Wycena mojego blaszaka - ile za niego wezmę? + od razu złożenie nowego do 3 tyś

Witam serdecznie wszystkich,

Proszę o pomoc odnośnie mojego problemu tak jak w temacie - zamierzam sprzedać swojego kompa, tylko problem, że nie wiem ile mógłbym za niego wziąść :)

Specyfikacja:

Oryginalny WinPrem 7, 64-bit

Intel Core 2 Duo CPU E8400 @ 3.00 Ghz

8 GB RAMU DDR2

ATI RADEON HD 4800 SERIES

Ocena wydajności komputera i jego podzespołów przez Microsoft to skala 6 w maksymalnej 7,9.

A tu kolejna część wątku; złożenie samego kompa, który ma służyć przede wszystkim do grania, bez myszki, monitora itp do 3k PLN;

Ja parę miechów temu składałem coś takiego, a to było może z pół roku temu to może cos lepszego wyszło co warto by było zmienić, czy ten co złożyłem dawałby radę?

Karta graficzna: MSI ATI RADEON HD7850 2GB DDR5 VER. OC 900/4800 - 750 zł

Procesor: Procesor Intel Core i5 3450 3.1GHz BOX - 750 zł

Płyta główna: MSI Z77A-G45 Z77 DDR3 SATA3 USB3 PCIe3.0 s.1155 - 420 zł

PAMIĘĆ: GOODRAM DDR3 8GB 2x4GB 1333MHz i5 i7 DUAL - 170 zł

ZASILACZ: CHIEFTEC CFT-600-14CS 600W GW/FV - 270 zł

Seagate Barracuda ST1000DM003 1TB 64MB SATA3 - 300 zł

Obudowa: 200 zł

Oryginalny Windows 7, 64-bit- 400 zł

Łącznie: 3260 zł, ciut więcej, ale jeszcze taką sumę przeżyję :)

nie żebym był za piractwem broń boże ale oryginalny w7.... omagod 400 zl to se lepiej do i7 dołóż (ja bym wolał nowego piledrivera albo poczekał bym na steamrollera :D:D:D:D)

co do wyceny... nie wiem do tysiaka... sam miałem podobny PC tylko że lepsza grafa i nie brałem za niego 1k nawet

Za swojego kompa wezmiesz grosze.... doslownie :). Lepiej zostawic i dac komus jako biurowy w domu :)

Zestaw ok :) ale moze grafika GF 660? Teraz wyszla seria GF 7xx i seria GF 6xx poszly w dol :)

A jak dodasz tam troche kase mozesz miec kompa na dluzej. Nie wiem jak kreci sie procek i5 3450, ale ja polecam i5 2500k ktory kreci sie doskonale :). seryjnie jest na 3,3Ghz ja go mam na 4,4Ghz. A spokojnie moge podejsc pod 4,8Ghz :). A jak juz krecic to moze tez plyta glowna lepsza? roznica minimalna a plyta idealnie nadaje sie do podkrecania proca :). Mowie tu o ASrock z77 Extreme 4 :)

Za swojego kompa wezmiesz grosze.... doslownie . Lepiej zostawic i dac komus jako biurowy w domu Zestaw ok ale moze grafika GF 660? Teraz wyszla seria GF 7xx i seria GF 6xx poszly w dol A jak dodasz tam troche kase mozesz miec kompa na dluzej. Nie wiem jak kreci sie procek i5 3450, ale ja polecam i5 2500k ktory kreci sie doskonale . seryjnie jest na 3,3Ghz ja go mam na 4,4Ghz. A spokojnie moge podejsc pod 4,8Ghz . A jak juz krecic to moze tez plyta glowna lepsza? roznica minimalna a plyta idealnie nadaje sie do podkrecania proca . Mowie tu o ASrock z77 Extreme 4

ty zdajesz sobie sprawę człowieku że jest coś takiego jak budżet ? płyta do OC jest droższa, procesor z K jest droższy, chłodzenie lepsze następne 150 zł, a on ma do wydania 3 kafle, przekroczyć budżet można tylko nieznacznie, a przecież trzeba kupić jeszcze dysk, grafike, zasilator, ramy, co do procesora i52500K to elegancki procesor ale już leciwy, co prawda kręci się nawet lepiej od nowych modeli ale ciągnie więcej prądu. i7 u poprzedniego doradcy to też sprytny pomysł nie jest, bo w grach nie zobaczysz różnicy a w kieszeni już tak.

Co do twojego zestawu, moim zdaniem złożyłeś dobry zestaw i nic nie trzeba zmieniać, ale zawsze coś tam można, dlatego ja bym zrezygnował z windowsa i zakupił coś takiego: 585996_1436189.jpgKarta graficzna Asus GTX 760 2048MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP (1072/6008) (wer. O.C. - OverClock) (wentylator DirectCU II) GTX760-DC2OC-2GD5

nowe modele gf są w pyte i szczerze bym żałował że kosztem windowsa nie wsadziłem sobie karty 7xx

Edit:

a i przepraszam bardzo nie przeczytałem dokładnie, płyta główna to przesada za 420 zł mobasa brać kiedy nie bierze się procka z K to jest błąd, wystarczy mobo za 250 zł, jeśli już wybierasz taką płytę główną to koniecznie proc z K

suszy mnie po wczorajszym meczu i nie czytam dokładnie więc sry panowie

Ten sprzęt który podałeś to za 800 zł spokojnie opchniesz.

