Wybredna osoba szuka specyficznego anime ;P

Siemanko. Szukam dość specyficznego anime i mam nadzieje, że jakaś osoba ogarnięta w tym temacie zaproponuje mi coś ciekawego : )
Wpierw wrzucam krótką listę tego co już obejrzałem:

• Elfen Lied
  • Devil May Cry
  • Hellsing
  • Claymore
  • Berserk
  • Blade
  • Darker than Black
  • Witch Hunter Robin
  • Angel Sanctuary
  • Fate/Zero
  • Death Note
  • Akatsuki no Yona
  • Attack on Titan
  • Phantom: Requiem for the Phantom
  • Mirai Nikki
  • Shiki
  • D.Gray-man
  • Code Geass
  • Tokyo Ghoul
  • Blood+/C
  • Night Head Genesis
  • Another
  • Higurashi no Naku Koro ni
  • Corpse Party - Tortured Souls
  • Akame ga Kill!

No, a teraz napiszę czego dokładnie szukam.

Gatunek: akcja
Kreska: dowolna
Klimat: ponury i tajemniczy/przygodowy
Stylistyka: mroczna/fantasy
Fabuła: dowolna, nawet najbardziej sztampowa mnie nie zrazi
Czas i miejsce akcji: wszystko poza sci-fi i dalszej/bliższej przyszłości (broń palna jeszcze ujdzie, ale mechów, jetpacków i innych tego typu zabawek nie zdzierżę)
Brutalność: im więcej, tym lepiej, właściwie to jeden z podstawowych elementów tego aby dane anime mi się podobało
Elementy komediowe: im mniej, tym lepiej (Hellsing OVA + od czas do czasu kilkunastosekundowe Kawaii na ekranie z Seras w roli głównej = zarzygana podłoga i spłoszony kot typu dachowiec)

I najważniejsze - główny bohater. Nie chcę już widzieć rozpieszczonego, nieogarniętego, słabego, irytującego, głupiego, niezdarnego bachora płci dowolnej który przez n odcinków stara się coś zrobić, ale to coś mu nie wychodzi, a dopiero w ostatnim odcinku okazuje się, że jednak jest super, mega, ultra wojownikiem co wszystko ma na hita i bez problemu zabija tego super, mega, ultra bardzo złego bossa co podobno był niepokonanym niszczycielem światów z samych czeluści piekieł, albo i gorzej. Naprawdę oglądając Akatsuki no Yona zadawałem sobie pytania dotyczącego tego co robię ze swoim życiem i tego czy faktycznie mój kot jest na tyle głupi żeby nie zauważyć szyby w oknie dzielącej mój pokój ze światem zewnętrznym i władować się w nią z pełnym impetem (spokojnie, przeżył). Yona... Gdyby nie to, że skupiłem się wyłącznie na postaciach pobocznych to pewnie nie dotrwałbym do 5-6 odcinka. Nie dam rady już czegoś takiego oglądać. Chcę bohatera takiego jak Alucard z Hellsinga, Dante z Devil May Cry czy Guts z Berserka. Totalnych rzeźników, którzy już od samego początku są niemalże bogami, a w dalszej części tylko się rozkręcają. Okej, mogą kogoś tam niańczyć, ale to wokół ich poczynań ma kręcić się historia i akcja.
Dodatkowo nie lubię zbyt długich pogadanek z których nic nie wynika, takich sztucznych przedłużaczy. Walki powinny być częste, krew powinna lać się hektolitrami... Co jeszcze... No brak elementów komediowych bądź ich minimum też jest wskazane, jakieś tam miłosne zaloty między bohaterami mogą być aczkolwiek nie muszą. Chyba tyle, jak na coś jeszcze wpadnę to dopiszę : D

Aktualnie oglądam Rokka no Yuusha (wyłącznie z nudy, bohater to niby zarozumiały dzieciak, ale coś tam potrafi więc jeszcze jakoś daje radę). Pozdrawiam i liczę na jakąś pomoc : )

nie wyglądasz na wybredna osobe. w sumie nawet na mądrą

Monster

Zankyou no terror - podchodziłem do tego ostrożnie bo "mało odcinków, bez fantasy/scifi, specificzna kreska", ale okazało się genialne. Bohaterowie wiele przeszli, nie jest to kolejny harem z paniami o wielkich .... oczach. Bardzo mnie pochłonęło, a w dodatku ostatni odcinek trafił "right in the kokoro". (jest kilka dobrych amv jeśli nie możesz się przekonać, np. https://www.youtube.com/watch?v=lQh046iFg70)

Fate/zero- jedyna odsłona fate, która mi się bardzo podobała, mroczna czasem i brutalna, śliczna kreska, ciekawi bohaterowie.

Każdy ma swój gust. Co do mojej wybredności, jeżeli anime nie przyciągnie mnie w max. kilku pierwszych odcinkach to nie ma już szans żebym je obejrzał nawet jakby było polecane i zachwalane przez wszystkich dookoła. Męczyłem się m.in. z D.Gray-man'em niemiłosiernie i stwierdziłem, że więcej już tego nie powtórzę, nie chcę marnować czasu na coś co "może mi się spodoba", albo "pewnie później się rozkręci i mnie wciągnie".

Tego Monstera obczaję jutr... w sumie to dzisiaj tyle, że trochę później : ) Dzięki za propozycje.
Zankyou no Terror, nie moje klimaty, ale postaram się sprawdzić. Fate/Zero obejrzałem i bardzo sobie cenię. Również dzięki za propozycje hubcert.

Rzeczywiście, czytałem listę 2 razy i nie zauważyłem, że oglądałeś fate/zero w takim razie możesz obczaić deadman wonderland(magia krwi, więzienie, multum krwi i brutalności, jedyny problem to główny bohater, ale później się wyrobi) warto obejrzeć choćby dla pobocznych postaci.

Mondaiji-tachi ga Isekai kara Kuru Sou Desu yo - brak brutalności, ale główny bohater od początku jest silny.

Więcej pomysłów nie mam, ogólnie brutalnych anime które są dobre można policzyć na palcach jednej ręki.

Może inne Fate spróbuj obejrzeć np: Fate Stay Night czy Fate Stay Night Ultimate Blade Works. W obu tych seriach akcja dzieje się po Fate/Zero

Afro Samuraj, Trigun , Gungrave, Mushishi - Jeden odcinek wystarczy by się przekonać czy warto czy nie. Co do Mushishi to bardzo spokojne przygodowe anime nie liczę by się wpasowało ale jest klimat przygodowy.

Steins; gate powinien Ci się bardzo spodobać. Oprócz tego polecam również: aoi bungaku series, deadman wonderland, Btoom, Mushishi, shinrei tantei yakumo, Umineko no Naku Koro ni, M3: Sono Kuroki Hagane (co prawda sci-fi, ale może przetrawisz ;p)

JoJo's Bizzare Adventure/stardust crusaders.Bardzo polecam to anime,do 9 odcinka jest typowe i przewidywalne lecz to co sie dzieje potem to istna poezja.Genialne postacie(poza 1 z JoJo czyli tym z tych 9 ep,chociaz jego oponent jest świetny.)Genialne walki,dobra fabuła chociaż sztampowa,kreska inna niz wszystkie,manga jest ojcem wszystkich Shonen'ów(znajduje sie nawet we Francuskim muzeum sztuki.)I dała początek większości teraźniejszych Shonen.Jeżeli widziałeś cos w jakims anime,to na 100% gdzieś juz kiedyś było w jojo.Niestety na chwilę obecną zekranizowane sa 3 czesci(Phantom blood,Battle Tendency,Stardust Crusaders).Prawdziwe mindfucki zaczynają sie właśnie po SC.W każdym razie w 100% polecam,tylko ostrzegam przed początkowymi 9 ep. które mogą zrazić lecz po czasie zauważamy w nich coraz wiecej sensu.

