąć? Przyznam szczerze, że wolałabym grać sinem, jednak na instancjach na niższe lvle nie jest zbyt chętnie brany do party. Chyba, że od razu ogarnęłabym dobry gear, ale chyba wolałabym kasę zostawić na endgame niż wyrzucać kinahy na manastone przy niższych lvlach .
2.Jeśli chodzi o sina i pvp, polecacie makra czy jednak lepiej bez nich(pvp)?
3.Mógłby mi ktoś napisać obecną hierarchę jeśli chodzi o dps ?
4.A może jednak lepiej zostać przy sorcu? Jak obecnie radzi sobie na pvp? Czytałam, że na nowych endgamowych instancjach sin wypada lepiej niż sorc, jednak nie wiem czy to prawda. Zawsze u sorca irytowało mnie to jak długo skille się ładują, czy przy obecnych gearach jest to znośne ? Oglądałam filmiki na yt, ale niestety prędkość niektórych jest podkręcana, więc ciężko mi ocenić.
5. Czy aion umiera? jak tam z populacją? Na barusie podobno jest nie najgorsza, jednak boję się, że jest opanowany przez dzieciarnię.
6. Obecnie utrzymanie której z 3 powyższych postaci jest najtańsze?
7. Assassin naprawdę jest taki trudny do ogarnięcia? Przyznam, że mogę poświęcić dużo czasu tej postaci na ogarnięcie jej.
8. Czy długo obecnie zbiera się to nowe eq na pvp?(endgame- nie mówię o abbysówce)
+ jakby ktoś dorzucił jakieś konkretne poradniki dla tych klas byłabym bardzo wdzięczna
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi!