Wybór studiów

Witam. Ponieważ jestem w ostatniej klasie technikum i matura zbliża się wielkimi krokami, muszę wybrać odpowiedni kierunek studiów. Nie mam zamiaru pytać się, co w tej chwili się opłaca, a co nie. Po prostu chciałbym wykonywać pewne czynności/zadania w mojej przyszłej pracy, które powodują, że jestem zmieszany i nie mam pomysłu, na jaki kierunek się wybrać, żeby osiągnąć postawione sobie cele. Kończąc ten wstęp, przejdę do tych czynności, o których wspomniałem. Mianowicie:

1. Chciałbym komunikować się z ludźmi

2. Być osobą dbającą o przekazywanie informacji pomiędzy różnymi oddziałami/zespołami współpracującymi ze sobą w firmie

3. Motywować zespół

4. Dbać o wizerunek firmy w internecie i nie tylko

5. Reprezentować firmę na targach

6. Organizować spotkania

7. Odpowiadać na pytania zadawane na forum.

8. Organizować pracę zespołu

Jeśli coś mi przyjdzie do głowy to jeszcze dopiszę.

Coś z Religią.

Przykładowo :

1. Świadek Jehowy

2. Starszy w jehowych

3. Świadek Jehowy

4. Świadek Jehowy

5. Świadek Jehowy

6. Starszy w jehowych

7.Starszy w jehowych/ Świadek Jehowy

8.Starszy w jehowych

Czyli wychodzi na coś z Religią xd. Oczywiście Jehowi są zarejestrowani jako religia ale posiadają liczne spółki prawne takie jak Strażnica. Czyli Firma i Ludzie w jednym.

Ale możesz wstąpić też do klasztoru po studiach i tam motywować braci i dbac o ich wizerunek.

P.S to nie jest troll tylko serio pisane

Może pierw powiesz jakiego technika robisz?

Technik informatyk

@KaczkaDziwaczka

Chybiłeś, bo Świadkowie Jehowy są zarejestrowani jako związek religijny. To Strażnica jest zarejestrowana jako spółka akcyjna.

Ale zgadzam się. Tak mi wyszło w obliczeniach.

I poprawię jeszcze, bo może op byłby zainteresowany:

1. Jehowy
2. Starszy w jehowych
3. Starszy w jehowych Świadek Jehowy
4. Jehowy
5. Starszy w jehowych Świadek Jehowy
6. Starszy w jehowych
7.Starszy w jehowych/Jehowy
8.Starszy w jehowych

@OP

Sorry, ale ten temat jest niepoważny. Wybór przyszłości potraktowałeś jak wybór kolejnego MMORPG-a. Powodzenia.

Łącząc jedno i drugie przychodzi mi tylko na myśl Community Managerjako przyszły zawod, jednak jeżeli chodzi o studia... Może dziennikarstwo? Ciężko o studia, które zapewnią ci taką pracę jaką sobie wymarzyłeś. To raczej kwestia tego, czy już teraz umiesz porozumiewać się z ludźmi, bo studia to w dużej mierze teoria.

@KaczkaDziwaczkaChybiłeś, bo Świadkowie Jehowy są zarejestrowani jako związek religijny. To Strażnica jest zarejestrowana jako spółka akcyjna.Ale zgadzam się. Tak mi wyszło w obliczeniach. I poprawię jeszcze, bo może op byłby zainteresowany:1. Jehowy2. Starszy w jehowych3. Starszy w jehowych Świadek Jehowy4. Jehowy5. Starszy w jehowych Świadek Jehowy6. Starszy w jehowych7.Starszy w jehowych/Jehowy8.Starszy w jehowych@OPSorry, ale ten temat jest niepoważny. Wybór przyszłości potraktowałeś jak wybór kolejnego MMORPG-a. Powodzenia.

Dzięki za poprawienie kolego ! Zedytuję post !

@OPSorry, ale ten temat jest niepoważny. Wybór przyszłości potraktowałeś jak wybór kolejnego MMORPG-a. Powodzenia.

Czemu niby niepoważny? Czemu myślisz, że potraktowałem jako wybór kolejnego MMORPG'a? Są pewne zadania, które planuję wykonywać po szkole i chciałem się dowiedzieć, czy jest jakiś kierunek studiów, na które mógłbym pójść, aby zdobyć wyższe wykształcenie, które pomogłoby mi w uzyskaniu takiej pracy. Co niepoważnego jest w tym, że człowiek chce zadbać o swoją przyszłość i robić to, co lubi?