Z takich MUST WATCH to powinieneś zerknąć na

- Kiseijuu: Sei no Kakuritsu( jedyny minus to g. bohater nie zawsze postępuje racjonalnie)

- Cała seria monogatari (gorąco polecam, świetne gierki słowne oraz rozwinięta fabuła wciskają Cię w fotel, trudno jest mi to wgl. opisać!)

- No Game No Life(rodzeństwo trafia do świata w którym zamiast wojen stosuje się wszelkiego rodzaju gry)

- Elfen Lied(najlepszy horror z świetną akcją jaki obejrzałem)

- Owari no Seraph( Jest to jedno z tych anime w których już samo intro zachęca do obejrzenia. Na świat "spada" apokalipsa w formie ataku wampirów oraz jeźdzców apokalipsy. Zmuszają ludzi do mieszkania w specjalnych obozach oraz oddawania im krwi w zamian za możliwość życia. Głównemu bohaterowi udaje się uciec dzięki pomocy "rodziny" która to oddaje życie(albo i nie? ;d) za to aby mógł żyć dalej. Przepełniony poczuciem zemsty ucieka do reszty ocalałych ... a reszta w anime :) )

- Guilty Crown(Nie licząc "wszystko poza sci-fi i dalszej/bliższej przyszłości " jest to idealne anime które wpadnie w twoje gusta.

-Deadman Wonderland

-Trigun

-Black Lagoon

-Gantz

Psycho Pass

Chaos:Head

Gosick

Trinity Blood

Black Bullet

Chyba nikt o tym nie pisał.. Moim zdaniem idealnie do Twoich kryterii pasują filmy kinowe Kara no Kyoukai. A jest ich sporo i jak dla mnie były niesamowite, posiadały taki specyficzny, mroczny klimat.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Są jeszcze jakieś remixy i inne wersje (podsumowania, streszczenia itp), ale te 9 to główna linia :P

Ninja Scroll : http://myanimelist.net/anime/617/Juubee_Ninpuuchou jest jeszcze seria TV, ale dużo słabsza od filmu.
Asura: http://myanimelist.net/anime/8475/Asura
Origin: Spirits of the Past: http://myanimelist.net/anime/1140/Giniro_no_Kami_no_Agito

Gungrave: http://myanimelist.net/anime/267/Gungrave

Wicked City: http://myanimelist.net/anime/1107/Youjuu_Toshi

Sword of the Stranger: http://myanimelist.net/anime/2418/Stranger:_Mukou_Hadan

Ranpo Kitan: Game of Laplac -> Detektywistyczny, Horror

Nowe anime, ktore dopiero jest wypuszczane.

Moze to jak rozwiazuja zagadki nie jest niesamowite jak w innych anime, ale ci mordercy i ich profile sa ciekawie przedstawione, i niggdzie nie widzialam tego typu zbrodnii w anime xD Wiec jest szansa, ze ci sie spodoba xD

