Wybór mixera

Witam,

Poszukuję w miarę taniego a dobrego mixera na usb(tak żeby nie kupować karty dźwiękowej) do nagrywania wokalu ale nie wiem jak odróżnić zły mixer od dobrego, na co patrzeć itp. Budżet mam do 300zł.

Chyba, że istnieje sama przejściówka canon-usb ponieważ samo podłączenie mikrofonu przez canon-usb powinno zwiększyć jakość dźwięku w porównaniu do jacka?

Nie jestem jakimś super znawcą, ale wiem tyle, że nawet bardzo tani mikrofon XLR podłączony do mixera będzie brzmiał lepiej od dowolnego mikrofonu USB (nawet Blue Yeti). Samo USB powoduje background noise. Za około 300zł, Behringer Xenyx 802 powinien się sprawdzić.

Ten Behringer jest na usb? Bo na allegro nikt nic nie wspomina o tym. Chodzi o to, że Mixer na usb spełnia podobną rolę jak interfejs audio i nie będę potrzebował wtedy specjalnie nowej karty dźwiękowej ;)

Szukaj Behringerów z literką Q, np. Q802.

Czyli jak w Behringerze jest literka Q502 itp to znaczy, że jest on na usb a jak jest na usb to zawsze ma wbudowany interfejs audio tak?

Myślałem nad tym:

http://allegro.pl/behringer-xenyx-q502usb-mikser-mixer-audio-usb-5-i6027649545.html

I nad tym:

http://allegro.pl/behringer-xenyx-q802usb-mikser-audio-z-usb-i6092018565.html

Myślę, że ten pierwszy jest chyba zbyt ubogi ale znowu w tym drugim nie ma wzmianki o wbudowanym interfejsie audio ani o zasilaniu phantom 48v także chyba odpadają ta?

Kiedyś kupiłem Behringera Xenyx 802 (bez usb) - na początku byłem bardzo zadowolony - 2 wzmacniacze mikrofonowe i korekcja tonów to było coś czego wtedy potrzebowałem do odsłuchu...

Jednak z czasem zauważyłem pewne wady takie jak Szum który mikser sam z siebie powodował , korekcja nie była pełna lecz tylko w niektórych pasmach przez co barwa dźwięku zdawała się tak jakby płaska ... Dało się zgrywać sygnał na komputer lecz jakość nagrań pozostawiała wiele do życzenia ... Jakiś czas poźniej sprawiłem sobie w miare przyzwoity Interfejs (Karte Dźwiękową E-MU 0404 USB) i od tamtego momentu mikser leży nieużywany w kartonie ... Jakość nagrań jest naprawdę rewelacyjna - 196khz przy 24bit'ach przy latencji ok. 2ms a dodatkowo nie obciążą zbytnio komputera dzięki procesorowi DSP w interfejscie , korekcje i inne cuda można sobie robić w czasie rzeczywistym efektywniej na komputerze niż na mikserze 3 gałkami...

Jeśli chcesz nagrywać Vocal to nie polecałbym miksera z interfejsem (w szczególności behringera) bo po pierwsze nie wiadomo jakie parametry ma ten interfejs (producent się nie chwali więc pewnie jest jakiś lipny) ba - nie ma nawet podanych parametrów miksera!

Bardziej szedłbym w strone sprawdzonych interfejsów bo one same w sobie mają większe możliwości niż taki mikserek ... Minusem jest to że taki interfejs do działania potrzebuje komputera...

Co do phantoma 48v. on służy tylko i wyłącznie do podłączenia mikrofonów pojemnościowych.

Praktycznie każdy produkowany teraz normalny mikser czy też interfejs posiada takowe zasilanie.

Potwierdzam, na Q802 miałem te same problemy ;) Jak się człowiek nie znał to się cieszył, ale z czasem zacząłem dostrzegać mnóstwo wad. Ja obecnie jadę na Focusrite Scarlett 2i4. Za tę kasę cudo.

Czyli tak ogólnie za tę kasę nie ma co brać mixera na usb. Więc teraz mam dylemat na inny temat a mianowicie:

1. Wybrać jakiś interfejs audio? Jak tak to jaki polecacie?
2. Czy lepiej zakupić mixer(nie na usb) + kartę dźwiękową? Jak tak to jakie polecacie?

Zdecydowanie opcja nr 1. oczywiście do nagrywania (wirtualny mixer czy nawet wirtualne instrumenty masz wtedy w DAW'ie (Digital Audio Workstation (programie do nagrywania)) - Ja polecam Serie interfejsów "E-MU" bo w sumie tylko takie mam sprawdzone. Interfejs Audio to nic innego jak karta dźwiękowa tylko taka "Lepsiejsza" xD przystosowana pod nagrywanie ... Należy zwrócić uwage w jakiej jakości taki interfejs nagrywa sygnał i przy jakich opóźnieniach (latencji) przedział jakości jest od 44.0khz do 196.0khz i od 16 do 24 bit . Zastanów się ile wejść potrzebujesz , czy będziesz nagrywał jednocześnie tylko 1 źródło dźwięku czy wiecej , czy potrzebujesz midi , wyjscie sluchawkowe itp itd do swoich potrzeb napewno znajdziesz odpowiedni interfejs , nie koniecznie musi być na USB są też interfejsy PCI które oczywiście są tańsze.

Za to mixer służy bardziej do nagłaśniania imprez , kapel lub takich sytuacji gdy źródeł sygnału jest wiele to wtedy mikser to ładnie miesza na lewy i prawy kanał bez użycia komputera...

Witam,

Poszukuję w miarę taniego a dobrego mixera na usb(tak żeby nie kupować karty dźwiękowej) do nagrywania wokalu ale nie wiem jak odróżnić zły mixer od dobrego, na co patrzeć itp. Budżet mam do 300zł.

Chyba, że istnieje sama przejściówka canon-usb ponieważ samo podłączenie mikrofonu przez canon-usb powinno zwiększyć jakość dźwięku w porównaniu do jacka?