Jeśli chodzi i specyfikacje niżej to troszku drogo jeśli chodzi o sam piecyk. Sprzęt mam podobny ale mam kartę asusa a nie msi, ramu mam 16gb firmy Geil, proca i5 3750k 3.4GHz i dałem 3.4k złotych. W tym obudowa z wyświetlaczem 300zl. poczekaj to ci ktoś doradzi coś lepszego i to taniej:] ja składałem na własną rękę niestety.

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=72512&s=77608&s=77562&s=77392&s=73969&s=67056&s=77781&s=77873

Masz misiek, złożyłem coś na szybko, zestawik bardzo dobry, nie jest do oc.

Jeżeli na serio musi być ten win7 to wywal 4 gb ramu, i weź z tej samej firmy tyle że 4 gb.

Nie bawcie sie już w te stare procesory, skoro na rynku są haswelle. 2500k to już staroć i nie poleca się go brać, ze wzgledu na to co oferuja haswelle.

@UP zgadzam się nie liczą sie GHZ i ilośc rdzieni a przepustowość i technologia tworzenia... co z tego że masz lepszy (wiecej GHZ) procesor jak wyjdzie proc z mniejsza ilościa GHZ a bedzie wydajniejszy...

PILEDRIVER STEAMROLLER!!! najnowsze technologie od AMD sa tanie i bardzo wydajne

EDIT

@UP co do tego zaśilacza to chyba przesadzasz... bo 550 to za mało na taki PC za mało zasobu zostawiasz

Nie nie przesadzam. Zostanie jeszcze sporo zapasu. Ale powiedz, po co wiekszy skoro zestaw nie bedzie podkrecany?

Ten zestaw jest testowany przeze mnie, i póty co nie mialem z nim zadnych problemow, wszystkie gry full hd na maxach.

Właśnie wróciłem z roboty i nie spodziewałem się tylu odpowiedzi - dzięki wszystkim za komentarze i pomoc

@FlashGordon

Co do oryginalnego Win7 to nie ma zasady, w sensie, że muszę koniecznie. Tylko od zawsze miałem oryginały XP itp. i tak mi się napisało w zestawieniu ponieważ nie wiem jak to w sumie działa na tych piratach czy wszystko bez zarzutu można ściągać itd.

Ale jeżeli z tym nie ma problemu mógłbym właśnie zrezygnować z win7 org. na rzecz tej grafiki bo apetycznie wygląda, a odnośnie tej płyty głównej to mógłbyś jakąś zapodać z moreli do tego zestawu mojego żebym nie przepłacał na tej co podałem za 420?

Nie mowilem nic o Win7 bo myslalem ze szanujesz producentów czy cos :). Nie nie ma żadnej roznicy miedzy pirackim systemem a oryginalnym. Tak naprawde TO JEST oryginalny system tyle ze z crackiem by nie wywalało ci komunikatu ze masz nielegalne oprogramowanie.

A skoro juz mowicie o GF 760. To nie lepiej(za w sumie taka sama cene) ATI HD 7950 OC 3GB? Z tego co tak patrze to jest z 7 do 10 % wydajniejsza. No chyba ze ktos tu jest koniecznym fanem Nvidia :) to ok :). Ja mialoem karty zielonych i czerwonych i ze wszystkich jestem zadowolony :). I jednak byłbym za innym prockiem :)....

Witam serdecznie wszystkich,

Proszę o pomoc odnośnie mojego problemu tak jak w temacie - zamierzam sprzedać swojego kompa, tylko problem, że nie wiem ile mógłbym za niego wziąść :)

Specyfikacja:

Oryginalny WinPrem 7, 64-bit

Intel Core 2 Duo CPU E8400 @ 3.00 Ghz

8 GB RAMU DDR2

ATI RADEON HD 4800 SERIES

Ocena wydajności komputera i jego podzespołów przez Microsoft to skala 6 w maksymalnej 7,9.

A tu kolejna część wątku; złożenie samego kompa, który ma służyć przede wszystkim do grania, bez myszki, monitora itp do 3k PLN;

Ja parę miechów temu składałem coś takiego, a to było może z pół roku temu to może cos lepszego wyszło co warto by było zmienić, czy ten co złożyłem dawałby radę?

Karta graficzna: MSI ATI RADEON HD7850 2GB DDR5 VER. OC 900/4800 - 750 zł

Procesor: Procesor Intel Core i5 3450 3.1GHz BOX - 750 zł

Płyta główna: MSI Z77A-G45 Z77 DDR3 SATA3 USB3 PCIe3.0 s.1155 - 420 zł

PAMIĘĆ: GOODRAM DDR3 8GB 2x4GB 1333MHz i5 i7 DUAL - 170 zł

ZASILACZ: CHIEFTEC CFT-600-14CS 600W GW/FV - 270 zł

Seagate Barracuda ST1000DM003 1TB 64MB SATA3 - 300 zł

Obudowa: 200 zł

Oryginalny Windows 7, 64-bit- 400 zł

Łącznie: 3260 zł, ciut więcej, ale jeszcze taką sumę przeżyję :)