Monster - niezbyt mi przypadł do gustu.
Zankyou no Terror - obejrzałem całe, dla ciebie hubcert zakończenie było "right in the kokoro", dla mnie "Aha, OK to tyle?". Zero brutalności, nuda, przewidywalność... nie dla mnie : )
Mondaiji-tachi ga Isekai kara Kuru Sou Desu yo - postaram się sprawdzić, ale jeżeli faktycznie nie ma tam brutalności to niestety odpada.
Fate Stay Night obejrzałem, Fate Stay Night Ultimate Blade Works jakimś cudem przeoczyłem więc na pewno wkrótce obejrzę.
Afro Samurai - sprawdzę, choć recenzja na Tanuki-Anime trochę mnie odrzuciła.
Trigun - sprawdzę.
Gungrave - sprawdzę.
Mushishi - odpada, choć może kiedyś...
Steins;Gate - nie bardzo.
Aoi Bungaku Series - nope.
Deadman Wonderland - sprawdzę.
Btooom! - nooope!...
Shinrei Tantei Yakumo - nie ma szans.
Umineko no Naku Koro ni - nie mój klimat.
M3 ~Sono Kuroki Hagane~ - jak wyżej.
JoJo no Kimyou na Bouken: Stardust Crusaders - może kiedyś.
Kiseijuu: Sei no Kakuritsu - nie.
Monogatari Series - dialogi nie te itd, ale postaram się sprawdzić.
No Game, No Life - nie?
Elfen Lied - jest już na mojej liście obejrzanych. Bardzo dobre anime.
Owari no Seraph - sprawdzę.
Guilty Crown - postaram się sprawdzić, choć to nie moje klimaty.
Black Lagoon - niezbyt.
Gantz - może.
Psycho-Pass - nie.
Chaos:Head - nie..
Gosick - ... i nie.
Trinity Blood - próbowałem kiedyś to obejrzeć, ale nie dałem rady.
Black Bullet - nie.
Filmy Kara no Kyoukai - sprawdzę.
Ninja Scroll - sprawdzę.
Asura - sprawdzę.
Origin ~Spirits of the Past~ - nie bardzo...
Wicked City - też niezbyt.
Sword of the Stranger - możliwe, że już to oglądałem i wymiękłem, ale może sprawdzę jeszcze raz.
Ranpo Kitan: Game of Laplac - może kiedyś.

Ogólnie wrzucacie mi tu wszystko co się da, sci-fi którego nie cierpię, jakieś nietypowe produkcje mające poruszyć, bajki bez brutalności z dziećmi w roli bohaterów... Ciężko. Ja chcę akcji, przemocy, krwi, głównego bohatera typu Alucard/Dante/Guts, zero/minimum elementów komediowych i jeszcze kilka innych rzeczy które wymieniłem w moim głównym poście. Niemniej jednak dziękuje każdemu za propozycje, wszyscy dostaniecie w nagrodę "Lubię to" : D
Może macie coś jeszcze? Możecie wrzucać tyle, że prosiłbym o stosowanie się do moich kategorii. Pozdro.

Zastanawiam się czemu odrzuciłeś Psycho-Pass. Toż to jak najbardziej poważne i krwawe anime. Chociaż fakt, to sci-fi tam jest ;x Ale ja bym na twoim miejscu dał szansę ;) O popatrz

4d52054c3e7a2caec530ce9660c16275.jpg

Piękne nieprawdaż? ;)

---

A co do Fate'a to nie jest to Ultimate a Unlimited Blade Works. Polecam obejrzeć wersję TV (2 serie)[Prolog, 1 seria, 2 seria] bo wersja kinowa taka wybrakowana w porównaniu do TV ;P

@down Zgadam się, ilość przemocy znacznie spadła, bohater jak to bohater, nie każdemu będzie pasować jego ideologia (fakt jest wkurzający ale znacznie mniej niż w Fate/Stay Night). Jednak moim zdaniem nie było się tu na czym zawieść. Historia została przedstawiona bardzo dobrze, bardzo przyjemnie się ogląda. Ufotable zrobiło po raz kolejny kawał dobrej roboty.

---

A i taki offtop - zablokowaliście możliwość dodawania gifów na tym forum? ;0 Nie moglem dodać...

Nie polecam unlimited blade works z fate, zawiedziesz się i to mocno. Fajnie jest zobaczyć ponownie niektóre postacie, ale po pierwsze bohater jest wkurzający(okropnie okrojony, i nadzwyczajnie zwyczajny). W zero było trochę brutalności, a tutaj jest kompletne 0. Kreska jest piękna, ale nie dorównuje prequelowi pod każdym innym względem.

Zetman
Texhnolyzer
Akira
Kurozuka

Niestety wszystkie zawierają elementy Sci Fi, ale poza tym spełniają wymagania.