Chociażby to, że piszesz o tym na forum o grach MMO, gdzie większość jeszcze na studia nie poszła. Od tego masz pedagoga szkolnego. Twój post wygląda jak te z działu "Szukam MMO..." (szukam gry z fajną grafiką, z grindem, z fajnym PvP - jaką grę mi polecacie?).

Większość, ale nie wszyscy. Piszę o tym na forum o grach MMORPG, ponieważ jest to forum, z którego korzystam najczęściej. To, że ta strona jest o takiej tematyce, a nie innej wcale nie wyklucza możliwości spotkania osoby, która zajmuje się tym, co wypisałem (lub zna taką osobę) i mogłaby mi coś poradzić. Mój post wygląda jak ten z działu "Szukam MMO...", bo chciałem jasno przedstawić to, czym chcę się zajmować.

Do takiej roboty istotne są praktyczne umiejętności miękkie, nie studia i do takich robót nikt nie patrzy na dyplomy (jedynie upoważniają do kwalifikacji) tylko są kilkudniowe warsztaty rekrutacyjne.

Jak chcesz o tym poteoretyzować to spójrz na program/sylabus zarządzania/marketingu/ew. psychologii, ale bardziej skup się na organizacjach studenckich, praktykach itp.

Psychiatra może?

Tak całkowicie poważnie, to żadne studia nie przygotują Cię do tego typu pracy. Najbliższy do tego będzie profil "Administracja i zarządzanie", ew. "Marketing", więc polecam udać się któryś z tych, ale od razu podkreślę - Nie spodziewaj się po samych studiach zbyt wiele, to nie one załatwiają Ci pracę w przyszłości, one mogą Cię tylko lekko podszkolić w zakresie jakichś umiejętności.

Pasuje tutaj jakieś zarządzenie/menedżerka. Mógłbyś być potem np. kierownikiem działu marketingu albo zasobów ludzkich, te zajęcia spełniają wszystkie podane przez Ciebie punkty. Inna opcja to ekonomia na specjalności menedżerskiej, tam też będziesz miał bardzo dużo właśnie zarządzania zespołem, a przy okazji nie jest to kierunek tak jednowymiarowy jak zarządzanie i masz w razie czego masz dużo więcej opcji zatrudnienia.

Chociażby to, że piszesz o tym na forum o grach MMO, gdzie większość jeszcze na studia nie poszła. Od tego masz pedagoga szkolnego. Twój post wygląda jak te z działu "Szukam MMO..." (szukam gry z fajną grafiką, z grindem, z fajnym PvP - jaką grę mi polecacie?).

Była tutaj kiedyś ankieta dotyczącą wieku użytkowników portalu. I z tego co pamiętam to większość osób zadeklarowała się w niej jakoby miała 20+lat. Więc skąd czerpiesz swoje informacje związane z wiekiem graczy?

Tak btw. co jest złego w traktowaniu życia jak gry?

Była tutaj kiedyś ankieta dotyczącą wieku użytkowników portalu. I z tego co pamiętam to większość osób zadeklarowała się w niej jakoby miała 20+lat. Więc skąd czerpiesz swoje informacje związane z wiekiem graczy?

Portal =/= Forum

Temat do zamknięcia. Dziękuję tym, którzy wypowiedzieli się na temat. Wasze wypowiedzi pomogły mi w dalszych poszukiwaniach oraz dojściu do własnych wniosków, dlatego dostaliście "Lubię to". Pozdrawiam :)

Po prostu "PR" z specjalizacją zarządzanie zasobami ludzkimi lub zarządzanie zasobami ludzki ze specjalizacją "PR"

@Xardoks zanim zamkniesz to ci udzielę odpowiedzi w sumie obojętnie jakie studia nawet informatyczne czy menadżerskie jedynie tak naprawdę później to zależy od tego jakie stanowisko będziesz miał np mój brat skończył budowę maszyn i dostał się do pracy związaną z rzeczywistością wirtualną i wciągu 1,5 roku dorobił się stanowiska dyrektora i ma te wszystkie obowiązki o których pisze ba nawet więcej wiec co z tego ze skończysz studia z zarządzaniem ludźmi jak później okaże się ze praca którą wykonujesz będzie indywidualna itp...najlepiej to sprawdź sobie dokładnie które zawody mają to o czym piszesz i które chciałbyś wykonywać a wtedy będziesz wiedział na jakie studia iść...ogólnie mogę ci tez polecić kierunek marketing znajomy ma takie studia i jest dyrektorem od marketingu i reklamy wiec ma pod sobą grupę ludzi...prowadzi rozmowy biznesowe, jeździ na delegacje itp. Ale warto jeszcze zwrócić na jedną uwaga ze taka praca jak ty opisujesz wiąże się z bardzo dużą odpowiedzialnością.