Witam chciałbym się was drogich użytkowników zapytać, które MMORPG wybrać zastanawiam się nad Aion, Blade and Soul, Tera, Black Desert, Warframe, DFO. Które z tych gier najbardziej polecacie, dlaczego, w jakiej mam szanse się odnaleźć jako nowy gracz? A i jak nie więcej wygląda z p2w w każdym mmorpg jest jakiś stopień tego bo jakoś gra musi zarabiać na siebie, ale chce wiedzieć czy ma duży wpływ czy taki średni lub niewielki. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Wybór MMORPG
Jesli zalezy ci tylko na PvP to Blade and Soul oferuje najlepsza opcje. Sprzet nie gra tam roli jedynie twoj skill i ping ( sa jeszcze skile HM ktore mozesz odblokowac grajac PvP/PvE lub kupic za $ ) jednak jesli chodzi o PvP to masz tutaj jedyny sprawiedliwy system.
Bardziej mi chodzi PvE
Mówisz o 6v6 ? Nie zauważyłem tam żadnej sprawiedliwości
Jedynie areny 1v1 i 3v3 są sprawiedliwsze, gdyż liczy się skill, ale rankingi koreańskie jasno pokazują, że niektóre klasy kładą na łopatki inne. Balans kuleje i to bardzo, ale pobawić się można. Aha i BnS jest mocno P2W (co widać w 6v6 oraz endgame).
BDO jest mocnym PVP (w zasadzie głównie tym) i grindownikiem, ale słyszałem o ostrej aferze z Crown stonami ostatnio i sporo graczy odeszło.
Tak 6v6 nie ma co brac pod uwage tam jest inna polityka i roznica gear jest ogromna. Mialem na mysli areny 1v1 i 3v3 gdzie nie ma sprzetu.
BDO mozna grac kilku znajomych niedawno zaczelo i bedzo chwala. Chociaz ja nie dalbym rade od nowa bez petow grac ( lenistwo i wygoda za to sie placi w BDO )
z gier które wymieniłeś to tak:
Tera ma fajne sterowanie jeden z pierwszych tytułów gdzie gra poprawia nas tylko trochę p2w średnio z populacją graczy
BnS przyjemny system walki semi non target jest p2w (choć zaraz pewnie ktoś powie pay to progress faster xD) całkiem nieźle z populacją graczy
Aion klasyczny system walki (target target) jest p2w (dobre transformacje dostępne praktycznie tylko za tysiące $) po patchu 6.2 sporo graczy
BDO chyba najlepiej zrobiony system non target jak dotąd jest p2w jak cholera (dzieki wydaniu tysięcy $ możesz zrobić cały gear na pen co normalnemu no life-owi zajmie lata) graczy bardzo dużo
Omijaj BDO szerokim łukiem. System walki w tej grze to tragedia. Do tego jeden wielki P2W. Z gier, które wymieniłeś najlepszy jest Aion.