Wycena aparatu + obiektywów

Siemanko. Dostałem od wujka torbę z różnymi magicznymi obiektywami oraz aparatem. Niestety ja na fotografii w ogóle się nie znam tak więc potrzebuje kogoś kto by mi te zabawki wycenił i przypisał do jakieś kategorii. Mi są niepotrzebne, a hajs zawsze się przyda : )
Tak więc do rzeczy. Mam cztery obiektywy:

• Pentacon auto 1.8/50 MULTI COATING
  • Vivitar Automatic Tele Conventer 2x-1 (lens made in Japan)
  • RMC Tokina 28mm 1:28 Ø52 8250412 (lens made in Japan)
  • Pentacon auto 2.8/135 MC 8258201 (German Democratic Republic)

Oraz aparat:

• Praktica Super TL1000

Co do obiektywów - wyglądają całkiem przyzwoicie, nie są porysowane ani zabrudzone (są jakieś pyłki czy coś w tym stylu, ale ja się w ich usuwanie bawić nie będę bo jeszcze popsuje), mechanicznie chyba wszystko OK. Na ten większy z nich mam jakieś etui i jeszcze kilka zatyczek.
Z aparatem jest troszkę gorzej bo ma ułamaną plastikową rurkę do przewijania kliszy (czy coś w tym rodzaju), ale chyba nadal jest sprawny, mam do niego jeszcze etui w niezbyt dobrym stanie. Nie testowałem go bo nie mam jak : )

A mam jeszcze lampę błyskową Ewolux Phototechnics 9800A oczywiście w nieznanym stanie technicznym.

Jest to w ogóle coś warte? A jeżeli tak to za ile to wystawić, czy w ogóle się opłaca? Tak tylko orientacyjnie chcę wiedzieć. Z góry dzięki za pomoc : )
(zdjęcia tego wszystkiego wstawię jak tylko ogarnę jakiś w pełni sprawny aparat)

Proponuję Ci napisanie takiego tematu na ktorymś z for o tematyce fotograficznej. Wątpie aby ktoś tutaj znał się tak na sprzęcie fotograficznym niemniej kilka odpowiedzi może się pojawić. Nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że stary sprzęt jest warty naprawdę przystępne pieniążki. Zacznij od sprawdzenia czy wszystko jest sprawne, a następnie trzeba znaleźć kogoś kto to wyceni.

Sprawdziłem pierwszy obiektyw Pentacon auto 1.8/50 MULTI COATING i używany kosztuje ok. 100zł,

Pentacon auto 2.8/135 MC 8258201 koszt ok. 150zł,

RMC Tokina 28mm 1:28 Ø koszt ok. 100zł

Vivitar Automatic Tele Conventer 2x-1 (99$) ok. 320 zł ( za nowy)

Siemanko. Dostałem od wujka torbę z różnymi magicznymi obiektywami oraz aparatem. Niestety ja na fotografii w ogóle się nie znam tak więc potrzebuje kogoś kto by mi te zabawki wycenił i przypisał do jakieś kategorii. Mi są niepotrzebne, a hajs zawsze się przyda : )
Tak więc do rzeczy. Mam cztery obiektywy:

• Pentacon auto 1.8/50 MULTI COATING
  • Vivitar Automatic Tele Conventer 2x-1 (lens made in Japan)
  • RMC Tokina 28mm 1:28 Ø52 8250412 (lens made in Japan)
  • Pentacon auto 2.8/135 MC 8258201 (German Democratic Republic)

Oraz aparat:

• Praktica Super TL1000

Co do obiektywów - wyglądają całkiem przyzwoicie, nie są porysowane ani zabrudzone (są jakieś pyłki czy coś w tym stylu, ale ja się w ich usuwanie bawić nie będę bo jeszcze popsuje), mechanicznie chyba wszystko OK. Na ten większy z nich mam jakieś etui i jeszcze kilka zatyczek.
Z aparatem jest troszkę gorzej bo ma ułamaną plastikową rurkę do przewijania kliszy (czy coś w tym rodzaju), ale chyba nadal jest sprawny, mam do niego jeszcze etui w niezbyt dobrym stanie. Nie testowałem go bo nie mam jak : )

A mam jeszcze lampę błyskową Ewolux Phototechnics 9800A oczywiście w nieznanym stanie technicznym.

Jest to w ogóle coś warte? A jeżeli tak to za ile to wystawić, czy w ogóle się opłaca? Tak tylko orientacyjnie chcę wiedzieć. Z góry dzięki za pomoc : )
(zdjęcia tego wszystkiego wstawię jak tylko ogarnę jakiś w pełni sprawny aparat)